A klímaválság csak akkor győzhető le, ha erkölcsünket is megváltoztatjuk

Írta MTVSZ Ildi , 2019. szeptember 22. 15:54 , 47 hozzászólás

Címkék: éghajlatváltozás erkölcs Viktor Frankl klímahét rendszerszintű változás system change értékrendszer

Nem birkózhatunk meg a klímaválsággal, ha nem változtatjuk meg a fenntarthatatlan társadalmaink hajtóerőit.

Belátható, ha a gazdasági-társadalmi rendszerünkben átfogó változásokat szeretnénk elérni, akkor a szemléletünket is meg kell változtatnunk.

Kultúránk egyik alapvetően hibás gondolkodási paradigmája, hogy hiszünk az emberi elme korlátlanságában. Erre a hibás gondolkodásra figyelmeztet minket két ősi történet. A görög mitológia Prométheusza Zeusz tiltása ellenére ellopta a tüzet az emberek számára, ezért kegyetlen büntetést kapott. A bibliai emberpár Isten tiltása ellenére evett a jó és rossz tudásának fáján lévő gyümölcsből. Ki is űzték ezért őket a Paradicsomból.

erkolcs-bloghoz2.png

Mit jelent ez a két történet? Isten ellenzi a tudományos-technikai haladást? Nem hiszem. A két történet lényege, hogy az ember nem kormányozhatja a világát Isten nélkül, kizárólag önmagára hagyatkozva. Nem támaszkodhatunk csak az elménkre. Tágabb értelemben: a tudomány és technika nem lehet független az erkölcstől, az erkölcsi szempontoknak át kell hatniuk a döntéseinket az élet minden területén.

A társadalmi folyamatok évszázadok óta ellentétesek ezzel világunkban, amely folyamatok a felvilágosodással értek el csúcspontjára. Hiszen a felvilágosodás eszméje éppen az, hogy a jó és rossz tudása racionálisan, emberi elménk által elérhető. Évszázadok alatt kiszorítottuk az erkölcsöt a gazdasági és politikai életből. A felvilágosodás eszméitől fűtve száműztük a transzcendenst a magánéletbe, társadalmi-gazdasági döntéseinket materiális szempontok alapján hozzuk meg. A gazdaság egyre jobban kiterjed az élet minden területére, pénzben mérjük az anyagi javakon túl már a társadalmi segítséget és az ökológiai adományokat, a természetet is.

Csak úgy érhetünk el egy fenntartható társadalmat, ha szakítunk ezzel. Szakítunk a tudományos-technikai haladásba vetett vakhittel, ha a gazdaság és a politika az erkölcs szilárd talaján fog állni, ha a materiális dolgok mellett nagyobb szerepet kap életünkben a család, a közösség, a természet, a Jóistennel való kapcsolat.

Az igazi változáshoz a boldogsághoz való viszonyunkat is át kell formálnunk. Az euró-atlanti civilizációban élők többsége a boldogságot az anyagi jóléttel azonosítja. Meghatározó döntési szempont a mindennapi életben az anyagi gyarapodás, az élvezetek fogyasztása, a több és több kényelem elérése.

Szeretném most megidézni a múlt század egyik iskolaalapító bécsi pszichiáterét, Viktor Frankl-t. Frankl megjárta a náci koncentrációs tábort és egy különös dologra lett figyelmes. Azt tapasztalta, hogy az emberek a szélsőségesen rossz körülmények között is lehetnek boldogok és kiegyensúlyozottak. Erre a tapasztalatra építette fel elméletét és terápiás gyakorlatát, a logoterápiát.

erkolcs_bloghoz.jpg

Frankl szerint az ember szabad akaratú, értelemre törekvő lény. Boldogságának forrása az alkotó tevékenysége, az élményei és némely esetben a megváltoztathatatlan körülményekhez való alkalmazkodása. Az ember, mint alapvetően transzcendens lény számára a legfőbb érték a másik emberhez való kapcsolódás, a szeretet. Hamis tehát a Maslow piramis, amely az önmegvalósítást tartja legfőbb értéknek, és ennek feltételéül tekint a testi és anyagi kielégülésre. Minden helyzetben találhatunk értelmet életünknek. Boldogságunk kulcsa a másik emberhez való viszonyulás.
De ez nem csak Viktor Frankl véleménye. Názáreti Jézus kétezer éve vázolta fel, hogy szerinte mi a boldogság.
Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.
Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa

Ha ezen a listán végigtekintünk, nem a fogyasztást és az önmegvalósítást látjuk, mint a boldogságunk forrását, hanem a másik emberrel való törődést, az igazságra törekvést, a megelégedést és a szenvedésünk elfogadását. Adja Isten, hogy ez a boldogság fogalom határozza meg mindannyiunk életét. Mert akkor talán, ha szelídek leszünk, még a Földet is örökül kapjuk.

Úgy legyen!

dr. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke

 

A Klímahét keretében indított sorozatunk további írásai:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5015158668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.09.23. 09:07:57

A klímaváltozáson a képzeletbeli barátod sem igen segíthet, mert az már nagyrészt lezajlott. Egy mesterséges kis jégkorszak kiváltása viszont igen. De ehhez az embernek valóban felelõsséggel a kezébe kellene venni a bolygó klímájának az irányítását.

nemecsekerno_007 2019.09.23. 09:29:22

@midnightcoder2: Az ilyen mesterséges beavatkozás épp a tudományba vetett vak hit eredménye lenne. Voltak ilyen próbálkozások korábban de sikeresnek nem igazán nevezhetőek. Ez a voluntarista irányzat...

midnightcoder2 2019.09.23. 09:37:09

@nemecsekerno_007: A másik lehetõség, hogy ölbetett kézzel várod a véget. Mert hogy a beavatkozás már megtörtént, folyamatosan zajlik, és abban is biztos lehetsz, hogy 30 éven belül sem fog leállni - pedig ha tegnap leállt volna, akkor is késõ lenne.

haXXor 2019.09.23. 09:47:38

@midnightcoder2: Csak a buta ember hiszi azt, hogy 'képzeletbeli barátok' nem létezhetnek (azaz, hogy a világunk annyi csak amennyit ez az ember felfog belőle -> mi lett volna így a felfedezésekkel, ha mindenki ilyen korlátolt lett volna :/ ), de ez mellékes...

A klímaváltozás 'lezajlott' kijelentést értelmezni sem tudom?! :D Mi zajlott le? Arra gondolsz, hogy volt már 'klímaváltozás'? :D Mert segítek, a klíma folyamatosan változik... :/

Az utolsó kijelentés meg priceless: mit veszel te a kezedbe? Baszki, a klíma nem a redtube, hogy a kezünkbe vegyünk bármit is vele kapcsolatban... Hatással lehetünk rá, de hinni azt, hogy befolyásolhatunk egy olyan komplex rendszert aminek a közeli alakulásának számításához is irdatlan informatikai kapacitás kell (csak mert te olyan 'infós gyerek' lehetsz, itthon 14.1 TFLOps a számítási kapacitás a metnél -> és ez csak ide, a környékre számolja a modellt), szintén butaság.. Persze, ezekben hinni egyszerűbb (az egyszerű, hedonista embereknek) mint elfogadni két tényt: 1. változtatni nem tudunk rajta a jelenben 2. amit pedig most teszünk, meg sem érjük (sem a most születő gyermekek) annak a hatását. Elemi pszichológia, hogy ezen két tény bőven elég ahhoz, hogy leszarjuk a témát (esetleg azt mondjuk, majd a technológiai fejlődés 'megoldja')...

De, hogy ne offoljak: én abban hiszek, hogy az életünkben nem feltétlen kell lemondani mindenről, viszont ésszerűség kéne a fogyasztásban. Oké, világos, hogy a második világháború óta a gazdaságok fő működési elve a növekedés de ezt már akkor is lehetett sejteni, hogy a végtelenségig nem lehet tolni. Nem ésszerű évente telefont, tévét, autót venni, ahogy az sem, hogy kéthavonta repüljünk valamerre. De ugyanígy írhatnám, hogy azzal is probléma van amit eszünk... És nem, ez nem arról szól, hogy legyél vegán vagy bármi más, csak a mérték. Ennyi kéne. A boldogságot ne ezekben keresd. Nem biztos, hogy a birtoklástól és az ésszerűtlen fogyasztástól lesz teljes és jó életed. És ebben a témában Jézus jó dolgokat mondott, amit pedig még egy ateista is be tud(hat) azért fogadni (még mielőtt... Jézus pont élt és ha eltekintünk a hitbeli meggyőződéstől, a tartalmi része teljesen korrekt) :D Szóval hajrá, egy picit kellene csak alább adnia mindenkinek és talán lenne kétszáz év múlva is egy élhető bolygónk (plusz, lehet spórolni is így ;) )

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.23. 10:12:36

jó lenne ha az ószövetségi erkölcs HELYETT a keresztény erkölcs lenne az uralkodó...de az antiszemitizmus lenne.

addig is erkölcsi papolás helyett javasolhatnátok hogy a kamat, mint olyan legyen kivezetve a gazdaságból (kivéve a késedelmi kamatot, ami az inflációhoz kötött)...

ehhez nincs mersz mi?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.23. 10:13:16

Kezdjük ott: nincs klímaválság. Azaz nincs mit legyőzni.

A kisemberek nem dőlnek meg a háttérhatalmista demagógiának.

midnightcoder2 2019.09.23. 10:19:06

@haXXor: Valahogy picit kétlem, hogy ha valaki megteremtette az egész Univerzumot a sok millió galaxissal, az mikromendezselni fogja az egyes Gipsz Jakabkát.

"Mi zajlott le?"
A CO2 pumpálása a légkörbe nem ma kezdõdött. A sarkvidék olvadása sem. A melegedés sem. És zajlik egy rakás olyan folyamat ami ennek hatására elindult: a permafrost metán, tengeri metánhidrát kiolvadása, stb. Amik nélkülünk is tovább melegítenek.

"Az utolsó kijelentés meg priceless: mit veszel te a kezedbe? Baszki, a klíma nem a redtube, hogy a kezünkbe vegyünk bármit is vele kapcsolatban"

Ahogy a természet csinált kis jégkorszakokat, ugyanezt mi is megtehetjük. A recept ismert, egy vulkánkitörés kell hozzá, vagy nekünk kell hasonlót csinálni.

midnightcoder2 2019.09.23. 10:20:05

@FILTOL: Ha kivezeted a kamatot a gazdaságból, az leáll.

midnightcoder2 2019.09.23. 10:43:07

@Bébi fészek: Én is ettõl tartok. Frankó kis náci/kommunista stílusú népirtások lesznek még ebbõl, sok tízmillió áldozattal.

2019.09.23. 10:52:42

Mi ez az ordenáré baromság?

Larry Silverstein 2019.09.23. 11:36:16

A klimahoaxot 35-40 felett senki sem veszi be, mert latott mar vagy 3 ilyesmit eleteben

Pipas 2019.09.23. 11:40:50

"Kultúránk egyik alapvetően hibás gondolkodási paradigmája, hogy hiszünk az emberi elme korlátlanságában. "

Ki?! Ki a fene hisz az emberi elme korlátlanságában? Komolyan mondom én még egyetlen egy emberrel sem találkoztam, aki ebben hitt volna, pedig azért láttam már egyet s mást. :-o

nemecsekerno_007 2019.09.23. 11:41:37

@midnightcoder2: Az a nihilista irányzat, nyílván nem jó. Environmenista az ami kb. az atany középút.
1. Muszáj felkészülni a hatásokra, mert ha most nullára csökkentjük a kibocsájtást akkor se áll meg a folyamat jó 50-60 évig
2. Az egész globális gazdaság logikáján kellene változtatni ami óriási feladat, de 50-60 èv alatt nem lehetetlen
3. már írtam pár helyen, hogy a leggazdagabb 5-10%-ot (cégek, magánszemélyek) kéne rávenni arra, hogy a klímaváltozás elleni fellépésük ne profitalapú legyen
Értsd.: ne az legyen ebből is, hogy a gazdag még gazdagabb lesz
4. a klímaváltozás viszonylag egyenletesen oszlik el a Földön, ellentétben a javakkal és az erőforrásokhoz való hozzáféréssel.
Ezen kell változtatni, különben megint a szegények fogják megszívni (később már a gazdagok is, de akkor kb. tök mindegy lesz)

Pipas 2019.09.23. 11:44:59

"A két történet lényege, hogy az ember nem kormányozhatja a világát Isten nélkül, kizárólag önmagára hagyatkozva."

Butaság! A tudás fája történetnek egészen más a magyarázata.

A következő álláspontot képviseli: az ember az állatokkal szemben megkapta a tudást, a gondolkodás képességét. Képes modellezni a világot, elgondolkodni a világon és ez nagyon sokszor szenvedést, szorongást, félelmet okoz. A tudás képessége szenvedéssel, a boldogságtól való elszakadással, a paradicsomi állapot megszűnésével járt.

A korabeli emberek látták az állatokat és azt gondolták, hogy 1) az állatok nem gondolkodnak és ezért 2) boldogok, nem szoronganak, nem szenvednek a gondolataik miatt.

Mindkettő tévedés egyébként, az állatok gondolkodnak és szorongani is szoktak.

steery 2019.09.23. 11:45:32

Ez a problémahalmaz nem erkölcsi kérdés, mert az összetett helyzetnek összetett okai vannak, amik mindegyikét meg kell változtatni, egyszerre. A kérdés csak az, hogy milyen irányba? És hogyan? Az emberiség ugyanis nem egyetlen, kollektív értelem, hanem egymással vetélkedő, egymás kárára boldoguló csoportok kusza hordája, amit sem ész érvekkel, sem szép szóval, sem könyörgéssel, de még nyers katonai erőszakkal sem lehet egységbe kovácsolni, egyetlen másodpercre sem.
Ha megvizsgáljuk a problémahalmaz alapjait, akkor mindig az a végeredmény, hogy minden problémát az emberek okoznak, akikből egyszerűen túl sok van. A kevesebb ember kevesebb problémát jelentene, csakhogy az alulnépesedés nem célja sehol, senkinek, mert az a csoport öngyengítésének felel meg, amit egy versenyhelyzetben senki sem engedhet meg magának (a tudatos vesztést, önfeladást és önpusztítást). A lakosság több, mint 99%-át kellene nagyon gyorsan, hatékonyan, környezetbarát módon megölni és eltüntetni a Föld színéről ahhoz, hogy a problémák növekedését megállítsuk. Majd a maradék emberiségnek kéne nagy munkával a bolygót borító szeméthalmokat és tönkretett területeket rekultiválnia és a még nem kihalt fajokat visszatelepíteni a régi élőhelyükre. Ennek a kivitelezése szintén: lehetetlen.
Végeredmény: A világ csak előre hajlandó haladni. Ami már elveszett, azt képtelenség visszahozni, pótolni. A károk helyrehozhatatlanok, szóval szembe kell néznünk azzal, hogy fajként, civilizációként csúfosan megbukunk és hamarosan eltűnünk a süllyesztőben. Az emberiség áldozatul esik a saját intelligenciájának, amiből van annyi, hogy bajt csináljon vele, de nincs annyi, hogy helyrehozza.

midnightcoder2 2019.09.23. 11:59:42

@nemecsekerno_007: "Muszáj felkészülni a hatásokra, mert ha most nullára csökkentjük a kibocsájtást akkor se áll meg a folyamat jó 50-60 évig"

Nem bizony. A változás pedig tartós marad. A bolygó nem hûl vissza magától, a melegedés miatt kipusztult fajok végleg eltûnnek. Ráadásul annak sem igen van realitása, hogy mondjuk 20 év múlva sokkal kevesebb lesz a CO2 kibocsájtás. A németeknél esetleg, de Pl. Afrikában ?

Larry Silverstein 2019.09.23. 12:06:14

@midnightcoder2: 20 eve meg a hivatalos klimamese is lehulesrol fantazialt, de most mar biztos vagy benne, hogy nem fog visszahulni

ujujujjuuj

kit erdekelnek a kihalt allatok, az se hianyzik senkinek amelyik 200 eve kihalt

midnightcoder2 2019.09.23. 12:38:44

@Larry Silverstein: Az, hogy a klíma melegszik, méghozzá gyorsan elég egyértelmû. Ha nem vagy mai csirke akkor már a saját életedben is észrevehetted.

Pipas 2019.09.23. 12:40:06

@nemecsekerno_007: "1. Muszáj felkészülni a hatásokra, mert ha most nullára csökkentjük a kibocsájtást akkor se áll meg a folyamat jó 50-60 évig"

Erre a kijelentésedre semmi alapod nincs. Senki sem tud ilyen számításokat végezni, senki sem képes még csak nagyságrendnyileg sem megjósolni a klímaváltozást.

"2. Az egész globális gazdaság logikáján kellene változtatni ami óriási feladat, de 50-60 èv alatt nem lehetetlen"

Alaptalan kijelentés. Senki, soha nem változtatta meg a "globális gazdaság logikáját" így senki sem tudja, hogy egyáltalán lehetséges -e.

"3. már írtam pár helyen, hogy a leggazdagabb 5-10%-ot (cégek, magánszemélyek) kéne rávenni arra, hogy a klímaváltozás elleni fellépésük ne profitalapú legyen"

Soha senki sem tudott olyat csinálni, amire itt célzol. Ráadásul értelmetlen is. Arra akarod rávenni a vállalatokat, hogy ne azt árulják, amire kereslet, amin haszon van, hanem a erőltessenek rá valamit a vásárlókra. Evolúciósan instabil stratégia lenne, nem működhet.

Ha csak egy "gazdagot" is nem sikerül megváltoztatnod az hatalmas piaci előnnyel fogja ellátni a piacot olyan dolgokkal, amikre a többiek nem hajlandóak és mivel a lakosság fennmaradó részét nem változtattad meg, azok meg is veszik.

"Értsd.: ne az legyen ebből is, hogy a gazdag még gazdagabb lesz"

Ja, erre volt már kísérlet, jó nagyot szólt, százmilliók élete ment rá.

"4. a klímaváltozás viszonylag egyenletesen oszlik el a Földön,"

Ennek semmi értelme nincs. A klímaváltozás hatásai a lényegesek, azok meg nagyon-nagyon nem egyenletesek. Vannak helyek, ahol még előnyt is jelent a felmelegedés.

"ellentétben a javakkal és az erőforrásokhoz való hozzáféréssel."

Jajj, megint ezek a kommunista felhangok. A javak mindig is egyenlőtlenül oszlottak el, amikor ezen megprbáltak változtatni iszonyat szenvedés lett a vége. A kommunizmus nem működik.

Pipas 2019.09.23. 12:42:22

@midnightcoder2: "Az, hogy a klíma melegszik, méghozzá gyorsan elég egyértelmû. Ha nem vagy mai csirke akkor már a saját életedben is észrevehetted."

Senki sem vehette észre a melegedő klímát legfeljebb az adatok elemzésével juthatott erre a következtetésre. Ahhoz, hogy a klíma melegedését "észrevedd" egyszerre kellene élned a föld területének minden pontján.

Az, hogy nálatok melegebb van mint régebben, az időjárás, nem klímaváltozás.

Brix 2019.09.23. 12:50:11

Èppen az ellenkezője igaz, mint amit itt a fentebbi hozzászóló írt: 20 ève már szèleskörűen elfogadott tudományos konszenzus volt az antropogèn klímaváltozásról. Az összes olyan szakon: biológia\ökológus-,földrajz-, vagy környezettudomany ez vizsgatètel volt, az egyetemeken...Az elmúlt èvtizdekben, a NASA, a Metoffice UK, az IPCC, a Japánok több ezer kutató bevonásával állítottak fel klímamodelleket, amelyek mindegyike kimutatta - ráadásul nem is ugyanolyan módszertani vizsgálattal- hogy az emberi hatás, az ember által lègkörbe juttatott üvegházgázok okozzák az elmúlt - geológai szempontból igen rövid időszak - hirtelen ès drasztikus mèrtèkű földi- átlaghőmèrsèklet megugrását....Lehet klímahoaxozni, de ezeket az embereket kinevetik világszerte, tudatlanságuk ès tákèkozatlanságuk miatt..

chrisred 2019.09.23. 12:56:26

@Pipas: Ma már a Föld más részeiről másféle módon is lehet információkat szerezni, mint személyesen elmenni oda.

Pipas 2019.09.23. 13:07:22

@Brix: "Èppen az ellenkezője igaz, mint amit itt a fentebbi hozzászóló írt: 20 ève már szèleskörűen elfogadott tudományos konszenzus volt az antropogèn klímaváltozásról."

Ó, igen. Emlékszem, annak idején Al Gore riogatott azzal, hogy húsz év múlva térdig állunk delfinekben. Mára a modellek száz évre mondanak.

A jövendölése bevállt, sokan most is azt mondják, hogy 20 év múlva térdig állunk a delfinekben. :D

"amelyek mindegyike kimutatta - ráadásul nem is ugyanolyan módszertani vizsgálattal- hogy az emberi hatás, az ember által lègkörbe juttatott üvegházgázok okozzák az elmúlt"

Igen, valóban. Ezek a modellek mind az emberi beavatkozást okolják, csak abban állnak szöges ellentétben egymással, hogy ugyan mi is lesz, mennyivel fog emelkedni a hőmérséklet. :D

"hirtelen ès drasztikus mèrtèkű földi- átlaghőmèrsèklet megugrását.."

A modelleket ellenőrizmi szokás. Kiszámolják az értékeket azokra az évekre, amelyek már elmúltak és megnézik, hogy ugyan már, ha húsz éve ezt a modellt használtuk volna, akkor mennyire jött volna be a jóslás.

Nos, ezeken a teszteken az összes modell durván elbukik. Ahogy Al Gore is elbukott.

www.cfact.org/2013/11/03/consensus-revealed-climate-computer-models-warmer-than-reality/

Pipas 2019.09.23. 13:08:25

@chrisred: "Ma már a Föld más részeiről másféle módon is lehet információkat szerezni, mint személyesen elmenni oda."

Tehát nem a "saját életeden" veszed észre, hanem az adatok elemézésével jutsz erre a következtetésre. Igen, pontosan ezt mondtam én is.

Brix 2019.09.23. 13:21:56

Szóval, 20 ève az antropogèn klímaváltozás kèrdèse egyáltalán nem volt társadalmi vita tárgya, elfogadott volt szinte mindenki által...Ma , amikor apokaliptikus jelensègek vannak a földön: óriási erdőtüzek, extrèm hőmèrsèkleti rekordok, a hurrikantevèkenysèg fokozódása , áradások, a sarki jègtakaró olvadása társulva a globális lèptèkű környezetszennyezèssel, fajpusztulással, környezeti degradációval - nyilvánvaló, hogy a világpolitikat is ez tematizálja..Senki , ès semmi, a globális környezeti katasztrófa , vèszhelyzet enyhítèsère tett közös globális erőfeszítèseket nem írja felül...Akinek eszük volt, azok az országok megfogalmazták a konkrèt javaslataikat, hogy a helyi politika szintjèn mit tudnak tenni a folyamat hatásainak kivèdèsère, lassítására,mások - a butábbak- azt mondták: leszarjuk az egèsz világot, mi azt csinálunk , amit akarunk...De, ha a trendeket nèzzül, akkor már 2015, Párizs - óta is lehet az általános globális szemlèletben javulást felfedezni...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.23. 13:22:04

@midnightcoder2: miért állna le? ja a kamatszivattyú leállna, leállna a tőkekoncentráció, leállna a minden árban és áruban benne lévő kamat többlet árának kifizetése.
annyiban pontosítok, hogy kamatot csak az inflációval megegyező mértékben számolunk. ennyi. nincs kamatjövedelem.

chrisred 2019.09.23. 13:22:53

@Pipas: Szerintem az is a saját életemhez tartozik, ha információt szerzek be más tájakon élő emberek tapasztalatairól. Amúgy az eredeti kommentben a "saját életedben" fordulat inkább időintervallumot jelenthet, mint személyed tapasztalatot.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.23. 13:25:49

ja, ezt mg csak úgy...a tények kedvéért.
Az Eurostat adatai szerint a magyarországi üvegházhatású gázok kibocsátásának értéke rendre alacsonyabb volt (2017-ben az egy főre jutó CO2 egyenérték 6,6 tonna), mint az Európai Unió átlaga (8,8 tonna).

Hazánk ezzel olyan »zöld nagyhatalmakat« előz meg, mint Hollandia (12 tonna) Belgium (10,5 tonna), Franciaország (7,2 tonna), vagy Németország (11,3 tonna). Fajlagosan tehát nagyjából feleannyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint például Hollandia, vagy Németország.

Brix 2019.09.23. 13:26:38

@Pipas: A NASA , a Metoffice, a Japánok, az IPCC klíma modelljei teljesen mást mondanak...Mindig voltak klímaszkeptkusok, de sem a jelen idők változasai, sem a tudományos eredmènyek nem őket igazolták...Nem tudsz egy olyan állami kutatóközpont mutatni, ami tagadná az antropogèn klímaváltozást...A kínaiak sem , az oroszok sem, a NASA sem...

nemecsekerno_007 2019.09.23. 13:32:03

@Pipas: Az egy dolog, hogy a ballibek politikai fegyvert kovácsoltak a klímaváltozásból, egy másik dolog, hogy tényleg melegszik a klíma és az ipari forradalom óta mi is rádobtunk pár lapáttal. Szóval pánikolni ugyanúgy értelmetlen és ostobaság mint úgy csinálni mintha semmi sem történne.

nemecsekerno_007 2019.09.23. 13:37:05

@FILTOL: Ezt is per főre kell számolni mert az a valós, persze így is előttünk járnak ezek az országok, szóval nincs túl sok okunk szégyenkezni. Arra az egyre kell figyelnünk, hogy a gazdasági fejlődésünk ne növelje a kibocsátásunkat a jövőben, szerintem ez megoldható...

Brix 2019.09.23. 13:40:21

@FILTOL: Kamatot csak az inlació nagyságával megegyezően számolunk... nincs kamatjövedelem.." Ennyièrt, - azaz- ingyen senki nem adja oda a pènzèt, mert a kamatban a kockázatviselő , a kölcsönadó kockázata is be van èpítve ,ha a hitelfelvevő inszolvens lesz, plusz a kölcsönadó èvekre nèlkülözi a pènzèt--kölcsönadott pènznek van" jövőèrtèke" , azaz: kamatokkal megnövelt èrtèke

chrisred 2019.09.23. 14:39:32

@FILTOL: Ez a szocialista nehézipar összeomlása óta így van, más kérdés, hogy a tendencia viszont számunkra kedvezőtlen, egyes egyéb ágazatokban, mint például a közlekedés, elég rosszul állunk.

Pipas 2019.09.23. 15:08:15

@chrisred: "Szerintem az is a saját életemhez tartozik, ha információt szerzek be más tájakon élő emberek tapasztalatairól. "

Tehát, ha olvasod az interneten, hogy afrikában meleg van, akkor "megtapasztaltad, a saját életeden". Akkor jó, ezzel le is zárhatnánk ezt a vitát.

chrisred 2019.09.23. 15:13:20

@Pipas: Figyelmen kívül hagytad a komment második mondatát.

Pipas 2019.09.23. 15:18:14

@nemecsekerno_007: "tényleg melegszik a klíma és az ipari forradalom óta mi is rádobtunk pár lapáttal"

Az ipari forradalom elég jól láthatóan nem okozott felmelegedést. Mármint a grafikonokon látható jól. ;)

Pipas 2019.09.23. 15:23:42

@Brix: "Nem tudsz egy olyan állami kutatóközpont mutatni, ami tagadná az antropogèn klímaváltozást..."

A tudomány nem úgy működik, hogy megszavazzák a kutatóintézetek, hogy mi a helyzet, nekem meg el kell fogadnom. A tudomány úgy működik, hogy meggyőző érveket hoznak emberek az állításaik mellett.

Engem az érvek nem győztek meg arról, hogy az ember okozza a klímaváltozást. Sőt, igazából arról sem, hogy klímaváltozás van. Tíz-húsz év változása nem klímaváltozás, hanem egyszerűen perturbáció a sztochasztikus folyamatban.

Pipas 2019.09.23. 15:30:49

@chrisred: "Figyelmen kívül hagytad a komment második mondatát."

Egyszerűen arról van szó, hogy a falra mászok az olyanoktól, akik a statisztikai adatok ellenébe felhozzák, hogy "de ők megtapasztalták" meg ők "érzik" a dolgot. Ki vagyok akadva az olyanoktól, akik azt hiszik, hogy a tapasztalataik, benyomásaik, érzéseik, az anekdotikus elmondásokon alapuló bölcsességük valamiféle tudományos megfigyelés ami előtt mindenkinek meg kell hajolnia.

A tudomány mindent megtesz, hogy ezeket a megfigyeléseket kiszűrje, mert tudjuk, hogy nem csak egyszerűen használhatatlanok, de egyenesek károsak a valóság megismerésében.

És mégis mindig jönnek olyanok, akik azt gondolják, hogy 0.3 C középhőmérséklet változást 10 évre elosztva ők "észrevesznek". Hát persze, amikor olvassák az újságban, hogy felmelegedés van, akkor vadul bólogatnak és bölcsen megjegyzik, hogy ők "észrevették".

nemecsekerno_007 2019.09.23. 21:07:24

@Pipas: Hát öcsém ennyi faszságot összehordani...

blogs.reading.ac.uk/climate-lab-book/files/2017/01/preind_fig5_updated2016.png

Remélem azért az élet klímaváltozáson kívül eső területein nem ilyen problémamegoldó algoritmusod...

Meg főleg annak örülök, hogy nem vagyok tűzszerész és nem együtt dolgozunk...

Pipas 2019.09.24. 08:04:10

@nemecsekerno_007: Az általad belinkelt grafikon "pre-iindustrial" néven nyomja és 1980-ban indul? Hát öregem, javaslom az áltsulis történelem áttekintését. :D

Amúgy ez mit akar bizonyítani? Merthogy benyögted, hogy butaságokat beszélek, aztán belinkeltél egy semmitmondó grafikont és boldogan hátradőltél... ez így kevés.

VaszilUr 2019.09.24. 09:59:13

"Nem birkózhatunk meg a klímaválsággal, ha nem változtatjuk meg a fenntarthatatlan társadalmaink hajtóerőit."
Így igaz! Ezek a hajtóerők döntően csak mesterségesen felkorbácsolt anyagi vágyak... youtu.be/pMlCh3vlmq8

nemecsekerno_007 2019.09.24. 10:08:41

@Pipas: Szedd elő a Földrajz könyved, esetleg az apádét. Kicsit olvass utána abból az időszakból amikor még nem volt internet, fakenews, meg a ballibek által gerjesztett klímahiszti...

Pipas 2019.09.24. 12:28:39

@nemecsekerno_007: "Szedd elő a Földrajz könyved, esetleg az apádét."

Ebben a hozzászólásodban megint nem volt sem a témába vágó állítás, sem érv, csak egy amolyan kocsmai beszólás. Nem tudom, hogy igazából mit állítasz, hogy mivel gondolod alátámasztani, de most már nem is nagyon érdekel.

nemecsekerno_007 2019.09.24. 18:03:34

@Pipas: Geográfia, földrajz, éghajlat, időjárás, földtörténet.... ilyenek

De ha nem érted, hogy kapcsolódik a témához akkor hagyjuk... akkor nem értenéd a könyvet se...

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása