Borsodi falvak fuldokolnak a helyi lignit tüzelése miatt

Írta MTVSZ_Alexa , 2018. december 19. 11:49 , 34 hozzászólás

Címkék: szennyezés bánya fűtés kibocsátás bányászat szállópor lignit MTVSZ just transition borsod fejlesztéséért

 sajokap_merocikk.jpgA mérőműszer felállításában, beüzemelésében a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat szakértője segített.

 

Mi az oka, hogy a fűtési szezonban rendszeresen egészségtelen a levegő Miskolcon; Putnokon és Sajószentpéteren pedig kifogásolt? Sajnos jelentős részben a szennyező, rossz minőségű lignittel vagy illegális háztartási hulladékkal való lakossági fűtés és az elavult, vegyestüzelésű kazánok. A közlekedés, dízelautók és a gyárak, ipar kibocsátásai tovább súlyosbítják a problémát. Megnéztük, hogy a helyi lignitnek mekkora szerepe lehet a légszennyezésben, egy tipikus borsodi lignitbányás falu, Sajókápolna példáján.

 

A borsodi szénbányák nagy részét az elmúlt évtizedekben bezárták, a szerkezetváltás lezajlott. Ennek árát a megye lakosai fizették meg, munkahelyek elvesztésével, kiüresedő falvakkal. Az utóbbi években viszont visszarendeződés indult meg: egyre-másra kapnak engedélyt kis “felugró” felszíni lignitbányák, amelyek helyi munkahelyeket nem, vagy alig, viszont légszennyezést és más környezeti-társadalmi problémákat annál inkább okoznak rövid, néhány éves működési idejük alatt.

 

Egy kis Sajó-völgyi borsodi falu, Sajókápolna mellett két ilyen lignitbánya is működik, és már tervezik a harmadikat. A környéken ez, a helyi alacsony minőségű lignit a háztartási fűtés egyik legfontosabb energiaforrása a kisebb településeken, ami jelentősen ront a levegőminőségen.

 kiralyne_banya.jpgSajókápolnai lakos, hátterében a lignitbányával. Fotó: Pusztai László, eszakhirnok.com

 

Ezért a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület és az MTVSZ "Borsod fejlesztéséért" program munkatársaiként vettük a fáradtságot és egy GRIMM EDM 164 típusú profi mérőműszerrel 2018. október 6 és november 8-a között mértük Sajókápolna levegőminőségét, a lignitbányától 150 m-re levő magánterületen. A megfigyelt 28 napos időszakban az EU 24 órás átlagos határértéke 50 mikrogramm/m3 a durva szállópor részecskék (PM10) esetében 5 napon volt túllépve. A környezeti levegőminőségről szóló uniós irányelv egy év alatt max. 35 túllépést enged meg, szűk egy hónap alatt az 5 nap túllépés tehát igen jelentős. Az azóta megnyitott II-es és tervezett III-as sajókápolnai lignitbányákkal a levegő minősége és ezzel a lakosok egészsége sajnos minden bizonnyal tovább romlik.

 sajokap_abra.pngFüggetlen szállópor-mérés Sajókápolnán. Vízszintes tengely: napok, függőleges tengely: szállópor-értékek. Zöld oszlopok: mért PM10 értékek, kék: mért PM2,5 értékek, sárga vonal: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlott PM 2,5 határértéke, piros vonal: az EU PM10 határértéke.

 

A finom szállópor részecskék (PM 2,5) tekintetében az EU levegőminőségről szóló irányelvének nincs 24 órás átlag határértéke, csak egy éves, amelyet soha nem szabad átlépni. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azonban 24 órás átlag határértéke van, 25 mikrogramm/m3. Ezt a határértéket a sajókápolnai levegőminőség 18 napon, vagyis a megfigyelt idő 64%-ában túllépte, megszegte. Megdöbbentő, hogy még egy erdők által körülvett, távoli faluban is rendszeresen túllépi a légszennyezés szintje az EU és a WHO határértékeit.

 

A finomszemcsék (PM2,5) magas aránya azt jelzi, hogy a faluban a légszennyezést főleg azok a helyi háztartások okozzák, amelyek fűtésüket helyi, gyenge minőségű  lignittel vagy hulladékkal biztosítják (mert ezekhez férnek olcsón hozzá). Márpedig a Sajókápolnán bányászott lignitet a lakosságnak értékesítik, és a falu házaiban bőségesen fűtenek vele - ezt azonnal érezni is lehet, ha a település határához érve beleszippantunk a levegőbe.

 

Sajókápolna külszíni I-es és II-es lignitbányája mindössze 100-150 méterre van a lakóházaktól. A bányák megduplázzák a helyi lakosság szennyező részecskéknek és szállópornak való kitettségét: nemcsak a nem éppen hatékony kazánjaikban égetett lignit szennyezi az emberek szervezetét, levegőjüket, hanem a bánya lignit-kitermelése és szállítása során keletkező, szennyező szállópor részecskék is. Ráadásul a Sajókápolna III bánya tovább súlyosbítaná az egészségügyi kockázatokat.

 sajokap_merocikkimg_20181109_124342.jpgA mérőműszer belseje. Fotó: MTVSZ

 

A magyar Alaptörvény szerint minden magyar lakosnak joga van a tiszta környezethez. Az egyes háztartási fűtési gyakorlatokat figyelembe kell venni az ország által vállalt energiaátmeneténél, energiaszerkezetének változtatásánál, és jobban kell segíteni a lakosokat, hogy tiszta és energiahatékony fűtésre válthassanak, elérhető áron.

 

BAZ megyének van megyei klímavédelmi stratégiája. Ebben ugyan meg van említve, hogy az alacsony minőségű, háztartási fűtéshez égetett lignit károsítja a levegő minőségét és komolyan hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, de meglepő módon semmilyen intézkedést nem fogalmaznak meg e légszennyezés és kibocsátás csökkentése érdekében.  A kormányzat, a megyei és helyi önkormányzatok folyamatosan figyelmen kívül hagyják ezt a súlyos borsodi és országos problémát. Nem csoda, hogy a régió légszennyezettségi szintje rendszeresen meghaladja az EU napi és éves határértékeit.

 

Örvendetes, hogy elindult a “politikai párbeszéd a szén kivezetéséről”, és a szén-alapú áramtermelés esetleg kivezetésre kerülhet a következő évtized végére, ahogyan az energetikai és éghajlatvédelmi ügyekben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára fogalmazott a "Szenes régiók átmenetben EU Platform" novemberi találkozóján és azt követően. Úgy tűnik azonban, hogy a borsodi lakosság továbbra is kénytelen a sorra nyíló lignitbányák által tovább szennyezett levegőt beszívni.

 sajokap_merocikk1109_124318.jpgEgy hónap alatt a mérőműszerre is jelentős szennyezés, szállópor rakódott le Sajókápolnán. Fotó: MTVSZ

 

A probléma megoldására borsodi civilszervezetek (köztük a ZKE) és egészségügyi szakértők a következőket javasolják:

 

  1. A regionális kormányzati hivatalnál a levegőminőségi terv érdemi felülvizsgálata
  2. A regionális/megyei éghajlatvédelmi stratégiák nemzeti és uniós szintű értékelése, érdemi felülvizsgálata, hogy azok akciótervei érdemben foglalkozzanak a helyi lignit és bányászata problémakörével.
  3. Az éghajlatvédelmi cselekvési tervek felülvizsgálata, hogy fogalmazzanak meg konkrét, kötelező erejű intézkedéseket a helyi lignitből eredő szennyezések, kibocsátások csökkentésére, és megfelelően támogassák a rászoruló lakosság tiszta és hatékony fűtésre való váltását.
  4. A sziléziai szénrégióhoz hasonlóan, egy hazai országos, többéves, rászoruló lakossági támogatási alapot indítsanak szigetelésre és az elavult, nem hatékony szenes-lignites lakossági kazánok tiszta, hatékony kazánokra cserélésére. A cserére ösztönző támogatással párhuzamosan fokozatosan vezessék ki, tiltsák be a lakossági lignitfűtést és a lignit/szemétégetésre is használható elavult lakossági kazánokat. A lignit lakossági értékesítése tilalmának bevezetése is indokolt (mint azt már Lengyelországban számos régióban megtették).
  5. A tüzelőanyag támogatásnak nem szabad rossz minőségű lignitnek porszénnek vagy vizes fának lennie. Helyette hatékonyabb a szigeteléshez és a tiszta és hatékony tüzelőberendezések vásárlásához nyújtott támogatási alap létrehozása, súlyozottan a hátrányos helyzetű, energiaszegénységben élő csoportoknak (utóbbiban akár 80%-os támogatással).

 

F. Nagy Zsuzsanna, Zöld Kapcsolat Egyesület és Botár Alexa, MTVSZ

 A borsodi programunkról és a borsodi lignitbányákról bővebben itt olvashat.

sajokap_merocikkimg_20181109_132305.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr6214497844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V. Vendetta 2018.12.19. 13:54:35

Írni kell a magát klímabuzinak valló ádernek, az ország marionettjének. Mondjuk sok értelme nincs mert az oligarchák és bűnöző politikusok úgy báboznak vele, ahogy akarnak, de legalább bebizonyosodik, hogy nem tesz semmit.

várom a levelet 2018.12.20. 15:31:21

mivel egyre több szegény ember lesz,ha nem akarnak megfagyni,akkor azzal tüzelnek,ami van.

engedélyes pinaellenőr 2018.12.20. 15:46:23

Bizonyos német falvak is a mellettük üzemelő ligniterőművektől..

Lady Ann 2018.12.20. 15:51:08

@V. Vendetta: Hogy nem tesz semmit, azt eddig is tudtuk. Dehát neki futja magánorvosra...

Pöff 2018.12.20. 16:26:09

1-2 év és az EU úgy szájon fogja vágni az országot az elképesztően szar levegőminőség miatt, hogy orbán arról kódul
Sokszor a kíniai szintet se hozzuk.

Jottó 2018.12.20. 16:44:23

töjó ez a "amíg lesznek szegények..." de a környékünkön a kacsalábon forgó palotákból is olyan fekete büdös füstöt okád a kémény egész nap, amilyet nem szégyell.. a gazdagokat se érdekli ha megfullasztják a környéket, sőt őket még kevésbé, és nekik még mentségük sincs rá, csak folytatják a szép hazai hagyományt, miszerint egyrészt "környezetvédelem az mi a fszom?" másrészt leszarja nagy ívben a magyar hogy a szomszéd is beledöglik, annál jobb, harmadrészt így olcsóbban kijön
Amíg nem jön a jó példa/kemény bünti felülről, ebben nem lesz változás.

szepipiktor 2018.12.20. 17:16:16

Mivel a méregzöldek egyet nem tesznek soha, nem mondanak megoldást a felhánytorgatott problémákra - apropó, egy "Bankfigyelő Hálózat szakértője" mi a fenét ugat bele a dologba??? - egyszerűbb lenne nyiltan kimondaniuk:
Akik nem képesek tehetős, trendi neoliberális elvek szerint élni, azokat le kell lőni!
Mert abszurd, hogy tásradalmi gondok miatt történnek ezek a dolgok, de nem az ellen kiabálnak az ökoterroristák, hanem a túlélni akarókat köpködik.
Talán nem rombolni kellene állandóan, hanem a ingatlanok szigetelése, a megfizethető fűtési megoldások kellenének.
Vajon az említett településen hány szerencsétlennek van sok milliója a szigetelésre és a korszerű főtési rendszerre? És utánna a gázszámlára?
A megoldás: dögöljenek meg a japán bálnavadászok, dögöljenek meg az afrikai vadászok, dögöljenek meg a nem kerékpárral járók, dögöljön meg mindenki, aki nem mikroszekták elvei szerint él!
GFyakorlatilag a világ 7,4 milliád lakójából, 7,35 millió takarodjon el, hogy a kockásinges "gondolkodók" szerinti világ jöjjön el.
Nem a környzetevédelem a probléma, az kell, hanem az aktivista-szekták erőszakos és a realitásokat nélkülöző módszereivel van baj.

szepipiktor 2018.12.20. 17:18:45

@Jottó: Remek neoliberális világkép!
Egy valós társadalmi gondot egyszerűen lesöröpsz az asztalról, mert a gazdagok is?
tehát addig pusztuljon el a sok szerencsétlen, amíg a gazdagokat nem "nevelitek" át?
Tudod a demokráciában, amit ti nemn ismertek, a gazdagokkal szemben van egyszerű, jogi lehetőség fellépni.
De a leszakadó, szerencsétlen, tengődők százezrek nem fognak jól élni, ha erőszakkal elleneük kampányoltok.

szepipiktor 2018.12.20. 17:22:19

@Pöff:
Nem fog...
Eddig sem tett, ezután sem fogja, mert a gazdasági lobbi, a globalizált gazdaságnak kellenek a csupaszseggű jobbágyországok, azaz a környzetevédelem nem lényeg addig, amíg a multik idejöhetnek hugyé-szaré pénztszivattyúzni.
A szekták által gyalázott trump ezt vette észre, ezért mondta fel az egyesszéget, de ugye arra jó volt az USA, hogy fizesse a révészt.

ételizésítő 2018.12.20. 17:51:58

De miért, ha fázik az a szegény lignit, hadd tüzeljen már.
A cikket elkövető idióta meg tanuljon meg magyarul.

ételizésítő 2018.12.20. 18:00:35

@Pöff:
Ja, ahogy a Sargentini-jelentés miatt is hogy szájba baszta.
Meg most is már a határon állnak az EU-s tankok, hogy a bajszos szar aláírta a rabszolgatörvényt.

Ja, mégsem.

Az EU egy iszonyatosan túlbürökratizált, nagyon szar, döntésképtelen rendszer. Azt pl. kapásból el kéne felejteni, hogy legyen bármi olyan döntés, amit minden országnak el kell fogadni, és így pl. egyetlen ország meg tud lékelni bármilyen szankciót bárki ellen, bármilyen épeszű szankciót (pl. Magyarország a Kína ellenit stb.), bőven elég lenne a 75%-os vagy 80%-os határ, hogy ne csáklyázhasson meg kb. minden döntést egy orbán1gecigányhoz hasonló szarfaszú faszkalap, és tudjon működni az EU. Mert így nem tud, minden ostoba faszfej béklyóba kötheti.
Az EU jelen formájában zsákutca. Ha valami működőképes rendszert akarnak, akkor tanulmányozzák az USA-t, és nyessék le róla a faszságokat, aztán vezessék be azt a rendszert, mert azért ott is vannak gondok, de tizede sem, mint az EU-ban.
(Persze, amikor az EU-t alapították, épeszű kultúremberek számítottak, nem csúti gecigányokra meg lengyel faszfejekre.)

engedélyes pinaellenőr 2018.12.20. 18:30:38

@Pöff: Európa öt legszennyezőbb hőerőműve közül négy Németországban van..

midnightcoder2 2018.12.20. 18:54:49

Mondjuk a lignitet a németek is lelkesen használják és nem csak a háztartások, de új ilyen erőművük is van.

Amúgy pedig a pesti tahó is lelkesen fűt műanyaggal.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.20. 19:16:28

A lakossági szilárdtüzelést be kellene tiltani. És ebben kicsit csúsztat a cikk, mintha a fatüzelés nem lenne káros. De igen, az is az. Nem csak a lignit, bár kétségtelen, hogy a bányanyitások látványosak. De nem kéne úgy tenni, mintha a fatüzeléssel minden rendben lenne.
Szóval a szilárdtüzelést kell beszüntetni. Új építésnél én eleve nem is értem miért adnak erre engedélyt???
Ja igen, hogy lignit-erőmű, az is füstöl.
Azért teljesen más egy nagyméretű folyamatos üzemű gyár, meg egy naponta 1x-1x jól rosszul megrakott kazán. Majd ha olyan tisztítóberendezésket (porszűrők, kéntelenítő, folyamatos kontroll, stb..) tesznek kötelezővé a lakossági szilárdtüzeléshez is, akkor megnézném ki ruházna be ilyenbe.
Ja igen, a gázkazánok. Meglehetősen kontraproduktívnak gondolom, hogy pár éve betiltották a nem-kondenzációs gázkazánok forgalmazását, üzembehelyezését. Így ha valaki kazánt szeretne cserélni, felújítani, akkor vagy nyakábavesz egy fél-egymillás beruházást, vagy baszik az egészre, és beállít egy szilárdtüzelésű kazánt... és immár a "felesleges" hulladéknak is akad helye...
ja hogy a levegőminőség? Haha... kit érdekel? a másik gyereke is asztmás.. mink is azok voltunk.. aszt mégis felnőttünk... :(

Gáz az, hogy a gazdagabb kertvárosi területeken is, a többtizmilliós új házak között is egyre terjed a szilárdtüzelés.
Igy legalább a pulmonológusok se maradnak munka nélkül.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.20. 19:23:21

@szepipiktor: "nem mondanak javaslatot"... Pedig mintha a cikk is pedzegetné: lakossági energiahatékonysági támogatások (szigetelésre), fűtéskorszerűsítésre.
De persze valóban, ez nem fogja megoldani a mélysegénységben élő, vizes vályogkunyhóban tengődő tömegek problémáját.
Azon a megfelelő oktatás, munkahelyek, piaci alapú gazdasági fellendülés (ne lopják el...) tudna segíteni.

@midnightcoder2: Meg kéne nézni egy erőművet, hogy annak az eu-ban milyen berendezéseket kell üzemeltetni, amire egy családiházban nincs lehetőség. Tudtad pl hogy a gipszkartongyártás hazai felfutása a 90es években, az erőművek kéntelenítő berendezésekkel való felszereléséhez köthető?

Jottó 2018.12.20. 20:11:27

@szepipiktor:
milyen jól hangzik ez a "neoliberalizmus" ," erőszakkal kampányoltok" ,"lesöpritek a társadalmi problémát" (megspékelve a folyamatos T/2 -vel).. sajnos ettől még egyáltalán nem sikerült nem-félreértened azt a pár mondatot, amire reagáltál (csak nem direkt volt? így karácsony előtt? ejnye)

laci_52 2018.12.20. 23:05:10

Nem volt szó a cikkben arról, van-e vezetékes gáz ezekben a falvakban.

Ha nincs, mivel fűtsenek? A tűzifa nagyon megdrágult, a lignit ott van a közelben és olcsó...

Ha van, a többség számára megfizethetetlen: a többség szegény és elavult, régi, rosszul szigetelt házakban laknak, melyeket gázzal rendesen befűteni nagyon sokba kerül(ne). Mi marad? A lignit, hiszen ott van a közelben és olcsó...

engedélyes pinaellenőr 2018.12.20. 23:55:16

@B-road: Épp most jöttem be az udvarról,megcsodálni a hótakarót,mielőtt elolvad.Orrfacsaró égett műanyagszg terjeng.Valaki biztos eltüzelte kivénhedt kert székeit..

midnightcoder2 2018.12.21. 08:28:02

@B-road: Tök fasza, de ez Pl. a CO2-vel még mindig nem csinál semmit. És gyanítom, hogy a korom nagy részével sem. Mert ha a dízelautóknál nem lehet kiszűrni a mikrokorom részecskéket, akkor a lignites erőműnél sem hiszem hogy ki lehet, még akkor sem ha a dízel autó egy kg. üzemanyag elégetésekor arányosan többet gyárt belőlük.

midnightcoder2 2018.12.21. 08:29:06

@B-road: Azért százszor inkább fával tüzeljen a szomszéd mint műanyaggal.

2018.12.21. 08:37:38

Ha ennyire veszélyes, akkor minek adnak engedélyt újjabb külszini bányászatra ? Vagy csak akkor veszélyes, ha nem a fideszes zsebbe megy a lovetta ?
De ha már itt tartunk, akkor azt is le kellene írni, hogy mivel fűtsenek a keményen dolgozó kisemberek. Mert a lignit--szén-fatüzelés az meleg gázokat bocsájt ki, ellentétben a gáz fűtéssel, amely hideg gázzal szennyezi a levegőt !

Nos, akkor mitől halunk meg ? Mert hogy miben, azt sejtjük--ki nadrágban, ki pizsamában ki pedig munkásruhában ! De mi a megoldás ?!

térbeli pont (törölt) 2018.12.21. 09:00:41

"környezeti levegőminőségről szóló uniós irányelv"

Aprócska gond, hogy ennek az irányelvben rögzített értéknek viszont sajna, semmilyen tudományos alapja nincs, mivel hasraütéssel készült.

térbeli pont (törölt) 2018.12.21. 09:02:50

@B-road: Az a baj a magadfajta sötétzöldekkel, hogy mindig meg akarjátok szabni egy idő után, hogy a többségi társadalom hogy éljen. A fa környezetbarát, csak azt a CO2-t engedi vissza az égetése, amit megkötött, a hamuja visszajuttatható a talajba, az erdővel pedig ott is lehet gazdálkodni és megélhetést adni, ahol gyengébb a talajminőség.

A sötétzöldek akkor lennének csak boldogok, ha visszaküldenék az emberiséget a barlangba.

térbeli pont (törölt) 2018.12.21. 09:07:34

@engedélyes pinaellenőr: A német falu mellett azért üzemel a csúcsra járatott lignites erőmő, mert a német szövetségi kormány élén álló vadbarom magáévá tette a Zöldek gondolatát és bezáratja az összes atomerőművet, noha azok klímasemlegesek, nincs CO2 kibocsátás. Mivel az egekbe tolják eközben az időjárásfüggő megújulókat, viszont a nap nem süt mindig és nem fúj a szél sem 7/24, ugyanakkor a rendszerbiztonságot fenn kell tartani, hogy a sötétzöld bármikor tudja tölteni az ájfonját, valahonnan ezt meg kell oldják, ezért aztán felfutottak a szenes erőművek. És ez még lesz sokkal rosszabb is, mert az EU most előírt CO2 értéke a gépjárművekre determinálja az e-autók erőltetését, az pedig olyan energiaigényt generál, amire fel lehet húzni további 50-80 szenes művet.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.21. 09:11:28

@midnightcoder2: Hát a gázkazánban biztos nem tudja eltüzelni a műanyagszéket...

Viszont a CO2... hát igen. Mindent nem lehet. Alapvetően itt a rákkeltő, irritáló, mérgező füstről van szó. A CO2 az nem ilyen.
Persze szép lenne... vizierőművekkel táplált elektromos fűtés a passziv házakban.

Ez a kérdés is érdekes lehet... csak amíg ezen vitázunk addig se kell megtenni az első lépéseket. Addig is szívjuk csak a füstöt, igaz?

Szerintem az első lépés legyen a közvetlenül károsító tényezők kiiktatása. Ez pedig a szilárdtüzelés beszüntetése.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.21. 09:18:14

@térbeli pont: Nem igaz sajnos. Akkor lenne a fa környezetbarát, ha nem lenne füstje. De van. Főleg a családiházas környezetben ellenőrizetlen módon elégetett ellenőrizetlen minőségű fának.
Elhiszem, hogy egy erőműben meg tudják oldani, hogy csak az optimális hőmérsékleten üzemeljen, a füstgázt a megfelelő szűrőberendezéseken, kéntelenítőn, stb... átengedjék. De egy családiházban nem.
Papiron, fotel-környezetmérnökként igen... de ez ponthogy a sötétzöldek narrativája, nem pedig egy felelősen gondolkozó mérnőké.

Amúgy nem kell semmiféle elmélkedés, tessék csak kimenni egy bükki faluba (Ómassa, hámor, bükkszentkereszt, mályinka, stb..), ahol minden kertben ott áll egy kivénhedt erdészeti uaz. Na azok a házak tényleg fával tüzelnek. Aztán tessék jó mélyeket lélegezni... októbertől áprilisig... a jó tiszta hegyilevegőből.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2018.12.21. 09:23:13

@térbeli pont: Jaja.. bocs, a másoknak megmondásra nem reagáltam.
Valóban szeretném másoknak megmondani, hogy úgy éljen, hogy ne nekem kelljen elszenvedni az ő életmódjának a kárát. Én is igyekszem így tenni.
Nem akarom megmondani, hogy vasárnap mit tegyenek... miben higgyenek, hány gyereket szüljenek, de szeretném ha a csendes, egészséges környezetemet mások nem tennék tönkre a félreértelmezett "szabadság-jog"-ra hivatkozva.

Bármit szabad, ami másokat nem bánt.

A dohányzás se zavarna senkit, ha a füstöt mind beszívnák, felfognák, és mondjuk vénásan magukba fecskendeznék... de az valahogy nem fair, hogy nekik joguk van szívni, mások meg türjék el.

KissGecihuszár 2018.12.21. 09:39:16

Ez egy tipikusan olyankérdés, ahol szükség van a gumibot és mézesmadzag kombóra, azaz törvényileg betiltani, majd keményen büntetni a lignittel és/vagy olajos ruhákkal, cipővel, nylon zacskóval, egyéb súlyosan RÁKKELTŐ anyagokkal történő tüzelést, miközben EU-s és hazai forrásokkal 2-3 falvanként felépíteni egy, max 2MW teljesítményű, az év 365 napján, ú.n. 2 generációs, sejtrobbantásos módszerrel biogázt termelő üzemet, mely a falvakban is gazdagon előforduló szántóföldi növényszárból, vagy almostrágyából, vagy kommunális szennyvízből képes biogázt előállítani, mellyel ugye lehet áramot, hőt, illetve gépjárművek hajtására alkalmas CNG gázt, végtermékeként pedig szántóföldi talajkondícionáló masszát termelni. Az áram feltáplálható a 20kV-os középfesz hálóztatra, mely a 2-3 falu energiaigényét képes fedezni,a hőt távhő vezetékek segítségével a falvak épületeinek fűtésére, a CNG gázt pedig a gázüzemű gépkocsik meghajtására lehet felhasználni. Igen, ehhez picivel lukratívabb szemlélet kéne, pl olyan polgármesterek, járási parlamenti képviselők, egyéb megyei szintű korifeusok, akik nek valóban fontos az emberek (rájuk is) szavazó polgárok környezete, jóléte, életminősége!! Másképp nem fog menni...

énisfélek 2018.12.21. 10:00:13

@engedélyes pinaellenőr: "Bizonyos német falvak is a mellettük üzemelő ligniterőművektől.. "

Ugyanannyi lignitből százszor kevesebb por kerül a levegőbe, ha profi erőműben kerül elégetésre, vacak kályhák és hozzánemértő amatőr tűzmesterek helyett.

citrix 2018.12.21. 11:01:14

Áder Aláíró Jancsi szerény házikójában, a Sándor palotában biztos környezetbarát fűtést alkalmaznak, és a kétmilliárdért bearanyozott miniszterelnöki szobácska a várban is nyilván hasonlóan modern. Van miből, nem saját zsebből hanem közpénzből megy. Közpénzből a borsodi falvakban is szívesen lecserélnék a fűtést környezetbarátra a lakók.

engedélyes pinaellenőr 2018.12.21. 15:54:19

@énisfélek: Viszont nem ugyanannyi a lignit, hanem jóval több..A legdurvább az a kínai bánya, ahol a modern kütyükhöz elengedhetetlen földfémek igen nagy hányadát bányásszák. A megengedett európai szint 2000 szerese ezen a környéken a légszennyezettség. Hol van ilyenkor a Greenpeace?? Nálam ott kezdődik a környezetvédő, hogy nem cseréli évente a kütyüjeit, és nem rohangál negyedévente konferenciákra tizenakárhányezer kilóméterekre.
Nincs annál röhejesebb, amikor valaki egy városi terepjáróban, a legújabb telóval a kezében környezetvédősködik..

Alien2012 2019.01.16. 10:12:48

Jaj de bírom ezt a környezetvédelmes dumát.
Annak idején gáz kell, mert ilyen olyan környezetbarát.
Pár év múlva, ja mégsem.
S még egy, pécsi hőerőmű biomasszával termel villanyt.
Dunántúlt már eltüzelték.

János Bereczk 2019.12.06. 05:02:51

Borsodban fuldokolnak a lignittől! Ez természetes, mert a lignittel tüzelni nem lehet, meg kell tanulni FŰTENI!!! Mi a különbség? A tüzeléssel elégetjük, a tüzelőben lévő energiát, rossz égéssel, füsttel és korommal, ráadásul meleget sem ad!!!
A fűtőérték a GÁZBAN van, tudom CO a legjobb fűtőanyag!
A lignit nehezen gyullad, viszont jól izzik, ilyenkor szabadul fel a CO és
ha megvizeztük, hidrogén is keletkezik, ami könnyen gyullad és a hője magas,
meggyújtja a CO-t és a folyamatos égést biztosítja, lefelé pedig az izzást
segíti!!!!
Már megadtam a telefonszámomat is, de úgy látszik, nemcsak a füsttől, hanem a sok dumától is fullad, az egész ország, a helyzet külföldön sem jobb!!!!
Hajrá magyarok! Kellemes karácsonyt!

János Bereczk 2019.12.06. 05:22:06

Tegnap átnéztem a kazán választékot, fűtésre mind alkalmatlan, három ajtósak,
a felső a tisztító ajtó, sok köztük az import, miközben FŰTÉSRE alkalmatlanok! Krakkóban már kezdik megérteni, a kazánokat le kell cserélni, Egyenlőre azokat amik füstölnek!!!! persze ott is a büntetés a jelszó!!
Meglátjuk hova jutnak és ha jobb lesz, mi is átvesszük, a kidobott kazánokat!
Nagy reményt nem fűzök hozzá, mert a jó kazánban még lehet rosszul fűteni,
pláne ha nem a lignitre alapoznak!!!!!!

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása