Mit tanulhatunk itthon Csehország szénkivezetéséből?

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. november 05. 10:16 , Hozzászólsz?

Címkék: cseh gáz konzultáció energia éghajlat szén just transition szénrégió szénkivezetés méltányosátállás

czech_mountains.jpg

 

Megnéztük, hogyan zajlik a cseh szénkivezetés és a tervek készítése, hogy lássuk, mit tanulhatunk belőle itthon: leginkább, hogy ne így. A  magyar szénrégiós - BAZ, Heves és Baranya megyei - tervezés várhatóan hamarosan elkezdődik. A csehekkel közösnek tűnik a veszély, hogy a helyiek helyett a szénrégió nagyvállalataira, a szó szoros és átvitt értelmében gázos projektekre menne a méltányos átállásra szánt uniós támogatás zöme.

 

A cseh szénrégiók előtt is nyitott a lehetőség, hogy európai uniós támogatásokat felhasználva megbirkózzanak a szénkivezetés következményeivel. Ugyanis a bányászat hanyatlása és a szén kivezetése a közeljövőben elkerülhetetlen.

Csehország legfőbb szénrégiói, a morva-sziléziai, az Usti nad Labem-i és a Karlovy Vary-i régió alapos átalakítást igényelnek. Csehországon belül e régiókban a legtöbb probléma a nagyarányú munkanélküliségből ered és itt az egyik legmagasabb a csődbe jutott emberek száma.

Ahogyan a magyar szénrégiók, a csehek is különtámogatást kaphatnak majd az Európai Uniótól a Méltányos Átállási Alap (MÁTA, angolul Just Transition Fund, röviden JTF) formájában. Ez a szénrégiókat segíti a szénfüggő gazdaságtól a társadalmi-gazdasági szempontból méltányos átmenet felé, és hozzájárul ahhoz, hogy az ország teljesíthesse éghajlatvédelmi vállalásait. A júliusi EU-csúcson a tagállamok vezetői megállapodtak a MÁTA összegéről, 17,5 milliárd euróról.

Az Európai Bizottság szándéka világos: az összeg az Európai Zöld Megállapodás szellemében a leginkább érintett régiókat, területeket segíti. A méltányos átállás pedig nem más, mint a szénalapú energiatermelés társadalmilag kíméletes fokozatos beszüntetése, kivezetése, ami a szén-semleges (vagy más néven klímasemleges, kibocsátás-mentes) energiára való sikeres átállás egyik előfeltétele.

A méltányosság viszont nem tekinthető magától értetődőnek: aktív (helyi) társadalmi részvételt, átlátható támogatásokat és mindenek felett sok, a fenntarthatóságnak megfelelő és érdemi projektet kíván. Az Alap ezért várhatóan nem fogja támogatni az atomenergiát vagy a szénágazat értelmetlen újjáélesztését. Épp ellenkezőleg, a kis- és középvállalkozásokba történő befektetést, a kutatást és innovációt, a bányák és a szénerőművek dolgozóinak tovább- és átképzését és azok integrációját, továbbá a környezet helyreállítását támogatja.

Az Alap lehívhatóságához a szénrégiós országoknak készíteniük kell a méltányos átmenetre vonatkozó területi terveket, amelyet az Európai Bizottság jóváhagy. A tervek 2030-ig szólnak, és ütemezetten foglalkozniuk kell az klímasemlegesség felé való átmenet régiós társadalmi, gazdasági és környezeti feladataival.

Közös érdek, hogy a gyenge régiók megerősödjenek és a pénz oda kerüljön, ahová tartozik, ne tűnjön el fekete lyukakban. Ahogy az Európai Bizottság is mondja: „senkit nem hagyhatunk hátra.” A cseh civilek azon dolgoznak, hogy a kormányzat lehetővé tegye a helyi közösségek és az önkormányzati hivatalnokok számára a részvételt a méltányos átállás területi tervének előkészítésében. A terveket átlátható módon készüljenek és egyértelmű szempontok szerint alakuljanak: pl. fenntarthatóság, a minőségi munkahely-teremtés aránya, és a helyi életminőségre gyakorolt hatás.

 bankwatchup-1597822566-36-2000x881-1-1536x677.jpg

 

A cseh kormány belengette a 2038-at mint a szénkivezetési céldátumot

Közeledünk az év végéhez, amikor ki kell jelölni a csehországi szénkivezetés dátumát. Október közepén Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy "nagy valószínűséggel a szén kivezetése 2038 lesz, de a végső döntés még nem született meg". Ez a legkézzelfoghatóbb információ, amelyet a szén(kivezetés)bizottság tárgyalásainak zárt ajtaja mögül - a bizottság tavalyi megalapítása óta - kiszivárogtattak.

A cseh szénbizottság jelenleg annyira le van maradva az ütemtervvel, hogy a helyi szervezetek tagjai, az egyetemek és az önkormányzatok képviselői saját "árnyék" szénbizottságot hoztak létre. Olyan témákat tárgyalnak, amelyekre a hivatalos szénbizottság nem fordít különös figyelmet: a helyi közösségek bevonása a szénkivezetéssel és a méltányos átállás terveivel kapcsolatos (nemzeti és régiós) megbeszélésekbe; a széniparban ill. a kapcsolódó szolgáltatásokban dolgozó munkavállalók jogai és átképzése; a folyamatok általános átláthatósága.

A Havlíček javasolta késői, 2038-ig tartó szénkivezetés nem biztosítja a cseh energiapiac áhított (válságálló) stabilitását és nincs összhangban az uniós célkitűzéssel sem, amely szerint 2050-ig kell az EU-nak klímasemlegessé azaz nettó nulla szén-dioxid kibocsátásúvá válnia, amit a cseh kormány is támogatott.

 1200px-velkostroj_lom_bilina_hnedouhelny_dul.jpg

 

Kiszivárogtak a cseh kormány valódi tervei: gázos projektek  

A cseh kormány egyelőre azt tervezi, hogy a Méltányos Átállási Alapból finanszírozza szénerőművek gázra történő átállítását, továbbá a cseh állam vagy cseh milliárdosok tulajdonában lévő nagy energetikai vállalatokat támogatna. Ez állt abban a cseh regionális fejlesztési minisztérium és a cseh környezetvédelmi minisztérium által írt 40 oldalas dokumentumban, melynek tartalmát október végén szivárogtatták ki a cseh médiának.

Alexandru Mustata, CEE Bankfigyelő Hálózat: „Felháborító, hogy a szénrégiós közösségek gazdaságának fenntarthatóvá alakítására szánt pénz nagyvállalatokhoz kerülne, anélkül, hogy az érintett helyiekkel valódi konzultációt folytatnának. Ráadásul ezt a támogatást a tervek szerint gázprojektekre használnák, megújuló energiaforrások helyett. Ez teljesen szemben áll az Alap eredeti céljával, ezért ezt az Európai Bizottságnak határozottan el kell utasítania."

Magyarázat - szerk: Az Alap szabályai, azaz hogy beleférhetnek-e gázos vagy más fosszilis kiskapuk, még végső tárgyalás alatt van az EU-ban, ezért próbálja még feszegetni a cseh (és lengyel, ...) kormány a határokat. Ezért kulcsfontosságú, hogy az európai parlament november első felében bezárja e kiskapukat. 

A cseh civil társadalmat és a szénrégiók helyi közösségeit leginkább kihagyták a tervezési folyamatból: a helyi szereplők nincsenek a tervezésbe érdemben bevonva, míg a projektek benyújtásának határideje lehetetlenül rövid.

A kiszivárogtatott dokumentum egyik legdrágább tervezett projektje a Lovochemie vegyipari üzemben lévő kazánok cseréje 6 milliárd cseh korona értékben. A cég tulajdonosa az Agrofert, az a mezőgazdasági konglomerátum, amelyen a hírek szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök vagyona alapszik.

A dokumentum kedvezményezettként sorol fel olyan nagy cseh vállalatokat is, mint a nagyrészt állami tulajdonban lévő ČEZ (energiacég), a lengyel kormány ellenőrzése alatt álló Unipetrol vagy a milliárdos Daniel Křetínský tulajdonában lévő EPH Holding.

Az MTVSZ Szénkivezetés programja azon dolgozik, hogy a hazai területi tervek tervezési folyamatába érdemben vonják be a helyi, érintett közösségeket, önkormányzatokat.

A blogcikk forrása e 3 hír: 

https://bankwatch.org/press_release/leaked-document-czechia-plans-to-spend-eu-just-transition-money-on-gas-and-subsidising-corporations

 https://www.just-transition.info/2238-2/

 https://www.just-transition.info/the-coal-phaseout-date-in-czechia-might-be-as-late-as-2038/

Utolsó kép forrása

Fordította: Nagy Barbara

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8616237912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása