Hívás a jövőből: 10 évig használható telefon

Írta fidusz , 2021. november 03. 08:54 , 3 hozzászólás

Címkék: okostelefon petíció aktivizálódj hosszú élettartam tervezett elavulás Európai Bizottság írd alá #10YearPhone

Most amikor a fekete péntekhez (Black Friday) közeledve a cégek újabb és újabb kütyüket akarnak rád sózni, mi egy egyedülálló termékkel jelentkezünk: okostelefon, amely 10 évig használható. Ez az ajánlat most, a COP26 klímakonferencia idején különösen aktuális. Szeretnél Te is egy 10 évig tartó telefont? Írd alá a levelünket!

10_evig_telefont.jpg

 

Mi lenne, ha minden okostelefon kitartana 10 évig?

Belefáradtál, hogy két-három évente cserélned kell a telefonodat? Mi lenne, ha az okostelefonok akár 10 évig is használhatóak lennének?

Mindannyian ismerjük a problémát. Évente több mint 200 millió okostelefont adnak el Európában. Vagyis másodpercenként majdnem hetet. Minden egyes telefon legyártása kb. 40-80 kg CO2 kibocsátással jár (nagyjából annyival, mint 3 órányi autózás).

És hova kerülnek a régi készülékek? A kukába. Az elektronikai hulladék világszerte a leggyorsabban növekvő hulladékáram. Évente több mint 50 millió tonna elektronikai hulladéktól szabadultunk meg 2019-ben, s ennek mindössze csak 17%-át hasznosították megfelelően újra.

Az egyetlen módja, hogy visszafordítsuk ezt a folyamatot, hogy véget vetünk a korai elavulásnak.

03.jpg

10 évig használható telefon

Ezért is kezdeményezte a Right to Repair (a javításhoz való jog) hálózat a #10YearPhone (10 évig használható telefon) kampányt, amelynek keretében arra kérjük az Európai Uniót, hogy vállaljon valódi vezető szerepet, és biztosítsa, hogy minden egyes új okostelefon, amely piacra kerül, legalább 10 évig használható legyen.

Egy "termékbemutató" mögé rejtőzve kampányunk kiemeli, mire lenne szükség, hogy a telefonjaink legalább 10 évig használhatóak legyenek:

  • Olyan telefonokra, amelyek valóban javíthatóak – egyszerűen felnyithatóak, olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek könnyen hozzáférhető eszközökkel is kicserélhetőek, nincsenek ellátva szoftveres zárral
  • Könnyen, speciális szerszámok nélkül eltávolítható és kicserélhető akkumulátorokra
  • 10 éves szoftvertámogatásra
  • Mindenki, nem csak hivatásos szerelők számára hozzáférhető javítási és alkatrész információkra
  • Megfizethető és elérhető javíttatásra, különös tekintettel az alkatrészek árára
  • Információra arról, hogy egy telefon mennyire könnyen javítható más, a piacon elérhető modellekhez képest (javíthatósági pontszám)

Bár egy 10 évig használható telefon kihívásnak tűnik, mégis karnyújtásnyira van tőlünk.

Egyedülálló lehetőség a változtatásra

Most van itt a cselekvés ideje. A legutóbbi IPCC jelentés nem is lehetett volna egyértelműbb, most, a COP26 konferencia idején a szavakat tettekkel és törvényekkel kell alátámasztani. Ha csak egy évvel meghosszabbítanánk az okostelefonok élettartamát, azzal 2,1 millió tonna éves szén-dioxid kibocsátást lehetne megtakarítani. Ennél tovább menve ha háromról tíz évre növelnénk, akkor az 2030-ig évi 6,2 millió tonna megtakarítást jelentene, amely 42 százalékkal csökkentené ezen termékek ökológiai lábnyomát. Ez lenne a megfelelően ambiciózus törekvés egy olyan kontinensen, amely a klímasemlegességet igyekszik elérni.

Most az Európai Bizottság számára páratlan lehetőség nyílik, hogy befolyásolja a világszintű változásokat azok tervezésében, javításában és újrahasznosításában, köszönhetően számos szakpolitikának, amelyek javasolni illetve alkalmazni tervez a Bizottság. Ezek közé tartozik az Ökodizájn Munkaterv, a javíthatósági index és a Körforgásos Elektronika Kezdeményezés. Viszont nyomást kell gyakorolnunk a döntéshozókra. Ezért a #10YearPhone kampány keretében levelet írtunk a Bizottságnak, amelyben azonnali, ambíciózus lépéseket sürgetünk. Levelünket számos véleményvezér illetve a javítási és tervező szektor, a digitális jogok és a fenntarthatóság témakörében tevékeny aktivisták is támogatják.

Segítesz, hogy nyomást gyakoroljunk a döntéshozókra és véget vessünk az idő előtti elavulásra?

Írd alá a levelünket és követeld, hogy minden telefon 10 évig használható legyen!

04.jpg

 

A petíciós oldal magyar szövege:

Az EU olyan intézkedéseken dolgozik, amelyeknek köszönhetően a termékek könnyebben javíthatóvá és hosszabb élettartamúvá válnának, de a nagy techcégek intenzív lobbitevékenysége aláássa ezek ambiciózusságat.

Tudunk ezen változtatni!

Írd alá az Európai Bizottsághoz címzett levelünket! Gyakoroljunk rájuk nyomást!

Írd alá a levelet!

A fő követeléseink:

  • Olyan telefonok, amelyek valóban javíthatóak – egyszerűen felnyithatóak, olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek könnyen hozzáférhető eszközökkel is kicserélhetőek, nincsenek ellátva szoftveres zárral
  • Könnyen, speciális szerszámok nélkül eltávolítható és kicserélhető akkumulátorok
  • 10 éves szoftvertámogatás
  • Mindenki, nem csak hivatásos szerelők számára hozzáférhető javítási és alkatrész információk
  • Megfizethető és elérhető javíttatás, különös tekintettel az alkatrészek árára
  • Információ arról, hogy egy telefon mennyire könnyen javítható más, a piacon elérhető modellekhez képest (javíthatósági pontszám)

A teljes levél magyar fordítása:

Címzettek:

  • Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős európai biztos
  • Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos
  • Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért felelős alelnöke
  • Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európa uniós biztosa

Miért van szüksége Európának 10 évig használható telefonokra?

210 millió okostelefont adnak el évente Európában, másodpercenként majdnem hetet, és habár az EU állampolgárainak 77 százaléka szívesebben javíttatná meg a meglévő készülékét, mint hogy újat vegyen, csak 11 százalékuk szerelteti valóban a telefonját, mikor tönkremegy.

Az egyetlen módja annak, hogy változtassunk ezen a trenden, hogy sürgősen véget vetünk a korai elavulásnak. Ezért hát arra kérjük az Európai Uniót, hogy legyen valódi vezető, és biztosítsa azt, hogy minden piacra kerülő új telefon legalább tíz évig kitartson.

2020 márciusában az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság Cselekvési Tervében elkötelezte magát a javításhoz való jog új változata mellett, és azt ígérte, hogy olyan intézkedéseket hoz, amelyek biztosítják, hogy a fenntartható termékek, szolgáltatások és üzleti modellek válnak az új normává.

Ez az elköteleződés nagyon is üdvözlendő volt, mivel az elektronikai termékek gyártása jelentősen hozzájárul az ökológiai válsághoz.

Ehhez képest az idei, háztartási gépekre bevezetett javításhoz való jog intézkedések távolról sem elégségesek. Nem csak azért, mert ezeket a fejlesztéseket lényegében csak a hivatásos szerelőkre korlátozták, hanem mert nem veszik célba a probléma gyökerét, vagyis a javítási költségeket és a szoftverfrissítéseket.

Minden európai polgárnak joga kellene, hogy legyen, hogy legalább tíz évig használja az okostelefonját. Ez a kampányuk szellemisége. A telefonoknak könnyen szétszedhetőnek kell lennie, hogy az akkumulátorok és egyéb alkatrészek egyszerűen kicserélhetőek legyenek. Bármilyen alkatrésznek elérhetőnek kellene lennie megfizethető áron a fogyasztók és szerelők számára egyaránt. A gyártóknak vállalniuk kell, hogy elérhetővé teszik a javítási információkat és hosszútávon biztosítanak szoftver- és biztonsági frissítéseket.

Végezetül lehetővé kell tenni mindenki számára, hogy jól tájékozottan, a javíthatósággal kapcsolatos információk birtokában döntsön a kiszemelt tele fon megvásárlásáról. Ezért kérjük az európai javíthatósági mutató létrehozását, mellyel láthatóvá lehetne tenni, hogy melyek a legkönnyebben és leggazdaságosabban javítható típusok.

Ezek az intézkedések nem csak azért kulcsfontosságúak, hogy Európa elérje a fenntarthatósági célkitűzéseit, hanem mert ily módon munkahelyeket lehetne teremteni és ellenállóbb közösségeket építeni.

Az okostelefonok mindenhol jelen vannak, ezért a szabályozásukkal a Bizottság számára páratlan lehetőség nyílik, hogy befolyásolja a világszintű változásokat azok tervezésében, javításában és újrahasznosításában. Ennek ellenére már most szemtanúi lehetünk annak, hogy a gyártók halogatni próbálják ezeknek a szabályoknak a jövőbeli bevezetését, ez pedig olyasmi, amit nem engedhetünk meg magunknak.

A tíz évig használható telefonok jelentős kihívásnak hangzanak, pedig karnyújtásnyira vannak tőlünk.

Most van itt a cselekvés ideje. A legutóbbi IPCC jelentés nem is lehetett volna egyértelműbb, és amikor majd Önök a COP26 konferencián vesznek részt a szavakat tettekkel és törvényekkel kell majd alátámasztani. Ha csak egy évvel meghosszabbítanánk az okostelefonok élettartamát, azzal 2,1 millió tonna éves szén-dioxid kibocsátást lehetne megtakarítani. Ennél tovább menve ha háromról tíz évre növelnénk, akkor az 2030-ig évi 6,2 millió tonna megtakarítást jelentene, amely 42 százalékkal csökkentené ezen termékek ökológiai lábnyomát. Ez lenne a megfelelően ambiciózus törekvés egy olyan kontinensen, amely a klímasemlegességet igyekszik elérni.

És miért ne tarthatna ki bármilyen berendezés – nem csak az okostelefonok – akár tíz évig? Az elektronikai hulladék mennyisége növekszik az egyik leggyorsabb ütemben az összes hulladéktípus közül. 2019-ben 53,6 millió tonna hulladékból mindössze 17 százaléknyit hasznosítottak újra megfelelően, és még ennél is kevesebbet javítottak meg. A legtöbb fogyasztói elektronikai termék várhatóan nem lesz benne az Ökodizájn Munkatervben, sem pedig a javíthatósági index vagy egyéb intézkedések, amelyeket a Körforgásos Elektronika Kezdeményezés vetített előre. Ezen változtatni kell.

A kampányunkat számos, a javítás, digitális jogok, dizájn és fenntarthatóság szektorokban tevékenykedő vezető gondolkodó és aktivista támogatja, akik egyben aláírói is ezen levélnek.

Most van itt az ideje ambiciózusnak lenni.

Követeléseink:
• Célzott ökodizájn szabályokkal kell akadályozni az alkatrészek csomagban történő árusítását, mivel ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy kapcsoltan forgalmazzák azokat. Ezzel jelentősen megnő az alkatrészek ára, és ezzel együtt a javítás költsége is, ami miatt sokkal kisebb valószínűséggel fog az valóban megtörténni. Ezen felül alapanyag pazarláshoz is vezet, amennyiben csak egy alkatrész romlik el.
• Kötelezővé kell tenni, hogy az alkatrészeket három munkanapon belül kiszállítsák.
• Az alkatrészek árának kérdését a Körforgásos Elektronika Kezdeményezés keretén belül kell szabályozni, hogy így biztosítsuk, hogy a javítás valóban megfizethető legyen, például azzal, hogy elhárítjuk az akadályokat az újra felhasznált alkatrészek alkalmazása elől.
• Be kell tiltani az alkatrész-párosítást, vagyis az olyan gyártói szoftverek használatát, amelyekkel egy alkatrész a készülék egy adott egységéhez párosítható. A szoftverfrissítések elérhetőségét tíz évig ki kell terjeszteni. A jelenlegi ökodizájn szabályok csak 3-5 éves szoftvertámogatást írnak elő.
• Be kell vezetni a javíthatósági mutatót, hogy ily módon beazonosíthatóak legyenek az állampolgárok számára a legkönnyebben javítható telefonok. Azonban a jelenlegi módszertan vészesen elhanyagolja a javítási költségek problémáját. Nem csak a műszaki megvalósíthatóság befolyásolja a javítás valószínűségét, hanem az ár is, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
• Ezeket az intézkedéseket minél hamarabb be kell vezetni, tekintettel az érintett termékkör változékonyságára és az ökológiai és szociális vészhelyzetre. Ennek érdekében a Bizottságnak még több erőforrást és nagyobb létszámú személyzetet kell biztosítania az EU termékeket érintő szabályozásához.

Írd alá a levelet!

A témához kapcsolódó hír az e-Figyelő blogon:

Ajánlott videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5116744560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2021.11.04. 07:28:36

A témához kapcsolódó hír az e-Figyelő blogon:
- A közbeszerzés ereje: a skandináv városok méltányos és tartós telefonokat akarnak
efigyelo.blog.hu/2021/01/29/a_kozbeszerzes_ereje_a_skandinav_varosok_meltanyos_es_tartos_telefonokat_akarnak

fidusz 2021.11.04. 07:33:58

Ajánlott videó:
- Annie Leonard: Az elektronikai termékek története
www.youtube.com/watch?v=dcBNRCldLvE

fidusz 2021.11.09. 06:38:52

2019-ben globálisan 34 milliárd elektronikai eszközt használt 4,1 milliárd ember, amelyek tömege elérte a 223 millió tonnát, ami megegyezik 179 millió autóéval. Ezen keresztül a digitális világ részesedése a primer energiafogyasztásból 4,2%, üvegházgáz kibocsátásból 3,8%, elektromos energiafelhasználásból 5,5%.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása