Mentsük meg a vetőmagjainkat!

Írta fidusz , 2013. május 01. 04:38 , 6 hozzászólás

Címkék: aktivizálódj tájfajták EU élelmiszer-önrendelkezés vetőmagok

Veszélyben vannak a vetőmagjaink, tájfajtáink! Az EU készülő vetőmagos jogszabálya akadályozná a tájfajta vetőmagok felhasználását, cseréjét.
A május 6-i bizottsági döntés előtt ezért hazai civil szervezetek levelet írtak az Európai Bizottság magyar tagjának, Andor László biztosnak, kérve, hogy jelenlegi formájában ne támogassa ezt a mezőgazdasági sokféleséget csökkentő, az óriáscégek érdekeit szolgáló javaslatot. Írj Te is a magyar biztosnak, hogy segítsen megmenteni tájfajta vetőmagjainkat!

vetomagborze_Hegyesd_130208_45.jpg

Egy héttel ezelőtt egy bécsi rendezvényen mutattuk be a földzsákmánylás (land grab) európai mértékéről nemrég megjelentetett tanulmányunkat. Az előadások után odajött hozzám egy lány egy vetőmagokkal foglalkozó osztrák szervezettől, az Arche Noah-tól. Elmondta, hogy az EU most készít elő egy új, vetőmagos jogszabályt, amely veszélybe sodorná a tájfajták felhasználását, cseréjét. Kérte, hogy mi is vegyünk részt a tervezet elleni kampányban. Megígértem neki, hogy ha készül a témában valami felhívás, nyílt levél, ahhoz szívesen csatlakozunk.

A vetőmagokkal foglalkozó hazai civil szervezetek közül a Védegylet a hétvégén körbe is küldte az Andor Lászlónak címzett nyílt levél szövegtervezetét, amelyhez mi is csatlakoztunk, és kedd reggel a csatlakozó szervezetek aláírásával el is ment a levél a magyar biztosnak. A levél végleges változatát az alábbiakban közöljük. Kérjük, terjesszétek Ti is a hírt, írjatok, üzenjetek Ti is Andor Lászlónak, hogy segítsen megmenteni tájfajta vetőmagjainkat!

vetomagborze_Hegyesd_130208_40b.jpg

Tisztelt Andor László Biztos Úr!

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága 2012. novemberében megjelentette a növényi szaporítóanyagok forgalmazására vonatkozó jogszabálytervezet új változatát, amely számos hatályban lévő rendeletet hivatott helyettesíteni. A tervezet intézményközi egyeztetése során a Bizottság Környezetvédelmi valamint Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága nem értett egyet a tervezet tartalmával, ezért az európai biztosok testülete 2013. május 6-án szavazással dönt a tervezet jövőjéről.

Az Arche Noah osztrák vetőmag megőrző hálózat kezdeményezésére komoly szakmai tapasztalattal rendelkező európai civil szervezetek - amelyek több százezer európai állampolgárt képviselnek -, 2013 folyamán két nyílt levélben hívták fel az illetékes európai biztosok figyelmét arra, hogy a jogszabálytervezet jelenlegi változata akadályozza a mezőgazdasági sokféleség bővítését, a fenntartható mezőgazdaság kibontakozását és az élelmezés-biztonságot. A tervezet nem tartja tiszteletben a gazdálkodók mezőgazdasági sokféleséggel kapcsolatos jogait, és nem felel meg a fogyasztók elvárásainak.

Alulírott környezetvédő és mezőgazdasági sokféleséggel foglalkozó szervezetek egyetértünk ezekkel az aggodalmakkal. Úgy látjuk, hogy a jogszabály felülvizsgálatának célkitűzéseivel ellentétben a tervezet jelen formája kockáztatja az élelmezésünk alapját biztosító kultúrnövények sokféleségét és nem szolgálja a közérdeket.

A jogszabálytervezettel kapcsolatban a következő konkrét módosításokra teszünk javaslatot:

A mezőgazdasági sokféleség fejlesztése érdekében:

- A növényfajta fogalommeghatározása foglalja magába azokat a szabadelvirágzású és/vagy tömegszelekcióval kiválogatott populációkat is, melyekre a genetikai egyöntetűség helyett bizonyos mértékű genetikai
változatosság jellemző.
- A szabadelvirágzású és szellemi tulajdonjoggal nem levédett növényfajták esetében a fajta bejelentése és vetőmagminta alapján történő minősítése legyen önkéntes alapú.
- Az önkéntes alapú fajtabejelentés "hivatalosan elismert
leírás" alapján vonatkozzon kivétel nélkül az összes fajra és növénynemzetségre a származási régióhoz vagy a bejelentés időzítéséhez fűződő korlátok nélkül.

A demokrácia és a gazdálkodók jogainak biztosítása érdekében:

- A szaporítóanyagok és vetőmagok cseréje gazdálkodók és magánszemélyek között maradjon a jogszabály hatályán kívül.
- A jogszabály kizárólag a szaporítóanyagok kereskedelmi célú, nagy mennyiségben történő forgalmazására vonatkozzon.
- A fajtabejelentés és a vetőmagvizsgálat közszolgáltatás formájában működjön, és legyen elérhető kisebb szereplők számára megfizethető áron.

A fogyasztók döntési szabadságának védelme és az átláthatóság érdekében:

- A hatályban lévő (önkéntes alapú vagy kötelező) fajtabejelentéssel kapcsolatos, növényegészségügyi és minősítési követelmények ne hozzák hátrányos helyzetbe a szabadelvirágzású, valamint az ökológiai gazdálkodás
céljára vagy speciális helyi feltételekhez nemesített fajták vetőmagját.
- Mikro- és kisvállakozásokra, valamint egyéb kisebb szereplőkre minimális címkézési követelmények vonatkozzanak amennyiben nem génmódosított vagy
szellemi tulajdonjoggal (fajtaoltalommal vagy szabadalommal) levédett vetőmagot forgalmaznak.
- A fajtajegyzékbe felvett növényfajták előállításánál alkalmazott nemesítési módszerek és vonatkozó szellemi tulajdonjogok legyenek nyilvánosan hozzáférhető közérdekű információk.

Levelünkkel Önhöz fordulunk bízva abban, hogy a 2013. május 6.-i szavazás alkalmával nem fogadja el a jogszabálytervezet aktuális változatát, és hivatalos hatáskörében mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb egy olyan módosított jogszabály szülessen, amely a sokféleséget és a közérdeket szolgálja! Európa most Önökre figyel!

Budapest, 2013. április 29.

Aláíró szervezetek:
Banya-Tanya Alapítvány
Bese Természetvédelmi Egyesület
Greenpeace Magyarország
Klímabarát Települések Szövetsége
Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület
Magyar Biokultúra Szövetség
Magyar Természetvédők Szövetsége
Öko-forrás Közhasznú Alapítvány
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Védegylet Egyesület

Vetomagborze_Hegyesd_130208_32.jpgVetőmagbörze Hegyesden (2013. feb. 8.)

Terjeszd Te is a hírt! Írj Te is Andor Lászlónak! Drótlevélcíme: laszlo.andor [kukac] ec.europa.eu

Ha van twitter hozzáférésed, küldj Te is üzenetet a Andor László csiripjére. Egy példa:

Nagyon számítok rá, h május 6-án megvédi a helyi, tájfajta vetőmagot & cseréjét, @LaszloAndorEU úr! (téma: EU regulation of seed marketing)

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr515258873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2013.05.01. 11:27:18

Kövessétek Andor Lászlót twitteren! Pár perce tette közzé csiripjén, hogy ma megjelent egy cikke a Népszabadságban. Erre válaszolva lehet kérni, hogy hétfőn pedig védje meg a tájfajta vetőmagjainkat:
twitter.com/fidusz/status/329525937064521731

fidusz 2013.05.13. 14:40:23

Úgy tűnik, nem hiába írtunk nyílt levelet Andor Lászlónak. Üzenetünk eljutott a hazai politikusokhoz is, és a magyar biztos is foglalkozott a témával, bár a múlt hétfőn elfogadott javaslatot az egyes érintett szereplők eltérően értékelték.

Az LMP a szavazás előtti napon adott ki egy sajtóközleményt arról, hogy Andor Lászlónak írt nyílt levelükben ők is arra kérik a magyar biztost, hogy ne szavazza meg a tájfajta vetőmagok felhasználását, cseréjét akadájozó jogszabály tervezetet. [1]

Hétfő reggel egyik önkéntesünktől brüsszeli forrásokra hivatkozva azt a hírt kaptuk, hogy a Bizottság mégsem fogja tárgyalni a vetőmagokra vonatkozó jogszabály tervezetet. Ehhez képest később kiderült, hogy a Bizottság mégiscsak elfogadott egy vetőmagos jogszabály tervezetet.

Erről a Bizottság ki is adott egy sajtüközleményt [2], amely alapján egy átlagos olvasó azt gondolhatná, hogy minden szép és jó. Valószínűleg erre alapozva írta Andor László a csiripjén múlt hétfőn, hogy "Két hete a méheket, ma a vetõmagokat védtük meg. A mai javaslat hozzájárul a biodiverzitás védelméhez." [3]

Ezzel szemben az IFOAM, valamint José Bové viszont úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a Bizottság javaslata aláásná a mezőgazdasági sokféleséget, és elsősorban az óriáscégek érdekét szolgálná. [4] Hasonlóan nyilatkozott az LMP is múlt hét kedden: "Az LMP álláspontja szerint az intézkedéscsomag nem szolgálja a kistermelők és a fogyasztók érdekeit. Most az Európai Tanács és az Európai Parlament kezében van a lehetőség, hogy a civilek kérésének megfelelően módosítsák a törvényjavaslatot." [5]

Ma pedig Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik) érdeklődött telefonon a múlt heti szavazáson, és kérdezte, megvan-e nekem a Bizottság által elfogadott javaslat. Megígértem neki, hogy elküldöm az anyagot az IFOAM és José Bové nyilatkozatát idéző hír elérhetőségével együtt. Valószínűleg a magyar parlament is foglalkozni fog a kérdéssel a következő napokban...

[1] lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/39831/nyilt-level-andor-laszlo-unios-biztoshoz/
[2] europa.eu/rapid/press-release_IP-13-400_hu.htm
[3] twitter.com/LaszloAndorEU/status/331411039478484993
[4] www.arc2020.eu/front/2013/05/commission-fails-to-deliver-on-seed-legislation/
[5] lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/39871/az-agrarlobbi-megszuntetne-a-vetomagok-sokfeleseget/

fidusz 2013.05.13. 14:52:03

"Hétfő reggel egyik önkéntesünktől brüsszeli forrásokra hivatkozva azt a hírt kaptuk, hogy a Bizottság mégsem fogja tárgyalni a vetőmagokra vonatkozó jogszabály tervezetet. Ehhez képest később kiderült, hogy a Bizottság mégiscsak elfogadott egy vetőmagos jogszabály tervezetet."

Később tudtuk meg, hogy tényleg nem tárgyalta a Bizottság az ügyet, csak írásban szavaztak a beterjesztésről.

fidusz 2013.07.15. 15:02:05

Harc a magokért: aki etet, az diktál (Dr. Rodics Katalin írása)
index.hu/velemeny/olvir/2013/07/15/harc_a_magokert_aki_etet_az_diktal/

"miért is olyan aggasztó az új európai uniós jogszabálytervezet.

Nézzük most ennek szó szerint életveszélyes részleteit!

Az új rendelettervezet szerint minden zöldség, gyümölcs és fafajt, fajtát előzetesen, hivatalosan regisztráltatni kell ahhoz, hogy a szaporítóanyagukat használni lehessen. Ez természetesen nem ingyenes. Pénzt, időt, energiát kell áldoznia mindenkinek azért, hogy ezt a bonyolult eljárási rendet megismerje, és szabályosan alkalmazva élhessen vele. Ez nem a tájfajtákat termelő kisgazdák, biogazdák, hobbikertészek, a vidéken dolgozó parasztságunk számára megvalósítható folyamat. Egyedül a nagy cégek rendelkeznek megfelelő apparátussal ahhoz, hogy ezt a gépezetet helyesen, a maguk hasznára működtetni tudják.

Persze az Európa-szerte tiltakozást kiváltó eredeti tervezetbe néhány látszólagos engedményt azért már beépítettek. Például, hogy otthon a hobbikertészek elvethetnek regisztráció nélküli magot és ezzel még nem sértik meg a törvényt; vagy, hogy a kevesebb mint 10 embert alkalmazó kis szervezetek termelhetnek nem regisztrált zöldségfajtákat; a génbankok is szaporíthatják a nem regisztrált régi fajtákat (még jó, hiszen ezzel tartják fenn azokat); és végül a biotermelőkre vonatkozóan bekerült, hogy majd később (!) kidolgoznak könnyítéseket az ezen jogszabály rendelkezései alóli mentességről. Hogy miért később és nem most, az akkor igazán érthető, ha tudjuk, kik ülnek a döntéshozó asztal körül.
Fordítva ülnek a lovon

Ezek a látszólagos engedmények azonban még messze nem elegendőek, hiszen a tervezett jogszabály drámaian korlátozza majd a magok szabad használatát, sérti az emberek jogát, hogy a természet adta örökségükhöz hozzáférjenek, azt szabadon felhasználhassák. Teljesen ellehetetleníti a kistermelőket, a fenntartható mezőgazdaság alapját jelentő mezőgazdasági haszonnövényeink sokszínűségének megőrzését, használatát."

*Runaway* 2013.09.01. 03:28:39

Csak egyetlen dolgot nem ertek... miert kell ezen problemazni? Ha videki az ember, ugyis megtartja oket es nem fogja erdekelni semmilyen jogszabaly. Torveny csak abbol lehet, amire az emberek rabolintanak. Ezt nem asztalnal kell megtargyalni, hanem egyszeruen annyit mond az ember a jogszabalyra, hogy: NEM. Mit csinalnak sok millio NEM-et mondoval? Semmit. A jogszabalyt tartsa be az, aki hozta.

fidusz 2014.03.11. 13:36:44

Most épp Belgiumban vagyunk, a Föld Baráta Európa Food Agriculture and Biodiversity program találkozóján. Pár perce jelentette be Heidi, az osztrák Föld Barátai kampányfelelőse a jó hírt, hogy az Európai Parlament leszavazta a Biztottság által tervezett új vetőmag jogszabályt, amely veszélybe sodorta volna tájfajtáinkat...
Egyelőre még csak egy német nyelvű sajtóközlemény van a mai szavazásról.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása