Fosszilis bankok? Kösz, nem!

Írta fidusz , 2019. október 30. 15:51 , Hozzászólsz?

Címkék: akció éghajlatváltozás petíció bankok

Biztatunk, hogy civil szervezetként vagy magánszemélyként aláírásoddal támogasd a Fosszilis bankok? Kösz, nem! kampányt, amely célja, hogy a magánbankok ne támogassák a fosszilis energiával kapcsolatos beruházásokat.

nofossilbanks.png

A klímaváltozás már jelen van

A klímaváltozás, amit régóta sürgős de jövőbeli kockázatnak tekintenek, már most érezteti hatását és emberek milliói életére van hatással világszerte. A klímaváltozás fő hajtóereje a szén, a kőolaj és a földgáz kitermelése és égetése. Hogy megállítsuk a klímakatasztrófát, sürgősen véget kell vetnünk a fosszilis energia korszaknak. Ennek egy módja, ha megakadályozzuk, hogy a nagy kereskedelmi bankok a fosszilis energiaipart finanszírozzák. Csak jelentős társadalmi nyomással lehet elérni, hogy a bankok befejezzék ennek az éghajlatromboló iparnak a támogatását. Ezért kezdtük el ezt a kampányt. Számítunk Rád, hogy segítesz nyomást gyakorolni a „fosszilis bankok”-ra. Csatlakozz a globális felhíváshoz!

Bankok: Fejezzék be a fosszilis energiahordozók finanszírozását

„Mi, szervezetek és önkéntesek a világ minden részéről, már most tapasztaljuk a klímaváltozás hatásait lakóhelyünkre és életünkre. Időjárási szélsőségekben élünk; tanúi vagyunk, ahogy az árvizek, viharok, aszályok és tüzek a közösségek és társadalmak széthullását és pusztulását okozzák. Szomorúak vagyunk, hogy a számunkra értékes dolgok el tűnnek és aggódunk gyermekeink jövőjéért.

Tekintettel a súlyos problémára, szerkezetváltó lépéseket követelünk, amelyek a klímaváltozás gyökér-okait kezelik. A fő gond tehát a szén-, olaj- és földgáz kitermelés, ezek messze a legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátók. Csak akkor tudunk véget vetni a fosszilis energia korszakának, (a technológia hozzá létezik), ha a kormányok és a pénzügyi szervezetek befejezik a fosszilis energia támogatását és ehelyett inkább gyors és társadalmilag igazságos energiaátmenetbe fektetnek, amely 100%-ban tiszta és energiatakarékos energián alapul.

Ez megkívánja, hogy Önök azaz a bankjaink, ahol a pénzünket tartjuk, elfogadják, hogy a fosszilis energiaipar támogatása összeegyeztethetetlen a katasztrofális éghajlatváltozás megállításával és hogy Önök is tegyenek konkrét lépéseket, hogy ez a támogatás megszűnjön.

Ezért mi az összes banktól követeljük, hogy

  • nyilvánosan tisztázza bankja álláspontját az éghajlatváltozás, valamint a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és elégetése közötti kapcsolatról
  • nyilvánosan vállalja, hogy befejezi az összes fosszilis energia projekt támogatását, beleértve a kutatást-feltárást, kitermelést, szállítást és energiatermelést.
  • publikáljon elszámoltatható, megbízható tervet arra, hogyan vezeti ki a támogatást az összes létező fosszilis energia projektre és cégre, olyan ütemtervvel, amely a Párizsi Klímamegállapodásnak megfelel.

Üdvözöljük a bankjának egyéb más lépéseit, amelyek segítenek felvenni a harcot a klímaváltozással, ilyen pl a megújuló energia megoldások támogatása, de elsőként és elsődlegesen a fosszilis ipar támogatásának megszüntetésére irányuló nyílt kötelezettségvállalása és stratégiája alapján fogjuk értékelni a bankot.

Mivel a kihívás tétje nagy, számíthat erőfeszítéseinkre, hogy biztosítsuk: a bankja megteszi e kötelezettségvállalásokat. Azon leszünk, hogy az Önök bankja is kivegye a részét a fosszilis korszak lezárásából.”

nofossilbanks.jpeg

Miért is van ez a kampány?

A klímaváltozás, amit régóta sürgős, de jövőbeli kockázatnak tekintenek, már most érezteti hatását. Mi mindannyian olyan országokban élünk, amikre ma hatással van a klímaváltozás: hőhullámok és tüzek, aszályok és vízhiány, felhőszakadások és árvizek, hurrikánok és jégesők, terméskiesés és a tengerek szintjének emelkedése; az óceánok melegedése, növény és állatfajok kihalása, elsivatagosodás, kényszerű migráció, és más, az éghajlatváltozás okozta megélhetési vagy közösségi problémák határozzák meg ma emberek millióinak életét a világon.

A fosszilis energia korszak vége

Hogyan előzhetjük meg a teljes klímakatasztrófát? Úgy, ha kezeljük a klímaváltozás gyökér-okát, ami a szén-, olaj- és földgáz-kitermelés, amelyek messze a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátó tevékenységek. Csak akkor tudunk véget vetni a fosszilis energia korszakának, ha a kormányok és a pénzügyi szervezetek befejezik a fosszilis energia támogatását és ehelyett inkább gyors és társadalmilag igazságos energiaátmenetbe fektetnek, amely 100%-ban tiszta energián alapul.

Ehhez először is meg kell állítani a fosszilis energiaipar terjeszkedését. Az olaj, földgáz és szén tartalékok, a ma is működő kitermelési mezők és bányák szerte a világon már messze meghaladják azt a mennyiséget, amit még el tudunk égetni, ha a kritikus 2 C fokos, pláne ha a 1,5 C fokos globális felmelegedésen belül akarunk maradni. E küszöbökben állapodott meg több mint 190 ország a 2015-ös Párizsi Klímacsúcson. Másrészt pedig gyors átmenet szükséges a fosszilis energiaforrás alapú gazdaságból az energiatakarékos, 100%-ban megújuló energia alapú megoldások felé. Politikai akarattal és az emberi találékonysággal megújítjuk társadalmainkat és az infrastruktúrát, így soha többé nem kell függnünk a fosszilis energiától ahhoz, hogy fedezni tudjuk energiaszükségleteinket.

Stop a fosszilis bankoknak

A magánszektorbeli bankoknak be kell fejeznie a fosszilis ipar támogatását. De ez nem történik meg! Minden újonnan bank-finanszírozott olajkút, szénerőmű, gázvezeték vagy gáz-terminál vagy szénbánya késlelteti a szükséges váltást. 2016 és 2018 között 33 globális magánszektorbeli bank 1,9 billió USA dollárt fektetett fosszilis energia projektekbe és cégekbe.

A bankok azt állítják, hogy növelik támogatásukat a megújuló energiaforrások felét, „együttműködnek ügyfeleikkel” a kibocsátások csökkentésében, kicserélték a villanykörtéiket. Néhányan közülük már tovább léptek és már nem finanszíroznak szénbányákat, kátrányhomok-projekteket vagy kőolaj-projekteket az Északi-sarkon. Ez a kezdet. Viszont az óriásbankok még nem döntöttek úgy, hogy abbahagyják a fosszilis ipar finanszírozását mindenestül.

nofossilbanks4.jpeg

 

Csatlakozz a kampányhoz!

Azt akarjuk, hogy a bankok egyértelműen és nyilvánosan elismerjék: a klímakatasztrófa megállítása megköveteli, hogy befejezzék a fosszilis energiahordozók kitermelését, és a fosszilis ipar támogatását. Követeljük, hogy a bankok nyilvánosan vállaljanak kötelezettséget legkésőbb a 2019 novemberi 25. Klímacsúcsig, hogy befejezik az összes fosszilis energiával kapcsolatos új kutatás-feltárási, kitermelési és energiatermelési projektek anyagi támogatását és hogy nyilvánosságra hoznak robosztus ütemtervet arra, hogy a jelenlegi fosszilis ügyfeleiket hogyan építik le.

Ehhez folyamatosan nyomást kell gyakorolnunk- mi állampolgárok és a banki ügyfelek a világ minden részéről -, hogy a bankok meg is tegyék e kötelezettségvállalásokat. Számítunk Rád, hogy segítesz a nyomásgyakorlásban. Először is regisztrálj a globális felhívásra (Global Call on Banks), következő lépésként csatlakozz hozzánk!

* * *

A csatlakozás módja:

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6215273278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása