A hazai szénkivezetés dilemmái

Írta MTVSZ_Alexa , 2021. június 30. 14:40 , komment

Címkék: terv Heves Baranya BAZ Mátrai Erőmű szénkivezetés méltányosátállás igazságosátmenet

 

Tíz éven belül megszűnne itthon a szén (lignit) erőművi és lakossági használata. A BAZ, Heves és Baranya megyék mint szénrégiók szénkivezetését, megújulását az Európai Unió 104 milliárd forinttal támogatja. Kérdés, hogy a leginkább érintett helyi közösségek tudnak-e majd élni a Méltányos Átmenet támogatásokkal. 

oldhouse_unsplash.jpg

 

MagyarországKínához hasonlóan – már 2030-ra teljesen ki akarja vezetni a szén alapú energiatermelést, megelőzve ezzel a német vagy cseh vállalást (2038). Igaz, a gyengébb minőségű magyar lignithez nem kapcsolódik olyan léptékű ipari és energiatermelés, mint például Szilézában. Folyamatosan csökken a szén iránti kereslet, az ágazat súlyosan veszteséges és fenntartatlan. Kiugró példa erre az immár MVM tulajdonba került Mátrai Erőmű, amely a 2019-es 5,9 milliárd forint veszteség után tavaly már 42,7 milliárd forint veszteségről számolt be. Félő azonban, hogy a Mátrai Erőmű újra átmenti magát és fő profilként megtartja a kazánban égetést. Épp csak lignit helyett a szintén fosszilis és hasonlóképp szennyező földgáz vagy hulladék égetésére állhat át 

Ezzel együtt is a szén kivezetése komoly kihívást jelent az eddig bányákban vagy szénerőművekben dolgozó munkavállalók és családjaik számára. A szénkivezetés BAZ megyében 9007, Baranyában 3187, Hevesben 5798 munkahelyet érint – a Területi Méltányos Átmenet Terveket koordináló Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a háttérdokumentumokat összeállító KPMG pontosnak tűnő becslése szerint.  

 

Bevezetés a szénkivezetésbe    

A szénkivezetés nem csupán technológiai kérdés, hanem az ország energiaátmenetébe kell illeszkedjen, egy sor gazdasági és társadalmi kérdést vet fel. Hasonló a helyzet, mint amikor 40 évnyi erőltetés után sem lett Magyarország a „vas és acél országa”. Miskolc vagy Ózd kohói végül leálltak – a nehézipar helyett új, progresszív és jobban alkalmazkodó utakra kényszerültek.  

Az Igazságos Átmenet terveket a magyar kormány nyújtja be az Európai Bizottság felé, a 2021-27-es Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP+) mellékleteként. A terveket egyfajta gördülő tervezéssel készítette elő a KMPG, 2021 első felében pedig mindhárom megyében többkörös online társadalmi egyeztető fórumot szervezett az ITM és megyei érdekelt felek részvételével.

A szénkivezetés kapcsán a változásban érintett csoportok elsősorban a helyi KKV-k (pl. beszállítók), helyi önkormányzatok és helyi közösségek - így az Igazságos Átmenetnek elsősorban az alulról jövő (bottom-up) kezdeményezésekre kell koncentrálnia. Fontos, hogy már az lehetséges alternatív gazdasági irányok és a pályázati kiírások meghatározásában is szerepet kapjanak a helyi szintű szereplők.  

Ehhez nem csupán hozzáférést kell biztosítani a tervekhez, hanem fel is kell készíteni a helyi döntéshozókat és közösségeket a fejlesztések befogadására, sőt hogy aktív részesei, tervezői legyenek. Kevesen vettek részt a szükségletfelmérésben, keveseknek volt projektötlete. Az érintettek helyzetbe hozásához folyamatos „házhoz menő” támogatást biztosító mentor-programra lenne szükség – legalábbis a terveket véleményező civil szervezetek szerint.  

Az egyik legfontosabb javaslat épp az volt a civilek részéről, hogy az Igazságos Átmenet irányítási mechanizmusáról, előrehaladásáról, a számszaki és minőségi mutatókról, illetve felülvizsgálati kereteiről szélesebb körben és hatékonyabban tájékoztassák a leendő kedvezményezetteket és a nyilvánosságot. Igény volt arra is, hogy a társadalmi és civil partnereket vonják be a végrehajtásba és monitoringba – akár a KEHOP Plusz Monitoring Bizottságán keresztül, de az egyes projekt folyamatok, rész-tervek és a végrehajtás során érdemi konzultáció keretében is.

 

Füstbe ment tervek és új perspektívák 

Soknak tűnik, de hogy érezzük az arányokat: a munkaerő átképzésre, innovációra, új vállalkozások indítására vagy épp több ezer „szenes” lakás energetikai felújítására szánt teljes keretösszeg a három megyére összesen 104 milliárd forint. Vagyis a Mátrai Erőmű elmúlt évi veszteségének a 2.5-szöröse.  

Az uniós közpénz-ráfordítás kevés a feladat léptékéhez képest? Vagy a gazdaságtalan szénerőmű irtózatosan drága és veszteséges?

A program első számú célkitűzése a „1) Beruházás a munkaerő (át)képzésébe”. Az összesen érintett 17992 munkavállaló közel harmada részesület díjmentes átképzésben. Kérdés persze, hogy a szénbányászathoz kapcsolódó iparból élők milyen irányú átképzésekre lennének nyitottak. A modern képzési palettán a nyelvet, informatikai vagy épp idegenforgalmi szakmák a népszerűek, de a bányászati nehézgépekkel vagy erőműben dolgozók vélhetően az építőiparban tudnának legkönnyebben új karriert kezdeni. A jellemzően idősebb korú szénipari munkavállalók akár korengedménnyel, de nyugdíjba is mehetnének; a továbbképzésben főleg a fiatalabb generációk vennének részt. Egy ilyen korai nyugdíjazást maga az Igazságos Átmenet Alap elvileg nem finanszírozhat, de más forrásból megoldható lenne.

A terveket véleményező civil szervezetek egyik legfőbb módosító javaslata a „közelség elvének” érvényre juttatása. Ennek lényege az lenne, hogy ne csupán a megyei szintű önkormányzatok és kereskedelmi kamarák pályázhassanak, hanem kötelező jelleggel vonják be a helyi kkv-kat, helyi önkormányzatokat (pl. konzorciumként) a projektekbe. Azaz helyi, kis- és közepes léptékű komplex programokra is jusson méltányos keretösszeg és szakmai támogatás – a helyi, lehetőleg személyes tapasztalatok, helyi szintű ismeretek alapján.  

 

Zöldre át?  

Az átképzések nyomán remélhetőleg új munkahelyek létesülnek, új vállalkozások is indulnak, amelyben a második - „Zöld gazdasági diverzifikáció, technológiaváltás, a kutatás-fejlesztés, innováció ösztönzése” – prioritás pályázatai is segítenek majd. A civilek véleménye szerint három lehetséges buktatót is el kéne kerülnünk.  

Egyrészt, bármennyire is a legnagyobb kapacitással a rendelkező nagyvállalatok a leginkább érintettek a szénkivezetésben, az ő átállásukat nem szabad ebből azt arányaiban csekély keretösszegből finanszírozni! Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerében 6 (EU ETS) több mint 170 magyar üzem vesz részt közvetlenül. Ebből hét nagy ipari komplexum – köztük a Mátrai Erőmű, a Dunai Vasmű vagy a Százhalombattai Kőolajfinomító – adja az ETS-kibocsátás több mint felét. Eközben a száz legkisebb létesítmény együtt is csak a magyar ETS-kibocsátás 5 százalékát fedi le.  

A civilek álláspontja az, hogy a megyei nagyvállalatok és ETS-létesítmények kizárólag abban az esetben részesülhessenek az Igazságos Átmenet Alap szerény forrásaiból, ha valóban kiemelkedő üvegházgáz (ÜHG) kibocsátás-csökkentést eredményező tevékenységeket indítanak el. Hasonlóan fontos előfeltétel lehet, hogy a szénkivezetés miatt átképzett munkavállalók elhelyezkedése és távlati foglalkoztatása legyen a fő cél, valamint legalább partnerként kötelezően vonják be a szénkivezetés miatt érintett kis és középvállalkozásokat. 

A benyújtandó Igazságos Átmenet tervek egyébként nem részletezik, hogy milyen jellegű zöldgazdasági tevékenységeket támogatnának. Márpedig, ha nincsenek konkrétumok a lehetséges kedvezményezettek (főleg helyi KKV-k), aligha tudnak majd megfelelő projektötletekkel előállni.  

A civilek hangsúlyozták: a Mátrai Erőmű Zrt. és kapcsolódó ipari területeinek rekultivációja során mindenképp érvényesüljön a szennyező fizet elve, tehát a területek kármentesítését és stabilizálását a Mátrai Erőmű Zrt. saját költségeiből fedezze, az Igazságos Átmenet Alap forrásai pedig kizárólag a jogszabály (1993. évi XLVIII. törvény a bányászatról) által előírt tájrendezést követő, alternatív hasznosítást célzó projekteket támogassák! 

 

A szén gáz, de a gáz is szén!  

Az Igazságos Átmenet (Just Transition) egyik fontos alapelve a „szén helyett megújulók” – vagyis szénről valamely más fosszilis alapú energiatermelésre – például földgázra - való átállást nem lehet e konkrét forrásból finanszírozni. A civil szervezetek szerint fontos, hogy egyértelműen sorolják majd fel a tervekben a nem támogatható tevékenységeket is, és zárják ki a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó beruházásokat!  

Vonatkozik ez a következő akcióterületre is: „lakossági széntüzelés kiváltását támogató megújuló forrásból származó energiahordozót felhasználó rendszerek, lakóépületek energetikai felújításának, illetve napelemes rendszerek beszerzésének és telepítésének támogatása” E támogatásnak csak akkor van értelme, ha a háztartási energiaigény (hő) jelentős csökkentése lesz a fő cél: mélyfelújítás, a fűtéskorszerűsítés és/vagy megújulóenergia-termelő beruházás támogatása.  

Más szóval: szóba se jöhessen szénről gázfűtésre átállás, pláne ne szigeteletlen házak esetén. Az ilyen „átállás” – hiába ég tisztábban a gáz, mint a szén - összességében mégiscsak fenntartaná a pénz- és energiapazarló csapdát a leendő kedvezményezettek körében, sőt, az alacsony jövedelmű háztartásokat még jobban eladósíthatja. A civilek javaslata, hogy a támogatható tevékenységek körébe ne kerüljön bele azon biomassza alapú kazánok telepítése, amelyekben továbbra is lehetséges a lignit, illetve bármilyen nemű hulladék égetése.

Az pedig egy komoly dilemma, hogy inkább sok, alapvetően rossz állapotban lévő, szociális tüzelővel vagy lignittel fűtött lakóházakon eszközöljenek kisebb energetikai javításokat, vagy inkább a kevesebben de mélyebb felújítást/újjáépítést. A megfelelő energiahatékonysághoz megfelelő épületgépészetre és szigetelésre van szükség, pincétől a padlásig – nem utolsósorban energia- és környezettudatos üzemeltetésre. Tény, hogy az Igazságos Átmenet Alap magyar keretösszeg erre kicsi, más EU-s forrásokat is meg kell nyitni a 3 megye előtt a lakóépületek energetikai (mélyebb) felújítására.

További infók:

www.mtvsz.hu/szenkivezetes

Az igazságos energiaátmenet a szénrégiókban A szénkivezetés társadalmi hatásai

KISOKOS A MÉLTÁNYOS ÁTÁLLÁSRA VONATKOZÓ TERÜLETI TERVEKHEZ

 

Írta: Perneczky László, MTVSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr917005036
Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása