Meddig úszhatják meg büntetlenül a multik?

Írta fidusz , 2018. október 17. 07:12 , 37 hozzászólás

Címkék: globalizáció emberi jogok büntetlenül szabadkereskedelem Európai Unió Genf ENSZ Föld Barátai nemzetközi egyezmény ciánszennyezés Aurul BindingTreaty Stop Corporate Impunity

Vessünk véget a nemzetekfeletti vállalatok büntetlenségének!

Meddig úszhatják meg büntetlenül a nemzetek feletti cégek azt, hogy elszennyezik vizeinket, talajainkat, a levegőt, tönkreteszik bolygónk éghajlatát, meggyilkoltatják a környezetvédő aktivistákat, megmérgezik, kizsigelerik a munkásokat? Erre a problémára adhatna megoldást egy olyan kötelező hatályú nemzetközi egyezmény, amelynek célja az emberi jogok védelme a nemzetek feletti vállalatok tevékenységeivel szemben. Beszámoló multik megregulázását célzó ENSZ egyezmény idei genfi tárgyalási fordulójának első két napjáról.

genf_tele_a_terem1k.jpg

 

18 évvel ezelőtt, 2000 januárjában átszakadt az ausztrál Esmeralda tulajdonában lévő románia aranybánya vállalat, az Aurul nagybányai üzemének zagytározó gátja, és 100 ezer köbméter cianid- és nehézfém tartalmú zagy ömlött ki a Lápos patakba, ahonnan a szennyeződés Szamosba, majd a Tiszába került. A ciánszennyezés mérhetetlen pusztítást okozott az ökoszisztémában, a becslések szerint 1240 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán. A halászati ágazatban 15 ezer ember megélhetése került veszélybe, és jelentős károk érték a turizmusban érdekelt vállalkozásokat is. Magyarország 29,3 milliárd forintos kártérítést követelt a bíróságon, de az Aurul illetve az ausztrál anyavállalat, az Esmeralda büntetlenül megúszta a pusztítást. Számtalan hasonló esetet lehetne felsorolni a világ minden részéről, amikor a nemzetek feletti vállalatok kibújtak a felelősségre vonás alól, a részvényeseik pedig szépen zsebre tették a profitot.

Ennek a tűrhetetlen helyzetnek vethetne véget kötelező hatályú nemzetközi egyezmény, amelynek célja a multik megrendszabályozása. Ennek érdekében 2014-ben az ENSZ Emberi Jogi tanácsa fontos lépést tett: elfogadta a 26/9. számú határozatot, amellyel létrehozott egy kormányközi munkacsoportot, amelynek feladata kötelező hatályú nemzetközi egyezmény tető alá hozása annak érdekében, hogy végre megregulázhassuk a nemzetek feletti vállalatokat az általuk elkövetett emberi jogsértések, környezetpusztító tevékenységek miatt illetve megelőzhessük a jövőbeni hasonló jogsértéseket.

E kötelező hatályú egyezmény tető alá hozását célzó kormányközi munkacsoport 4. ülésszaka hétfőn kezdődött Genfben telt házzal. A Föld Barátai nemzetközi hálózat küldöttsége keretében idén is részt veszek az idei ülésszakon. (A tavalyi ülésszakról készített beszámolóm itt olvasható.)

Karin Nansen: A Föld Barátai nemzetközi hálózat elnöke ebben a rövid videófelvételben kifejti, hogy a nemzetekfeletti vállalatok tevékenysége által sújtott közösségek világszerte szeretnék elérni, hogy ügyeikben végre igazságot szolgáltassanak, véget vessünk a multik büntetlenségének. A nemzetek feletti vállalatok a világszerte rengeteg emberi jogsértésért felelősek: ráteszik a kezüket a vizeinkre, megszerzik a termőföldeinket, megsértik a munkavállalók, a parasztok, a benszülöttek jogait. Ezért is van szükség a multik megrendszabályozását célzó kötelező hatályú nemzetközi egyezményre. Az emberi jogoknak elsőbbséget kell élveznie a kereskedelmi és befektetési egyezményekkel szemben.

 

gc_sajttaj_181015_1k.jpg

A Global Campaign to Dismantle Corporate Power hétfői sajtótájékoztatója.
A Global Campaign keddi sajtóközleménye.


A készülő egyezmény tárgyalásainak tavalyi ülésszakán odáig jutottunk el, hogy a tagállamok és az ülésen részt vevő egyéb szereplők megvitatták az egyezmény tervezett elemeit, hogy milyen témákra terjedjen ki az egyezmény, stb. Idén már az egyezmény nulladik szövegtervezete került terítékre.

Az első két nap komolyabb bonyodalmak nélkül zajlott, szerencsére az EU most nem próbálta megakadályozni a folyamatot, bár egyelőre úgy néz ki, a hét folyamán nem kíván aktívan részt venni a nulladik szövegtervezet részletes vitájában. Az EU tagállamok - Franciaország kivételével - nem szólaltak fel az első két napon, s egyelőre úgy néz ki, Unió genfi képviseletével összhangban passzívan követik a folyamatot. Előrelépés, hogy idén már Magyarország is jelen van, de a magyar diplomata sem szólalt meg a vitában.

Az egyezményt szorgalmazó kampánynak fontos eleme, hogy a Global Campaing ill. a Treaty Alliance aktív tagjai twitteren kommentálják az eseményeket (#BindingTreaty hastag), és az EU idén is rengeteg kritikát kapott. A visszajelzések alapján az EU főtárgyalójához is eljutottak a kritikák ;)

Miért kell kötelező egyezmény? Nem elég a meglévő rendszer, a vállalatok önszabályozása?

A tárgyalások során gyakran felmerül, hogy talán nem is kéne kötelező hatályú egyezmény, hiszen az ENSZ évekkel ezelőtt elfogadta már az Üzleti vállalkozásokra és emberi jogokra vonatkozó irányadó elveket (UN Guiding Principles on Business and Human Rights), és egyébként is nagyon jól működnek a válllalatok önkéntes vállalásai.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy hiába vannak már különféle önkéntes vállalások, azok nem akadályozzák meg a multinacionális cégeket a további visszaélések elkövetésében, ezért van szükség egy kötelező hatályú, kikényszerítő szankciókat is tartalmazó nemzetközi egyezményre. Ráadásul jelenleg a helyzet, hogy a meglévő szabadkereskedelmi- és befektetési egyezmények csak a multik érdekeit szolgálják: a külföldi befektetők - sokszor több milliárd dollárnyi kártérítést követelve - bármikor beperelhetnek egyes kormányokat, amikor azok az állampolgárok jólétét, egészségünk ill. környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos intézkedéseket, miközben az óriáscégek büntetlenül folytathatják környezetszennyező, emberi jogokat sárba tipró tevékenységeiket. Úgy tűnik, fordítva ülünk a lovon: a nemzetközi egyezményeknek az embereket illetve. környezetünk védelmét kellene előtérbe helyeznie a multik profitja helyett.

(Ha valakit érdekelnek a további részletek az első ill. második nap történtekről, itt ill. itt olvashatja a European Coalition for Corporate Justice összefoglalóit.)

Élő közvetítés a kormányközi munkacsoport 4. ülésszakáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6014306127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.17. 14:13:33

Ez csak következmény. Az alapok a liberalizmus.

A liberalizmus beszántásával megoldódik a környezetszennyezés is.

2018.10.17. 14:25:27

@maxval balcán bircaman: Felvázolnád milyen világot képzelsz el liberalizmus nélkül, ami nem szennyezi a bolygót?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.17. 14:27:50

@roli101:

A profithajsza az, ami szennyez. Liberalizmus nélkül nincs profitvadászat.

2018.10.17. 14:33:56

@maxval balcán bircaman: Tehát a profit rossz. A kommunizmus pedig fantasztikus, hiszen ott nincs profithajsza. Kár, hogy nem száz éve születtél a Szovjetunióban, az lett volna neked a kánaán.
Viszont így már értem, hogy miért is vagy moszkva fizetett bértollnoka.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.17. 14:36:27

@roli101:

A marxizmus egy sikertelen antiliberális próbálkozás volt. El kell ismerni az eredményeit, de a végső számadás az, hogy sikertelen volt, s nem is lehetett más.

2018.10.17. 14:40:24

@maxval balcán bircaman: Azaz belátod, hogy a ezen a földön a profit nélküli gazdasági élet nem működhet. Ennek oka az emberi természet, mely mindig egyre többet akar. Te magad is a profitért élsz és dolgozol, tehát ne a liberalizmust szidd, hanem legyél öngyilkos és máris a lehető legtöbbet tetted a Föld megmentésért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.17. 14:46:48

@roli101:

A liberalizmus kora előtt évezredeken át működött, furcsa módon.

Nem profitért dolgozom.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 14:56:14

"Erre a problémára adhatna megoldást egy olyan kötelező hatályú nemzetközi egyezmény, amelynek célja az emberi jogok védelme a nemzetek feletti vállalatok tevékenységeivel szemben. "

Az ENSZnek semmilyen demokratikus felhatalmazasa nincs, ahogy mas nk-i szervezetnek sem, kotelezo egyezmenyeket kibocsatani. Az EMBERI JOGOK nem leteznek, nincs semmi olyan jog ami az ausztralnak meg a botswanainak is ugyanugy jarna. Jogok ugyanis csak ugy ertelmezhetok ha kotelezettsegek allnak veluk szemben a masik oldalon.

A vilagkormany bevezetesere a neoliberalisok minden trukkot bevetnek, erre hasznaljak a klimavaltozas kampanyt is.

Ennek ellenere a nk-i cegeket meg kell fekezni, de nem ugy hogy a nemzetek szuverenitasat a nem letezo emberi jogokra hivatkozva farigcsaljuk.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 14:59:50

@maxval balcán bircaman: Nem, ez marhasag. Profit a liberalizmus elott is volt, kamat is volt mar a bibliai idokben is.

S ez a rendszer tartosnak bizonyult.

Az eszmefuttatasod alapja, hogy a baj hogy a profit kenyszeriti ki a szennyezest, akkor a profitot abban kell erdekeltte tenni, hogy ne szennyezzen. Ez mar politika.

2018.10.17. 15:07:11

@maxval balcán bircaman: A rabszolgatartó társadalmakra vagy a középkori királyságokra?
Azokra tekintsünk, mint követendő példákra? Értem én, hogy te szeretnél napi 12-16 órában követ törni korbácsütésekkel a hátadon és az urad tulajdona lenni, de ugye nem bánod, ha más nem ilyen életet képzel el magának. Veletek az a baj, hogy azt képzelitek, hogy a középkorban és régebben mindenki földesúr, nemes, király, fáraó volt és mindenki vígan élte a világát, volt mit ennie, az orvos meggyógyította, ha baja volt. Ezért romantikáztok és kívánjátok vissza 500-1000 évvel ezelőtti időket. Akkor elmondom neked, hogy tudd, az emberek 99 százalékának szar volt az elmúlt pár ezer év.

Szóval nem profitért dolgozol, hanem ingyen. Tehát ha dobnak neked kis ételmaradékot a tányérodba, akkor eszel, ha dobnak egy szakadt ruhát, akkor nem fagysz meg. Nincs semmilyen tulajdonod, nem is vágysz ilyesmire. Számítógép elé is jutalomból engednek néhanapján, ha megfelelően leápolod a gazdádat. Én nem szeretném a te életedet élni. De nem vagyunk egyformák, ha neked így tetszik, élj így.

lenörd hofstadter 2018.10.17. 15:09:35

@maxval balcán bircaman:

Zseniális. Kabaré helyett jó az amit firkálsz, nálad retardáltabb és butább posztoló nem létezik.

Zsenikém, ha nincs profit, jön a kommunizmus? Azt sem sikerült felépíteni, hiába próbálja szellemi példaképed és kenyéradó gazdád putyin elvtárs újra húzni a szovjet pártállamot.
Gondolj bele csak abba az egyszerű ténybe, hogy nyugatra, az általad szellemi fertőnek titulált világba milliók mennek boldogulni, míg kelet felé te vagy az egyetlen retardált barom aki a kommunizmusba disszidált.

2018.10.17. 15:21:14

A cikkhez meg annyit, hogy a környezetszennyezésért nem a multik a felelősek, hanem a fogyasztói társadalom, azaz mi. Leegyszerűsítve például ha senki se venne újabb és újabb aranyláncot, akkor sose történt volna az Aurul katasztrófa.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 15:37:28

@roli101: Azert ez sem ilyen egyszeru, hiszen a multik csinaljak a reklamot, amivel ravesznek hogy vasarolj. Honnan tudtak volna a nepek, hogy iPhone kell nekik, amig nem is volt?

Egyszeruen be fog epulni az arakba a kornyezettudatos termekeloallitas, ez mar megkezdodott.

Az alap gondot nem a liberalizmus, hanem a kapitalizmus jelenti. A kapitalizmusban a legugyesebb el tul, barmi aron. Ma a multik csak ugy tudnak versenyezni egymassal, sporolni hogy a rabszolgamunkat meg a kornyezetszennyezest kiszervezik oda ahol az nem erdekli a nyugati polgart.

Ha a problema globalissa valik, akkor viszont globalisan lehet csak kezelni, ami demokratikusan lehetetlen.

Azaz a legerosebb kutya fogja megmondani, mi a kornyezetszennyezes, mi a baj vele, es mit fognak vele kezdeni. Ez a legerosebb kutya pedig az USA, akinek persze eszeben sincs csokkenteni a szennyezest. Kor bezarult azert minket az EB hazaaruloi jol megszopattak, 10 ev mulva egy 1 literes motoru kocsi mar a csucsmodell lesz, szoval a nemetek megettek az amerikai marketing maszlagot, es tonkreteszik a sajat autogyaraikat az ENSZ vagy kicsoda keresere.

priceless

nemecsekerno_007 2018.10.17. 15:44:18

Épp ideje volt, meglátjuk mi lesz a gyakorlati megvalósítással...

nemecsekerno_007 2018.10.17. 15:46:09

@dunántúli gyerek: Meglátjuk...

Nyílván az életvitelünkön is változtatni kell, meg még sok mindenen.

Nehogy a kocogás v. a siklóernyőhzés helyett az legyen a kikapcsolódás, hogy a határon "kezeljük" a géppuskát meg az aknazárat :)

A tömegesen özönlő klímamenekültek ritkítása érdekében :)

dunántúli gyerek 2018.10.17. 15:50:13

@nemecsekerno_007: Nem kell semmin valtoztatni!

Miert valtoztatnal? Mert klimavaltozas? Az amerikaiak nem valtoztatnak semmin, azaz nem hisznek benne, kiszalltak a klimasegyezmenybol, holott messze a legnagyobb szennyezok.

Azaz barmit teszel, semmin nem valtoztatsz. Ha van klimavaltozas es az emberek okozzak, akkor megdoglesz mert amerika nem hisz ebben. Ha meg nincs osszefugges akkor elj ahogy jolesik.

erkölcsi hulla 2018.10.17. 15:50:46

Nem a multik, hanem a kormányok, akik ezt megengedik nekik. Mármint kurva sok pénz fizetése után, vagy hogy ide települhessen a kurva autógyáruk.

nemecsekerno_007 2018.10.17. 15:55:46

@dunántúli gyerek: Köszi az életviteli tanácsokat! :)))))))

Ettől függetelenül pl. adót fizethetnének pl. a nagy tech cégek...

Vagy osszák meg a technológiai újításokat a világgal. Legalább nem lennének párhuzamos fejlesztések, meg teljesen ugyanolyan telefonok...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.17. 15:56:09

@roli101:

A legrosszabb rendszer a kapitalizmus. Összehasonlítva a más, korábbi rendszerekkel. S lám, alig 400 év alatt kezd csődöt is mondani.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 16:09:54

@maxval balcán bircaman: Gondolod hogy a kiralyok, egyhazi meltosagok nem vagytak nagyobb teruletre, hatalomra?

Pedig de, s ehhez tobb ado, a tobb adohoz tobb jovedelem, tobb megmuvelt fold, allat kellett. Mi a kulonbseg?

2018.10.17. 16:10:59

@maxval balcán bircaman: már 50 éve is a kapitalizmus végét jósolták az elvtársaid a tökéletes világukból. A kapitalisták tűntek el vagy kommunisták? Minden kommunista rohant kapitalistává válni, hogy végre legyen mit ennie.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 16:11:48

@maxval balcán bircaman: Ez is bonyolult.

Miert gondolod, hogy a kapitalizmus csodot mond? Azt mar eleg regen mondjak, hogy feleljuk a bolygot tulnepesedunk, de a media imadja a hisztit, a valosagban meg mi van? Semmi, ugyanaz mint tegnap.

dunántúli gyerek 2018.10.17. 16:18:07

@nemecsekerno_007: A monopolcegeknek megvan a veszelye, az allamloknak kuzdeni kellene ez ellen.

De a reszvenyesek orulnek, ha ezek a cegek adoznanak, kisebb lenne a profit, vagyis a MAGANnyugdij is kisebb lenne. S mint tudjuk a nyugdijashoz nem nyul ertelmes politikus.

S nem igaz hogy nem adoznak. Bizonyos adok alol kivonjak magukat, az teny, pont ezert "versenykepesek". Masreszt ok adjak a legjobb fizeteseket, s a munkavallaloik koltenek a legtobbet.

A vallalkozo teljes ktget nez, a demagog azt mondja, nem adozol, fizess!

Terézágyú 2018.10.17. 16:23:30

a lényeg, hogy itt is nyomassuk a fityesz-propagandát...

dunántúli gyerek 2018.10.17. 16:45:08

@maxval balcán bircaman: A penz az penz. Tobb kell belole. Vagy akinek nem volt annak jol kellett lakni vallassal.

2018.10.17. 16:59:46

@maxval balcán bircaman: mondja a hangya az elefántnak, hogy kihúztalak az iszapból , pedig nyakig voltál benne

Alick 2018.10.17. 17:59:09

Csak annyi kéne tenni, hogy beárazni a környezeti erőforrásokat. Igénybevétel és rongálás esetén nyilvánvaló lenne, hogy mennyit kell fizetni érte.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.17. 19:11:44

birca megint kiszabadult a gumiszobából!

-Nővérke!Kísérje vissza a ketteskét a helyére és adjon neki dupla adag nyugtatót!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.20. 09:24:20

FideSS Kukisz... ki nem szarja le a "nemzetet"??? Emberek vannak baszódj meg!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.20. 09:25:33

@maxval balcán bircaman: anyád, az mondott csődöt, mikor szarból próbált gyereket nevelni.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása