A pénz vagy környezetünk és az emberek, közösségek jogai fontosabbak az EU és a tagállamok számára?

Írta fidusz , 2019. október 15. 16:05 , 5 hozzászólás

Címkék: globalizáció multik Genf ENSZ Verespatak MTVSZ ISDS BindingTreaty nemzetek feletti vállalatok

Avagy véget vetünk a multik büntetlenségének, vagy még több előjogokat kapnak?

Újabb lépéseket tehetünk a multik büntetlenségének vége felé az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által kezdeményezett tárgyalásokon, bár az EU inkább egy másik fórumon keresztül nyomul azért, hogy egy „multilaterális befektetői bíróság” létrehozásával kiterjessze az óriáscégeknek biztosított különleges előjogokat. Vajon győz az emberi jogok védelme Genfben vagy inkább befektetők érdekei érvényesülnek néhány száz kilométerrel arrébb, Bécsben?

treaty_scales.png

Egy év elteltével újra Genfre figyelnek a környezetvédő és a társadalmi igazságosságért fellépő civil szervezetek, ugyanis megkezdődött a nemzetek feletti vállalatok és emberi jogok témakörben tervezett kötelező erejű egyezmény („binding treaty”) 5. tárgyalási fordulója.

Meddig úszhatják meg büntetlenül a nemzetek feletti cégek azt, hogy elszennyezik vizeinket, talajainkat, a levegőt, tönkreteszik bolygónk éghajlatát, meggyilkoltatják a környezetvédő aktivistákat, megmérgezik, kizsigerelik a munkásokat?kérdeztük tavalyi nyitó blogbejegyzésünkben, az előző évi tárgyalási forduló ismertetését, amelyben részletesen kifejtettük, hogy miért is lenne fontos ennek az egyezménynek a létrehozása.

Tavaly és tavalyelőtt októberben valószínűleg a civil szervezetek aktív, egységes fellépése is szerepet játszott abban, hogy az egyezményt nem igazán támogató Európai Unió nem tudta zátonyra futtatni a tárgyalás sorozatot, s idén már az érdemi részletekkel lehessen folytatni az egyezmény első szövegtervezetének megvitatását.

Annak érdekében, hogy az Európai Unió tevékenyen részt vegyen az egyezmény létrehozásában, idén januárban európai civil szervezetek széles körű összefogása elindított egy petíciót, amelynek egyik fő követelése, hogy az EU és tagállamai tegyenek meg mindent a multik büntetlenségének felszámolása érdekében, s aktívan támogassák ennek a kötelező erejű ENSZ egyezménynek a létrehozását. A petícióhoz eddig több mint 650 ezren csatlakoztak. Írd alá Te is!

stopisds_hu.png

 A tegnapi nyitónap előtt úgy értesültünk, hogy az Európai Unió nem tervezi, hogy részt vegyen az egyezmény szövegtervezetének érdemi megvitatásában, s csupán megfigyelőként vesz részt az ülésteremben. Az első nap történései ezt lényegében meg is erősítették. Szomorú, hogy a tavalyi tárgyalási forduló óta az Európai Bizottság nem volt képes hivatalos álláspontot kialakítani, figyelmen kívül hagyva több mint 650 ezer európai állampolgár véleményét. Ez azt jelenti, hogy újabb év telt el, amely során minden nap megsértették az emberek és helyi közösségek jogait az olyan nemzetek feletti vállalatok, amelyek olajat termelnek ki Nigériában, vasat bányásznak Brazíliában vagy olajpálma ültetvényeket létesítenek Indonéziában.

3,5 éve brutálisan meggyilkolták a Goldman környezetvédelmi-díjas hondurasi aktivistát Berta Cácerest. Világszerte évente mintegy 200 környezetvédő aktivistát gyilkolnak meg, s ennél több jóval több embert fenyegetnek vagy támadnak meg. Ezek az emberi jogsértések gyakran a nemzetek feletti vállalatokhoz köthetőek. Csak egy kötelező erejű nemzetközi egyezmény lenne képes véget vetni ennek az elképesztő mértékű igazságtalanságnak.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátai nemzetközi hálózattal és más civil szervezetekkel együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a készülő egyezmény első szövegtervezetét még jobbá tegyük. A jelenlegi szövegtervezet ugyanis számos területen jobbításra szorul:

  • nincs olyan bekezdés vagy szövegrészlet, amely arról szól, hogy az emberi jogok elsőbbséget kellene, hogy élvezzenek a kereskedelmi egyezményekkel szemben
  • a szöveg csak az államok kötelezettségeivel foglalkozik, anélkül hogy bármiféle közvetlen kötelezettséget tartalmazna a nemzetek feletti vállalatok számára
  • a nemzetek feletti vállalatok felelőssége a teljes ellátási láncon keresztül nem világos
  • a végrehajtási mechanizmusok túl gyengék ahhoz, hogy az egyezmény eredményes/hatékony legyen.

Ezért is van, hogy a készülő egyezményt támogató civil szervezetek hálózata, a Treaty Alliance tegnapi állásfoglalásában arra szólítottuk fel az EU tagállamokat, hogy tevékenyen vegyenek részt az egyezmény részleteinek megvitatásában, és töltsék be azt az űrt, amelyet az EU hozott létre a tétlenségével. Azt várjuk el az új Európai Bizottságtól, hogy vállaljon proaktív szerepet ebben rendkívül fontos folyamatban, amely véget fog vetni az európai multik emberi jogsértései büntetlenségének, és biztosítja az áldozatok számára a tisztességes igazságszolgáltatást.

Az mindenesetre elég furcsa, hogy Genfben úgy jelentek meg az EU képviselői, hogy még tárgyalási felhatalmazásuk sincs a nemzetek feleti vállalatok és az emberi jogok témaköréről szóló kötelező erejű egyezménnyel kapcsolatban, miközben ugyanezen a héten az EU aktív, kezdeményező szereplőként lép fel Bécsben egy másik ENSZ fórumon, az UNCITRAL tárgyalásain, ahol az Európai Bizottság szorgalmazza egy nemzetközi, multilaterális befektetői bíróság (Multilateral Investment Court - MIC) létrehozását.
Ennek a TTIP, CETA és más szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalása során megismert „offshore bírósági” rendszernek (befektető-állam vitarendezési mechanizmus - ISDS) a negatív hatásairól már hallottunk eleget. Ez az a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi befektetők beperelhessenek egyes államokat, ha azok az állampolgárok egészsége, vagy akár környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos jogszabályokat, intézkedéseket. Ezt a lehetőséget kihasználva, a román állam ellen indított közel 5 milliárd dolláros kártérítést követelve akarja most kikényszeríteni a Verespatakra tervezett aranybányát a kanadai Gabriel Resources. A témában még ajánlom „A multi perel, a társadalom tejel” c. dokumentumfilmet is.
Szóval a lényeg, hogy az az Európai Unió, amely sokszor az emberi jogok bajnokaként tetszeleg, Genfben úgy jelenik meg, hogy nincs felhatalmazása egy emberi jogi egyezmény tárgyalásaira, ezzel szemben Bécsben pedig teljes felhatalmazással, kezdeményezőként lép fel a multik hatalmát még jobban megnövelő „offshore bírósági” rendszer globális szintre való kiterjesztéséért. Jobban örülnénk, ha az EU a nemzetek feletti vállalatok érdekei helyett inkább a helyi közösségek jogainak, valamint környezetünk védelme érdekében vállalna aktív szerepet.

untreaty_vs_mic_eus_double_agenda.jpeg

Az EU által alkalmazott kettős mércét jól ábrázolja a fenti táblázat.

 

Angolul tudóknak: az ECCJ beszámolója az első tárgyalási napról.

Twitteren a témához kapcsolódó beszélgetés a #BindingTreaty hashtagre rákeresve lehet nyomonkövetni.

További írásaink a témában:

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6915224274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovi1970 2019.10.16. 11:53:22

Ez a poszt valami ki***tt szarkavarás.
"Európai Unió nem tervezi, hogy részt vegyen az egyezmény szövegtervezetének érdemi megvitatásában, s csupán megfigyelőként vesz részt az ülésteremben"

Talán mert nem más mint megfigyelő az ENSZ-ben?

Esetleg mást nem is tehet, megfigyelőként mert a nem uniós tagállamok rögtön beléjük folytanák a szót?

Hmmmm?

Ez a cikk egy kegyetlen xar lejáratás, ráadásul olyan dolgokat próbál lehazudni amihez mi nem értünk (de lelekes műkedvelőként nekem már kilóg a lóláb).

Olyanm mintha valami RT-ről szedett proganadanyag Sun ban megjelent átvétele lenne.

Utálom az olyan lobbistákat akik hazugsággal akarnak célokat elérni, legyen bármilyen zöld a nevük

fidusz 2019.10.16. 13:48:43

@Kovi1970: Azért nem egészen így van.

"The Delegation enjoys enhanced observer status at the UN. This allows the EU to present common positions, make interventions, present proposals and participate in the UN’s general debate every September.

The EU also works closely with the UN Secretariat and its agencies, funds and programmes on a range of global issues, including:
- sustainable development
- human rights
- climate change
- peace building & conflict prevention
- humanitarian assistance."

eeas.europa.eu/delegations/un-new-york_en/33807/The%20EU%20at%20the%20UN

Ráadásul a cikkben említett másik fórum, az UNCITRAL, ahol az EU aktívan, kezdeményezőként és tárgyalási mandátummal vesz részt szintén egy ENSZ alá tartozó fórum.

Egyébként pedig a #BindingTreaty témakörben az az uniós gyakorlat, hogy a tagállamokat nevében közös hangon az EU (pontosabban az EEAS) szokott megszólalni.

És azt hiszem, tavaly már arról is írtam, hogy az EU közel két évvel ezelőtt beterjesztett egy javaslatot, amelyben meg akarta fúrni a készülő egyezmény költségvetését.

fidusz 2019.10.16. 14:19:07

És az EU tagállamok többnyire nem is szóltak hozzá a témához az elmúlt két év során, hanem hagyták az ő nevükben is az EU (EEAS) beszéljen.
Sőt, ma délelőtt az EU képviselője még ki is osztotta a teremben a spanyol delegáltat, mert az hozzá mert szólni a vita során (legalábbis a spanyol delegált arckifejezése alapján nagyon durvákat mondott neki az EU embere) :O

Kovi1970 2019.10.16. 15:49:04

vagy csak tiszteletbeli vendég (megfigyelő jó esetben), VAGY az összes tagállam helyett egy tagként lép fel (és akkor utóbbiak elvesztik a szavazatukat).

Utóbbi az eset a WTO-ban ahol az kereskedelmi tömörülésként a közös piac (és az összes tagállam) egyedüli képviselője. A fent említett UNCITRAL esetében gondolom ez a szerep tükröződik.

De más ENSZ szervezetekben megalázóan ki van rekesztve az EU, gondolom a " present common positions" feltételezi hogy van egyhangú közös álláspont amit bemutathat. De ha nincs akkor kb fogja be. Ismerek olyan konkrét sztorit más ENSZ szakosított szervnél ahol a Bizottság képviselőibe akkor is belefojtották a szót ha egy tagállama kérte neki a felszólalást.

Amúgy az az offshore bíróságos baromságotok is megérne egy misét. Nyilván az átlag blikke olvasót most be lehet hülyíteni hiszen „ofsor” az aszt jelenti lopás csalás hazudozás meg korrupció nem? Hát ***vára nem.

Ha mondjuk behelyettesítettétek volna a valósággal („független bírósági”), kicsit más a színezete ennek a posztnak.

Anélkül hogy ismerném a konkrét vitát, annyit én is olvastam már, hogy elég nagy hagyománya van annak hogy egy belefektető multinacionális vállalat biztonságosabb független vitarendezést követel meg ha már kockára teszi a pénzét, mivel nem szeretné extrán kockáztatni a befektetését azzal hogy a helyi korrupt politikai rendszerre utaltatja magát. Nem ismerem a konkrét kezdeményezést, de merem feltételezni hogy az ENSZ vitarendezéséi fórumai (ha jól olvasom a wikin az ISDS az ISCID szabályain alapul, nem? ) egy kicsit komolyabb szakmaiságot és főleg függetlenséget feltételez mint amit akár egy politikai alapon választott bíróktól várhatunk.

Feltételezem ti jobban szeretnétek ha az európai vállalatokat a korrupt helyi bíróságokon csuklóztatnák valahol Nigériában?

Mert a cikk alapján simán erre is lehetne gondolni, nem?

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása