Frissítő kerti virágok - Életigenlő szelence szörp
Nagyon sok ehető növény vesz bennünket körül, amelyekből frissítő limonádé vagy szörp készíthető. Ez az életigenlő szörp most orgonavirágból - vagy ahogy felénk nevezik - szelencéből készül.
Hozzávalók kk. 5 liter szörphöz:
- Orgonavirág – kisebb kosár, azaz 30-40 virágzat;
- 3 liter víz;
- 3 kg cukor;
- 3 db citrom (kezeletlen héjú);
- 3-5 kávéskanál citromsav.
Elkészítés:
- Az orgonavirágot olyan helyről gyűjtsük, ahol a növény tiszta – nem permetezték és a közlekedésből sem rakodott rá szennyeződés. Időt spórolhatunk, ha a begyűjtés előtt próbát teszünk és olyat választunk, amely virágait könnyű lefejteni a zöld részről.
- Ha tiszta helyről gyűjtöttük, akkor nem fontos a virágot megmosni, a lefejtett virágokat egy ötliteres dunsztos üvegbe helyezzük. A virágágyba rétegezve elhelyezzük a felkarikázott citromot. Bio- vagy kezeletlen héjú citromot használjunk.
- A virágokat felöntjük a felfőzött és visszahűtött cukorsziruppal. Mi egy magasabb cukor és virág arányt használunk, mint a legtöbb recept, így sűrűbb így kevesebb helyet foglaló szörpöt kapunk, amely a magasabb cukortartalom miatt nehezebben romlik meg.
- A cukorszirupba áztatott virágot egy napra hűvös helyre tesszük, a pihenés közben néhányszor átkeverjük.
- Pihentetés után a szirupot sűrű szövésű szitán átszűrjük egy nagyobb lábosba. A virágot és citromokat nem nyomkodjuk ki, egy kisebb edényre félretesszük szitástól. A szirupot kis lángon melegítjük és fél órán keresztül 60-70 fokon hevítjük. Ne forraljuk fel – ezzel az ízét és a színét is jelentősen károsítja. Főzés közben citromsavat adunk hozzá ízlés szerint 3-5 kávéskanállal.
- A hőkezelt szörpöt tisztára mosott üvegekbe töltjük. Miután nem használunk tartósítót, mi az üvegeket és a kupakokat hővel is fertőtlenítjük a tisztára mosás után.
- A szörpöt száraz dunsztban – pl. hűtőtáskában – hagyjuk kihűlni.
- A félretett virágokból és citromkarikákból tiszta kézzel facsarjuk ki a még bennük lévő szirupot. Ez zavarossá tenné a szörpöt így külön frissen fogyasszuk el!
Hasonló eljárással nagyon sok bennünket körülvevő virágból készíthetünk szörpöt: ibolyából, akácból, rózsából, bodzából, de akár a júdásfa virágjából is.
A recept-videó a Magyar Természetvédők Szövetségének Életigenlő kampányában készült.