A pénz vagy környezetünk és az emberek, közösségek jogai fontosabbak az EU és a tagállamok számára?

Írta fidusz , 2019. október 15. 16:05 , 5 hozzászólás

Címkék: globalizáció multik Genf ENSZ Verespatak MTVSZ ISDS BindingTreaty nemzetek feletti vállalatok

Avagy véget vetünk a multik büntetlenségének, vagy még több előjogokat kapnak?

Újabb lépéseket tehetünk a multik büntetlenségének vége felé az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által kezdeményezett tárgyalásokon, bár az EU inkább egy másik fórumon keresztül nyomul azért, hogy egy „multilaterális befektetői bíróság” létrehozásával kiterjessze az óriáscégeknek biztosított különleges előjogokat. Vajon győz az emberi jogok védelme Genfben vagy inkább befektetők érdekei érvényesülnek néhány száz kilométerrel arrébb, Bécsben?

treaty_scales.png

Európai Parlament: ne jöjjenek Európába a gyomirtószertűrő génpiszkált növények! – így szavaztak a magyar képviselők

Írta fidusz , 2019. október 11. 12:41 , 1 hozzászólás

Címkék: szavazás gyomirtó génmódosítás génpiszka Európai Parlament GMO

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén szavazott arról, hogy ellenzi három gyomirtószertűrő génmódosított fajtacsoport forgalmazási engedélyezését. Ebben a kérdésben kedden a Magyar Természetvédők Szövetsége a Magyar Biokultúra Szövetséggel és a Greenpeace Magyarország Egyesülettel közösen levélben fordult a magyar képviselőkhöz, amelyben kértük, támogassák a határozat tervezetet. Úgy tűnik, nem hiába írtunk a képviselőknek, hiszen a jelenlévők közel kétharmada megszavazta az újabb génmódosított fajták engedélyezését elutasító határozatot. Most részletesen elemezzük, hogyan szavaztak a magyar képviselők Strasbourgban.

ep_191010_szavazas.png

Hogyan lépjünk tovább a Klímahét és klímasztrájk után?

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. október 03. 12:22 , 33 hozzászólás

Címkék: éghajlatváltozás klímavédelem klímatörvény éghajlatvédelem klímahét

 klimasztrajk_mizsei_8912_crop.JPG

 

A pénteki klímasztrájk szintet lépett: Budapesten több mint hatezer lakos, köztük önkénteseink és a 15 méteres KlíMAvédelmet! transzparensünk sürgette a hazai döntéshozókat érdemi éghajlatvédelmi intézkedésekre, pártszimpátiától, munka- vagy lakóhelytől függetlenül. Minden eddiginél több fiatal mozgósította magát az éghajlatvédelemért! A kérdés most az, ez a „felébredés”, éghajlatvédelmi mozgósítás képes-e tartós maradni, a lakosság minden rétegét bevonni és közös követeléseket a döntéshozókon átvinni?

 klimasztraj_fidusz_20190927_125518_kozep.jpg

klimasztrajk_fidusz_20190927_123931_kozepes.jpg

 A pénteki budapesti klímasztrájk képei.

 

Ahogy a cikksorozatunk elején írtuk, az ökológiai-társadalmi válság (amelynek az éghajlati válság a része) megoldásának kulcsa a rendszerszintű átmenet, a termelési-fogyasztási szerkezetünk és benne az energiarendszerünk átalakítása. Utóbbi lényege a fosszilis energiafelhasználásunk fokozatos csökkentése és energiatakarékos, megújuló energia alapúvá átmenete. Ehhez a klímatörvény-javaslatunk szállította a hogyan-t, az eszközöket.

Egy ilyen váltást viszont csak a lakosság zömét átfogó közös akarattal, összefogással lehet keresztülvinni. A klímatörvényt társadalmi kampányunk révén 525 civilszervezet és szakmai szövetség, 12 ezer lakos és sok döntéshozó, köztük mindegyik parlamenti párt támogatta, összefogta a magyarokat, végül a fosszilis lobbi mégis meg tudta fúrni az utolsó pillanatban a parlamenti elfogadását.

 zaszlos.jpg

 2010 februárja: a klímatörvény parlamentbe kerülése alkalmából akciónk

 

Ahogyan 10 éve a klímatörvény programunknál, most a klímasztrájk kapcsán ugyanez a kérdés: hogyan fogjuk tartósan össze a magyar társadalmat az éghajlatvédelem ügyében? Melyek legyenek azok a közös javaslatok, amiket át akarunk és tudunk vinni a döntéshozókon? Az MTVSZ-ben és számos partnerünkkel ezen dolgozunk. Nyitottak vagyunk arra, hogy a klímatörvény javaslatunkat és eszközeit aktualizáljuk és új társadalmi kampányt indítsunk, a fiatalok klímamozgalmát is megtámogatva.

Ehhez érdemes elolvasnod ITT, mi is volt a klímatörvény kampányunk stratégiája. Hogyan építsünk fel egy civil kezdeményezést? Hasonló, jól felépített programunkra ma is szükség lenne.

ITT pedig közérthetően összefoglaltuk, hogy mi volt a klímatörvény-javaslatunk szakmai tartalma, eszközei. Ez zömében megáll ma is, alig kellene frissítenünk.

 

Mit gondoltok? Főleg, ha hallottál 10 éve a klímatörvény kampányunkról, esetleg támogattad is, kíváncsiak vagyunk a véleményedre.  

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége a kezdetek azaz 30 év óta, én 15 éve foglalkozom éghajlatvédelemmel. Évről-évre a vidéki tagszervezeteinkkel együtt azóta tartunk lakossági szemléletformálást az éghajlatváltozásról, kiállításokkal, beszélgetésekkel, döntéshozóknak szóló szakmai javaslatainkkal és a lakosságtól gyűjtött üzenetekkel. (Emlékszel a falapokra festett lakossági üzenetekre, amiből 2007-ben kiraktuk Magyarországot a Parlament előtt? Ld. alább a fotót. Ekkor azaz 2007 november elején a szakadó esőben debütált a 15 méteres KlíMAVédelmet! óriás transzparensünk.) Időként érdemes kimenni felvonulni/tüntetni, hogy azzal is támogassuk az éghajlatvédelem ügyét és együtt, láthatóan gyakoroljunk nyomást a döntéshozókra.

Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, MTVSZ

 

A Klímahét keretében indított sorozatunk korábbi írásai:

 klimakcio_jo_meretu.jpg

oriaskepeslap_atado2009maj.JPG

 2009 májusa: a Parlament előtt adtuk át azokat az Országgyűlésnek címzett óriásképeslapokat, amelyek a klímatörvény támogatottságát szimbolizálták. Társadalmi kampányunknak köszönhetően ekkor már igen komoly politikai, lakossági és civil támogatást tudhattunk magunk mellett: 62 országgyűlési képviselő (hivatalos aláírt nyilatkozatban, minden parlamenti pártból), a környezetvédelmi miniszter, 114 (nemcsak zöld!) civil szervezet és több mint 10 ezer lakossági támogató, valamint az Országgyűlés elnöke is támogatta ügyünket.

 

A cikkben Mizsei László, Fidrich Róbert és az MTVSZ fotói

Nem a dollármilliárdok fogják legyőzni a klímaválságot

Írta fidusz , 2019. szeptember 26. 11:29 , 20 hozzászólás

Címkék: éghajlatváltozás klímatörvény SDG adóigazságosság klímahét rendszerszintű változás fejlesztés-finanszírozás

Hiába költünk egyre többet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ha ez csak ront a helyzetünkön.

money_transfer_wikipedia.jpg

Ma még aktuálisabb a klímatörvény: egy civil kezdeményezés nagy útja

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. szeptember 25. 14:54 , Hozzászólsz?

Címkék: éghajlatváltozás klíma energia éghajlat klímapolitika klímavédelem klímatörvény éghajlatvédelem MTVSZ éghajlatvédelmi törvémy

 klimakcio_jo_meretu.jpg

 

A klímatörvény mint példaértékű civil kezdeményezés nagy útja egy maroknyi, de lelkes csapat tervezőasztalától a parlamentbe kerülésig és azon túl. Hogyan nyerte el a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény kampánya a lakosság és a döntéshozók jelentős része támogatottságát és hogyan hiúsult meg az utolsó pillanatban a fosszilis lobbi miatt?  Tanulságok, avagy közel egy évtized elteltével miért időszerű újra napirendre tűzni.

Hogyan kezelhetik a klímatörvény-javaslatunk eszközei a klímaválságot?

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. szeptember 24. 07:11 , 2 hozzászólás

Címkék: éghajlatváltozás klíma energia klímavédelem klímatörvény klímahét

326cmyk_klimavedelmet.jpg

A világ és benne Magyarország a saját bőrén tapasztalja a klímaváltozást, az egyre gyakoribb és szélsőségesebb időjárástól az évi 80 milliárd Ft-os gazdasági kárainkig. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tavalyi szakértői jelentése alapján bő egy évtizedünk van, hogy az éghajlatváltozás elszabadulását megelőzzük "rendszerszintű változtatással", az energiaátmenet beindításával. Azonban nem lehetünk csőlátóak: a klímaválság nem függetlenül létezik, része egy ökológiai-társadalmi válságnak. Fel kell ismernünk, hogy az éghajlatváltozás egy nem fenntarthatóan gazdálkodó társadalomra adott természeti válasz, hogy a környezetünk és társadalmunk helyzetét nem lehet egymástól elválasztani, ezért átfogó és rendszerszintű megoldások kellenek. 

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Agent Orange (1) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) akció (3) akciónk (2) aktivizálódj (20) Álló szikla (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (2) Ausztria (1) autóipar (1) autómentes nap (1) Bankfigyelő (4) bánya (7) bányaprojekt (3) bányászat (2) barátai (1) Belgium (2) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (4) biodiverzitás (2) biogazdálkodás (1) biokert (2) biomassza (2) borsod fejlesztéséért (5) börzsőny (1) büntetlenül (4) cancún (20) CETA (11) Chevron (1) chillout (1) cián (2) ciánszennyezés (2) Ciolos (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cselekedj (4) csernobil (2) cunami (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) divestment (1) dohányipar (1) EBRD (4) EFSA (1) egészség (2) éghajlat (1) éghajlatváltozás (48) éghajlatvédelem (7) éghajlatvédelmi törvémy (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (12) élelmiszer önrendelkezés (1) életmód (2) ellenállás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (28) energiaátmenet (6) energiabiztonság (5) energiahatékony (1) energiapolitika (1) energiaszegénység (1) energiatakarékosság (18) energiatudatosság (10) energia demokrácia (1) energia kutatás (1) ENSZ (4) erdő (2) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (9) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (2) Európai Parlament (5) Európai Unió (3) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (3) felújítás (2) felvonulás (1) fenntarthatóság (4) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (10) föld (2) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (5) Föld Barátai (11) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) fukusima (2) fűszernövények (1) fűtés (2) Game over (1) gáz (2) gazdasági (1) gázvezeték (1) Genf (3) génmanipuláció (2) génmódosítás (5) génpiszka (16) glifozát (3) globális akciónap (1) globalizáció (8) GMO (3) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) Green-Go (1) gyógynövények (1) gyomirtó (4) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (3) hellókarácsony (1) helyi hős (1) hitel (2) Honduras (1) honlapajánló (2) hulladék (1) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) igazságosság (1) ingyenhitel (1) ISDS (9) itt az idő (1) japán (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (7) Kalifornia (1) katasztrófa (1) Katowice (1) képek (4) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (1) Kína (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klíma (6) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (34) klímatörvény (5) klímavédelem (3) klíma igazságoság (6) költségek (4) konferencia (20) könyv (1) környezeti-társadalmi károk (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (8) közösségi energia (11) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) land grab (5) Lechner Judit (1) légszennyezés (2) lengyel (1) levél (1) lignit (4) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Megnette (1) megújuló energia (10) Merkel (1) MFB (1) millenniumi celok (2) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (2) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (15) multik (3) NAFTA (2) napelem (3) naperőmű (1) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (3) Nemzetközi Energiaügynökség (1) no2ISDS (2) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ökocídium (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) olajpálma (1) olajszennyezés (1) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (2) Otthon Melege (1) Paks (1) palagáz (1) pályázat (7) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) PeoplesBudget (1) petíció (13) Philip Morris (1) polgármester (1) Pozsony (1) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) riadólánc (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (1) Sigmar Gabriel (2) sóder (1) Standing Rock (3) StopISDS (1) StopTTIP (19) Stop Corporate Impunity (2) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (24) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szénerőmű (5) szénkivezetés (2) szénmentesítés (1) szennyezés (1) szénrégió (3) szmog (1) szökőár (1) tájfajták (2) talajpusztulás (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetvédelem (5) termőföld (7) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) Trump (1) TTIP (22) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (2) UBS (1) UNESCO (2) UNtreaty (2) USA (2) Vallónia (1) válság (1) védett fajok (2) vegyianyagok (2) Verespatak (4) vers (1) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) WHO (2) WTO (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (1)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!