Üzenj az Európai Parlamentnek: ne kaphassanak különleges előjogokat multinacionális cégek!

Írta fidusz , 2015. június 09. 07:45 , 4 hozzászólás

Címkék: cselekedj szabadkereskedelem Európai Parlament TTIP StopTTIP no2ISDS TTIPkedd TTIPtuesday

A tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló szerdai európai parlamenti szavazás előtt kérd meg a képviselőket, határozottan utasítsák vissza, hogy különleges előjogokat kapjanak a multinacionális cégek! Mondjon nemet az Európai Parlament a befektető-állam vitarendezési mechanizmusra (ISDS)!
(Szerk.: ma, szerdán elmaradt a szavazás, ezért továbbra is küldhettek levelet az európai parlamenti képviselőknek!)

no2isds_ep.png


Olvasóink közül remélhetőleg már egyre többen hallottak az EU és az Egyesült Államok között készülődő „szabadkereskedelmi” egyezményről, a TTIP-ről. Az elmúlt hónapokban az Európai Parlament bizottságai is foglalkoztak a TTIP-pel, és várhatóan holnap (jún. 10-én, szerdán) a parlament plenáris ülésén határozatot hoz a témában.

A TTIP körüli tárgyalásokat éles kritikával illette több kereskedelmi, fogyasztó-, környezet- és egészségvédelmi területen aktív szak- és civilszervezet is, akik aggodalmuknak adtak hangot az egyezmény lehetséges negatív hatásairól a munkavállalókra, fogyasztókra és környezetre.
Különösen aggasztó a tervek szerint a TTIP részét képező befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS), amely olyan kiváltságos jogokat biztosítana a multinacionális cégek számára, amelyek a társadalom többi résztvevőjére nem vonatkoznak.
 
Az ISDS lehetővé tenné a külföldi beruházók számára, hogy ha nem tetszenek nekik a befektetéseiket negatívan érintő (a profitjukat  esetlegesen csökkentő) helyi törvények, szabályozások, vagy rendelkezések, megkerüljék a létező bírósági rendszereket, és bepereljék az államokat magánbíróságokon keresztül. Ez lényeges korlátozást jelent a demokráciák számára, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek védik az emberi-és munkavállalói jogokat, a környezetünket és egészségünket. Ráadásul az ISDS bírósági eljárások zárt ajtók mögött zajlanak és olyan profit-orientált, felelősségre nem vonható bírók hozzák a döntéseket, akiknek maguknak is üzleti érdeke a rendszer fenntartása. Az ISDS rendszer valódi és egyetlen nyertesei a vállalatokat képviselő ügyvédek és a befektetők, akik így meg tudnak kerülni törvényeket és rendeleteket.
 
A demokrácia szempontjából az ISDS teljesen elfogalhatatlan. Nem csak széleskörű tulajdonjogokat biztosít a külföldi beruházóknak, hanem azt is lehetővé teszi számukra, hogy kijátsszák a nemzeti bírósági rendszereket, megkérdőjelezve ezzel egész jogrendszerünket. Az Európai Bizottság által javasolt „reformok” sem változtatnak ezen az alapvető problémakörön: az ISDS továbbra is a külföldi befektetőket helyezi kiváltságos helyzetbe a társadalom többi szereplőjével szemben.

no2isdsd.jpg

 
Az Európai Bizottság által a tavalyi évben a befektető-állam vitarendezési mechanizmusról (ISDS) megtartott társadalmi vita keretében eddig példa nélküli módon 150 ezer ember mondott véleményt az ISDS-ről, és a válaszadók 97%-a egyértelműen nemet mondott az ISDS-re, a külföldi befektetők számára biztosítandó különleges előjogokra.

isds_graphic-v8-hungarian.png

 
Mindezek fényében kérd meg az Európai Parlament tagjait, hogy álljanak az állapolgárok oldalára és mondjanak nemet az ISDS-re!

A legegyszerűbben ezt a  no2ISDS honlapon keresztül tudod megtenni. Itt kiválaszthatod, mely képviselőknek akarsz írni, és a rendszer a Te nevedben küld egy rövid, angol/német és francia nyelvű levelet a kiválasztott képviselőknek, azt szorgalmazva, hogy mondjanak nemet az ISDS-re.

Tudomásunk szerint az Európai Parlamentben a szociáldemokrata frakció megosztott, ezért az elmúlt hetekben főleg ők álltak a célpontban, nekik mindenképpen fontos lenne üzenni! Érdemes lenne az összes magyar európai parlamenti képviselőnek is írni, ugyanis bár az európai konzervatívok (EPP) többnyire egységesen támogatják a TTIP-t, és bár a magyar kormány általánosságban támogatja a TTIP-t, többször is kijelentették a kormány képviselői, hogy szerintük az ISDS-re nincs szükség fejlett demokratikus rendszerrel rendelkező országok között. Így elképzelhető, hogy a fideszes európai parlamenti képviselőket sikerül meggyőzni arról, hogy mondjanak nemet az ISDS-re, és talán a szocialisták sem reménytelenek (és bár az LMP, a PM valamint a Jobbik egyaránt ellenzi a TTIP-t, talán nem árt az ő figyelmüket is felhívni a holnapi szavazás fontosságára).

Az európai parlamenti szavazás előtt és után a Föld Barátai Európa és az AK Europa civil szervezetekkel együttműködve mi is nyomon követjük az európai parlamenti képviselők elkötelezettségét és szavazását. Itt megnézhetitek, hogy eddig kik tettek már ígéretet arra, hogy nemet fognak mondani az ISDS-re.

no2isds_level.png 


Azok számára, akik vennék a fáradságot, és magyar nyelvű levelet szeretnének küldeni a magyar európai parlamenti képviselőknek, kigyűjtöttük az ő elérhetőségeiket:

zoltan.balczo@europarl.europa.eu
andor.deli@europarl.europa.eu
tamas.deutsch@europarl.europa.eu
norbert.erdos@europarl.europa.eu
andras.gyurk@europarl.europa.eu
gyorgy.holvenyi@europarl.europa.eu
benedek.javor@europarl.europa.eu
adam.kosa@europarl.europa.eu
bela.kovacs@europarl.europa.eu
tamas.meszerics@europarl.europa.eu
csaba.molnar@europarl.europa.eu
peter.niedermueller@europarl.europa.eu
gyorgy.schopflin@europarl.europa.eu
jozsef.szajer@europarl.europa.eu
tibor.szanyi@europarl.europa.eu
laszlo.tokes@europarl.europa.eu
istvan.ujhelyi@europarl.europa.eu
 
andrea.bocskor@europarl.europa.eu
kinga.gal@europarl.europa.eu
ildiko.gall-pelcz@europarl.europa.eu
krisztina.morvai@europarl.europa.eu


Itt egy mintalevél, amit elküldhettek,

Tárgy: TTIP / no2ISDS - ne kaphassanak különleges előjogokat multinacionális cégek!

Tisztelt Képviselő Úr/Asszony!

Az Európai Parlament a közeljövőben fogja meghatározni az álláspontját az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP) kapcsolatban, amiről jelenleg folynak a tárgyalások.
 
Különösen aggasztónak találom az egyezmény befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS) záradékot, ezért szeretném arra kérni Önöket, hogy a következők mellett foglaljanak állást:
 
 "Ellenzem, hogy külföldi befektetőknek különleges előjogokat adjanak, különösen a TTIP befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS) záradékát. Minden olyan határozat ellen fogok szavazni, amely nem utasítja vissza határozottan a a külföldi befektetők különleges előjogokban részesítését és befektető-állam vitarendezési mechanizmust."

Az európai parlamenti szavazás előtt előzetesen a http://www.no2isds.eu/hu/campaign honlapon, az "I'm a MEP" gombra kattintva jelezheti, hogy nemet kíván mondani az ISDS-re.
 
Kérem, a TTIP-ről szóló szavazáson mondjon nemet az ISDS-re!

Üdvözlettel:

X. Y.

ttip_tuesday.jpg


Az elmúlt hetekben a StopTTIP kampány keretében számos civil szervezet rendszeresen megkérte szimpatizánsait, hogy a "TTIP kedd" keretében üzenjenek az európai parlamenti képviselőknek twitteren vagy facebookon keresztül. Néhány magyar európai parlamenti képviselőnek van twitter ill. facebook hozzáférése is. Nekik a közösségi hálózatokon keresztül is megüzenhetitek, hogy mondjanak nemet az ISDS-re! Itt találjátok meg a magyar európai parlamenti képviselők elérhetőségeit. (A délelőtt folyamán majd a határontúli magyar képviselők elérhetőségét is előkerítem, így nekik is küldhetünk majd magyar nyelvű üzeneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr717528116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2015.06.10. 03:02:40

Mégsem szavaznak ma a TTIP-ről!

mandiner.hu/cikk/20150609_nem_szavaz_a_transzatlanti_partnersegrol_az_europai_parlament

Facebookon a Stop TTIP európai polgári kezdeményezést koordináló civil szervezetek ezt sikerként értékelik:
www.facebook.com/eci.ttip/photos/a.265700070299297.1073741828.265378756998095/397740667095236/?type=1

fidusz 2015.06.11. 01:25:03

Repedések az Európai Parlamentben? Elmaradt a szavazás a „trójai” egyezményről
mtvsz.blog.hu/2015/06/11/repedesek_az_europai_parlamentben_elmaradt_a_szavazas_a_trojai_egyezmenyrol

fidusz 2015.06.16. 10:58:15

EP: jún. 29-én INTA ülés, plenáris szavazás júliusban?

Európai Parlamenti hírek - a várható menetrendről:

A Stop TTIP európai polgári kezdeményezés egyik levelezőlistáján John Hilary (War On Want) írta, hogy az Európai Parlament kereskedelmi szakbizottságának (INTA) tegnapi ülésén - annak ellenére, hogy a napirenden értesüléseink szerint nem szerepelt a TTIP - úgy döntöttek, hogy az INTA június 29-én külön össze fog ülni ezügyben, hogy a TTIP-ről szóló szavazást és vitát júliusban visszahozhassák a parlament plenáris ülésére.

Szóval, van két-három hetünk, hogy üzenjünk az európai parlamenti képviselőknek: ne kaphassanak különleges előjogokat multinacionális cégek! Húzzunk bele!

www.no2isds.eu/hu/campaign

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása