Szigorodó szabályozás a szilárdtüzelésnél - mi lesz a kályhákkal?

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. február 25. 15:32 , 27 hozzászólás

Címkék: energia kályha fűtés kazán energiaszegénység szénkivezetés szilárdtüzelés

A háztartási szilárdtüzelésű berendezéseket érintő szigorítások idén és 2022-ben lépnek életbe. A szándék jó, de állami (és EU-s) támogatással szükséges segíteni az energiaszegénységben élő háztartásokat, hogy ne kerüljenek patthelyzetbe.

Az MTVSZ Szénkivezetés programja keretében cikksorozatban járjuk körül a szénkivezetés, az energiaszegénység, a lakossági fűtés és a légszennyezés összefüggéseit, valamint a lehetséges helyi, regionális illetve országos szintű megoldásokat. Az olcsó, rossz minőségű szénféleség, a lignit lakossági tüzelésből való kivezetésével látszólag könnyen csökkenthető lenne a légszennyezés, különösen a Sajó-völgyben, de csak akkor, ha megfizethető és tisztább fűtési alternatívát tudunk kínálni az energiaszegénységben élő családoknak.

mtvsz_kalyhak.PNG

írta Feldmár Nóra, Habitat for Humanity Magyarország, Elosztó projekt.

 

Magyarországon a legtöbb energiát fogyasztó szektor a lakossági - azaz a lakóépületekben használt energia –, mely az országos felhasználás több mint egyharmadát teszi ki. Ennek majdnem háromnegyede a lakások fűtésére szolgál. Az energiafelhasználáshoz jelentős szén-dioxid kibocsátás és egyéb környezetszennyezés párosul. Ráadásul a magyar épületállomány nagyrészt elavult és rossz energetikai jellemzőkkel bír - "a mintegy 4,3 millió lakást kitevő állomány 70%-a nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek" (Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia - NÉS2, 2018).

 

Az országos megújuló energiatermelés több mint 80%-ban biomasszából származik. Ez elsősorban tűzifát jelent, melyet túlnyomó részt kályhákban és kazánokban éget el a lakosság.  A kéményeken távozó füst felelős az országos szállópor kibocsátás több mint kétharmadáért, míg Európai viszonylatban Magyarországon az egyik legnagyobb a légszennyezettség. Tehát elmondhatjuk, hogy a klímastratégia részeként kitűzött megújuló energia arányt súlyos környezeti és egészségügyi károk árán teljesítjük. 

 

noricikk1.png

 

Annak érdekében, hogy a lakossági szektor által kibocsátott üvegházhatású gázok és légszennyezés csökkenjen az EU számos, folyamatosan szigorodó szabályozást vezet be. Az elmúlt pár évben ezek életbe lépése nagyban befolyásolta az építőipart és a lakásukat, fűtésrendszerüket korszerűsíteni vágyó háztartások lehetőségeit. Egy újépítésű lakás éves átlagos energiafelhasználásának kevesebb, mint  negyed akkorának kell lennie (Nemzeti Épületenergetikai Stratégia, NÉes), mint egy tipikus „Kádár kockáénak” négyzetméterenként, ahhoz hogy megkapja a használatbavételi engedélyt.

 

2015 óta a fűtéskorszerűsítés feltételei is szigorodnak. (A rendelet magyarul innen letölthető). Ez azt jelenti, hogy a lakásokba kerülő új berendezéseknek adott energiahatékonysági és kibocsátási határértékeknek kell megfelelniük. A korszerű, hatékony készülékek, mint pl. a kondenzációs gázkazánok természetesen jóval drágábbak, mint elődeik. Ezen felül az sem mindegy, hogy milyen kéménybe kötik ezeket; legtöbb esetben új keményt vagy a régi utólagos bélelését követeli meg az illetékes hatóság, a Katasztrófavédelem. Egy ilyen beruházás több százezer forintos, akár milliós költségeket jelent, amit sok középosztálybeli család sem engedhet meg magának.

noricikk2.jpg

 

2018 óta energiacímkével (Ecolabel) kell ellátni minden fűtőberendezést. A háztartási szilárdtüzelésű berendezéseket érintő szigorítások 2020-ban és 2022-ben lépnek életbe. Először a központi fűtésű azaz vízfűtéses kazánok kerülnek sorra; az EU területén idén januártól már csak az Ecodesign irányelv feltételeinek megfelelő termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba. 2022-ben ez már az egyedi helyiségfűtés szilárd tüzelésre is vonatkozik, így a most kapható vaskályhák, kandallók és kandallóbetétek nagy része kikerül majd a forgalomból, ami jelentős drágulást eredményez. Ez továbbá az egyedi építésű cserép- és téglakályhákat is érinteni fogja. A gyakorlatban ez az ún. ökotűztér kialakításával lehetséges, mely legalább százezer forinttal növeli az árat. A béleletlen, hagyományos téglakéményekre hivatalosan nem köthető új, szilárd tüzelésű berendezés; ezek bélelése, vagy egy új - előre gyártott elemekből épített - kémény kétszázezer forintos nagyságrendnél kezdődik.

Ezek a folyamatok egyre inkább érintik a korszerűsíteni képes háztartásokon kívül azokat is, akiknek egyszerűen elromlik a fűtőberendezésük, vagy egyéb okból újat kénytelenek venni. A KSH adatai szerint Magyarországon a háztartások kb. 42%-a fűt valamilyen mértékben szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, brikett, stb.). Ez elsősorban a szegényebb háztartásokra jellemző. A lakosság azon ötödének, mely a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, kétharmada használ szilárd tüzelőt, kb. fele pedig kizárólag ezt használja fűtésre.

 

noricikk3.png

 

A legszegényebb kb. 2 millió magyar lakos egy főre jutó nettó jövedelme havi szinten átlagosan kevesebb, mint ötvenezer, míg a leggazdagabb 2 milliónak több mint kétszázezer forint. Ez az összeg az alapvető szükségletek kielégítésére is csak nagyon szűkösen elegendő (ha egyáltalán). Érthető módon ritkán áll ezen háztartások módjában elegendő, jó minőségű tüzelőanyagot vásárolni – rossz energiahatékonyságú – lakásuk melegen tartásához. Ezen felül egy új kályha megvásárlása további súlyos terhet jelent.

 

noricikk4.png

 

Jelenleg a barkácsáruházakban kapható legolcsóbb kályhák ára negyvenezer forint körül kezdődik (akciósan). A 2022-ben életbe lépő szabályozás hatására el fognak tűnni az üzletekből azok a berendezések - az összes alsó-kategóriás vaskályha és kandalló -, amelyek nem felelnek meg az Ecodesign szabványnak. Nehéz megjósolni, hogy mennyibe fog kerülni a legolcsóbb tüzelőberendezés. Minden bizonnyal száz-százötvenezer forint alatt nem lehet majd új kályhához jutni, de elképzelhető, hogy lényegesen többért sem. Így gyakorlatilag elérhetetlenné válnak majd az új kályhák több százezer háztartás számára.

A folyamat várhatóan súlyos következményekkel jár, hacsak nem érkezik olyan jelentős állami támogatás, mely kifejezetten az alacsony jövedelmű csoportok tüzelőberendezésének és kéményének cseréjére irányul. Várhatóan a régi kályhák használati ideje ki fog tolódni, növelve a balesetek kockázatát és a – bel- és kültéri – légszennyezés mértékét.

 

2010 óta a lakossági energetikai beruházásokat az állam az Otthon Melege Program (OMP) keretében támogatta. Az OMP minden konstrukciója előfinanszírozást és jelentős önrészt igényelt a pályázó háztartásoktól, gyakorlatilag kizárva ilyen módon a megtakarítással nem rendelkezőket. (szerk.: Az MFB lakossági energiahatékonysági hitele a legtöbb energiaszegénységben élő (hitelképtelen) háztartásnak nem hozzáférhető. Az ESCO-típusú ill. a megtakarított energiából visszafizethető meghitelezett bekerülési költség konstrukcióról és korlátairól előző cikkünkben írtunk.) Jelenleg nem találtunk információt (lásd NFSI oldalát) arról, hogy milyen konkrét támogatások várhatóak a következő években.

noricikk5.png

 

Mind EU-s, mind hazai szintű intézkedések szükségesek tehát ahhoz, hogy az EU-s szabályozások - amelyek azt hivatottak elérni, hogy egyre energiatakarékosabbak, hatékonyabbak és környezetkímélőbbek legyenek otthonaink – ne növeljék, hanem csökkentsék az energiaszegénységgel eleve érintett háztartások sérülékenységét. A januárban elfogadott nemzeti stratégiákban (Nemzeti Energia és Klímaterv, Energia Stratégia 2030) az ilyen átfogó szakpolitikák nem eléggé részletesek vagy hiányosak, így a megfelelő intézkedések nagyrészt váratnak még magukra.

 

írta: Feldmár Nóra, Habitat for Humanity Magyarország, Elosztó projekt

 

Szeretettel ajánljuk a MTVSZ Szénkivezetés programja februári cikksorozatának további cikkeit is:

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/21/lakoepuleteink_energetikai_felujitasa_a_sikeres_strategiak_zaloga

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/26/kozossegfejlesztes_agon

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/26/nemzetkozi_konferencia_energiaszegenysegrol

További cikkek a témában:

https://g7.hu/elet/20181118/annyira-pokoli-lett-egy-egyszeru-gazkazan-csere-hogy-az-emberek-inkabb-atternek-fafutesre/

http://tuzvilag-magazin.hu/betiltjak-fatuzelest-2020-tol/

Háztartások energiafogyasztása Eurostat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3115490514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Osváth Lacika 2020.02.26. 12:41:40

A kormánynak ebben sincs megfelelő stratégiája. Nem baj, majd szép lassan megfagy minden szegényebb ember a saját házában...

VT Man 2020.02.26. 13:37:43

Meglepően jó cikk!

És igen, a kondenzációs kazánnál nem a kazán a drága, legyen az 2-300 ezer Forint, hanem a kéménybélelés, terv, elektromos EPH hálózat, gázterv, esetenként belső gázvezeték csere, stb.

Igy lesz a 250 ezer Forintból simán egymillió.

A jó megoldás a pályázatos támogatás lenne, persze a szegényeknek az se megoldás, mert nem lesz se tőkéjük, se önrészük. Nekik meg kellene hagyni azt, ami most a minimum.

cs (mi más) 2020.02.26. 14:28:13

bármilyen ökotűztérben kiválóan füstölni fog a rongy, a vizes fa, a háztartási hulladék és egyebek

Ma Baker 2020.02.26. 15:41:17

Az, hogy a saját házamba nem tehetek be a jövőben egy szimpla kandallót, szimpla kéményre kötve, a vicc kategóriába tartozik.
Én szeményesen a kandallómban a telkemen keletkezett vastagabb gyümölcsfaágakat és a felújításokból származó régi szerkezeti fűrészárut tüzelem el. Ergo fahulladékot hasznosítok újra, ezzel gázt kiváltva.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy pl egy tetőfelújítás maradékából 2 éve fűtésszezonban minden hétvégi napon szinte csak ez fűti a házamat. Ezzel eddig kb 700m3 földgáz elégetését spóroltam meg a bolygónak.
Hogy ennek a lehetőségét is ki kívánják zárni a jövőben, vagy csak űrhajó kategóriájú berendezésekben teszik majd lehetővé, orbitális mértékű tudatlanságról, rövidlátásról és hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot.
A cikkben olvasható egyéb "kirekesztő" következmény mellett persze.

2022-től majd választhatok, hogy a kertem közepén égessem el ugyanezt egy óriási máglyában, vagy további üzemanyagot égettetve és további költségeket vállalva szállíttassam azt el, hogy aztán annak a hőjét a szemétégetőből további veszteségek árán visszatáplálhassák a panelházakba.
Hadd ne lőjem le a poént, hogy az átlag magyarnak melyik fogja megérni.

wadcutter 2020.02.26. 18:26:58

@Ma Baker: Csak óvatosan és csendben tüzelj, mert a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék háztartási tüzelőberendezésben -ide értve a kandallódat- történő elégetése, vagyis a felújításokból származó régi szerkezeti fűrészáru és a tetőfelújítás maradéka is a tiltó listán van.

rezgaras 2020.02.26. 19:16:52

Nem kevés nagyvárosi naivitásról tanúskodik a cikk írója. A legszegényebb emberek, családok a fűtőkészülékeket nem boltban veszik, hanem használtakat szereznek be, guberálnak vagy barkácsolnak. A tüzelőanyagot pedig összeszedik, guberálják vagy lopják. Ezt nem lesz könnyű szabályozni!

Balambér Kovács 2020.02.26. 19:35:44

A kályha természetesen azért van, hogy attól indulj el!
Na, ezek, mind : zöldek!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.26. 20:17:40

@wadcutter: Megelőztél.

@poszt: Bloggertárs. Ez a poszt -áldassék a blog.hu szerkesztőinek keze- úgy jött nekem, mint egy gólpassz. Éppen egy posztot írok, majd dobok nektek egy linket a szövegben erre a bejegyzésre.

Mellesleg most csináltunk végig egy teljes fűtéskorszerűsítést...mindent tudok a témáról. De látom az ajánlóban, ti is írtatok róla, azt is elolvasom.

Nagyon korrekt kis blognak tűnik ez, az olvasótok leszek, mert eleve érdekel minden, ami zöld, halványzöld, sötétzöld, méregzöld, szuperzöld, mint az Ötödik elemben, levélzöld...

scsaba1 2020.02.26. 20:22:21

@wadcutter:

A régi tetőszerkezetek jellemzően nem voltak kezelve semmilyen favédő szerrel (Tetol és társai). Sima erdei- vagy lucfenyő. De régi parasztházakon az akáctól a nyárig minden előfordulhat...

scsaba1 2020.02.26. 20:32:25

@rezgaras:

Azért kíváncsi lennék, hogy 2022 után menyire fog fellendülni a jófogás meg a vatera kályha-szekciója Ukrajnából vagy Szerbiából így-úgy okosított kályhákkal.

Egyébként a barkácsáruházas új samottos kályhák messze magasabb műszaki színvonalat képviselnek a lángfogójukkal, szigetelt ajtajukkal, szekunder levegő bevezetőjükkel, mint az ezer éves nagymama-kályhák. Úgyhogy csak gratulálni tudok újfent, hogy feltalálták a kanálban a mélyedést...

kunzoo 2020.02.26. 21:27:46

Jó lenne azzal kezdeni hogy a tűzifát nem nedvesen adják el mázsára. Állami erdészetek ezzel kezdhetnék.

ze11 2020.02.27. 00:16:08

@kunzoo: Ezért kell erdei köbméterre venni. (Az 1.7m magasra rakott sarangból 1 méter hossz az egy erdei köbméter, 1-1.2 tonna, nedvességtartalomtól függően)

wadcutter 2020.02.27. 06:51:24

@zord íjász: én is így vagyok vele, mert nekem is a zöldek a kedvenceim, akár foci, akár hoki

BiG74 Bodri 2020.02.27. 08:03:31

Ezt megint jól összehozták az íróasztal huszárok.

gyongyi70 2020.02.27. 08:21:31

@Ma Baker: gratulálok, hogy gázt spóroltál, de közben a saját és környezeted tüdejét károsítottad.

Ma Baker 2020.02.27. 08:45:10

@wadcutter: "a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék háztartási tüzelőberendezésben -ide értve a kandallódat- történő elégetése, vagyis a felújításokból származó régi szerkezeti fűrészáru és a tetőfelújítás maradéka is a tiltó listán van. "

Mert szerinted a fűrészáru mi a lópikula okoska?! (Segítek! Kezeletlen fa.) Te sem fogtál még a kezedben kalapácsot okoska!

Ma Baker 2020.02.27. 08:48:03

@gyongyi70: "gratulálok, hogy gázt spóroltál, de közben a saját és környezeted tüdejét károsítottad. "

Ok! Akkor legközelebb inkább elteleportálom a faanyagomat egy másik dimenzióba.

gyongyi70 2020.02.27. 08:56:47

@Ma Baker: nem kell teleportálni, rendelsz egy konténert, beleteszed, elviszik

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.27. 09:33:25

@wadcutter: :-) Sajnos e két zöld kívül esik az érdeklődési körömön, ha kékek, ha pirosak, ha lilák lennének, akkor is. Én vagyok az egyetlen ember az országban, aki nem ért a focihoz. Egyáltalán nem. A hokihoz meg pláne. Azt játszák a jégen? Juj, az csúszik, megüti magát az ember.

@Ma Baker: Igen, de azt írtad, hogy a felújításokból származó régi szerkezeti fűrészárut tüzeled el. Ez többnyire vegyszerrel kezelt fát jelent, így ez félreérthető. Ha egy felújításból nyers fát nyersz ki,( vagy be nem épített, kezeletlen maradék) az más. A pongyola fogalmazás gyakran okoz félreértést. Olykor háborúkat is.

Ma Baker 2020.02.27. 10:02:05

@zord íjász: "Ez többnyire vegyszerrel kezelt fát jelent"

Nem

wadcutter 2020.02.27. 10:22:49

@Ma Baker: Találtam egy oldalt, az a címe "Építési jog - pontosan egyszerűen, közérthetően". Szóval EGYSZERŰEN és KÖZÉRTHETŐEN, remélem nem lesz túl komplikált az értelmezhetősége:
"„A Kormány tájékoztatása szerint a kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:
- úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
- rétegelt lemez, bútorlap,
- ÉPÍTÉSI FAHULLADÉK
- színes, „fényes” papírhulladék,
- petpalack, műanyag hulladék,
- autógumi, használt ruha, rongy,
- fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. "
Kérlek vigyázz, rá ne csapj a kalapáccsal az ujjadra nagy idegességedben.

Kicknick 2020.02.27. 10:39:11

Na bejött a gázlobbinak hogy egy csomó pénz költenek a politikusokra.
Amúgy ha ennyire szívén viseli az EU hogy ne legyen kezelt faáru eltüzelve akkor miért nem kényszeríti az ablakos vállalkozókat a régi ablak-ajtó kiszerelése utáni elszámolással?
Csak azért kérdezem, mert pl a nem messze lakó szomszédnál évek óta hegyekben áll a ez a fajta "fűtőanyag". Valszeg nem ő az egyetlen...

Ma Baker 2020.02.27. 11:22:05

@wadcutter: Gratulálok! Sikerült találnod mégegy értelmetlen szabályozást. Már ami az építési hulladék válogatás nélkül "veszélyes hulladéknak" minősítésére vonatkozik. Amúgy ezek szerint ez a szabályozás is a kezelt fákra vonatkozik. Sajnos a tetőmről lekerülő faanyag nem volt kezelve. Ha lett volna, lehet cserélnem sem kellett volna.
Kérlek okoskodj még nekem egy kicsit! Csak magadat és a cikkben is említett szabályzókat járatod le mégjobban.

wadcutter 2020.02.27. 13:28:55

Sokan gondolják, hogy ők okosabbak, mint akik a szabályozást hozzák, csak hát szabályok nélkül nem lehet együtt élni. Van pl aki szembe megy az autópályán, mert őrá az a szabály nem vonatkozik. Ha nem derül ki, nem történik semmi.Ezért írtam, hogy csak óvatosan és csendesen a szabály megszegésével, mert még jó nagy bírságot is az ember nyakába sózhatnak.

Ma Baker 2020.02.27. 14:17:55

Sokáig gondoltam azt, hogy a tudósok, orvosok, törvényhozók, akárkik mind biztos valami hűdeokos emberek és csak nekem kell többet tájékozódnom ahhoz, hogy minden "többség" által elfogadott/jónak tartott dologról énis ugyanúgy vélekedjek.
Aztán igazából minél inkább belemászol bármelyik témába, kiderül, hogy óriási viták vannak minden területen és legtöbbször a nyers lobbierő dönt a kérdésekben.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása