Zümm: így segítheted a méhes európai polgári kezdeményezést

Írta fidusz , 2021. február 07. 08:39 , Hozzászólsz?

Címkék: méhek petíció permakultúra agroökológia aktivizálódj életigenlő élelmiszer-önrendelkezés növényvédőszerek vegyianyagok írd alá beporzók

Az elmúlt bő egy hónapban szépen felpörgött nálunk is a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés. Már több, mint 12 ezer magyar aláírásnál járunk, a hétfőn elértük a Magyarországra vonatkozó kvóta háromnegyedét. Már kilenc hazai civil szervezet támogatja hivatalosan a kampányt, de mások is segítettek terjeszteni a hírt. Jó lenne fenntartani ezt a "zsongást", hogy összejöjjön a szükséges 15 750 magyar aláírás!

mezei_poszmeh_terjoke_kigyosziszen_csemete_640px.jpg

Mezei poszméh terjőke kígyósziszen (Fotó: Bojtos Ferenc, CSEMETE)

Az MTVSZ blog rendszeres olvasói valószínűleg, tudják, hogy a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

img_20200305_104337_1k.jpg

Budahelyi Dalma fotója

December végén, azzal hogy közzétettük a jó hírt: az Európai Bizottság meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét, s így a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" petícióhoz még június 30-ig gyűjthetjük az aláírásokat, új lendületet adtunk a hazai kampánynak. Rendszeresen hírt adtunk a témáról, így próbáltuk fenntartani a "zsongást".

A kampány magyarországi részét koordináló Magyar Természetvédők Szövetsége mellé hivatalosan nyolc szövetségest sikerült eddig bevonni: Karátson Gábor Kör, Magyar Permakultúra Egyesület, Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédelmi Egyesület, CEEWEB a Biológiai Sokféleségért, Védegylet, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Emellett még más civil szervezetek, közösségek (köztük a Magyar Madártani Egyesület és a Teremtésvédők) is segítettek terjeszteni az európai polgári kezdeményezés hírét levelező listáikon illetve közösségi média felületeiken. Reméljük, közülük többen majd hivatalosan is csatlakoznak a kampányhoz - és természetesen várjuk további civil szervezetek csatlakozását is.

szovetsegeseink_210128.png

Nagyot dobott az aláírások számán, hogy január az MTVSZ kiküldött egy felhívást a hírlevél listáján. Január végén, az Élelem-önrendelkezés hónap keretében szerveztünk egy Életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaságot! című beszélgetést, azzal a céllal, hogy még szélesebb körben megismertessük a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezést. Mindezek együtt generáltak némi sajtóvisszhangot is, ami szintén meglátszott a naponta beérkező online aláírások számán. A hétvégén pedig Puzsér Róbert mozgósító facebook-bejegyzése hozott több, mint kétezer aláírást egy nap alatt! Jelenleg már több, mint 12 ezer magyar aláírás gyűlt össze, ami a szükséges 15 750 aláírás 76,3%-a.

Uniós szinten 449 ezer online aláírás gyűlt eddig össze, amihez ha hozzáadjuk a papíron meglévő aláírásokat is, akkor az már közel félmillió. (Remélhetőleg hamarosan hivatalosan is hírt tudunk adni arról, hogy már összegyűlt a szükséges egymillió aláírás fele.) Eddig öt országban jött össze az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó előírások szerinti aláírás: Németországban, Belgiumban, Ausztriában, Franciaországban és Romániában. Ha a jelenlegi dinamika folytatódik, talán Magyarország lesz a hatodik? Jó lenne ezt március 10-ig, a Beporzók napjáig összehozni.

mehes_eci_osszes_online_alairas_eu_2021-02-07.png

Abban, hogy a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés tényleg sikeres legyen, és összejöjjön a szükséges számú aláírás, Ti, kedves olvasók is tudtok segíteni. Ha az eddigi 12 ezer aláíró közül mindenki hoz még egy embert, már el is érnénk a szükséges 15 700 magyar aláírást. Kérjük, szóljatok ismerőseiteknek, közösségi média felületeiteken terjesszétek e kezdeményezés hírét! Ha van méhész vagy ökológiai gazdálkodással foglalkozó ismerősötök, szóljatok nekik is - ők természetes szövetségeseink ebben a kampányban! Ha van újságíró ismerősötök, szóljatok nekik is, írjanak erről a kampányról! A következő hetekben igyekszünk rendszeresen közzétenni olyan híreket, amelyek kapcsolatban hozhatóak a  Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéssel. Ehhez szívesen várjuk azok segítségét, akik el tudnák vállalni a témához kapcsolódó hírek, szakcikkek fordítását vagy rövid ismertetését. Ha valakinek vannak a beporzókhoz, agroökológiához illetve az európai kezdeményezés által érintett témákhoz kapcsolódó fotói, rajzai, azokkal is tudjátok segíteni a kampányt.

mtvsz_kepeslap_20200621_poszmeh.png

Fotó: Molnár Antal

Van egy szlovákiai magyar aktivista ismerősünk is, aki ahhoz kér segítséget, hogy Szlovákiában is fel tudjuk pörgetni az aláírások számát. Ezért ha vannak határon túli magyar vagy bármely EU-tagállamban élő ismerőseitek, nekik is szóljatok, hiszen az uniós szinten szükséges egymillió aláíráshoz ők is hozzá tudnak járulni. A kampány nemzetközi honlapján több nyelvű aláírásgyűjtő űrlap és más tájékoztató anyagok is megtalálhatóak.

Arra is lehetőség van, ne csak az interneten keresztül, hanem papíron gyűjtsük az aláírásokat. A kinyomtatható aláírásgyűjtő ívet innen lehet letölteni. De van matrica is, amit szintén kinyomtathattok, és kiragaszthattok a számítógépetekre, telefonotokra stb. Terjeszthetitek a reGeneráció csapat által készített videót is.

hu_rgb_300px_1.png

De akár úgy is tudjátok terjesztetni, hogy amikor közzétesztek egy hírt az év vadvirágáról, az év madaráról vagy akár csak arról, hogy Ti magatok mit tesztek a beporzók védelméért, akkor megemlítitek a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést is.

Márciusban két jeles napunk is kapcsolódik a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez:

  • március 10-én van a már említett Beporzók napja, amelyet pár éve kezdeményezett a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület;
  • március 22-én a Víz világnapja (hogy ez miképpen kapcsolódik a kampányunkhoz, majd egy másik hírben eláruljuk).

Mindezeket figyelembe véve akár az is lehetne, hogy ezt a tavaszi hónapot a beporzóknak illetve a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezésnek szenteljük, és számos ehhez kötődő rendezvényt szervezünk márciusban. Ami egyelőre biztosnak tűnik, hogy a Permakultúra Klub márciusi rendezvénye a méhekkel, beporzókkal fog foglalkozni, és az MKNE és szövetségesei is biztos, hogy több rendezvényt szerveznek majd a Beporzók napja alkalmával.

Köszönjük mindenkinek az eddigi segítséget!


A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1616418596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (10) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (33) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) barátai (1) Belgium (2) beporzók (13) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (4) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) büntetlenül (5) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (3) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (6) életigenlők (1) életigenlőkaláka (3) életmód (2) ellenállás (1) elosztó (1) Elosztó (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (45) energiaátmenet (14) energiabiztonság (6) energiahatékony (1) energiahatékonyság (4) energiapolitika (3) energiaszegénység (5) energiatakarékosság (21) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSZ (4) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (10) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (3) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (4) felvonulás (1) fenntarthatóság (6) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (10) föld (2) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (5) Gaia könnycseppjei (1) Game over (1) gáz (3) gazdasági (1) gázvezeték (1) Genf (3) génmanipuláció (2) génmódosítás (5) génpiszka (17) glifozát (4) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (3) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (5) hellókarácsony (1) helyi hős (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) igazságosság (2) ingyenhitel (1) írd alá (7) ISDS (13) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (1) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (1) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klíma (9) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (35) klímasemlegesség (4) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (16) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (2) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (2) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Megnette (1) megújuló energia (12) méhek (13) méhlegelő (1) méltányosátállás (1) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (3) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (1) MTVSZ (21) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növényvédőszerek (9) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) olajpálma (1) olajszennyezés (3) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (1) pálmaolaj (1) pályázat (7) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) PeoplesBudget (1) permakultúra (4) petíció (30) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) sóder (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (10) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) tervezett elavulás (2) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágos rét (1) Vallónia (1) válság (2) védett fajok (2) vegyianyagok (8) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (5) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása