Energiaszegénység-csökkentő közösségfejlesztés egy baranyai zsákfaluban, Ágon

Írta MTVSZ_Alexa , 2020. február 26. 12:27 , Hozzászólsz?

Címkék: energia tűzifa kályha mintaprojekt energiaszegénység szénkivezetés Ág

Ág Magyarország három legelmaradottabb régiójának egyikében, a Dél-Dunántúli régióban található település. Az egykori Sásdi kistérség -  ma Hegyháti Járás - aprófalva.  A zsákfalu magán hordozza a halmozottan hátrányos helyzet minden elemét, hiszen munkalehetőség helyben alig van, a foglalkoztatást a közmunka dominálja, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, magas a helyiek között a szegénységben, kirekesztődésben érintettek aránya, akik gettósodott utcákban élnek.  A helyiek társadalmi felzárkózását nehezíti, hogy Ág  - a Hegyháton belül is - a gazdasági-foglalkoztatási potenciállal egyáltalán nem rendelkező vásárosdombói mikrotérséghez tartozik.

Bár a falu gyönyörű fekvésű, energiaszegénységi szempontból viszont az a tény, hogy völgyben helyezkedik el, egyértelműen negatívum.

 ag_1.jpeg

Írta: Jász Krisztina, szociológus, közösségfejlesztő

Jelen cikk az MTVSZ Szénkivezetés programja keretében februárban futó cikksorozat része, amelyben körbejárjuk a szénkivezetés, az energiaszegénység, a lakossági fűtés és a légszennyezés összefüggéseit, valamint a lehetséges helyi, regionális illetve országos szintű megoldásokat. Az olcsó, rossz minőségű szénféleség, a lignit lakossági tüzelésből való kivezetésével látszólag könnyen csökkenthető lenne a légszennyezés, különösen a Sajó-völgyben, de csak akkor, ha megfizethető és tisztább fűtési alternatívát tudunk kínálni az energiaszegénységben élő családoknak.

A Borsodban található, hasonló helyzetű településekhez képest meghatározó fontosságú különbség, hogy Ágon a lakosság csak fával tüzel. A fent említett problémák miatt azonban a nedves fával, szeméttel, műanyaggal és ruhával fűtés nem ritka gyakorlat a faluban, a szennyezett levegő így itt is gyakran „ráül” a településre. Azt talán azonban túlzás lenne állítani, hogy a helyiek „belefulladnak a melegbe, mint ahogy azt egy Miskolcon február 28-án megrendezendő konferencia címeként, a Lyukó-völgyben tapasztalható állapotokra utalva szerepel. 

 

A település lakóházainak többsége rossz állapotú parasztház és úgynevezett sváb ház. Néhány ingatlan állapota életveszélyes. Szigetelés alig van a házakon, a nyílászárók állapota is többségében kritikus.

A helyiek azonban több ízben bizonyították, hogy képesek tenni helyzetük megváltoztatása, így az energiaszegénység csökkentése érdekében is. 2014-ben, akkor még a Magyar Szegénységellenes Hálózat (továbbiakban: MSZEH) Fenntarthatósági Munkacsoportjaként,  Mester Attila a Profilantrop Egyesület, Oláh Roland a Köz-Tér-Háló Alapítvány és Jász Krisztina az MSZEH aktivistájaként a helyi lakásszegénységi problémák mérséklése érdekében, közösségfejlesztési tevékenységbe kezdett a faluban.

 

ag2.jpeg

 

A terep kiválasztásánál meghatározó szempont volt, hogy Ágon néhány évvel korábban Habitat Pont működött. A közös házfelújítások élménye pozitív emlékként jelent meg az első beszélgetések során, volt mire építeni. A fejlesztők az ágiakkal folytatott közösségi beszélgetések eredményeként kéményfelújításokat terveztek, de az akkori bizonytalan, és meglehetősen szigorú szabályozási környezet az elképzelések módosításához vezetett. A következő lépés megtervezését segítette, hogy a Habitat for Humanity közvetítésével, egy téglás cég jóvoltából, cserép- és tégla adomány  megszerzésére, és ezáltal elsősorban a tetők felújítására nyílt lehetőség. A felújításhoz szükséges egyéb anyagok megvételéhez, az Autonómia Alapítvány önsegélyező pénztárainak módszertanát átvéve, közösségi kassza keretében kezdtek el gyűjteni a projektbe bekapcsolódó helyiek.

Az energiaszegénység iránti érzékenyítés fontos eleme volt, hogy az érdeklődő ágiak digitális hőmérőket kaptak és vállalták, hogy több héten keresztül mérik a külső és belső hőmérsékletet, továbbá a háztartások tüzelő felhasználását. A bevonható ingatlanok kiválasztását alapos műszaki felmérés előzte meg Radev Gergő és Oláh Roland közreműködésével.

 

A következő, az energiaszegénység szempontjából fontos fordulat volt, hogy a Magyar Szegénységellenes Hálózatot 2019 óta működtető Esély Labor Egyesület, egy öt szervezetből álló konzorcium tagjaként, elnyerte a Civitates projekt támogatását. Az Ágon megtapasztalt nyitottság alapján az a döntés született, hogy az energiaszegénység kérdését számtalan szempontból – szakirodalmi bázis létrehozása, új hazai indikátor kidolgozása, helyi szintű, közösségi beszélgetéseken alapuló stratégiaalkotás, szénminták bevizsgáltatása, stb. – kezelő projekt egyik terepe Ág lesz. A faluban folyó munka egyaránt gyakorlati és elméleti.

 

Első lépésként 2019 nyarán kérdőíves felmérés készült a helyi háztartásokról energiaszegénységi szempontból. Az ági lakosok ismét bizalommal fogatták a kérdezőket, az 56 lakott ingatlan tulajdonosainak 90%-a válaszolt a kérdőívben feltett kérdésekre, 14 fő pedig interjút is adott a terepmunkában résztvevő szakembereknek. A kérdőíves felmérés során a lakóingatlanok jelenlegi problémáinak feltérképezése, a jövedelmi viszonyok, a fűtési szokások és a vágyott, energiaszegénységhez kapcsolható fejlesztési elképzelések felmérése egyaránt hangsúlyos volt.  A projekt keretében eddig két gyakorlati beavatkozás is történt a faluban. Egyfelől Kulinyi Márton, az Esély Labor Egyesület (továbbiakban: ELE)  vezetőségi tagja, amatőr szakemberként egy helyi segítővel, Veres Imre asztalossal együtt, nyolc ingatlanban nút tömítéssel javított a nyílászárók állapotán, ezzel is segítve a fűtésköltségek csökkentését.

 ag-3-nut_blog.png

 

Másfelől szigetelőanyag-adomány érkezett a településre egy szigetelőcégtől. Az üveggyapotot és a fóliát tíz olyan lakóingatlan tetőszerkezete  alá helyezik majd fel, betanítást követően a helyi lakosok, ahol a tető is megújul/t a korábbi adományok eredményeként. Minden ilyen típusú akciónál elvárás az ági lakosok felé, hogy segítsék egymást a kivitelezésben és folyamatosan vegyenek részt mind a közösségi kasszázásban, mind pedig a kapcsolódó beszélgetéseken.

Ágon a közeljövőre tekintve irreális a háztartások gázhálózatba való becsatlakozása. A tisztább energiahasználat felé a legfrissebb lépés az úgynevezett kályha-projekt. Feldmár Nóra, az Elosztó Projekt szakmai vezetőjének szervezésében, 2020 nyarán 20 kályhaépítő szakember,  10 család számára, három nap alatt egy tábor keretében, a jelenleg használt, hamarosan tiltólistára kerülő vaskályhák helyett, jóval energiatakarékosabb és kevesebb tüzelésre fordítandó időt igénylő cserépkályhákat épít. A projektbe bevonandó családok kiválasztási szempontjait ezúttal is közösségi beszélgetés keretében kollektívan határozták meg. A jelentkezők pályázati adatlap benyújtásával jelezhetik  részvételi szándékukat. A kiválasztott családokat egy jelképes önrész is terheli majd, amelynek  összegét szintén közösen határozták meg.

Ágon egyelőre sok, a fentiekben vázolt kis lépés mentén haladnak a helyiek a tiszta energia és az élhetőbb környezet felé. Az őket segítők számára egyelőre a reális cél az, hogy egyetértésben az ági lakosokkal, mindig legyen egy újabb lépcsőfok.

Írta: Jász Krisztina, szociológus, közösségfejlesztő

 

Szeretettel ajánljuk a MTVSZ Szénkivezetés programja februári cikksorozatának további cikkeit is:

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/21/lakoepuleteink_energetikai_felujitasa_a_sikeres_strategiak_zaloga

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/25/szigorodo_szabalyozas_szilardtuzelesnel

https://mtvsz.blog.hu/2020/02/26/nemzetkozi_konferencia_energiaszegenysegrol

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1515492512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása