Virágbombával a méhekért!

Írta fidusz , 2021. május 21. 06:27 , 13 hozzászólás

Címkék: méhek petíció permakultúra agroökológia aktivizálódj vadvirágok MTVSZ Fukuoka Slow Food írd alá vadvirágos rét beporzók virágbomba

 

Ne csak a réten, mezőn – legyen virág mindenütt!
A beporzók védelme érdekében – egy ősi módszert felelevenítve és picit módosítva – virágbomba / viráglabdacs készítésben kérjük részvételeket. (Na és persze, aki még nem tette meg, írja alá a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés petícióját!)

viragbomba2_1k.jpg

Jelen esetben virágbomba alatt nem Banksy híressé vált virágcsokrot hajító tüntetőt ábrázoló graffittijéről beszélünk, hanem a vadvirágok elterjesztésének gerillakertész módszerét alkalmazzuk.

banksi_viragbomba.jpg

 

Egyiptomtól Japánig

A vetőmaggolyók (agyaglabdák) használata egy ősi módszer a haszonnövényeink szaporítására. Az ókorban Egyiptom és Észak-Afrika egyes területein, Kínában, a Római Birodalomban használták. Már az i.e.I. sz.-ból vannak első írásos bizonyítékok a vetőmaggolyók használatára.

A modern korban Fukuoka Maszanobu japán tudós, kertész, filozófus fedezte fel újra a vetőmaglabdák jelentőségét. Fukuoka a minél kisebb energiabefektetésű, minél kevesebb beavatkozással járó gazdálkodási módszer kidolgozásának szentelte életét. A vetőmaggolyók használatával szükségtelenné válik a szántás, öntözés.

seed-balls-germinating.jpg
"Egy tejles élet egyetlen apró agyaggolyóban" (Fukuoka Maszanobu)
/A kép forrása: earthshed.org/

A Fukuoka-féle természetes gazdálkodás négy alapelve: nincs szántás vagy talajforgatás, ásás (a föld úgyis megműveli magát); nem használ műtrágyát (a növények természetes lebomlása elegendő tápanyagot biztosít); nincs gyomirtás, nem használ "növényvédő" szereket. Ezek összefüggésbe hozhatóak a taoista wu wei fogalommal, amelyet általában "ne csinálj semmit" alakban fordítanak. De messze a lusta passzivitás jelentéstől, jobb így fordítani: "segíteni dolgok kibontakozását a maguk természetes útján". Módszerét és a mögötte rejlő filozófiát részletesen az Egy szalmaszál forradalom című könyvében fejtette ki. Fukuokának mára számos követűje akadt a világ rengeteg pontján, nagy hatást gyakorolt Bill Mollisonra, aki a ma már hazánkban is egyre jobban ismert permakultúra nevű ökológiai gazdálkodási rendszer megalapozója volt. Fukuoka 1998-ban szabadalmaztatta az Európai Szabadalmi Hivatalnál a papírból készített péppel kombinált vetőmagmaglabda készítési eljárást.

one_straw_rewolution.jpeg

"Egy szalmaszál forradalom" - Fukuoka Maszanobu könyve angol nyelvű változatának borítóján

 

A virágbomba kihívás

Idén májusban a Mentsük a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek egyike, a Slow Food Europe – a Fukuoka-féle vetőmaggolyók módszer fókuszát a haszonnövények ültetéséről a vadvirágok elterjesztésére módosítva – elindította a virágbomba kihívást, amelyhez a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozott.

A feladat most az, vadvirágkeverék, agyagpor és komposzt felhasználásával, egy kis víz hozzáadásával készítsünk virágbombát.

viragbomba_hogyan_1k.jpg

Hozzávalók (Fukuoka eredeti receptje után):
- 5 csésze vörös agyag por
- 3 csésze komposzt
- 1 csésze virágmag keverék

Ha nem áll rendelkezésünkre a Fukuoka által javasolt vörös agyag, akkor sárga vagy szürkeagyagot is használhatunk. Agyagra azért van szükség, mert az megvédi a vetőmagot a hangyáktól, rágcsálóktól, madaraktól stb. Az agyaglabda belsejében a vetőmagok védve maradnak mindaddig, amíg a körülmények megfelelőek nem lesznek a kicsírázáshoz.

Az elején rostáljuk át az agyagot és a komposztot, hogy finomabb szerkezetű anyaggal dolgozhassunk. Lassan keverjük össze az agyagport, a komposztot és a virágmagokat egy kis vízzel, majd formáljunk belőlük 1-8 cm átmérőjű golyókat (más források 0,5-3 cm átmérőt írnak). Amennyiben nem használjuk fel azonnal az elkészült virágbombákat, akkor szárítsuk azokat legalább 24 órán keresztül!

A virágbombákat ezt követően hajigáljátok szét a kertben, parkban vagy bárhol, ahol a természet szívesen fogadná! Emellett, ha tudjátok, az alábbi videóhoz hasonlóan dokumentáljátok a folyamatot, és az elkészült fotókat, videókat töltsétek fel közösségi média felületeitekre. Ne felejtsétek el használni a #virágbomba hashtaget, mert akár nyerhettek is vele, de a méhek biztosan!

 

Emellett írjátok alá a Mentsük meg a méheket és gazdákat petíciót!

Ajánlott irodalom:

Kapcsolódó korábbi blogbejegyzésünk:

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1816567504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2021.05.22. 03:40:52

"A second purpose in sowing a variety of plants and microorganisms is to awaken the sleeping earth.
(...)
The earth will not come back to life if we only plant a number of useful trees in the desert."

www.ideassonline.org/public/pdf/Natural_Farming_Fukuoka_Panos_Manikis_ideassonline.pdf

nincs1agy 2021.05.22. 17:27:00

Hol van ez egy igazi méhlegelőhöz képest..Méhlegelőt százat, ezeret! :D

nemecsekerno_007 2021.05.22. 18:12:17

Kullancs camping.

:)))))))

Ekrü 2021.05.22. 19:45:16

Virágbombát??? Most tudtuk meg,hogy a méhek füveznek...:)))))))))))

apro_marosan_petergabor 2021.05.22. 22:46:59

Ha egy zöld hülye, akkor nagyon hülye. Márpedig általában hüje.
S milyen a zöld dinnye belseje - vörös!

Almandin 2021.05.22. 23:35:55

Szomorú, hogy már ebből is politikai kérdést csinálnak.
Én szeretem a természetes növényzetet. Általában azok nézik gaznak a méhlegelőt, akik mindenben a mű dolgokat szeretik. Ők azok, akik műfűvel borítják be a kertjüket, a tetejére meg cserepes tujákat vesznek (nem vicc, létezik ez a kategória, ismerőseim konkrétan ezt tették). Többnyire ezek azt se tudják, hogy értékes gyógynövények is vannak a "gyomok" között. Ők azok, akik sokáig hitték gyerekkorukban, hogy a tehén lila. Szép a rövidre nyírt gyep és a formára vágott bokor is, de a természetes növénytársulás is gyönyörű.

apro_marosan_petergabor 2021.05.23. 08:07:31

@Almandin: Pedig ezeket a dolgokat a politika mozgatja.
Egyszerübb a gaz közepébe méhlegelő táblát kitűzni, mint kultúrált pakot létrehozni és működtetni - nem igaz Karigeri?

fidusz 2021.05.23. 10:06:07

"Seedballs are obtained by forming a mixture of clay, seeds, water, and sometimes other ingredients like soil, predator repellent, mycorrhizae etc. into a ball the size of a marble, or bigger, or smaller.

It is important to realize that seedballs are a seed propagation technique, therefore, seeds are the most important ingredients. The quality of all other ingredients like clays, soils etc, are secondary. Simplicity is key."

sites.google.com/site/onseedballs/Home/What#TOC-Ingredients

fidusz 2021.05.23. 10:09:10

@apro_marosan_petergabor:

Kísérleti méhlegelők Fehérváron is! Egy hete jelentette be facebookon és tiktokon Cser-Palkovics András fideszes polgármester. És állítólag a - szintén fideszes - XII. kerület is már régebben létesített méhlegelőket.

www.facebook.com/cserpalkovicsandras/videos/469547400807538/
#méhek #beporzók #méhlegelők

fidusz 2021.05.23. 10:10:36

Kapcsolódó korábbi blogbejegyzésünk:
Cambridge: gyepszőnyeg helyett vadvirágos rét
mtvsz.blog.hu/2020/07/02/cambridge_gyepszonyeg_helyett_vadviragos_ret

nincs1agy 2021.05.23. 11:43:42

-Indíts ki fiam kapálni!

-Dehát papa a méhlegelő!!

:DD

Almandin 2021.05.23. 14:47:00

@apro_marosan_petergabor: Állítom, hogy te a politikai hír előtt azt se tudtad, mi a méhlegelő. Amúgy én se, csak én nem vagyok annak a híve, hogy mindent folyton le kell nyírni.
Pl. a Youtube-on a méhlegelőkről szóló kertészeti videók minimális nézettséggel mennek, a budapesti méhlegelőkről szóló politikai viták videói nézettsége a sokszorosa. Ez azt is mutatja, hogy az emberek mire fogékonyak.

apro_marosan_petergabor 2021.05.26. 17:33:49

@Almandin: Biztosan jó a méhlegelő a méheknek. Ha jó. De sokkal jobb azoknak a politikusoknak, akik egyébként teljesen impotensek arra, hogy érdemben bármit csináljanak. Hiszen egyszerűbb nyíratlan területekre - mondjuk 10.000m2-re kitenni "méhlegeleő" mint 10.000m2 kultúráltan szép kertként megtartani. Menj végig budai kerületekben a főváros gondozásában lévő főutak mentén, térdig ér a gaz. Ezeket nysírni kellene. Ez pénz, idő,odafigyelés - munka. A méhlegelő : néhny tábla leszúrása főődbe.
De egyébként is visszatérnék a "hajó"-ra:
- Gyerekek, aki mond egy mondatot a "béka és hajó" szavakkal, kap egy ötöst! - mondja a tanítónéni
- Zsolt: Megy a hajó a nádas mellett, amiben egy béka kuruttyol - nem túl szellemes, de rendben.. Móricka jelentkezik, majd kiesik a padból...
- Móricka! - de nehogy valami malacságot mondj!
- Móricka: Béka_phatja a kis farkamat a tanítónéni, ha_jó, hanem jó!

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása