Hogyan lépjünk tovább a Klímahét és klímasztrájk után?

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. október 03. 12:22 , 33 hozzászólás

Címkék: éghajlatváltozás klímavédelem klímatörvény éghajlatvédelem klímahét

 klimasztrajk_mizsei_8912_crop.JPG

 

A pénteki klímasztrájk szintet lépett: Budapesten több mint hatezer lakos, köztük önkénteseink és a 15 méteres KlíMAvédelmet! transzparensünk sürgette a hazai döntéshozókat érdemi éghajlatvédelmi intézkedésekre, pártszimpátiától, munka- vagy lakóhelytől függetlenül. Minden eddiginél több fiatal mozgósította magát az éghajlatvédelemért! A kérdés most az, ez a „felébredés”, éghajlatvédelmi mozgósítás képes-e tartós maradni, a lakosság minden rétegét bevonni és közös követeléseket a döntéshozókon átvinni?

 klimasztraj_fidusz_20190927_125518_kozep.jpg

klimasztrajk_fidusz_20190927_123931_kozepes.jpg

 A pénteki budapesti klímasztrájk képei.

 

Ahogy a cikksorozatunk elején írtuk, az ökológiai-társadalmi válság (amelynek az éghajlati válság a része) megoldásának kulcsa a rendszerszintű átmenet, a termelési-fogyasztási szerkezetünk és benne az energiarendszerünk átalakítása. Utóbbi lényege a fosszilis energiafelhasználásunk fokozatos csökkentése és energiatakarékos, megújuló energia alapúvá átmenete. Ehhez a klímatörvény-javaslatunk szállította a hogyan-t, az eszközöket.

Egy ilyen váltást viszont csak a lakosság zömét átfogó közös akarattal, összefogással lehet keresztülvinni. A klímatörvényt társadalmi kampányunk révén 525 civilszervezet és szakmai szövetség, 12 ezer lakos és sok döntéshozó, köztük mindegyik parlamenti párt támogatta, összefogta a magyarokat, végül a fosszilis lobbi mégis meg tudta fúrni az utolsó pillanatban a parlamenti elfogadását.

 zaszlos.jpg

 2010 februárja: a klímatörvény parlamentbe kerülése alkalmából akciónk

 

Ahogyan 10 éve a klímatörvény programunknál, most a klímasztrájk kapcsán ugyanez a kérdés: hogyan fogjuk tartósan össze a magyar társadalmat az éghajlatvédelem ügyében? Melyek legyenek azok a közös javaslatok, amiket át akarunk és tudunk vinni a döntéshozókon? Az MTVSZ-ben és számos partnerünkkel ezen dolgozunk. Nyitottak vagyunk arra, hogy a klímatörvény javaslatunkat és eszközeit aktualizáljuk és új társadalmi kampányt indítsunk, a fiatalok klímamozgalmát is megtámogatva.

Ehhez érdemes elolvasnod ITT, mi is volt a klímatörvény kampányunk stratégiája. Hogyan építsünk fel egy civil kezdeményezést? Hasonló, jól felépített programunkra ma is szükség lenne.

ITT pedig közérthetően összefoglaltuk, hogy mi volt a klímatörvény-javaslatunk szakmai tartalma, eszközei. Ez zömében megáll ma is, alig kellene frissítenünk.

 

Mit gondoltok? Főleg, ha hallottál 10 éve a klímatörvény kampányunkról, esetleg támogattad is, kíváncsiak vagyunk a véleményedre.  

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége a kezdetek azaz 30 év óta, én 15 éve foglalkozom éghajlatvédelemmel. Évről-évre a vidéki tagszervezeteinkkel együtt azóta tartunk lakossági szemléletformálást az éghajlatváltozásról, kiállításokkal, beszélgetésekkel, döntéshozóknak szóló szakmai javaslatainkkal és a lakosságtól gyűjtött üzenetekkel. (Emlékszel a falapokra festett lakossági üzenetekre, amiből 2007-ben kiraktuk Magyarországot a Parlament előtt? Ld. alább a fotót. Ekkor azaz 2007 november elején a szakadó esőben debütált a 15 méteres KlíMAVédelmet! óriás transzparensünk.) Időként érdemes kimenni felvonulni/tüntetni, hogy azzal is támogassuk az éghajlatvédelem ügyét és együtt, láthatóan gyakoroljunk nyomást a döntéshozókra.

Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, MTVSZ

 

A Klímahét keretében indított sorozatunk korábbi írásai:

 klimakcio_jo_meretu.jpg

oriaskepeslap_atado2009maj.JPG

 2009 májusa: a Parlament előtt adtuk át azokat az Országgyűlésnek címzett óriásképeslapokat, amelyek a klímatörvény támogatottságát szimbolizálták. Társadalmi kampányunknak köszönhetően ekkor már igen komoly politikai, lakossági és civil támogatást tudhattunk magunk mellett: 62 országgyűlési képviselő (hivatalos aláírt nyilatkozatban, minden parlamenti pártból), a környezetvédelmi miniszter, 114 (nemcsak zöld!) civil szervezet és több mint 10 ezer lakossági támogató, valamint az Országgyűlés elnöke is támogatta ügyünket.

 

A cikkben Mizsei László, Fidrich Róbert és az MTVSZ fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2315186772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.10.04. 07:15:14

Én arra tippelnék, hogy ez a sajtófigyelem a klímával kapcsolatban egészen pontosan 2020 november 3-ig tart majd.

Scott Tenorman Must Die 2019.10.04. 08:30:36

@midnight coder: :)))))

látszik, h a libsik végre találtak maguknak egy témát, és most beleadnak apait-anyait

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 09:21:31

Legalább valaki belead apait-anyait :-) Ahhoz, hogy az energia-rendszerváltásban, éghajlatvédelemben érdemi lépéseket tegyen az ország, kell, hogy a téma napirenden maradjon, ne csengjen le se a lakosságban, se emiatt a sajtóban (a döntéshozók is aktívabbak vagy legalábbis aktívabbnak akarnak tűnni, ha lakossági nyomás van rajtuk). Ahhoz, hogy a téma napirenden maradjon, pedig olyan átfogó programok kellenek, mint anno a MTVSZ klímatörvény társadalmi kampánya, ezért is hoztuk fel a cikkben. Az a kampányunk közel 5 éven át (2008-2011) tudta a lakosság széles rétegeit párt, - szektor vagy lakóhely-függetlenül megmozgatni, összefogni az éghajlatvédelemért. Ehhez fontos volt, hogy konkrét célt, javaslatot (klímatörvény) tűztünk ki. Akkor a döntéshozók, szakmai szervezetek, cégek és lakosság is felismerte, hogy az energia-rendszerváltás, éghajlatvédelem "minden oldali" ügy. Most is tessék érdemben beleállni az ügybe oldalaktól függetlenül! Sem az ügynek, sem az embereknek nem jó, ha az egyik oldal kisajátít egy ügyet. A 30 éve működő MTVSZ-nél a kezdetek óta foglalkozunk éghajlatvédelemmel, akármilyen kormányok és döntéshozók jöttek-mentek közben. Kérdés, hogy a fiatalok klímamozgalma fel tudja-e rázni az azóta kissé elfásult lakosságot. Szerintem érdemes lehet a klímatörvény kampányunkat aktualizálva folytatni/újraindítani.

midnightcoder2 2019.10.04. 10:17:13

Alapvetõen nem lenne rossz dolog, hogy felhívják a politikusok figyelmét, az amúgy valóban súlyos problémára, ha az embernek nem lenne az a rossz érzése, hogy itt igazából épp most egy új, a nácikhoz és a kommunistákhoz fogható, sõt akár azokat meg is haladó diktatúra alapjait rakják épp le.

enrikokaruszo 2019.10.04. 10:47:34

@midnightcoder2: úgy látom, nem lesz tömegbázis, szép időben, iskolából még csak-csak elmennek tüntizni a tizenévesek, de tartós figyelemre, munkára a túlnyomó többség alkalmatlan

apro_marosan_petergabor 2019.10.04. 11:47:44

Elég üresnek tűnt ez a klímavédelmi tüntetés.
A résztvevőknek vajon van bármilyen fogalma a témával kapcsolatosan? Vajon hány mérnök, meteorológus, természettudós stb. volt közöttük, vagy csak mozgalmárok?
Fizikából, kémiából, természettudományokból milyen átlagot tudnak felmutatni?
Vagy beérik Thunberg szntjével - 16 évesen elég a tanulásból... én PROFI mozgalmár leszek?
Tudják azt egyáltalán, hogy Magyraország hol tart ezekben a kérdésekben, milyen tervei vannak - vagy csak úgy tüntiznek, mer az olyan jó...?
Tisztában vannak-e a tüntetők - egyébként a jószándék mellett, merT a környezetvédelem valóban fontos dolog - hogy könnyedén válhatnak a politika (ballib) bárgyú, megvezetett játékszerévé, mint megannyi nyugati társuk?
Remélem elkerülik az idézett szintet (ausztriai tüntetés):
"NEM KELL NEKÜNK ERŐMŰ, MI AZ ÁRAMOT A KONNEKTORBÓL VESSZÜK..."

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 11:55:42

@midnightcoder2: A fiatalok éppen hogy az aktív állampolgárságot, részvételi demokráciát gyakorolják: tájékozódnak egy közügyben (éghajlatvédelem) és cselekvésre szólítják fel a közügy kapcsán az illetékes döntéshozókat, egyeztetést és javaslatokat kezdeményeznek. Ez segíthet, hogy minél többen váljanak tudatos, aktív állampolgár felnőtté közülük, akik nem csak a szavazásban gyakorolják demokratikus jogaikat.

@enrikokaruszo: "Hát ezek a mai (mihaszna) fiatalok" - az ókori görögök óta sokszor elhangzott, aztán mindenki konszolidálódott, fennmaradt a társadalom. A fiatalok megkérdőjelezik az adott rendszert, (begyöpösödött) szokásokat, ha kell forradalmat csinálnak, így van jól. Az ökológiai-társadalmi válság miatt a mai fiatalok előtt nagyobb feladat áll, mint előttünk: egyszerűen nem vihetik tovább ezt a fenntarthatatlan, pazarló és szennyező rendszert, át kell alakítanunk, közösen. Nincs több "autopilot" meg "szokásos üzletmenet". Sok múlik az értékválasztásunkon, gazdasági és intézményi kereteken és hogy aktív állampolgárnak neveljük-e a fiatalokat.

midnightcoder2 2019.10.04. 12:07:51

@MTVSZ_Alexa: A fiatalok épp birkaként követik amit a kis médiájukban a fejükbe tömtek. Pont mint anno a Hitlerjugend tagjai.

midnightcoder2 2019.10.04. 12:13:37

@apro_marosan_petergabor: A zöldek legnagyobb ereje a természettudományok oktatásának a színvonala a közoktatásban. Nem véletlenül tolja ma mindenki balról a lexikális tudás szerepének a csökkentését. Nem önállóan gondolkodni tudó, képzett emberek kellenek, hanem médián keresztül jól irányítható mozgalmárok.

sírjatok 2019.10.04. 12:25:11

@MTVSZ_Alexa: " tájékozódnak egy közügyben (éghajlatvédelem) "

Akkor az atom mellett kampányolnának.

midnightcoder2 2019.10.04. 12:38:33

@Törpe minoritáska: Valójában igen, a zöldek igazából a kommunizmus örökösei. Nem véletlenül nem nagyon van szó Pl. a népességrobbanásról ebben a témában.

0.5 bit 2019.10.04. 14:27:10

@MTVSZ_Alexa: "Az ökológiai-társadalmi válság miatt a mai fiatalok előtt nagyobb feladat áll, mint előttünk: egyszerűen nem vihetik tovább ezt a fenntarthatatlan, pazarló és szennyező rendszert, át kell alakítanunk, közösen."

Ezzel van egy kis probléma, hogy mi itt fejünk tetejére is állhatunk, nem tudunk tenni semmit:
1. 27.51% - Kína
2. 14.75% - USA
3. 6.43% - India
4. 4.86% - Oroszország
5. 2.99% - Japán
6. 2.25% - Brazilia
7. 1.98% - Németország
8. 1.64% - Indonéza
9. 1.64% - Kanada
10. 1.62% - Mexikó

A TOP10 önmagában 64,03%-al részesedik a világ üvegházhatású gázok kibocsátásából. Ráadásul ebből csak 1db EU-tag: Németország.

70. 0.13% - Magyarország

A valóság az, hogy ha holnap az egész ország vissza térne a kőkorba, az sem segítene semmit a klímán, mert 0.13% csak egy kerekítési hiba.

Másrészről, ha összehasonlítjuk magunkat németországgal, akik őrült összegeket öltek a energiewende programjukba:

A megújuló energia részaránya 2015-ös adatok szerint mi is annyira használtuk mint a nagyon zöld németek.
Az energia termelésben a CO2 részarányával bővel előzzük a németeket.

A végén még egy érdekessé, hogy az EU-ban nálunk használják legkevésbé a autókat.

ulpius66 2019.10.04. 14:33:16

"Hogyan lépjünk tovább a Klímahét és klímasztrájk után?"

Csináljunk "KLÍMAHISZTI HETET"!

Ugyanezek, akik most a "KLÍMAHISZTIT" csinálják nemrég még azzal hisztiztek, hogy:
1. Itt az újabb jégkorszak meneküljön ki merre lát.
2. Aztán jött a savas esők hisztije
3. Aztán jött a jajjjj, jajjjjjjj, ÓZONLYUK
4. MOST MEG ITT A KLÍMAHISZTI......

(AZT MEG MÁN CSAK HALKAN JEGYZEM MEG, HOGY AKI A DIÁKOKAT, KISKORÚAKAT ALJAS POLITIKAI CÉLRA HASZNÁLJA FEL, LÁSD VÁLASZTÁSI KAMPÁNY, AZT A TÖRVÉNY BÜNTETNI RENDELI....)

ulpius66 2019.10.04. 14:36:05

@0.5 bit: TELJESEN IGAZAD VAN!

A végén még annyira lecsökkentjük a CO2 kibocsátást, hogy a növények "éhen halnak"!
(gyengébbek kedvéért: ha egy növényt oxigén sátorba zársz, az előbb-utóbb elpusztul...neki a CO2 kell....)

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 14:55:34

@apro_marosan_petergabor: A környezet- és természetvédő mozgalom zöme ilyen természettudományos ill. mérnök, közgazdász stb. végzettségű, közülük is sokan voltak a felvonuláson, tüntetésen(a MTVSZ csapatunkban is), és a szervező fiatalok (Fridays for Future) zöme is természettudományi képzésben levő. Ezek a fiatalok láthatóan motiváltak, hogy képben legyenek az ország éghajlati helyzetével, kihívásaival, intézkedéseivel (vagy annak hiányával) kapcsolatban. Amúgy ezekről több szó is eshetne a természettudományos képzésanyagokban.

Az sem baj, ha az általános- és középiskolások egyszerre tanulják az aktív állampolgárságot és bővítik az ismereteiket a témában - a gyakorlatban, ld. pl. a Kossuth téren felszólalók beszédéből is sokat lehetett az éghajlatvédelemről tanulni. Tudatos állampolgárként nehezebben válhatnak a propaganda-politika játékszerévé, de "nekünk felnőtteknek" is segítenünk kell ezt megakadályozni.

Nem reális elvárás, hogy csakis az adott témát magas/egyetemi szinten ismerő tüntetők lehessenek egy felvonuláson/tüntetésen/akción, ezek nem így működnek :-) Pláne egy fiatalok által főleg fiataloknak és a lakosságnak szervezett tüntetésen, de még a "felnőtt" túlsúlyú tüntetésnél sem. Vagy mindenki vizsgázzon előbb le, hogy tud-e eleget a témáról? A politikusok buknának meg elsőként. Vagy csak az állampolgártól várja el, hogy messzemenően képben legyen az adott témában?

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 15:04:45

@MTVSZ_Alexa: mármint: Vagy csak az *egyszeri/átlag állampolgártól várja el, hogy messzemenően képben legyen az adott témában? (azaz aki nem politikus vagy döntéshozó, nem az adott téma felelőse)

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 15:24:03

@ulpius66: Hát itt is megbuknának egyesek, ha vizsgázni kéne az éghajlatváltozás alapjaiból. Trollkodás előtt - vagy inkább helyett - ajánlom a www.facebook.com/masfelfok/ oldal idevágó szakmai infóit olvasgatni szén-dioxid kibocsátási szintekről, trendekről, mítoszokról. PÉldául itt: www.facebook.com/pg/masfelfok/notes/?ref=page_internal Meteorológusok és földrajztudósok stb. írják, szóval ők tudják, miről beszélnek.

midnightcoder2 2019.10.04. 15:28:32

@MTVSZ_Alexa: Igen, ez is szépen mutatja a demokrácia elvi problémáját: olyan polgárok nyilvánítanak véleményt egy-egy kérdésben, akiknek kb. fingjuk sincs a dologról, de az általuk fogyasztott médiában ügyesen behülyítik õket. Jucika néni elmegy szavazni az atomerõmûvekrõl miközben a villanykapcsoló mûködésérõl sincs igazán magabiztos tudása, viszont a Berényi Miklós azt mondta a Barátok köztben azt mondta, hogy az atony az rossz és õ olyan szép ember! És az õ szavazata ugyanannyit ér mint az MTA elnökéé. Miközben Jucikna nénibõl picit több van mint akadémikusból...

midnightcoder2 2019.10.04. 15:32:01

@ulpius66: A gond az, hogy a jelenleginél jóval kevesebb is elég nekik. Viszont a mûködésükhöz kell egy elég nagy rakás más tényezõ, ami az éghajlatváltozás hatására nem feltétlenül alakul jól. Amúgy annyiban igazad van, hogy van olyan hatás, hogy a magasabb CO2 miatt jobban nõnek a növények, de a fák nem érnek az égig.

ulpius66 2019.10.04. 15:32:17

@MTVSZ_Alexa:

Figyusz!

Én mán annyi mindent olvastam a fészbukon a laposföldről, meg a köztünk élő marslakókról, hogy elhatároztam, hogy leszokom a fészbuk olvasgatásáról!

Ezt a forrást meghagyom neked! Olvasgass a felmelegedésről, meg a Londont elöntő tengerekről.......ezek az igen-igen okos tudósok azt nem tudják megmondani milyen idő lesz holnapután, vagy melyik vulkán mikor tör ki, DE AZT TUDJÁK MI LESZ 70 ÉV MÚLVA!

midnightcoder2 2019.10.04. 15:34:50

@0.5 bit: Azért ezt picit színezi az, amikor a kicsi kínai legyártja a zoknit, aztán odaszállítja a németekhez, ott ráírják a márkanevet és eladják neked itt magyarországon 4x annyiért mint amiért a kínai odavitte.

ulpius66 2019.10.04. 15:39:08

@midnightcoder2: Jó ez a Berényi Mikis hasonlat, de a nagyok jobban csinálják!

Adnak Brett Pittnek meg Arnold Swarcenégernek 1-1 millió dollárt, hogy mondják bele a nagyérdemű pofájába, hogy "MENTSÜK MEG A FÖLDET!" és mindjárt több millió híve a Föld megmentésének!
(gondolom nem mondok újat, de valószínűleg a Pitinek meg a Swarcenégernek fingja nincs miről beszél...)

Kb. ez az egész olyan mint az unokáim kedvence, a Mancs Őrjárat, hogy mentsük meg a leesett szívószálat...

ulpius66 2019.10.04. 15:42:34

Ja!

Holnapután kitör három vulkán Mexikóban, Izlandon meg Indonéziában és 4 Celsius fokkal visszaesik a hőmérséklet a Földön, akkor ugyanezek az okostojás tudóskámék jönnek azzal, hogy mindent elpusztítanak majd a kiterjedő gleccserek...

ulpius66 2019.10.04. 15:54:46

Ennél szerintem sokkal, de sokkal fontosabb kérdés a TÚLNÉPESEDÉS!!!!

Itt van pl. Kenya:

1940-ben 4 millió lakos
1960-ban 8 millió lakos
2018-ban TÖBB, MINT 50 MILLIÓ LAKOS.
(azt le sem merem írni, hogy a tudósok mennyit jósolnak 30 év múlva....)

KEDVES TUDÓSKÁMÉK!

EZZEL KEZDJETEK VALAMIT!!!!!
(mán azon kívül, hogy az EU-ba telepítitek őket, hogy aztán mi magyarok jól eltartsuk őket....)

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 16:00:04

@0.5 bit: Még informatívabb lenne a lista, ha az egy főre eső kibocsátás szerint lenne rangsorolva, (nem mindegy, hogy 1,2 milliárd vagy 10-20 milliós lakosú ország), plusz bele lenne kalkulálva a történelmi kibocsátás is. Merthogy nem mindegy, hogy egy ország 1-2 évtizede (pl. Kína, India), vagy több mint 100 éve jelentős kibocsátó (pl. USA, de Magyarország mint fejlett ország kibocsátásai is több mint fél évszázada ugrottak meg).

Éppen elég, ha nem "semmit" tesz Magyarország, hanem érdemben, a történelmi ühg kibocsátásai, felelőssége arányában veszi ki a részét az éghajlatvédelemből. A climate justice (klíma igazságosság) ezt jelenti - ma nem ez történik.
Erre több intézet, szakmai szervezet készített kalkulátort, hogy ez az érdemi részvétel mi lenne országonként (fair share, equity stb. címszóval), és ettől mennyire távol állnak az adott ország vállalásai:
climateactiontracker.org/countries/eu/
www.carbontracker.org/carbon-budgets-explained/
calculator.climateequityreference.org

ulpius66 2019.10.04. 16:16:32

@MTVSZ_Alexa:

Aztán mi magyarok hogyan mentsük meg a Földet?

Ne vegyünk levegőt? (a belélegzett levegő 0,03%-a CO2, a kifújt levegő 4-5%-a Co2)

Ne fingjunk?

Esetleg télen ne fűtsünk, inkább fagyjunk meg?

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 16:18:23

@ulpius66: A facebook is a használójához igazodik, ott is lehet szakmai infókra bukkanni, csak jó szűrő kell. Szakmai honlapok is dögivel vannak, pl. www.met.hu/eghajlat/eghajlatvaltozas/IPCC_jelentes/

A klímatudós az nem időjós :-) A klímatudósok éghajlati modellek alapján számolnak, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) többezer klímatudósa több évtizede ad ki a mért éghajlati adatok és az erre épülő klímamodellek projekciói alapján jelentést (ld. fent a 1,5 C jelentés linkjét). Nyilván ahogy egyre több megbízható adat állt rendelkezésre és egyre pontosodtak a klímamodellek, az előrejelzések is megbízhatóbbak lettek. Egy ilyen komplex, soktényezős, "éppen felboruló" rendszerre, mint pl. az éghajlat, nem lehet 100%-os bizonyosságú hosszútávú tudományos előrejelzést adni, még rövid távra is max. pl. 90-95%-osat. A (mért) adatok viszont egyértelműen jelzik az éghajlatváltozást.

ulpius66 2019.10.04. 16:18:35

@MTVSZ_Alexa:

Egy személyes kérdés.

Te eddig mit tettél a Föld megmentése érdekében????
(mán úgy értem a tüncizésen kívül....)

ulpius66 2019.10.04. 16:24:52

@MTVSZ_Alexa: "A klímatudós az nem időjós :-) A klímatudósok...."

Figyusz!

Az időjós, mitől "időjós" a Klímatudós mitől "tudós"?????

Szerény véleményem szerint ezek a "KLÍMATUDÓSOK" kutatásai kb. egyszinten vannak Nostradamus jóslataival.....

MTVSZ_Alexa 2019.10.04. 16:47:31

@ulpius66: Ha az az online trollkodásokkal pazarolt áramot meg lehetne spórolni és a trollkodók energiáját be lehetne fogni és hasznosítani, lekapcsolhatnánk Paksot ;-)

Amúgy elsőként a lakóépületeinket kellene energetikailag felújítani (szigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés stb.). Ugyanis a teljes elsődleges magyar energiafogyasztás 35-40%-a (háztartási) fűtésre, melegvízre és háztartási áramfogyasztásra megy el; ennek kb. 40%-a megtakarítható lenne (ld. Negajoule 2020 tanulmány). Ezzel az ühg kibocsátásokat és tartósan a rezsiszámláinkat is lehetne csökkenteni. Egy ilyen komplex lakossági energiahatékonysági program forrása lehet részben uniós, részben kvótabevételek (mint anno az Otthon Melege stb.) és részben hazai forrásból (pl. fosszilis támogatások kivezetése és erre átcsoportosítása: mtvsz.hu/fosszilis_tamogatasok_civiljelentes2019 ) Formája lehet a megtérülés ütemében visszatérítendő támogatás (hitellel vagy anélkül) ill. szociális alapon részben vissza nem térítendő stb. A Magyar Energiahatékonysági Intézet ld. www.mehi.hu erre jó javaslatokat adott. (A ma is futó MFB 0%-os lakossági en.hat. hitelénél elérhetőbb, vonzóbb és reális konstrukciók)

Na, én sem akarom feleslegesen használni az áramot, bővebb info és Magyarország fejezet itt: mtvsz.hu/energiaatlasz
Szép hétvégét mindenkinek!

0.5 bit 2019.10.04. 16:56:37

"Még informatívabb lenne a lista, ha az egy főre eső kibocsátás szerint lenne rangsorolva, (nem mindegy, hogy 1,2 milliárd vagy 10-20 milliós lakosú ország), plusz bele lenne kalkulálva a történelmi kibocsátás is."

Ezek mind lényegtelen dolgok. Lehet ide oda tologatni a számokat, de minden országban ugyan az a légkör. A klíma szempontjából viszont csak a végösszeg számít, a légkör nem egy főre van kiosztva, hanem közös. A múlt még ennyire sem lényeges, mert az már elmúlt, azon változtatni nem tudunk. Amire van befolyásunk az a jövő, erre viszont az tud hatni, aki épp ma pöfékel a légkörbe, nem az aki 100 évvel korábban.

"Éppen elég, ha nem "semmit" tesz Magyarország, hanem érdemben, a történelmi ühg kibocsátásai, felelőssége arányában veszi ki a részét az éghajlatvédelemből. A climate justice (klíma igazságosság) ezt jelenti - ma nem ez történik."

Ez így szépen hangzik, csak épp nincs értelme. Lehet nem igazságos, de a CO2-t nem tudjuk negatív tartományba vinni. Hiába mutat papíron, hogy pl. nekünk -8%-ot kellene "kibocsátani", mert az volna igazságos, de a valóság az, hogy csak 0.13%-ra van ráhatásunk.

Egyébként lehet, hogy "klíma igazságosság" ha az egész ország olyan áldozatot hoz, mintha egy háború porig rombolná az országot, de ez sem fog jelenteni semmit. Ez csak "buksi simogatás", hogy eljön az armageddon, de nem a mi hibánkból.

Ebbe nem lenne szabad belekeverni "bölcsész rózsaszín ködöt", hogy ki a hibás, mi lenne ilyen-olyan szempontból igazságos, mert ez sajnos a természetet és fizikai törvényeket a legkevésbé sem fogja érdekelni.

enrikokaruszo 2019.10.04. 21:10:40

@MTVSZ_Alexa: értem és elfogadom a fiatalok újító energiájának szükséges voltát,(bár fentebb azt olvastam, el van bszva a világ, ezek szerint önmagában a megújító lendület ennyit ér), de hozzá kell tegyem a megállapodott korúak tudásának szükségességét arról, mit kell megtartani, mit ne öntsünk ki a fürdővízzel, ugye :)

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása