Elképesztő Európa energiabizonytalansága

Írta MTVSZ_Alexa , 2014. június 20. 15:41 , 16 hozzászólás

Címkék: energia energiatakarékosság energiabiztonság EU MTVSZ

 

Ha megkérdezünk egy „átlagos” európai döntéshozót, hogy mit ért energiabiztonság alatt, akkor várhatóan azt válaszolja, hogy elsősorban az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függőség csökkentését, hiszen lássuk csak az ukrán krízist és a gázcsapok el-elzárását! Más megkérdezettek a fosszilis energiafüggőség csökkentését, a tiszta és biztonságos energiához való egyenlő hozzáférés biztosítását, az import helyett a hazai energiaforrásokra való támaszkodást említenék.

FOE8.jpg

energiahat_iranyelv2012jun_cartoon.jpgMiért érdekes, hogy a kapott válaszok ugyan hasonlóak, de eltérnek abban, hogy mennyire akarják a jelenlegi, immár 100 éves fosszilis-alapú berendezkedést alapjaiban, szerkezetében megváltoztatni? Azért, mert kulcskérdés: most dől el Európa tárgyalótermeiben és azon kívül, hogy 1. a jelenlegi fosszilis-alapú energiaellátás egyelőre maradjon, de tegyük sokfélévé (azaz diverzifikáljuk) és spékeljük meg egy kis energiahatékonysággal és megújulókkal, ez majd megoldja az energiabiztonságot vagy 2. ez csak veszélyesen elodázza azt, hogy a szénhidrogének kimerülése és környezeti-társadalmi problémái miatt mihamarabb egy energiatakarékos és megújuló-energia alapú energiarendszert kell kiépíteni, ezért ezzel párhuzamosan inkább fokozatosan le kell építeni a fosszilis infrastruktúrát?

Itthon ennek a meccsnek a lejátszása sem merült fel egyelőre, érdemi vita nélkül döntöttek a pályabírók az 1. verzió mellett. Európában ez ügyben még zajlik a meccs, egyelőre erősebb az 1., Pató Pál-jellegű taktika, de számos erős játékos van a 2. csapatban.

 Solar Power cartoon.jpg

 Az alábbiakban lássuk a látványosabb, friss európai történéseket eddig a meccsen:

  • Az energiabiztonság növelése nevében 250 beruházási projektet az EU Közös Érdekű Projektnek (PCI) azaz közérdeknek nyilvánított. Ezek így gyorsított és könnyített elbírálás alá esnek, és előreveszik őket közpénzes támogatások céljából olyan fejlesztési bankoknál, mint az EIB vagy az EBRD, és más uniós eszközöknél. Érdekes, hogy a projektek többsége olaj-vagy gázprojekt, és jelentős részük új infrastruktúra építésével jár, több Magyarországon át húzódik.
  • Az Európai Bizottság május végi „Energiabiztonság” közleményéből az derül ki, hogy az energiabiztonságban az első védvonalnak az energiafelhasználás csökkentését szánják, és a megújuló energiaforrások jó alternatívái a fosszilis importnak, de a gáztározókat és kapcsolódó berendezéseket, szabályozásukat stratégiainak tekinti az EU. A legfontosabb 10 üzenet angol nyelven olvasható.
  • Az Unió vezetői – Barroso, Ottinger és Hedegaard biztosok - a héten pedig egy mindössze 27%-os energiafelhasználás-csökkentési célt támogattak, ami édeskevés ahhoz, hogy első védvonalat jelentsen. Pedig a Bizottság is elismeri elemzésében, hogy ez csak 16%-kal képes csökkenteni a fosszilis importot és 1,6%-kal növelné a foglalkoztatottságot. (Összehasonlításul: egy az európai parlamenti, bizottsági és civil oldalról is javasolt 40% körüli energiamegtakarítás 40%-kal csökkentené az importot és több mint 3%-kal növelné a munkahelyeket, sőt, költség-haszon szempontjából is kedvezőbb lenne.

Számos tagállam (a közelmúltban Dánia, Németország, Írország, Luxemburg, Portugália, Belgium és Görögország) és civilszervezetek – köztük a MTVSZ – több levelet is írtak a biztosoknak ill. más uniós és nemzeti döntéshozóknak, amelyben gazdasági érvekkel indokolták, hogy kötelező és ambíciózus energiamegtakarítási célra van szükség. Úgy látszik, egyelőre az EU még a Bizottsági elemzéseit sem akarja meghallani. Az elemzéssel kapcsolatban egy 'Modelgate' botrány is kirobbant április végén. 

 klima_EU_2030_botrany.jpg

 Szerencsére a meccs még nem futott le, további uniós találkozókon folytatódik a vita az energiabiztonságról és hogy Európa milyen eszközökkel növelje. Civilként azon dolgozunk, hogy itthon is érdemi vita legyen erről. A kétféle energiabiztonsági hozzáállás és a „meccs" további részleteit későbbi blogcikkünkben megvizsgáljuk majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr366389635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ian URIEL · www.lmv.hu/dongiovanni 2014.06.21. 03:43:26

Itt van PAKS2 alternativaja.

IGY LEHET 6000 MILLIARD FT-ot MEGSPOROLNI MAGYARORSZAGNAK es 10 millio magyar allampolgarnak

Ez egy csaladi hazat siman elvisz!ps.A csatolt video alapjan barki össze tudja barkacsolni:-) m.phys.org/news/2014-06-refreezing-deep-greenland-ice-sea.html

bölcsbagoly 2014.06.21. 05:53:19

@Iván T. Urbán: Marhaság! jelenleg nincs olyan megújuló energia amely kiválthatná akár az atomenergiát,a kár a fosszilis energiahordozókat!
- termálvíz: csak vulkanikus területen érdemes kihasználni, máshol pár éven belül katasztrófát okozhat a vízháztartásban (ld. a nagyváradi - püspökfürdői védett rezervátum élővilágának a pusztulását is);
- vízerőművek: pár évtizeden belül a hordalék eltakarítása megdrágítja az üzemeltetést, másrészt meg ki van téve a gyűjtőrendszer vízellátásának;
- szélerőművek: csak állandóan szeles vidéken használhatóak, a keletkezett áram tárolása problémás; építésük drága, a látvány lehangoló és zavarja a madarak mozgását/életét;
- napenergia: drága a beindítás, hamar tönkremennek a szerkenytűk, a téli rövid nappalokon, a borús tájakon kihasználhatóságul jelentősen csökken, itt is probléma a keletkezett energia tárolhatósága.
- hullám, árapály, stb. felhasználás egyelőre nem aktuális, illetve ha sikerül rendesen kivitelezni, akkor is csak a tengerpartokon alkalmazható.
Ergo, a megújuló energiaforrások csak kiegészitőként jöhetnek szóba. Az alap továbbra is az atomenergia, illetve a fosszilis energiahordozók marad/nak.

tobias2 2014.06.21. 07:20:11

@bölcsbagoly: További energiaforrásként használhatók az atomerőművek elleni tüntetések. Az ezeken befektetett hatalmas energiákkal hegyeket lehet mozgatni. A vonatsínhez hegesztés, éhségsztrájkolás, rendőrökkel való összetűzés/fogdában sínylődés és hasonlók emellett az elhízás ellen is hatásosak.

Ad Dio 2014.06.21. 08:35:21

A jelen az atomé, a jövő pedig a fúzióé. Ha engem kérdezel geostacionárius pályára telepítve.

♔bаtyu♔ 2014.06.21. 08:36:40

Igen és ehhez képest az EU meglehetős önbizalommal piszkálja az orosz medvét.

Putyinnak pedig semmi más nem kell csinálnia, mint kivárnia az őszt.

MTVSZ_Alexa 2014.06.21. 10:24:29

A poszt pont arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel iszonyú mennyiségű energia megy ma veszendőbe (a nem hatékony épületek, berendezések miatt), először az energiafelhasználást kell csökkenteni. A maradék energiaszükséglet pedig igenis kiváltható lenne megújulókkal (pl. munkacsy.web.elte.hu/ERRE%20VAN%20ELORE%201.2x.pdf ).

De ez úgy nem megy, hogy az energiatakarékosság terén alig terveznek valamit az orosz importtól leginkább függő tagállamok, köztük Mo. ld. bit.ly/EEforES További kiegészítő, kimeríthetetlen energiaforrásnak javaslom a posztok széttrollkodására használt energiát.

@bölcsbagoly: A fosszilis- és atomenergiáról a megújulókénál jóval hosszabb problémalistát lehetne írni, de nincs annyi karakterhely a kommentablakban...

bölcsbagoly 2014.06.21. 11:10:53

@MTVSZ_Alexa: lehetni lehetne, de minek? Olcsók, jól működnek, s csak a hülye környezetvédők (sic!) turbózzák az általuk elképzelt problémákat/veszélyeket! Biológus vagyok, nem etettek meg a maszlagjaitokkal mint a lüke sólyom madarat a zengői bazsarózsákkal!

lüke 2014.06.21. 11:23:43

@MTVSZ_Alexa:
az a ház-köz,ipari etc épület is-ahol nagy a gépészet,sok energiát fogyaszt
fotovoltaika minden háztetőre's támogassa a tehetetlen állam, únjó etc

Rive 2014.06.21. 12:40:34

Attól tartok, az EU energiabiztonsági stratégia az, amelyik realista. A 'zöld' az inkább csak elfelejtette levonni az eddigi események tanulságait.

Tényszerűen a szumma primrenergia-felhasználásban a megújuló a támogatások, a befektetett 'energia' ellenére a klímavédelmi, természetvédelmi, hatásfokbeli, társadalmi kérdésekben az egyik legkevesebb eredményt felmutató szelet.

Ha csak a villanyt vesszük, akkor a helyzet még csúnyább (inkább nem is részletezném, szimplán katasztrofális).

Az EU háttér már levonta a következtetést, hogy a jelen zöld igazából nem zöld.
Ebből ered az a jó eséllyel megvalósítható biztonsági pálya, amit támogatnak. Rendes, valós hatásokat eredményező 'zöldüléshez' további technikai/technológiai fejlődés, és az eddig okozott károk felszámolása kell - illetve az, hogy a 'politikai zöld' is szembenézzen végre a valósággal, és levonja végre a megfelelő tanulságokat.

bölcsbagoly 2014.06.21. 13:55:24

@Rive: a zöldek pont olyanok mint a túlbuzgó egyszeri úttörő, aki a vakot/időst akkor is átviszi az út másik felére, ha az nem is akar átmenni! (van aki még emlékszik talán egy kabaréjelenetre ebben a témában! Igaz ott nem úttörő volt a buzgómócsing).

MTVSZ_Alexa 2014.06.21. 14:53:29

@Rive: A gond - vagy inkább változtatási lehetőség - az, hogy az EU klíma-energiához köthető friss pl. 2030-as 'realista' stratégiái, anyagai egyelőre nem következetesek, néha épp egymással szembemennek; a "meccs" még zajlik.

A zajló uniós folyamatban viszont elvárható, hogy az EU vonja le a saját Bizottsági gazdasági elemzései ill. más nemzetközi energiaszakértői szervezetek elemzései tanulságait (itt most nemcsak civil/zöld elemzésekre gondolok ld. Coalition for Energy Savings, EuroAce, itthon pl. MEHI) , és úgy döntsön majd, úgy alakítsa ki a taktikáját.

Jellemző a jelenlegi helyzetre az, hogy 2 hónap alatt (EU mércével sebtiben) rakták össze az energiabiztonsági stratégiát. Ebben legalább első védvonalnak szánják az energiafelhasználás-csökkentést, és jelentős fosszilis import-kiváltónak ismerik el a megújulókat, de a tárgyalás alatt levő klíma-energia tervekben, célszámokban ez még nem látszik. Gyakorlatilag egyelőre a ’késői cselekvés’ forgatókönyvet követik, ami alig tér el a „szokásos üzletmenettől” (BAU) így ez nem a ’biztonságos’ vagy ’realista’, hanem a Pató Pál-típusú ’utánam a vízözön’ pálya, ld. WEO EEA energia kitekintések, az EU egyelőre sutba dobott – saját és külsős - gazdasági elemzései.

Egyetértek, hogy az energiatakarékos, megújuló alapú gazdaság kiépítéséhez több erőfeszítést kell tenni, de pontosan ezért kell most azon dolgozni, hogy megfelelő stratégiai-jogszabályi keretek, K+F és támogatási rendszerek stb. szülessenek. Tanulva a közelmúlt nem megfelelően működő uniós energiatakarékossági és megújulós sémáiból. Az elmúlt 100 év alatt mennyi társadalmi nehézséget, geopolitikai és környezeti problémát jelentett és jelent ma is a fosszilis infrastruktúra kiépítése, fenntartása és most a bővítése (ld. PCI)?! Ha az energiatakarékosságra és megújulókra csak tized annyi erőfeszítés, közvetett és közvetlen támogatás jutna, mint ma a fosszilis energiákra és az atomra, nem itt tartanánk és a ’zöld’ forgatókönyv lenne egyben a ’realista’. Lehet, hogy akkor az EU közös érdekű (PCI) projektjei között is zömében ilyen projekteknek kellene lennie, és nem új fosszilis infrastruktúráknak.

A tervek MOST alakíthatók, az EU vezetői, tagállamok idén és jövőre alakítják ki a kereteket. Ha tényleg energiabiztonságot akarunk, akkor nem játszhatunk időhúzó játékot.

MTVSZ_Alexa 2014.06.21. 15:11:20

@bölcsbagoly: ezek szerint nekem is ugyanolyan jogalapom van lehülyézni a másik oldalt, mivel én is biológus vagyok. A diploma még nem jelent bölcsességet, ahogy a @bölcsbagoly kommentek is remekül demonstrálták. Re: A fosszilis- és atomenergia "olcsó" és "jól működik": ajánlom tájékozódásra pl. Jeremy Leggett: A fele elfogyott c. könyvét, a www.counter-balance.org/ és a www.pakskontroll.hu oldalt.

Jó hétvégét mindenkinek, részemről kirándulni mentem.

bölcsbagoly 2014.06.21. 16:47:30

@MTVSZ_Alexa: na ja, de biológus és biológus közt is van különbség! A bigottak, dogmatikusok nem igazán tekinthetőek pl. evolucionistáknak. Akik meg a görögdinnyékhez csapódtak - ők tudják miért! - eleve nem lehetnek normálisok. nem érdekel az apostolod, főleg a marhaságai nem, mivel a jóisten sem tudhatja, hogy miből mennyi fogyott el, pedig állitólag ő teremtette. Hát még a Legetted! Egy igazi biológus nem mások gondolataival házal, hanem a sajátjaival. Részvétem...

conchita 2014.06.21. 17:55:41

@bölcsbagoly: Már megint diagnosztikálsz. És te nem vagy biológus, csak paleontológusnak hiszed magad, mióta egy ásatáson ahol közmunkásként talicskáztál, leporoltattak veled egy csontot.
Ne kozmetikáljad itt magad!

filmek online 2014.06.27. 17:24:04

@bölcsbagoly:

Abban az országban, ahol kimondták 25 éve, hogy a nemzeti össztermék előállításának energia igénye 3-szorosa egy fejlett ország egységnyi termék előállításának, ami talán manapság a kétszeresére ment le, azt gondolja, az ember, ha egy atomerőmű megépítési költségét energia gazdálkodásra fordítanák, nem kéne megépíteni az atomerőművet!
És ez így is van, csak az erőmű-lobby országában, mindig az erőmű-lobby működött!
Azt gondolja az ember, hogy az ország energiagazdálkodását 1980 körül a paksi atomerőmű tette tönkre: Ugyanis pl. megszüntették azt a kötelezettséget , ami azelőtt volt, hogy a gőzkazánok hulladékhő oldalán rá kellett dolgozni turbinával (áramot termelve) az energia hálózatra!
És hasonlók, folyton folyvást! Sok példa van, ez egy súlyos döfés volt az energiagazdálkodásra! Pl. súlyos volt a gázhálózatok nyomásfokozóihoz szerelhető gázturbinák meghiúsítása, stb! Hatalmas döfések az energiagazdálkodásba!
Azt gondolná az ember, hogy aki ilyeneket ír, vagy nem tájékozott, vagy az erőmű lobby embere!

Érthető, hogy most is megpróbálják befolyásolni a közhangulatot!

Energia gazdálkodással, racionalizálással, bizony meg lehetne spórolni az atomerőmű megépítési költségeit!

A megújuló energia források hasznosításánál ki lett felejtve a mezőgazdasági, erdőgazdasági hulladékok, stb. Ami bizony le lett írva, hogy magában is szinte fedezi az ország energetikai igényét, ha hasznosítják!
Ha nem akkor persze nem!

Sajnos attól félek az erőmű lobby most is elöntött mindent, és energetikai racionalizálást, fejlesztést most is a béka segge alá dugják!

bölcsbagoly 2014.06.27. 18:23:26

@filmek online: rablómese, bizonyítékok nélkül. Felelőtlen emberkék, felelőtlen fantáziálgatásai.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása