Szénkivezetés - mire jó az EU Platformja és mire jutottak a németek?

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. június 28. 17:24 , 1 hozzászólás

Címkék: szénerőmű EU energiaátmenet just transition borsod fejlesztéséért szénrégió szénkivezetés

szennyitokep.jpg

 2017 végén az Európai Bizottság útnak indította a Szénrégiók Átalakulásban Platformját (Platform for Coal Regions in Transition). A Platform célja az Uniós szénrégiók szén-mentesítésének elősegítése oly módon, hogy az igazságos legyen a helyi közösségekkel és munkavállalókkal.

Kezdetben a Platform „kísérleti” régiókra koncentrált Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban és Görögországban. Országos munkacsoportokat alakítottak és pénzügyileg támogatható projekteket választottak ki; gyűjtöttek kormányoktól és szenes cégektől is megoldási javaslatokat. 2018 során az együttműködés kibővült Romániával, Csehországgal, Spanyolországgal és Magyarországgal (Észak-Magyarország szénrégió). Ld. magyar kormány, a Mátrai Erőmű és más szénrégiók angol nyelvű előadásait a 2018 novemberi találkozón itt.

A civil társadalom és a régiós helyi szereplők, közösségek azonban hamar tapasztalták, hogy véleményük teljesen mellékes volt a folyamat során. Eleinte képviselőiknek alig volt lehetősége, hogy hozzájáruljanak valamilyen módon a Platform találkozóihoz. A nemzeti kormányok a szénipari vállalatok projektjeit részesítették előnyben és nem dolgoztak ki olyan projekt-kiválasztási folyamatot, mely nyitott lett volna az alulról szerveződő, szénrégiós kezdeményezések számára.

 

Ezen aggályokra a civilek és a szénrégiós helyi szereplők felhívták a Platform Titkársága figyelmét 2018 elején. Hatására már ők is előadásokat tarthatnak a Platform találkozóin, viszont az elmondott észrevételeiket, javaslataikat figyelembe is kellene vegyék és a többivel egyenrangú szereplőként kellene kezelni őket.

A projektek kiválasztása ill. ahogyan a nemzeti hatóságok az országok munkacsoportjai számára előterjesztik, nem teljesen méltányos. Ugyanis számos országban a kormányzat túl közeli kapcsolatot ápol a széniparral. Ezt alátámasztják például a Bankfigyelő Hálózat által dokumentált lengyel és szlovák projektek, ahol a szénipari cégek projektjavaslatait jelentősen előnyben részesítették, közben a civil társadalom, egyetemek, a megújuló energia szektor mint kulcsszereplők kimaradtak. A Bizottságnak gondoskodnia kellene arról, hogy minden érdekelt felet bevonjanak, a projektjavaslatoktól kezdve a kiválasztáson át a megvalósításig.

A Platform Titkársága bejelentette, hogy az átláthatóság növelésére létrehoznak egy online info központot a Platform részére: a különböző szénrégiókban tervezett projektekről, nyomonkövetésükről és értékelésükről; illetve arról, hogy miként járulnak hozzá a régiók szerkezet-átalakításához.

 

8552288459_59862bd7df_z.jpg

 

Végezetül az sem tartható, hogy a Platform „korszerű széntechnológiákra” vagy az ún. „tiszta szénre” összpontosít. A szén-dioxid leválasztás és -tárolás gazdaságossága és hosszú távú megvalósíthatósága bizonytalan; más „tiszta szén” technológiák pedig nincsenek összhangban a „nettó zéró kibocsátó energiaszektor” megvalósítására való törekvéssel. Ezekbe a kiforratlan technológiákba erőforrásokat befektetni ma azt jelenti, hogy a közösségek továbbra is fosszilis tüzelőanyagokat kénytelenek használni, a társadalmi szempontból igazságos régiós szerkezetátalakítás pedig lehetetlenné válik. Ez mind ellentétes a Platform céljával.

Elindítása óta a Platformra hasznos kezdeményezésként tekintenek a régiók. A szénrégióknak - köztük Észak-Magyarországnak - minden támogatásra szükségük van a szén-mentes fejlődéshez, szerkezetátalakításhoz. Mivel ez egy roppant összetett folyamat, az együttműködés extra előnyökkel jár. A Titkárság hajlandó volt méltányosabb, átláthatóbbá tenni a Platform működését. Fontos, hogy a Platform 2019 során úgy változzon, hogy elsősorban valóban a helyi közösségek érdekeit és bevonását részesítse előnyben, így az Észak-magyarországi régióét is. Az MTVSZ a Borsod fejlesztése programban ezen is dolgozik.

Öt tanulság a németek példájából

 

A német szénkivezetési bizottság 2018 júniusában alakult, hogy összehozza a szénipart, a szakszervezeteket, a szénrégiókat, a zöld civilszervezeteket, a kutatóintézeteket és az érintett közösségeket a német szénkivezetési és -átalakítási folyamat előmozdításához. A kemény küzdelem árán létrejött kompromisszumot 2019 januárjában kötötték, hogy legkésőbb 2038-ra kivezessék a szenet az országból, valamint hogy a kőszén és lignit erőművek jelentős részét 2022-re bezárják.  A javaslatokat várhatóan e hónapokban ülteti át a kormány a német jogba.

A német Szénbizottság példájából levonható tanulságok más szénrégiók számára is hasznosak lehetnek.  A bizottságok azonban nem helyettesíthetik a politikai vezetést; az ambíciózus célkitűzések pedig elkerülhetetlenek a kibocsátás-csökkentéshez szükséges hosszútávú tervezéshez és eredményekhez, a Párizsi Klímamegállapodással összhangban.

Öt tanulság, melyet levonhatunk a német Szénbizottság munkájából: 

  1. Több érdekelt fél bevonása lényeges olyan országokban, ahol a szénkivezetéssel kapcsolatos kérdések összetettek és vitásak: Az érintett érdekelt felek bevonása legitimitást és felelősséget biztosít az irányított átalakításhoz, a speciális régiós kihívásokat és lehetőségeket is megfelelően lehet így képviselni.
  2. A bizottságokat fel lehetne hatalmazni több lehetséges forgatókönyv kidolgozására, megvizsgálására. Ezzel kiegyensúlyozott szakmai tájékoztatást adnak a politikai döntéshozatal szereplőinek. Végső soron a kormányzat feladata, hogy egy konkrét utat, forgatókönyvet válasszon.
  3. Erős regionális összetevőkre van szükség: Az igazságos gazdasági szerkezetváltási stratégiák kialakítása érdekében a regionális érdekelteket a tárgyalóasztalhoz kell ültetni, a regionális erősségek kiaknázása és a kihívások feltárása érdekében. Világos jövőképeket és végrehajtható utakat kell létrehozni, a gazdasági versenyképesség és a társadalmi stabilitás biztosításához.
  4. Kulcsfontosságú kihívás a szerkezetváltás hatékony finanszírozása: A német szénkivezetés és szerkezetátalakítás a német költségvetésen alapul. Közép-Kelet-Európában viszont a szénkivezetéshez kell az EU költségvetése és például a multilaterális fejlesztési bankok is. A regionális átmeneti stratégiák finanszírozása egyedülálló lehetőség az innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságok létrehozására.
  5. A szakértői bizottságok eredményei nincsenek kőbe vésve:  A megállapodás stabilitását befolyásolhatják olyan tényezők, mint az állami támogatás, a kormányzati változások, vagy a hazai és nemzetközi gazdasági és éghajlatpolitikai trendek.

A teljes elemzés elérhető angolul itt.

Az E3G egy független agytröszt, mely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás gyorsítása érdekében munkálkodik. Az elemzést írta Rebeka Popp kutató, Alexander Reitzenstein szakpoltikai tanácsadó az E3G berlini irodájától.

 Fordította: Vásárhelyi Lilla. Szerkesztette: Botár Alexa, MTVSZ

Alsó fotó: Flickr Daniel Mennerich

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114916842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.06.30. 15:40:02

Ebbõl csak az nem derül ki, hogy mi a fenével akarják termelni az áramot a szén helyett. Mert atommal ugy nem lehet a zöldek miatt, napelemmel a fizika törvényei miatt, síkvízi vízerőmûveket nem építünk, a szél pedig errefelé olyan mint a kutya vacsorája.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása