A trójai falótól a glifozátig

Írta fidusz , 2016. május 12. 21:15 , Hozzászólsz?

Címkék: akció gyomirtó glifozát szabadkereskedelem Roundup TTIP StopTTIP TTIPleaks

Kiszivárgott TTIP tárgyalási dokumentumok. Trójai faló akció Budapesten és Őriszentpéteren. TTIP levélküldő kampány a külügyminiszternek. TTIP/CETA határozat az Országgyűlés tárgysorozatában. Glifozát: nyílt levél az EU-tagállamok minisztereinek, a német környezetvédelmi miniszter nem járul hozzá az újraengedélyezéshez.

trojai_2069_1k.JPG

Mozgalmas volt az elmúlt két hét. Április végén rendeztük a XXVI. ZöldCivil Országos Találkozót (OT2016) Őriszentpéteren. Még az OT hivatalos kezdete előtt, de már a helyszínre érve adtunk ki egy sajtóközleményt a Föld Barátai Európával közösen készített „Az európai gazdálkodók kisemmizése – A TTIP veszélyei az európai mezőgazdasági termelőkre” c. tanulmányunkról. A jelentés fő üzenete, hogy a TTIP nagymértékben megnöveli majd az Egyesült Államokból származó importot, miközben az uniós termelők haszna csökkenni fog. A TTIP következtében az európai mezőgazdaság hozzájárulása az uniós GDP-hez akár 0,8 százalékkal is csökkenhet, míg az amerikai mezőgazdaság hozzájárulása az amerikai GDP-hez akár 1,9 százalékkel is növekedhet. Az amerikai érdekeltségek nettó 4 milliárd euró kereskedelmi haszonnal számolhatnak.

 

foee_farming_infographics_hu1.png

 

Április 31-én szombaton az OT programja keretében ZöldCivil majális volt a városban, s a focipálya sarkában felállítottuk az ismét hazánkba érzett 8 méteres, felfújható trójai falovat. A trójai falóval az EU és Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közötti, már csak ratifikálásra váró kereskedelmi egyezmény (CETA) veszélyeire kívántuk felhívni a figyelmet. Emellett aláírásokat gyűjtöttünk e két "trójai" egyezmény megakadályozását célzó Stop TTIP európai kezdeményezés keretében, továbbá azt szorgalmazva, hogy Őriszentpéter is legyen TTIP-mentes övezet. Eddig Európa szerte mintegy 1800 települési önkormányzat csatlakozott a TTIP-mentes övezetek hálózatához kinyilvánítva azt, hogy nem kérnek ezekből a "trójai" egyezményekből. Reméljük, hamarosan több hazai település ill. fővárosi kerület is csatlakozni fog a TTIP-mentes övezetek egyre bővülő hálózatához.

trojai_oriszentpeter_8248_1k.jpg

A múlt hétfőn a Greenpeace Hollandia nyilvánosságra hozott közel 250 oldalnyi TTIP tárgyalási dokumentumot. A TTIPleaks során kiszivárgott dokumentumok alapján beigazolódtak korábbi aggályaink: a TTIP tényleg egy 'trójai egyezmény', amely elsősorban a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, miközben aláássa a demokráciát és veszélybe sodorja mindazokat a vívmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk.
A kiszivárgott agyagok azt is megerősítik, hogy az Európai Bizottság hajlandó feláldozni az európai mezőgazdaságot annak oltárán, hogy az európai autóipar, illetve más szolgáltatóipari cégek piacot nyerjenek az Egyesült Államokban.

foee_farming_infographics_hu2.png

A kiszivárogtatás hatására az európai és a hazai sajtó egyaránt felkapta a TTIP témáját, s ennek hatására több nyugat-európai politikus és kormány kihátrálni látszik az egyezmény mögül. Szerettük volna, hogy a magyar kormány is végre egyértelműen kimondja, hogy nem támogatja a TTIP-t, ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen múlt csütörtökön nyílt levelet küldtünk Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszternek és Mikola István államtitkárnak. Ezt a nyílt levelet az aznapi Parlament előtti trójai faló akciónkról kiadott sajtóközleményünk mellékleteként hoztuk nyilvánosságra. A budapesti trójai faló akciónknak egész jó sajtója volt, valószínűleg a TTIPleaksnek köszönhetően is, amely különös aktualitást adott az akciónknak.

troja_4ek_2051_1k.JPG

A külügyminiszternek írt nyílt levelünket egy közös cyber kampány is követte: arra kértük a magyar állampolgárokat, hogy ők is írjanak levelet Szijjártó Péternek és Mikola Istvánnak, szorgalmazva, hogy Magyarország mondjon egyértelműen nemet a TTIP-re. Úgy néz ki, hogy a nyílt levelünk és a levélküldő kampányunk hatásosnak bizonyult, ugyanis jövő csütörtökre (máj. 19.) meghívást kaptunk Mikola István külügyi államtitkártól egy TTIP-pel kapcsolatos egyeztető beszélgetésre. A találkozó után majd beszámolunk róla, mire jutottunk.

hu160504_ttip.jpg

Az elmúlt hetek fejleményei szemmel láthatólag a TTIP hazai politikai megítélésére is hatással volt. Április 18-án ugyanis az Országgyűlés európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottsága még nem támogatta (3 igennel és 4 tartózkodással) „Az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről" szóló H/9798/3. számú határozati javaslat napirendre tűzését. Ezzel szemben ezen a héten az Országgyűlés plenáris ülése már elsöprő többséggel (170 igen szavazattal, 2 tartózkodással 2 nem ellenében) támogatta a TTIP-pel és a CETA-val foglalkozó határozati javaslat tárgysorozatba vételét. Reméljük, a határozati javaslatot lehető leghamarabb napirendre is tűzi és meg is szavazza az Országgyűlés, különös tekintettel arra, hogy
- a) az Európai Bizottság nem támogatja, hogy a TTIP és a CETA vegyes egyezmény legyen. (Az EU-Szingapúr kereskedelmi egyezmény kapcsán az Európai Bírósághoz is fordult a Bizottság, és szeretné elérni, hogy az kimondja, az EU-s kereskedelmi politika uniós hatáskör, így nincs szükség tagállami ratifikálásra. Az EU–Szingapúr egyezménnyel kapcsolatos döntés kihatással lenne a TTIP és a CETA tagállami ratifikálásának lehetőségére is.
- b) CETA ratifikálása már belátható közelségbe került, és nagyon fontos lenne, ha a tagállamok parlamentjeinek érdemi szerepe lenne a ratifikálás folyamatában.
Mindenesetre, hogy megsürgessük a határozati javaslat napirendre vételét, levelet írtunk az összes parlamenti frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek.

glyphosate_and_cancer_300.jpg
Visszatérve még a ZöldCivil Országos Találkozóra, az utolsó napon a plenáris ülésen több határozatot is elfogadtak az OT résztvevői. Ezek közül az egyik a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek felhasználásáról, mennyiségük és toxicitásuk csökkentésének szükségességéről és a kapcsolódó adatok átláthatóságáról szól. Ebben az állásfoglalásban az Országos Találkozó arra szólítja fel a Kormányzatot, hogy a hazánkban legnagyobb mennyiségben felhasznált, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Rákkutatási Ügynöksége (IARC) WHO rákkutatási központja által valószínűleg rákkeltőnek (2A) minősített totális gyomirtó szer, a glifozát uniós újraengedélyezését ne támogassa.

A témához kapcsolódva ma 38 európai civil szervezettel közösen nyílt levélben kértük az EU tagállamok környezetvédelmi, egészségügyi és mezőgazdasági minisztereit, hogy ne támogassák a ‎glifozát‬ újraengedélyezését:

"A glifozát újraengedélyezésével önök növelni fogják a rákos megbetegedések számát."

Szintén mai hír, hogy Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter nem támogatja a ‪‎glifozát‬ újraengedélyezését! Hendricks ezt a minisztérium twitter csatornáján közzétett videó interjúban mondta el:

 

Bebizonyosodott, hogy a glifozát negatív hatással van a környezetre. Azt teljes mértékben figyelembe kell venni az engedélyezés soránmondta a szociáldemokrata miniszter a Reutersnek.  – Tekintettel arra, hogy továbbra is jelentős a bizonytalanság a glifozáthoz kötődő egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban az SPD által vezetett minisztériumok nem fognak hozzájárulni a glifozát újraengedélyezéséhez –  tette hozzá Hendricks.

Mivel Németországban a kérdéskör két minisztériumhoz is kötődik, ahhoz hogy a német kormány támogassa a glifozát engedélyezését, mindkét minisztérium igenjére szükség lenne. Figyelembe véve azt, hogy a konzervatív CSU vezette mezőgazdasági tárca támogatja a glifozát újraengedélyezését, Németország a jövő heti szavazáson várhatóan tartózkodni fog. Mindenesetre azért az, hogy a glifozát újraengedélyezése ügyében jelentéstevő ország tartózkodni fog a szavazáson, az elég erős jelzés a többi EU-tagállam felé, s reméljük ennek hatására több tagállam is nemmel fog szavazni vagy legfeljebb tartózkodni fog. Jó lenne, ha végre a magyar kormány is feladná a glifozátot támogató álláspontját!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr538712270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása