Zöld helyreállítást sürgetnek hazai szakmai szervezetek - és még egymillió uniós lakos

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. május 15. 17:36 , Hozzászólsz?

Címkék: válság éghajlatváltozás levél energia aktivizálódj EU zöldhelyreállítás greenrecovery

 

Tegyünk most az egészségesebb jövőért! Eljött az igazságos zöld átmenet ideje

A nyílt levél alább olvasható és letölthető innen.

Május 20-án az Európai Unió bemutatja új költségvetési javaslatát, benne a gazdasági helyreállítást érintő elemekkel. Ennek kapcsán az Energiaklub, a GreenDependent Intézet, a Greenpeace Magyarország, a Habitat for Humanity Magyarország, a Klímastratégia Intézet 2050, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország arra kérik a magyar kormányt, hogy a gazdaság helyreállítását célzó olyan intézkedéseket támogasson és fogadjon el, amelyek elősegítik az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) tervezetében megjelölt célokat, vagyis biztosítják a környezetbarát és igazságos átmenetet. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az uniós és hazai közpénzek tervezése és elköltése ebben a szellemben történjen.

 

greenrecovery_illusztr.jpg

 

Egy belga közösség, amely megújuló energiát termel a lakosság számára

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. május 05. 08:31 , 1 hozzászólás

Címkék: energia megújuló energia közösségi energia

Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem maguk is részt vesznek benne.  Közösségek, városok és hétköznapi emberek dolgoznak a közösségi tulajdonban lévő megújuló energiáért, zöld munkahelyeket hoznak létre és küzdenek az energiaszegénység ellen.

Ezúttal egy nagyra nőtt helyi kezdeményezést mutatunk Belgiumból, a klímaváltozás elleni küzdelem arcvonalából.

A Föld Barátai Európa honlapján megjelent angol nyelvű cikk fordítása az MTVSZ közösségi energia programjának keretében készült. A program célja a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése, a hazai kezdeményezések szakmai támogatása és érdekérvényesítés az új EU-s irányelvek adta jogok magyarországi átültetése során.

Bővebben: www.mtvsz.hu/kozossegi-energia

Miért (lenne) fontos a javítás krízis idején?

Írta Ildikó Járdi , 2020. április 29. 14:43 , Hozzászólsz?

Címkék: aláírásgyűjtés petíció aktivizálódj tervezett elavulás javíthatóság MakeICTfair eFigyelő RightToRepair

Ezt a vendégposztot az e-Figyelő blogról vettük át a Fenntarthatóság Felé Egyesülettel közös, a tervezett elavulás elleni kampányunk keretében.

A járvány során az elektronikai eszközök, ha lehet, még az eddigieknél is fontosabb szerepet kaptak életünkben. Ezek segítségével dolgozunk, szórakozunk, tartjuk a kapcsolatot a világgal. Így nagy bajban vagyunk, ha valamelyik kütyünkkel baj történik. Baj pedig történik, mert nem úgy tervezik manapság ezeket, hogy élethosszig kitartsanak.

repair_eu.jpg

(Fotó: pallen1oz, Filckr)

Ez a helyzet napnál világosabban megmutatja, hogy mennyire veszélyes a mai gyakorlat, mely során az eszközök élettartamát a lehetőségekhez képest jelentősen megrövidítik, és a javítást is megnehezítik a gyártók. A mai helyzetben azonnali és megfizethető megoldásra van szükség. Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drága márkaszervizeket, vagy egy új készülék vásárlását és a tönkrement kidobását.

A javítás esetén az első és legjobb lehetőségnek az otthoni saját megoldásnak kellene lennie. Azonban tudjuk, hogy ez kevesek számára valódi lehetőség, mert kevesen értenek hozzá, vagy a gyártók jelentősen megnehezítik a dolgukat. Egy mobiltelefon esetében a fixen beépített akkumulátor erre a legszemléletesebb példa. De mondhatjuk egy kijelző cseréjét is. Egy mobil törött üvegének cseréje lehetne akár egy otthoni rutinfeladat is. Ezzel szemben még a szervizek számára is kihívás a különböző felületek összeragasztása miatt. Nagy a kockázat, hogy több kárt tesznek a készülékben, mint amennyi már amúgy is keletkezett. Már ha megéri a javítás, és nem többszöröse a díja a telefon értékének.

Marad tehát a szerviz, aminek megfizethetőnek kellene legyen. Ezért a garancia lejárta után egyre többen a független szervizeket keresik a márkaszervizek helyett. Ezeket azonban először is meg kell találni. A Google ebben nem barátunk. Tavaly ősszel a német javítással foglalkozó szervezetek tömörítő kerekasztal további 700 szervezet nevében panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a Google ellen, mert az blokkolta a független szervizek oldalait. Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága vizsgálatot indított, mely még tart.

A független szervizek ráadásul vírusállóbbak is. Nem feltétlenül van szükségük gyári új alkatrészre a javításhoz. Ami egy ilyen krízishelyzetben, a globális ellátóláncok leállása miatt nehezebben áll rendelkezésre. Ez azonban nem egyszerű. A cégek trükkösen, vagy sokszor nagyon is nyíltan próbálják a független szervizeket ellehetetleníteni. Ennek egyik legismertebb példája Henrik Huseby esete, akinek kis szervizét azért perelte be az Apple, mert nem eredeti alkatrészeket épített be a javítás során. Most már a legfelsőbb bíróság ítéletére vár az ügyben

A független szervizekre tehát most még inkább szükség van, mint eddig, amikor gyorsan, helyben és megfizethető áron kell újra működőképessé tenni azokat az eszközöket, amik lehet a megélhetésünket jelentik.

A legjobb persze, ha tönkre sem megy a készülék. Ezért írd alá Te is a tervezett elavulás elleni petíciónkat a tartósabb elektronikai eszközökért itt.

Szerző: Éger Ákos, Fenntarthatóság Felé Egyesület

30 év, 30 arc, 30 történet - Jagoda Munić

Írta MTVSZ Ildi , 2020. április 06. 11:41 , Hozzászólsz?

Jagoda Munić három éve, 2017 szeptemberében lett a Föld Barátai Európa igazgatója, mely szervezetnek az MTVSZ is tagja több mint 20 éve. 1997 óta a horvát Zelena akcija nevű szervezet aktivistája, később vezetője. Zágrábban biológus diplomát szerzett, később Manchesterben környezettudományt is tanult. Horvátországban fő témája a biodiverzitás védelme volt, küzdött az átgondolatlan turisztikai fejlesztések, útépítések, golfpályák, GMO-k elterjesztése ellen. Szorgalmazta az energiapolitika átalakítását, társaival megakadályozta Dubrovnikban egy vízerőmű felépítését. 2012 és 2016 között a FOE nemzetközi szervezetének elnöke volt.

jagoda_foe.jpg

30 év, 30 arc, 30 történet - Molnár Antal

Írta MTVSZ Ildi , 2020. március 23. 15:38 , Hozzászólsz?

Hajdúböszörményi lokálpatrióta, hangsúlyozza, hogy a Hajdúság szívében, a Hajdúság fővárosában él. Mint ahogy arra is büszke, hogy két nagy lánygyermek boldog édesapja. Középiskolás madarászként már ott volt 1989-ben Budapesten a Magyar Természetvédők Szövetsége alapításánál. Az MTVSZ szemléletformáló anyagai elképzelhetetlenek természetfotói nélkül, emblematikus figurája Őrzők című, természetvédőket bemutató kiállításunknak. Munkája elismeréseképpen néhány éve Pro Natura Emlékplakettet kapott.

 anti_keepers.jpg

Életigenlő gazdaságra van szükség

Írta MTVSZ Ildi , 2020. március 20. 14:29 , 1 hozzászólás

Életellenes globális gazdaságot hoztunk létre, most lenne esély ennek megváltoztatására

A koronavírussal kapcsolatban szinte csak bizonytalanságot látunk, két dolgot azonban biztosan állíthatunk. Egyrészt a vírus terjedése nem lenne ilyen veszélyes és gyors, ha a nem lenne a gazdaság és az élet ennyire globalizált, másrészt a gazdasági hatásai sem lennének ilyen pusztítóak egy helyi erőforrásokra épülő rendszerben.

toth_zsuzsanna_katica_fb.jpg

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) akció (4) akciónk (2) aktivizálódj (23) aláírásgyűjtés (1) Álló szikla (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (2) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) Bankfigyelő (4) bankok (1) bánya (8) bányaprojekt (3) bányászat (2) barátai (1) Belgium (2) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (6) biodiverzitás (2) biogazdálkodás (1) biokert (2) biomassza (2) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) büntetlenül (4) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (2) ciánszennyezés (3) Ciolos (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cselekedj (4) csernobil (2) cunami (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) divestment (1) dohányipar (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (1) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (7) éghajlatvédelmi törvémy (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (12) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életmód (2) ellenállás (1) Elosztó (1) elosztó (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (38) energiaátmenet (9) energiabiztonság (5) energiahatékony (1) energiahatékonyság (1) energiapolitika (2) energiaszegénység (4) energiatakarékosság (19) energiatudatosság (10) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSZ (4) épület (1) erdő (2) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (10) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (3) Európai Parlament (5) Európai Unió (3) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (3) felújítás (2) felvonulás (1) fenntarthatóság (4) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (10) föld (2) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (5) Föld Barátai (12) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) fukusima (2) fűszernövények (1) fűtés (4) Game over (1) gáz (2) gazdasági (1) gázvezeték (1) Genf (3) génmanipuláció (2) génmódosítás (5) génpiszka (17) glifozát (3) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (3) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógynövények (1) gyomirtó (4) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (4) hellókarácsony (1) helyi hős (1) hitel (2) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) igazságosság (2) ingyenhitel (1) ISDS (12) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (7) Kalifornia (1) kályha (2) katasztrófa (1) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (1) Kína (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klíma (6) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (34) klímatörvény (5) klímavédelem (3) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (21) könyv (1) kőolaj (2) környezeti-társadalmi károk (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (9) közösségi energia (13) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (1) land grab (5) Lechner Judit (1) légszennyezés (2) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (1) Malmström (2) marco jelenti (19) Megnette (1) megújuló energia (12) mérés (1) Merkel (1) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (2) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (18) multik (3) NAFTA (2) napelem (3) naperőmű (1) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Nigéria (2) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) olajpálma (1) olajszennyezés (2) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (2) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (1) pálmaolaj (1) pályázat (7) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) PeoplesBudget (1) petíció (18) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) Pozsony (1) program (1) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (3) Sigmar Gabriel (2) sóder (1) Standing Rock (3) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (3) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szénerőmű (5) szénkivezetés (7) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (4) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szökőár (1) tájfajták (2) talajpusztulás (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetvédelem (5) termőföld (7) tervezett elavulás (1) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) TrumDeal (1) Trump (2) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (2) tűzifa (2) UBS (1) UNESCO (2) UNtreaty (2) USA (2) Vallónia (1) válság (2) védett fajok (2) vegyianyagok (2) vér (1) Verespatak (4) vers (1) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) WHO (2) WTO (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!