Egy belga közösség, amely megújuló energiát termel a lakosság számára

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. május 05. 08:31 , 1 hozzászólás

Címkék: energia megújuló energia közösségi energia

Európában sok helyen civil közösségek lépnek fel a klímaválság káros hatásai ellen – nemcsak követelik a tiszta, megújuló energia alapú gazdaságba való energiaátmenetet, hanem maguk is részt vesznek benne.  Közösségek, városok és hétköznapi emberek dolgoznak a közösségi tulajdonban lévő megújuló energiáért, zöld munkahelyeket hoznak létre és küzdenek az energiaszegénység ellen.

Ezúttal egy nagyra nőtt helyi kezdeményezést mutatunk Belgiumból, a klímaváltozás elleni küzdelem arcvonalából.

A Föld Barátai Európa honlapján megjelent angol nyelvű cikk fordítása az MTVSZ közösségi energia programjának keretében készült. A program célja a megújulóenergia-közösségek népszerűsítése, a hazai kezdeményezések szakmai támogatása és érdekérvényesítés az új EU-s irányelvek adta jogok magyarországi átültetése során.

Bővebben: www.mtvsz.hu/kozossegi-energia

 

Ismerjék meg a belga Rotselaarból származó Dirk Vansintjant,

a közösségi energia "úttörőjét", az Ecopower társalapítóját.

ecopower_dirk.jpgDirk Vansintjan, az Ecopower társalapítója

Az egész 30 évvel ezelőtt egy kis konyhában, a konyhaasztal körül kezdődött, egy közösségi lakóhely ötletével a Belgium északi részén, Flandriában található falucskában. Dirk Vansintjan, aki akkor már évek óta aktivistaként tevékenykedett, ráébredt, hogy már nem akarja minden energiáját az atomenergia elleni tiltakozásra fordítani. A megoldás részévé is akart válni.

 

ecopower_old.jpgAz Ecopower az 1980-as években indult

 

Dirk és a közösségben élő társai megalapították az Ecopowert. Az első megújulóenergia-termelő egységük az 1980-as években indult egy régi vízimalom felújításával. Dirk ma is e mellett a vízimalom mellett él egy gyönyörű helyen, amit ma is a családjával és a barátaival oszt meg.

A kezdeményezésből szép lassan energiaszövetkezet alakult, az egyre növekvő tagság révén újabb szélerőműveket és napelemes rendszereket állíthattak fel. Ma már a szövetkezet több mint 50 ezer otthont lát el 100%-ban megújuló energiával.

 

ecopower_molen.jpgA rotselaar-i vízimalom

Megújuló energia: lakosoktól lakosoknak

Az Ecopower összehozza azokat, akik befektetnének a megújuló energiába és az energiahatékonyságba. Céljuk e közösségi beruházások növelése, hogy teljes egészében zöld energiával lássák el tagjaikat; és hogy népszerűsítsék az energiamegtakarítást és a szövetkezeteket.

A szövetkezeti forma azt jelenti, hogy az energiaellátásból befolyó profitot nem veszik ki, hanem visszaforgatják újabb megújuló energiás erőművek létesítésébe és energiahatékonyság-növelő projektek indításába.

Az Ecopower szövetkezeti részjegyeseinek mind személyes érdeke fűződik a fenntartható jövő kiépítéséhez. Egyenként legfeljebb 20 részjegyet vásárolhatnak, és mind az 58 ezer tagnak egy-egy szavazata van a szövetkezet közgyűlésében. Ha valaki nem engedheti meg magának a részjegy-vásárlást, a szövetkezet számos pénzügyi megoldást kínál a csatlakozásra.

 

ecopower_to_the_people.jpgEcopower – hatalmat/áramot az embereknek

Népszerű megújuló energiás megoldás

A szövetkezet ma a flandriai háztartások 1,64%-át látja el árammal - ezt 23 szélerőmű, 3 kis vízerőmű, 1 biomassza-erőmű és 322 decentralizált, iskolákra és lakóházakra telepített napelemes rendszer biztosítja.

Azáltal, hogy átlagos városlakókat tettek szélerőművek, napelemek, kis vízerőművek és pelletgyárak tulajdonosaivá, az Ecopower munkatársai úgy tapasztalják, hogy nőtt a megújuló energia elfogadottsága és támogatottsága.

Az Ecopower emellett energiát is megtakarít: az elmúlt években segített részjegyeseinek felére csökkenteni az áramfogyasztásukat.

ecopower_community_wind_turbine.jpgAz Ecopower egyik közösségi tulajdonú szélerőműve

A lakosság alakítja a jövő energiáját

Dirk 2013-ban hozta létre a REScoop.eu-t, a megújuló energiás szövetkezetek szövetségét, ami mára már 1500 európai megújulóenergia-szövetkezet (REScoop) és azok összesen kb. egymillió részjegyese dinamikusan növekvő hálózatává vált.

 

Dirk hisz abban, hogy a szövetkezeti modell révén olyan gazdaságot építhetünk fel, ami az embereket és a társadalmat szolgálja – tevékenységének környezeti és társadalmi hatását pedig a profit elé helyezi.

„Nyugat-Európában az elmúlt két évtizedben rengeteg ezzel kapcsolatos társadalmi kezdeményezést láttunk; olyan városlakók lendültek akcióba, akik meg akarják ragadni – a fosszilisből és az atomenergiából a megújuló energiába, a központosítottból a helyi hálózatosba, az energiapazarlásból a megfontolt, racionális energiafelhasználásba történő – energiaátmenetben rejlő lehetőségeket. Így az állampolgárok is beleszólhatnak a jövő energiatermelésének és -elosztásának alakításába.

„Kötelességünk segíteni az embereknek, hogy energiát takaríthassanak meg. Közösségi energiás kezdeményezésként arra ösztönözzük a tagjainkat, hogy fogyasszanak kevesebb energiát - ez az energiaátmenet egyik leglényegesebb része.”

„Azt akarjuk, hogy a szövetkezetnek lehessenek saját szélerőműveik, és hogy a megújuló energiából származó nyereségből minél több helyben maradjon.”

ecopower_generating_and_saving_energy_together.jpgKözös energiatermelés és megtakarítás

Reménykeltő klíma-kezdeményezés

Az Ecopower csupán egy, az Európában virágzó ezernyi energiaszövetkezet közül.

Ezek a közösségek annak ellenére is derűlátók, hogy kétségbeeséssel tölti el őket a Föld állapota. Az ő megoldásaik megmutatják nekünk, milyen lesz a társadalmi átalakulás: együtt fosszilis üzemanyagoktól mentes, energia-biztonságos, alkalmazkodóképes jövőt teremthetünk. A járvány ezt csak még jobban megerősítette: ajánljuk erről Dirk véleménycikkét 'Egy reziliens gazdaság erős helyi közösségekre épül' címmel. 

ecopower_windmill.jpgKép: Ecopower

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8115659506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.05.06. 07:27:34

1,5% - kevés, és lassú 30 év alatt.
Erre ma nálunk sokkal hatékonyabb módszerek vannak, államilag vagy privát (hitelfelvétellel) támogatva. Ha valaki kedvező hitelt akar felvenni egy házi naperőmű projektre, idehaza az egészet 1-2 hónap alatt lezavarhatja. Hőszigetelésre és fűtéskorszerüsítésre is így van ez (a vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázatokról nem is beszélve).
Belgiumban lehet, hogy ez valami miatt indokolt volt, de Mo-on most ezt lehet sokkal egyszerübben és gyorsabban (3 év alatt 1 GW naperőmű kapacitás született, kb. 15%-a a magyar erőművi kapacitásnak, azaz tízszer gyorsabban, mint ez a belga példa). Amellett kb. a jelenlegi árak mellett 10-15 év alatt a magyar kisbefektetőnek ez megtérül, s nem kell egy szövetkezet nehézkes adminisztrációjával bajlódni.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (11) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (34) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) barátai (1) Belgium (2) beporzók (14) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) büntetlenül (5) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (3) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (9) életigenlők (1) életigenlőkaláka (6) életmód (4) ellenállás (1) Elosztó (1) elosztó (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (46) energiaátmenet (15) energiabiztonság (6) energiahatékony (1) energiahatékonyság (4) energiapolitika (4) energiaszegénység (5) energiatakarékosság (22) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSZ (4) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (10) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (3) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (4) felvonulás (1) fenntarthatóság (6) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (10) föld (2) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (3) gazdasági (1) gázvezeték (1) Genf (3) génmanipuláció (2) génmódosítás (5) génpiszka (17) glifozát (4) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (3) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (5) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) igazságosság (2) ingyenhitel (1) írd alá (8) ISDS (13) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (2) kitermelőipar (1) klíma (9) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (4) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (2) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (2) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (14) méhlegelő (1) méltányosátállás (1) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (3) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (1) MTVSZ (24) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (2) növényvédőszerek (9) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) olajpálma (1) olajszennyezés (3) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (1) pálmaolaj (1) pályázat (7) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) petíció (31) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (10) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (1) tervezett elavulás (2) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) védett fajok (2) vegyianyagok (8) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (5) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (1) virágbomba (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása