Bárkiből lehet konyhatündér – energiatakarékos praktikák

Írta MTVSZ_Alexa , 2012. január 16. 17:02 , Hozzászólsz?

Címkék: fogyasztás háztartás költségek energiatakarékosság

Szerintem a konyhatündérségbe a főzni tudás mellett az is beletartozik, hogy ismerjük a konyhaeszközeink praktikus és energiatakarékos használatát... Az évek alatt a saját és mások tapasztalatain (és kárán) okulva, az alábbiakban összegyűjtöttem jónéhány ötletet, amivel pénzt, helyet, időt és energiát spórolhatsz a konyhában.


Gondolom nemcsak én utáltam a menzán agyonfőzött zöldséget, főleg, hogy a vitamintartalmán kívül az ízét és színét is sikerült eltüntetni a konyhán. Nálam jó bevált a párolóbetét, amelynek lamellái az edény méretére szűkülnek, azaz sokféle edényben használható, és csak a lábáig kell megtölteni sós vízzel, víz- és energiatakarékosan párolódik a zöldség, finom és ropogós marad. Párolóedény vagy betét híján más hasonló, nem rozsdásodó, lukacsos fémlap is megteszi lábakkal (vagy akár a tésztafőző betét).


A hosszabb sütési idejű ételeknél (pl. a télen melegen ajánlott bableves csülökkel) érdemes a nyersanyagokat előtte kuktában megpuhítani. A kuktában az a jó, hogy a gőz nyomása alatt 30-40%-kal kevesebb idő és az energia kell, és mivel az étel nem vízzel, hanem gőzzel érintkezik, alig oldódik ki belőle vitamin vagy ásványi só, azaz nekünk annál több marad. Miután a fedőjével lezártuk a kuktát, érdemes gyorsan felfűteni a gőzképződéshez, majd amikor már forr, kis fokozatra vegyük le a gázt/villanyt a főzéshez, nem kell tovább forralni, az csak energiapazarlás, nem lesz tőle hamarabb kész.


Még valamit a vízforralásról: ha folyton nézegeted, tényleg lassabban forr fel (legalábbis úgy tűnik), főleg, ha nem feded le az edényt: a fedő 60% energiamegtakarítást is jelenthet. Persze ha túl sokszor kukkantasz a fedő alá, akkor is szökik a hő, és lassabb a forrás. Főzéshez használj minél jobb hővezetésű edényt, azaz acélt vagy zománcozott öntöttvasat stb., az üveg- vagy kerámiaedény inkább sütőbe való.


Akármin főzünk, érdemes tisztán tartani, mert a kosz nemcsak gusztustalan és egészségtelen, hanem rontja a hőátadást is, tehát energiát pazarlunk. A főzőlap trükkös jószág: a gyors főzőlapon kevesebb idő alatt, de picivel nagyobb energiafelhasználás árán süthetünk-főzhetünk. Az edény/lábas legyen ugyanakkora vagy nagyobb, mint a főzőlap, különben csak a konyhát melegítjük vele. (Ha pl. a főzőlap átmérője 18 cm, az edényé pedig csak 15 cm, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.) Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot.

Manapság egyre több helyen látni ún. indukciós főzőlapot. Utánajártam, hogy mit tud: nos, a főzőlap tekercse elektromágneses mezőt hoz létre ha mágnesezhető edényt raknak rá, tehát az edény fala és végül az étel is felmelegszik. Viszont ehhez csak mágnesezhető, azaz acél vagy öntöttvas edényt kell használnunk, és mivel közvetlenül az edény fala (és nem fűtőszál) melegszik, a vastag falú, 3-5 mm-es edényekkel működik legjobban. Cserébe viszont a főzőlap energiatakarékos pl. a víz egy átlagos főzőlaphoz képest 2-3-szor gyorsabban felforr, és a lap hőmérséklete gyorsan szabályozható, a kipacsált étel sem ég rá a főzőfelületre.


Nemrég szereztünk be egy energiatakarékos sütőt. A légkeveréssel sokkal egyenletesebben és takarékosabban tudok vele sütni, de minden sütőre igaz a szabály, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját (ezért jók kisablakos sütők) mert sok hő kiszökik, és hogy az étel elkészülése előtt jó 5 perccel kikapcsolhatjuk a sütőt, mert a tartalékhője készre süt. Az előmelegítés leginkább csak a ’fázós’ kelt tésztáknál kell, ne vigyük túlzásba.


Ilyenkor télen használjuk ki, hogy ’ingyen’ hideg van: az erkélyen vagy hűvös kamrában, fagytól védett ládában/dobozban vagy ha kerted van, hidegveremben, azaz bárhol ahol a hűtőhöz hasonlóan +7 foknál nincs melegebb, remekül eltarthatók az élelmiszerek, érdemes hallgatni a józan paraszti észre…


A hűtőszekrénynél és fagyasztóládánál már fél sikerünk van, ha jó helyet találunk neki: minél szárazabb és hűvösebb, jól szellőző helyen, a légáramlás alul-felül biztosítva legyen. Egy főre 40-50 l hűtőtér elég, tehát nem kell a legnagyobb hűtőt megvenni! Ja, és a hűtőben is érdemes rendet tartani: így nem kell sokáig ácsorognunk a nyitott ajtó előtt. A hiedelmekkel ellentétben nem kell a nyitva hagyott hűtővel bevilágítani az éjszakai nassoláshoz a konyhát, jó a villany is. (Vagy inkább ne is nassoljunk éjszaka, nem tesz jót az emésztésnek). A hűtő ajtaján időnként ellenőrizzük, hogy a gumi még tart-e, ha nem, cseréljük le a tömítést, különben sok energia megy veszendőbe. (Teszt: papírdarabot csukjunk az ajtóba, ha lecsúszik, nem jó már a szigetelőszalag.)


Ha van már fagyasztószekrényünk/ládánk, akkor a leggazdaságosabb mélyhűtő rekesz nélküli hűtőt venni. Nekem a fiókos fagyasztó vált be a legjobban, mert könnyen megtalálom amit keresek és közben kevés hideg szökik ki. A fagyasztóláda jobban tartja a hideget, mint a fagyasztószekrény, viszont általában a láda nagy ajtaján több hő szökik ki, tehát ritkán és célzottan nyitogassuk… A fagyasztóban ne legyen -18 foknál hidegebb!


A mélyhűtött élelmiszert felhasználása előtt mindenképpen érdemes a hűtőszekrényben felolvasztani, így a hidegenergiát hasznosítjuk. Csak szobahőmérsékletre hűlt (vagy az alatti) ételt rakj csak a hűtőbe, és töröld le a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt! A fagyasztásra szánt élelmiszereknek legyen minimális a víztartalma, ugyanis 1 kg víz lefagyasztása többször annyi energiát igényel, mint 1 kg száraz anyagé. Plusz a fagyasztóra vagy hűtőbelsőre jegesedett víz rontja a hűtő hatásfokát, megint csak energiát és pénzt pazarlunk. A teljesség igénye nélkül, meglepően jól fagyasztható élelmiszerek: kenyér szeletelve, tojásfehérje és sárgája, töltött tv. paprika tisztítva, zöldfűszerek jégkockatartóban, gomba szeletelve stb. Fagyasztási kisokos

 

A praktikus energiatakarékossági tippek mellé néhány kedvcsináló fánkrecept a farsangi időszakra. Válassz kedved szerint!
A klasszikusok: a nagyi szalagos (bécsi) fánkja és egy bevált csörögefánk recept
Néhány recept a "pillanatok alatt" kategóriában, hogy az időddel is spóroljunk.


Lehet, hogy a legtöbb, amit leírtam, nem újdonság számodra - ez is mutatja, hogy csak egy kis odafigyelés kell, és néhány egyszerű tipp, amivel bárkiből konyhatündér lehet. (Már csak meg kéne tanulnom jobban főzni.) Ha van olyan praktikád, ötleted, ami a fentiekből kimaradt, megköszönöm, ha megosztod hozzászólásban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr163555800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása