Így képzi a jövő energetikai vezetőit egy brit közösségi szervezet

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. szeptember 11. 10:03 , Hozzászólsz?

Címkék: klíma éghajlat közösségépítés energiatakarékosság energiahatékonyság energiatudatosság éghajlatvédelem közösségi energia energiaszegénység

A Föld Barátai Európa honlapján megjelent angol nyelvű cikk fordítása az MTVSZ közösségi energia programjának keretében készült. A program célja a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése, a hazai kezdeményezések szakmai támogatása és érdekérvényesítés az új EU-s irányelvek adta jogok magyarországi átültetése során.
Bővebben: www.mtvsz.hu/kozossegi-energia

crew_01.jpg

Reménykeltő helyi klíma-kezdeményezések

A 2019-es klímasztrájkok során a különböző közösségek, aktivisták, aggódó lakosok és diákok példátlan méretű és mennyiségű akciót szerveztek, hogy felhívják a világ figyelmét az éghajlati vészhelyzetre. Az emberek világszerte követelték a kormányoktól, hogy biztosítsák mindenki számára a biztonságos és fenntartható jövőt. A lendületet kapott klímamozgalmakra soha nem látott figyelem irányult. A globális rendszerváltásért folyó küzdelem hosszú és fáradságos, a hatalmas túlerőben lévő ellenfelek és lobbisták miatt az aktivisták kedve sokszor elmegy a további harctól.

Ez a történet Londonban játszódik, ahol az angol kormány jelentősen visszavágta a helyi önkormányzatok költségvetését, s ezzel bizonytalanná tette működésüket és pénzügyi helyzetüket. Megrendült a kormányba vetett bizalom, hogy hatékonyan képes lenne megvédeni az ott élők jövőjét. A dél-londoni CREW Energy nonprofit szervezet azonban kitalált egy helyi és mindenki által hozzáférhető módszert, mellyel úgy küzdhetnek a jelenleg fennálló helyzet ellen, hogy támogatják a közösségi energiát, illetve a helyiek kezébe adják az energiaügyi döntéseket.

Alulról szerveződő erő

A CREW Energy 2014-t a Föld Barátai Anglia, Wales és Észak-Írország alapította 2014-ben, hogy lépéseket tegyenek az energiaszegénység, a rossz energiahatékonyság és a fosszilis tüzelőanyagokra utaltság ellen. Ma a szervezet legfőbb célja, hogy segítse a délnyugat-londoni közösségek környezetbaráttá és pénzügyi szempontból fenntarthatóvá válását. Jövőképükben zöldebb, igazságosabb közösségek szerepelnek, melyeket alulról szerveződve bárki létrehozhat. A CREW Energy energiaátmenettel kapcsolatos projekteket koordinál, és egy energiatanácsadó "kávézót" működtet.

Tea, keksz és energetikai tanácsok

Ezeket a rendszeres tanácsadásokat, eszmecseréket olyan közösségi központokban rendezik meg, ahová a CREW Energy aktivistái a helyieket hívják meg, és az energiahatékonyságról, energiatudatosságról beszélgetnek velük – közben pedig finom teát és kekszeket fogyaszthatnak. A vendégek így barátságos környezetben kaphatnak tanácsot a különböző szolgáltatók legjobb tarifáiról, az általuk kínált további előnyökről, az energiaszámlákra kérhető támogatási lehetőségekről és kedvezményekről. A CREW Energy café célja az energiaszegénység elleni küzdelem és a társadalom peremére sodródott, kirekesztett csoportok támogatása. Sok, főként a társadalmi és gazdasági szempontból hátrányos helyzetű városrészekben élő közösségnek ugyanis nincs energiaügyekben jártas szakértő tagja. A CREW Energy café eddigi egyik legnagyobb sikere volt, amikor egyetlen lakó 300 fontot (kb. 120.000.- Ft) tudott megtakarítani az energiaköltségein csak azzal, hogy a gyakorlatban is megtette a találkozón tanult energiatakarékos praktikákat. Ez bizonyíték, hogy szükség van ezekre a közösségek számára sorsfordító összejövetelekre.

A holnap vezetői

A CREW Energy fenntarthatósági törekvései között a fiatalok oktatása-képzése is szerepel, mely által képessé válnak arra, hogy a biztos jövedelmet jelentő energiaszektorban helyezkedjenek el.
Yunus Nas nemrég végzett környezettudomány szakon, és most fejezte be a CREW Energy energiateljesítmény-tanúsító (EPC) képzését.

Az EPC képzésből rengeteget megtudtam az energiahatékonyságról és arról, hogyan mérjük fel és értékeljük a háztartások energiaigényét, hogy javuljon az energiabesorolásuk. Magabiztosságot és bátorítást kaptam, hogy helyi szinten változást érjek el a képzésen tanultak megvalósításával. Így bele tudom vetni magam a munkába, kamatoztathatom a képességeimet és a környezettudomány szakon tanultakat is, hogy a közösségem gyorsabban érje el a fenntartható és környezetbarát jövőt.

Armelle Lee 2019-ben csatlakozott önkéntes energiatanácsadóként a CREW Energy csapatához.

A CREW új önkénteseként már az elején rájöttem, hogy mi az a titkos összetevő, ami olyan sikeressé teszi a közösségi energiát: az együttműködés! A mentorálás és a tudásmegosztás lehetővé teszi, hogy munkánkkal a legnagyobb hatást érjük el. Ez magában a CREW-ban is látható eredményeket hozott, de sokkal szélesebb körben is, amikor az ország különböző területein működő energiaközösségekkel működtünk együtt a projektjeinkben.

A fenntartható jövő egyik záloga, ha úgy támogatjuk a fiatal generációt, hogy eszközöket és erőforrásokat adunk a kezükbe, hogy a jövő „zöld” vezetőivé válhassanak.

crew_02.jpg

A CREW Energy képzésének végzősei

Öko-akciózzunk!

A CREW Energy fenntarthatósági képzésében az általános iskolás 8-12 évesekre is gondoltak, méghozzá ötletadó ökoakció-játékokkal. Ezek szórakoztató módon vezetik rá a gyerekeket, hogyan éljenek és játsszanak energiatakarékos módon egy-egy területen. Részben egy diákönkormányzati gyűlés ihlette (amelyen a CREW Energy is részt vett), ahol a diákok bemutatókat készítettek arról, milyen zöld intézkedéseket vezetnének be az újrafelhasználással, élelmiszer-pazarlással és energiahatékonysággal kapcsolatban. A szülők nagyra értékelték a CREW Energy munkáját, megjegyezték, hogy a gyerekeik azóta mindig áramtalanítják az elektromos eszközöket.

Annak érdekében, hogy még több fiatalt vonjanak be a közösség aktív formálói közé, a közösségi szervezet azt reméli, hogy a fiatalokat is kiképezheti a háztartások "energiabecslőivé", így ők személyes példájukkal népszerűsíthetik a karbonsemleges életmódot a helyiek számára. A fiatal generáció számára fontos, hogy olyan készségeket sajátíthassanak el, amelyekkel később el tudnak helyezkedni, ezáltal biztos, etikus és fenntartható jövőjük legyen.

A közösségi energia jövője: A CREW jövőképe

A CREW Energy hisz abban, hogy a következő 10 évben a közösségi energia robbanásszerűen el fog terjedni. Ha a kormányok tétlenek maradnak, a közösségekre hárul a feladat, hogy kidolgozzák saját maguk számára a különböző projekteket és forrásokat találjanak hozzájuk. A CREW Energy decentralizált energiarendszert, és egyre több olyan helyi energiatermelő eszközt szeretne látni, ami a helyi közösség tulajdonában van, és ők is működtetik. Ezáltal egyre többen ébrednek majd rá, hogy saját erőből is radikális változásokat érhetnek el a közösségeikben. Mivel az energiaszektor nem foglalkozik azokkal a problémákkal, amelyekkel a közösségek küzdenek, például az energiaszegénységgel vagy a rossz energiahatékonysággal, a CREW Energy-nek kell felelősséget vállalnia a fiatalok oktatásáért, hogy a jövő energiaügyi vezetőivé válhassanak.

Ezek a közösségek annak ellenére is derűlátóak, hogy kétségbeeséssel tölti el őket a Föld állapota. Az ő megoldásaik megmutatják nekünk, milyen lesz a társadalmi átalakulás. Most együtt fosszilis üzemanyagoktól mentes jövőt teremthetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6616196742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása