A rovarok globális összeomlását az iparszerű mezőgazdaság okozza – mutat rá a Rovar Atlasz

Írta fidusz , 2020. december 28. 08:35 , 4 hozzászólás

Címkék: rovarok petíció európai polgári kezdeményezés Föld Barátai növényvédőszerek beporzók Rovar Atlasz


A környezetbarát mezőgazdaságra való áttérés szükséges és lehetséges, ám a gazdálkodókat segíteni kell az átmenetben

A Rovar Atlasz szerint, amelyet a Heinrich Böll Alapítvány és a Föld Barátai Európa közösen adtak ki, világszerte csökken a rovarok száma az iparszerű gazdálkodás és a nagy mértékű növényvédőszer-felhasználás miatt, ami veszélyezteti az élelmiszer-előállítást. A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés éppen az erre a problémára született megoldást szorgalmazza: jelentősen csökkenteni a növényvédő szerek felhasználását, valamint a biztosítani kell a gazdák megfelelő támogatását a megfelelő környezetbarátabb, agroökológiai módszerekre való áttérés érdekében.

insectatlas2.jpeg

A rovarok működtetik bolygónk ökológiai rendszerét, és biztosítják élelmiszer-ellátásunkat – legfontosabb növényeink 75%-a a rovarok beporzásától függ. A rovarok emellett a trágya és az elhalt növényi anyagok lebontásával javítják a talajminőséget és csökkentik a növényi kártevőket.

A Rovar Atlasz rámutat, hogy a rovarfajok és a beporzók száma súlyos hanyatlásban van a növényvédő szerektől függő iparszerű gazdálkodás miatt. A kiadványból kiderül, hogy:

  • A rovarfajok 41%-a hanyatlóban van, és az összes vizsgált faj egyharmadát kihalás fenyegeti
  • Veszélyben vannak a beporzók is, amelyek a globális élelmiszer-termelés körülbelül egyharmadához közvetlenül járulnak hozzá: Európában méh- és pillangófajok tizedét kihalás fenyegeti.
  • A növényvédő szerek felhasználása az ötszörösére nőtt 1950 óta, és évente világszerte több mint 4 millió tonnát permeteznek a földekre. A növényvédő szerek piacának kétharmadát négy vállalat uralja: a BASF, a Bayer, a Syngenta és a Corteva
  • A nagyüzemi állattartás robbanásszerű elterjedése nyomán Argentína és Brazília rovarokban gazdag területein kiirtották az erdőket, hogy helyükön szója ültetvényeket létesítsenek. A rengeteg növényvédő szerrel megszórt szója ültetvények ma már világszerte 123 millió hektárra terjednek ki – ez Németország területének 3,5-szerese

insect_atlas.png

A bizonyítékok egyértelműek: a növényvédőszer-felhasználás a rovarpopulációk és az ökoszisztéma kipusztításához vezet a világszerte, és az élelmiszer-előállítást veszélyezteti. Egy maroknyi vállalat kezében van a mezőgazdasági vegyszerek előállításának túlnyomó része, és ha hagyjuk, akkor továbbra is bevetik óriási politikai befolyásukat az iparszerű gazdálkodási rendszer bebetonozására, amely folytatni fogja a természet pusztítását és a vidéki közösségek tönkretételét – jelentette ki a Rovar Atlasz megjelenése kapcsán Mute Schimpf, a Föld Barátai Európa élelem és mezőgazdaság kampányfelelőse.

A rovarok számának globális csökkenése drámai mértékű. A nagyüzemi agroüzemanyag vagy takarmánynövény monokultúrák erdőirtáshoz, agrár-sivatagok kialakulásához és a növényvédő szerek korlátlan felhasználásához vezetnek olyan országokban, mint Brazília vagy Indonézia. Csak Argentínában a növényvédő szerek felhasználása tízszeresére nőtt az 1990-es évek óta. A vegyipari óriáscégek – mint a Bayer és a BASF – olyan növényvédő szereit amelyek már régóta be vannak tiltva vagy már nincsenek engedélyezve az EU-ban, szinte korlátozás nélkül forgalmazzák világszerte. Ennek eredményeként Kenyában a növényvédő szerek közel 50%-a, Brazíliában pedig több mint 30%-a rendkívül mérgező a méhekre. Az EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény tárgyalásai során szó volt a vegyi termékek, beleértve a növényvédő szerek vámtarifájának csökkentéséről. A cél, hogy még az eddiginél is több növényvédő szert exportálhassanak a világ biodiverzitás szempontjából leggazdagabb régióiba, összes nemzeti fenntarthatósági erőfeszítés arcul csapása – tette hozzá Barbara Unmüßig, a Heinrich Böll Alapítvány elnöke elmondta.

A Rovar Atlasz azt is megmutatja, hogy az EU miként kellene támogatnia a gazdálkodás fenntartható modelljeit, amelyek megakadályozzák a rovarok kipusztulását, garantálják az élelmiszertermelést és a jó megélhetést a gazdák és a mezőgazdasági dolgozók számára:

  • A szintetikus növényvédő szerek 80%-kal történő csökkentése a mezőgazdaságban 2030-ra, a mezőgazdasági termelők számára igazságos átmenet révén – ez az egyik fő követelése a “Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezésnek, amit már több mint 420 ezer uniós polgár aláírt.
  • A közös agrárpolitika (KAP) radikális reformja a káros, nem célirányos közvetlen kifizetések megszüntetése érdekében, a KAP költségvetése legalább 50%-át környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlati célkitűzésekre kellene fordítani, valamint a mezőgazdasági termelők támogatni az agroökológiára való áttérés érdekében.
  • A növényvédő szerek használatát fokozó mezőgazdasági módszerek – mint például a génmódosított növények termesztése – fokozatos kivezetése,
  • Sürgős intézkedések meghozatala az EU Termőföldtől az asztalig és Biodiverzitás stratégiáiban javasolt célok elérésére, az ökológiai gazdálkodás arányának további növelése valamint a növényvédő szerek és műtrágyák felhasználásának csökkentése érdekében 2030-ig.
  • A nagyüzemi állattartás által előállított hús és más állati termékek termelésének és fogyasztásának csökkentése, emellett a növényi alapú alternatívák támogatása
  • Csökkenteni a mezőgazdasági termékek iránti általános európai igényt a globális erdőirtás csökkentése érdekében

A Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák jelenthetik az első lépést az európai mezőgazdasági ágazat fenntarthatóbbá tételéhez. Ez azonban nem elegendő - a rovarok védelme érdekében nemcsak jó szándékra, hanem nagyon konkrét és célzott stratégiákra van szükségünk. A Közös Agrárpolitikát át kell alakítani, hogy végre érezhetően és határozottan hozzájáruljon a rovar- és éghajlatbarát mezőgazdasághoz. Az európai termelők mindössze 20%-a részesül a KAP-támogatások 80%-ából – ez már tovább nem tartható. A hatalmas területalapú támogatásokat, amelyekből csak néhány nagy farm részesül, a kicsi, környezeti és társadalmi szempontból életképes gazdaságok támogatására kell irányítani – fűzte hozzá Barbara Unmüßig.

A rovarpopulációk megmentéséhez szükséges alapvető változás elérése érdekében az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak drasztikusan növelnie kell az Európai Bizottság Biodiverzitás és a Termőföldtől az asztalig stratégiáit célzó ambícióit.

hu_rgb_300px_1.png

A "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés szorgalmazza, hogy 2030-ra 80%-kal csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, valamint biztosítani kell a gazdák megfelelő támogatását a megfelelő környezetbarátabb, agroökológiai módszerekre való áttérés érdekében. Írd alá Te is!

Forrás: Föld Barátai Európa, fordította: Nagy Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr2616359402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.12.30. 10:21:43

Én még csak azt olvastam, hogy keresik a méhpusztulás okát, de azt nem, hogy bárki (tudós) meg is találta volna. Iparszerű mezõgazdaság úgy 70 éve van, és eleddig a méhek egész jól túlélték. Viszont elõtte elég nagy kincs volt a kaja az átlagpolgár számára, és közben volt egy népességrobbanás is. Nem biztos, hogy annyira nagyon szeretnénk azt a kort viszontlátni.

fidusz 2020.12.30. 13:01:36

@midnight coder: Ez a kiadvány nemcsak a (házi) méhekről, hanem általánosságban a rovarokról szól. Érdemes elolvasni.
Egyébként manapság már rengeteg tanulmány van, amelyek a rovarok pusztulásáról szólnak, és az egyik fő okként a nagyüzemi, intenzív, monokultúrás mezőgazdaságot nevezik meg.

fidusz 2020.12.31. 09:55:08

Glifozát és a méhek: két tanulmány

1) Roundup decreases production of royal jelly
twitter.com/GMWatch/status/1344379791554850816

Effects of glyphosate-based herbicide on royal jelly production of Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae) in field conditions

www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2020.1844463

2) Chronic High Glyphosate Exposure DelaysIndividual Worker Bee (Apis melliferaL.) Development under Field Conditions

Richard Odemer1,*, Abdulrahim T. Alkassab1, Gabriela Bischoff2, Malte Frommberger1,Anna Wernecke1, Ina P. Wirtz1, Jens Pistorius1and Franziska Odemer3,†

Insects 2020,11, 664; doi:10.3390/insects11100664

www.mdpi.com/2075-4450/11/10/664

fidusz 2021.01.13. 09:37:57

Tegnapi hír: 12 PNAS tanulmány a világméretű rovarpusztulásról
telex.hu/tudomany/2021/01/12/rovarapokalipszis-kozeleg-az-okait-meg-mindig-keresik

The Global Decline of Insects in the Anthropocene Special Feature
www.pnas.org/content/118/2#TheGlobalDeclineofInsectsintheAnthropoceneSpecialFeature

- „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés. Írd alá Te is!
mtvsz.hu/peticiok/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása