Napfordulós trendforduló a kertekben, a mezőkön

Írta Farkas Dorka , 2021. augusztus 05. 09:58 , Hozzászólsz?

Címkék: virág virágok mező növénytermesztés kiskert életigenlő életigenlőkaláka

Írta: Lechner Judit

A hideg tavasz miatt ugyan némi késéssel, de június végére csak leérett a borsó, magszárba mentek, megkeseredtek az utolsó saláták, maradványaik a spenótok sorsát követve már a komposztot hizlalják. Kiürültek a zöldhagymaágyások, így végre helyükre kerülhetnek a szabadföldbe vetett, apró cserepekben szorongó paradicsompalánták, paprikák is. Lehet még vetni melegkedvelő zöldbabot, cukkinit, védőnövénynek büdöskét is a felszabadult ágyásokba, és ezzel megindul a kertben a pompázatos második felvonás!

Mennyire más lesz ettől kezdve a veteményes képe! Meleg már van elég, de öntözés nélkül reménytelen ezeknek az igényes jövevényeknek a kedvében járni… Igen, jövevények, hiszen ezek a zöldségek mind Amerika küldöttei, ahogy a szántóföldeken a kukorica, a napraforgó és persze a krumpli is. Magyarországon termesztésük csupán pár száz éves múltra tekint vissza. Különös, hogy mára mennyire elterjedtek, a kertekben és a konyhában is. Vajon mit ettek őseink a középkorban, ha nem ismerhették még a lecsót, a paprikás krumplit, a tökfőzeléket és a zöldbablevest?

Lippay János, a XVII. századi magyar kertkultúra krónikása a korabeli veteményes kertek pontos leírását hagyta ránk, és meglepő, hogy mennyivel több fűszernövényt, salátafélét, gyógynövényt ismertek, használtak akkoriban a pozsonyi érsekség konyháján! Nézzük, mivel is éltek akkoriban elődeink:        

 - Az jó szagú, konyhára és asztalra alkalmatos füvek: Istenfa, üröm, bazsalikom, bors fű (borsikafű) cipruska, izsóp, levendula, majoranna, citromfű, menta, csombormenta, rozmaring, ruta, zsálya, kakukkfű.

- Salátáknak, mártásoknak alkalmas füvek: római sóska, közönséges sóska, kapor, ánizs, petrezselyem, zeller, articsóka, spárga, laboda, borágó, kárdi, benedekfű, turbolya, cikória, kalánfű, koriander, sáfrány, kömény, endivia, édeskömény, saláta, galamb-begy, zsázsa, vízitorma, csabaíre, porcsin, tárkony, rukkola, mustár, spenót.

- káposzta, fokhagyma, vöröshagyma, póré, mogyoró-, metélőhagyma, cékla, torma, paszternák, répa, karórépa, sárgarépa, cukorrépa, retek, bakszakáll.

- Az földi gyümölcsök: uborka, sokféle dinnye, nyakas tök, borsó, csicseriborsó, lóbab, eper.

Érdekes, hogy ezek a különleges levélzöldségek, fűszeres salátafélék szinte eltűntek már a kertekből. A porcsin, a rukkola, a koriander, a bakszakáll most kezd újra felbukkanni a reformkonyhában, a laboda még megvan a moldvai veteményeskertekben, de a kalánfű, a vízitorma, a benedekfű, a Csabaíre vérfű emlékét szinte csak a régi gyógynövénykönyvek őrzik! A galambbegysaláta, a bakszakáll, a turbolya vadon is terem a mai napig, talán ezért sincs igazán nagy becsületük.

Bizony, sok minden feledésbe merült már ebből a gazdagságból, alapos növényismeretből, de az is érdekes, hogy hozzájuk képest ezek az újfajta amerikai jövevények szinte mind erősen tápanyagigényes növények.  A kertészkedők nagy kedvence, a paradicsom, aztán a cukkini, a sütőtök őszre majd hatalmas nagy zöldtömeget nevel, mielőtt az első fagy elviszi az éretlen termésekkel együtt…

image_6487327_3.JPG

 És mennyi vizet, ásványi anyagot felhasznál a napraforgó, a kukorica, mire hatalmas testét felépíti egyetlen év alatt! Szántóföldjeinken egyre nagyobb teret foglalnak el, hiszen ma már nem csak étolaj, margarin, puliszka, állati takarmány készül belőlük, hanem a napraforgó a biodízel, a kukorica a bioetanol alapanyaga is.

Milyen észrevétlenül terjedtek el szántóföldjeinken, kertjeinkben, a konyhában ezek a talajzsaroló, vízigényes, de nagy hozamú újdonságok… a baboknak, a paradicsomnak, a napraforgónak is vannak már itthon a gondos nemesítők munkája nyomán született kiváló fajtái, és a parasztgazdaságokban is sok ragyogó tájfajtát sikerült létrehozni az utóbbi pár száz év során. A paprika pedig már régóta valódi magyar fűszerként ismeretes.

Mi hát a probléma ezekkel a növényekkel? Bizonyára azért terjedtek el ennyire, mert nagyobb hozamot, több jövedelmet, jobb megélhetést biztosítottak a gazdáknak, mint a középkori Európa régi kultúrnövényei.

David Attenborough ír egy érdekes jelenségről, ez az „elmozduló viszonyítási pont”. Ezek szerint minden nemzedék azt tekinti normális alapállapotnak, amit megtapasztal. Megszoktuk a hatalmas kukoricatáblák, napraforgóföldek látványát, megnyugtató a gyommentes, rendezett kultúrtáj képe. És milyen jól hangzik az itt megtermelt „bioüzemanyag”fogalma is!

Vagy talán nem is magukkal a növényekkel van a baj, hanem a művelés fenntarthatatlan módjával, mértékével? Attenborough így ír az intenzív szántóföldi termesztésről:

„A Föld termőterületeinek felét megműveljük, és az esetek nagyobb részében kizsákmányoljuk. Telítjük őket nitrátokkal és foszfátokkal, túllegeltetjük vagy felégetjük őket, túlterheljük őket a haszonnövények nem megfelelően társított együttesének termesztésével, és növényvédő szereket zúdítunk rájuk, amikkel elpusztítjuk a talajt éltető gerincteleneket. Hatalmas termőterületekről tűnik el a termőréteg, a gombáktól, férgektől, különleges baktériumoktól és mikroszkopikus szervezetek tömegétől nyüzsgő, eleven és gazdag ökoszisztéma kemény, élettelen felületté válik…” (Egy élet a bolygónkon)

A nagyüzemi gazdálkodásban hatalmas pénzek forognak, a támogatási rendszerek, a nagy teljesítményű munkagépek, a mára jól kidolgozott termesztéstechnológia, az ennek megfelelő tulajdonságúvá nemesített fajták, a műtrágyák, a csávázószerek, gyomirtók mind együtt egy valóban „iparszerű” termelési rendszer részei. Nehéz itt irányt váltani, a hozam, a megtérülés, a piac kényszerpályáin belül változtatni ezen a fenntarthatatlan gyakorlaton.

De ha legalább felismerjük, hogy nem mindig volt ez így, ha megismerjük a múltunkat, a hagyományainkat, és új viszonyítási pontként figyelembe vesszük a biogazdálkodók jó gyakorlatait, megtalálhatjuk a változtatás lehetőségeit az élhető jövő érdekében.

Ma a „bioüzemanyag” kötelezően nyolc-tíz százalékban van bekeverve a kőolajszármazékok mellé. Minden tankoláskor mindannyian rábólintunk erre a környezetvédelmi szempontból erősen vitatható megoldásra…

 A nagyüzemi gazdálkodásban lassabban, de a kiskertekben sokkal rugalmasabban tudjuk új szemlélettel, környezettudatosabban művelni a kertjeinket.

A késő nyár ragyogó színű kerti virágai, a rézvirágok, büdöskék, a dáliák, kúpvirágok, dísznapraforgók, a pillangóvirág is hasonlóan hatalmasra nőnek, mint az Újvilág zöldségféléi, és ha valóban szeretnénk gyönyörködni bennük, a mindennapos locsolás bizony erősen megpörgeti a vízórát. Mennyire más a kora nyári virágoskert képe a liliomokkal, rózsákkal, szegfűkkel, levendulákkal! Az európai flóra a nyári napforduló után már a maghozásra készül, termést, gyümölcsöt érlel minden, és a folyamatos virágzás, az örök fiatalság illúzióját már csak a kertek, gondosan öntözött parkok, virágágyások előkelő idegen lakói tudják megőrizni.

image_6487327_3.JPG

Fogyatkozó vízkészleteinkkel, humuszban gyorsan szegényedő talajainkkal szabad-e ilyen pazarló módon bánni? És mi legyen a mértéke a fenntarthatóságnak a kertjeinkben? Hány szál dísznapraforgót nevelhetek a magam gyönyörűségére, ha már nem elégszem meg a katángmezők reggeli égszínkék ragyogásával, a sárguló füvekkel, a vadmurok csipkés virágernyőinek szelíd szépségével?

image_6487327_4.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516649574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása