Csernobili atommérnökök közösségi naperőműre váltottak

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. július 13. 16:38 , 9 hozzászólás

Címkék: energia energiabiztonság önrendelkezés klímavédelem éghajlatvédelem karbonsemleges közösségi energia energiaátmenet

 

a_proud_guy.jpg

Avagy hogyan birkózott meg egy innovatív ukrán közösség az atom-traumájával? Éghajlati reménységeink történetei Nr.2.

Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem maguk is részt vesznek benne.  Közösségek, városok és hétköznapi emberek dolgoznak a közösségi tulajdonban lévő megújuló energiáért, zöld munkahelyeket hoznak létre és küzdenek az energiaszegénység ellen.

 

 

Főnix emelkedett a hamvakból

A 2011-es fukushimai nukleáris katasztrófa még élénken él az emlékezetünkben, azonban a világon az eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófa a csernobili. Észak-Ukrajnában történt 1986-ban, és több mint 10 ezer ember halálát okozta, nem beszélve az egész Európára kiterjedő maradandó egészségügyi károsodásról. 2020 áprilisában, a baleset 34. évfordulóján, mikor a történések emlékét még a sugárszennyezett területeken pusztító nyílt tüzek is beárnyékolták, Ukrajna elnöke lerótta tiszteletét „a hősök előtt, akik megmentették jövőnket a sugárzástól”.

A hamvakból mintegy főnixként született meg Slavutych (ejtsd: Szlavutics) városa, ma 25 ezres, zömében fiatal népességgel. A Kijevtől 200 km-re levő város eredetileg a csernobili atomerőműből evakuált dolgozók és családjaik részére épült, mindannyian magasan képzett (atom)mérnökök és műszaki szakemberek, tele újabbnál újabb ötletekkel.

andrij2.jpg

2018 nyarán Andrij Zinchenko (a fotón) és csapata eldöntötte, hogy megváltoztatják a területről kialakult nyomasztó képet, és bemutatták terveiket Slavutych polgármesterének. „Ahelyett, hogy Csernobil emlékébe kapaszkodnánk, újra akartuk építeni a várost. Az önellátás szellemében megmutatjuk, hogy lehet egyszerre tenni a közösségért és mindenki számára elérhető gazdasági lehetőségeket biztosítani.”

 

Hogyan váltott Slavutych közösségi energiára?

A polgármester támogatásával Andrij és csapata felépítette a Sonyachne Mistó-t, a Napvárost. Az áramhálózat a város tulajdona, nem az államé vagy egy nagyobb magánszolgáltatóé. A Napváros jól mutatja, hogyan képes egy energetikai innováció az egész közösség számára kedvező változásokat hozni az energiatakarékosság, a helyi megújuló energiaforrások kiaknázása, a könnyebb hálózati csatlakozási eljárások és a más közösségek számára tervezett oktatási programok révén.

a_birds_eye.jpg

 

A energiaszövetkezet elsőként regisztrált Ukrajnában 2018-ban. Mára közel 100 taggal és három naperőművel rendelkezik. Minden részvényes legalább 500 eurós befektetéssel kezd, és minden befektetett 1000 euró megközelítőleg évi 130 euró visszatérítést hoz 2030-ig. Ez a rendszer nem csak a vagyonosabb részvényesek számára, hanem széles körben is vonzóvá teszi a befektetést.

Andrij tisztában van a célközönséggel. „A helyi lakosok fektethettek be először. Büszkék vagyunk arra, hogy első részvényesünk egy helyi energiamenedzser nő, ketten a legnagyobb részvényeseink közül pedig a húszas éveikben járnak.”

Hangsúlyozza, hogy a Napváros nem pusztán üzleti projekt: óriási társadalmi hatással is bír. „A Napváros éves bevétele 5%-át a városfejlesztésnek adományozza. Ez szerves része alapszabályának és filozófiájának.”

a_building_solar_panels.jpg

 

Mi a siker titka?

A Napváros csapata helyi mérnökök segítségével mindhárom naperőművét az alig 4 hónap alatt összegyűjtött 145 ezer euróból építette meg. Az engedélykérelmek és más szükséges dokumentumok összeállítása folyamatban van, hogy a közeljövőben elindulhasson a projekt. Mi a siker titka?

„Egy jó pénzügyi terv, jogi modell, engedély a helyi szolgáltatótól; a polgármester és a közösség támogatása. De a legfontosabb az átláthatóság: minden tervünket bemutatjuk az érintetteknek, és nyíltan megválaszolunk minden kérdést.”

a_looking_at_plan.jpg

 

Kihívások és motiváció

Bár Andrij az elmúlt pár évben szinte minden energiáját a projektbe fektette, hosszabb távú célja, egy jövőképes energiamodellel rendelkező virágzó közösség létrehozása tovább ösztönzi.

A Napváros példája sokakat inspirálhat. Lakosai túlléptek személyes határaikon, megfordították és újraalkották a városuk koncepcióját, közösen tervezik jövőjüket.

Távolabbi kilátások

Amikor beérkezik a projektből az első nyereség, a slavutychi társaság csatlakozását tervezi az európai energiaszövetkezetek szövetségéhez, a REScoop.eu -hoz. Ezen kívül tárgyalnak más helyi közösségekkel további fotovillamos, világítási és biomasszás projektekről.

„Nem akarunk itt Slavutych-nál megállni. A kis energiaszövetkezetek terjeszkedésére van szükség. Meg akarjuk tanítani az ukránoknak, hogyan kezdeményezhetnek és kivitelezhetnek terveket közösségi finanszírozással, és szívesen megosztjuk átláthatósági gyakorlatunkat és tapasztalatainkat. A sikereinket hozzáférhetővé kívánjuk tenni minél több ember számára.”

Ezek a történetek és közösségek okot adnak az optimizmusra: megláthatjuk, milyen lehet valójában a karbonsemlegesség felé való energiaátmenet és ehhez a társadalmi átalakulás. #FossilFreeEurope

Kíváncsi vagy, hogy itthon mit teszünk a közösségi energiáért? Kövesd a MTVSZ Közösségi Energia programját!

 

Fordította: Lauró Petronella.

Fotók forrása: Sonyachne Misto (Solar Town Project) (C)

A cikk eredetileg a Föld Barátai Európa "Frontlines of Hope" sorozatában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr7916002398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2020.07.15. 08:15:56

Az ukrán napenergia mánia mögött leginkább az áll, hogy az ottani elektromos művek (valami oligarchára szabott törvény miatt) drágábban veszi át az így megtermelt áramot, mint amennyiért eladja a lakosságnak.

Medgar 2020.07.15. 09:08:03

@Wildhunt: Nem hittem neked, de rákeresve tényleg így van. A szomorú az, hogy néhány blog ezt emesterséges állapotot követendő példaként hozza fel...

2020.07.15. 11:39:48

@Wildhunt: @Medgar: a lakossági fogyasztás lepkefing az ipari felhasználáshoz és az exporthoz képest, tehát teljesen irreleváns, hogy mennyi (ez egyébként vastagon dotált) ára.

Medgar 2020.07.15. 12:12:55

@pityókabort Vráncsábó ócsón: Miről beszélsz? A termelés dotálásának mi köze a lakossági fogyasztáshoz?

Medgar 2020.07.15. 14:39:41

@pityókabort Vráncsábó ócsón: Tudjuk miről írtál, de mielőtt nagy pofával hülyét csinálsz magadból gondolkodj.

Amiről itt szó van az a garantált támogatott ÁTVÉTELI ár. Ez nálunk KÁT-nak az ukránoknál talán CTF-neknevezik, és lényege hogy a valós piaci áraktól függetlenül fix áron veszik meg a termelt elektromos energiát. Ennek semmi köze a lakossági támogatásokhoz, ahogy a cikkben szereplő erőműnek sem. Viszont nagyban torzítja a piacot mivel akár negatív árak mellett is megéri termelni hiszen még így is a befektetőnél marad a támogatott ár 90-95%-a ellentétben egy hagyományos erőművel aminek késöbb kell behozni ezt a veszteséget.

Így a vásárlói oldal (az ipari és lakossági is) duplán jár rosszul, hiszen kifizeti a támogatást a negatív árú időszakokban, majd a hagyományos erőművek veszteségeit a magasabb árakon keresztül.

Mielőtt vitatkoznál pont ez történt a németeknél ahol pl. 2018-ban -5-6 és 100-110 €/Mw között ingadozott a nagyker ár.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (11) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (34) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) barátai (1) Belgium (2) beporzók (14) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) büntetlenül (5) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (3) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (7) életigenlők (1) életigenlőkaláka (4) életmód (2) ellenállás (1) elosztó (1) Elosztó (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (46) energiaátmenet (15) energiabiztonság (6) energiahatékony (1) energiahatékonyság (4) energiapolitika (4) energiaszegénység (5) energiatakarékosság (22) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSZ (4) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (10) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (3) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (4) felvonulás (1) fenntarthatóság (6) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (10) föld (2) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) Game over (1) gáz (3) gazdasági (1) gázvezeték (1) Genf (3) génmanipuláció (2) génmódosítás (5) génpiszka (17) glifozát (4) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (3) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (5) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) igazságosság (2) ingyenhitel (1) írd alá (8) ISDS (13) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (1) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (1) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klíma (9) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (4) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (2) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (2) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (14) méhlegelő (1) méltányosátállás (1) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (3) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (1) MTVSZ (22) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növényvédőszerek (9) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) olajpálma (1) olajszennyezés (3) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (1) pálmaolaj (1) pályázat (7) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) petíció (31) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (10) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (1) tervezett elavulás (2) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) védett fajok (2) vegyianyagok (8) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (5) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (1) virágbomba (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása