Borsod fejlesztéséért - fórumon mutattuk be a lehetőségeket

Írta MTVSZ_Alexa , 2019. május 30. 15:13 , Hozzászólsz?

Címkék: fórum energia szmog napelem légszennyezés bánya fenntarthatóság lignit Miskolc MTVSZ energiaszegénység energiaátmenet borsod fejlesztéséért szénrégió

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érő kihívások bemutatására és a fejlesztési alternatívák megvitatására a Magyar Természetvédők Szövetsége érdekképviseleti fórumot szervezett 2019. április 30-án Miskolcon. Helyi szakértő partnerszervezeteinkkel, a Zöld Kapcsolat Egyesülettel és az Ökológiai Intézettel együttműködésben bemutattuk a Borsod fejlesztéséért programunkat; régióbeli önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek ismertették tevékenységeiket, majd panel-beszélgettünk a megye szén-mentes átmenetével kapcsolatos kérdésekről, kezdeményezésekről.

 borsodforum_tomeg.jpg

 

Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója röviden összefoglalta a Borsod fejlesztéséért program keretében készített régiós fejlesztési tanulmányát, amelynek középpontjában a vidékfejlesztés, közösségi gazdaság fellendítése áll. B.A.Z megye nem kedvez ezeknek a helyi gazdaság erősítőknek: nem fenntartható, forrás-intenzív a földhasználat, a munkahelyek jelentős részét fosszilis energia-, jármű- vagy műanyagipari ill. berendezéseket, termékeket előállító (multinacionális) nagyvállalatok gyárai adják, amelyek kevés helyi hozzáadott értékkel bírnak és inkább a régióból kifelé, exportra termelnek, azaz a termékek, profit nagyja kikerül a megyéből. Többek között ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy az egykori bányarégiók még ma is „ipari válságterületek” a térségben, magas energiaszegénységgel és környezetszennyezéssel, fiatalok és magasabban képzettek elvándorlásával vagy régión kívüli foglalkoztatásával.

A komplex kihívások megoldási irányaként Gyulai Iván a helyi, közösségi gazdaság modelljének megvalósítását javasolta: közösségen alapuló és általa irányított, az élelmiszer-termeléstől az energián át az egyéb szolgáltatásokra is kiterjedhet. A résztvevők termelői-szolgáltatói-fogyasztói közösségeket hoznak létre, amelyben mindannyian tulajdonosként lépnek fel. A kialakításához szükséges anyagi támogatás az állam által működtetett visszatérülő alapból érkezne, amely mindig újratöltődik, ahogy a működő közösségi gazdaságok a megtérülés ütemében a támogatást fokozatosan visszafizetik.

 

 

A Miskolci MJV Önkormányzat előadója által részletezett HungAiry LIFE IP projekt célja a levegőminőség javítása többek között a kidolgozott tervek jobb végrehajtásán keresztül a megyében Miskolcra és a Sajó-völgyre fókuszálva, továbbá Magyarország hét másik régiójában. Miskolc önkormányzata és a Miskolci Egyetem is részt vesznek partnerként a projektben. Középpontban a háztartások szilárd fűtéséből és a közlekedésből származó szállópor szennyezés monitorozása és csökkentése áll. Két projektet terveztek: egy részletes levegőminőség-monitorozó rendszert és egy a zöldhulladék kültéri égetése elleni kampányt, helyette a komposztálást népszerűsítve. A hatékony fatüzelésről szóló szemléletformáló kampány kötelező elem minden régióban. Miskolc egy olyan kályhamodell építését tervezi, amelyen szemléltethetik, hogy a háztartások hogyan tudják a fát tisztán és hatékonyabban fűtésre használni.

 

 

A Miskolci Egyetem előadója bemutatta, hogyan segítheti a geoinformatika a helyi megújuló energiaforrások hatékony kihasználását. A PhD kutatása során létrehozott napkataszter megmutatja a tetők, területek napenergia potenciálját Edelényre. A napkataszter segítséget nyújthat a B-A.Z megyei önkormányzatoknak, közösségeknek és vállalatoknak a napenergia-fejlesztések hatékony és gazdaságilag racionális tervezésében. A jelenlegi módszereken változtatni kellene, mivel a nagy intenzitású (akár 100%-os) támogatásokból (EU Kohéziós Alapból magyar társ-finanszírozással kiegészülve) sok új, nem hatékony kapacitású napelemet is létesítettek olyan tetőkre, amelyek nem eléggé benapozottak, vagy árnyékot vetnek rájuk a környező napelem panelek, épületek vagy fák.

 

F.Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület (mint ügyfél) társadalmi részvételi tapasztalatait osztotta meg a lignitbányászati és más ipari tevékenységek engedélyeztetése és környezeti hatásvizsgálata terén, ahol számonkérik az egészséges környezethez való lakossági jogot. A beruházások jelentős környezeti és társadalmi kárát-kockázatát és az alacsony helyi gazdasági hasznot és a minimális munkahely-teremtést alapul véve arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy tervezzék meg a lignitbányászat és lakossági lignitfűtés kivezetését Borsodból. Azaz lakossági fűtéshez ne lehessen lignitet értékesíteni vagy szociális tüzelőanyagként a lakosságra rásózni, helyette az energiatakarékossági fűtés-korszerűsítést és a tisztább fűtési módokra való átállást támogassák. (Például hőszigetelés; fűtés száraz tűzifával, lég- ill. napkollektor) Az Egyesület a Sajó-völgy levegőminőségi tervének fejlesztésén, felülvizsgálatán dolgozik, amihez 2019. május 31-ig lehetett javaslatokat adni. Lignitbányákról és légszennyezésről szóló cikkünk itt.

 

 

Vaszkó Csaba előadása a szén jelenlegi és tervezett szerepéről szólt. Bemutatta, hogy a kis borsodi lignitbányák miért jelentenek zsákutcát: összesen csak csak kb. 80 ezer tonna lignitet termelnek évente és mindössze 41 munkahelyet adnak. A lignit ráadásul alacsony minőségű, nem is használják erőműben – így olcsón a lakosságnak adják el, ami így a háztartási tüzelőberendezéseket károsítja és jelentősen szennyezi a levegőt.

Vaszkó a szociális tüzelőanyag program kihívásairól is beszélt, amely egyre több, ma kb. 180 ezer háztartást érint, az országban pedig ma is kb. 100 ezer háztartás fűt (részben) lignittel. A fő probléma ezzel a programmal az alacsony minőségű és rendkívül szennyező tüzelőanyag: száraz fa helyett frissen kivágott nedves fát, vagy még rosszabb esetben (a magas kén- ill. arzéntartalom miatt) rossz minőségű  lignitet osztanak szét. Ózd fenntartható energia- és klímaakcióterve (SECAP) „Fűts okosan tűzifával” programja példáján mutatta be: a városban földgáz- és/vagy szénfűtésű lakóépületeket állítanak át tűzifa energiahordozóra, amelyre az önkormányzat 1,34 milliárd Ft ráfordítást tervezett a 2018-2030 közötti periódusban. A tüzelőberendezések cseréje és az épületenergetikai felújítások kihozhatók 1,5 milliárd Ft-ból.

 

 

 

A nap alapján elmondható, hogy helyi és országos civil szervezetek együtt dolgoznak Borsod szén- és légszennyezés-mentes fejlesztéséért, a lignitbányák és a szénalapú fűtés fokozatos kivezetéséért (és megfelelő tiszta alternatívák támogatásáért), valamint a levegőminőségi tervek felülvizsgálatáért. Emellett megyei és helyi szemléletformáló programot terveznek a következő fűtési időszak előtt, hogy elérhetővé tegyék a térség számára a tiszta fűtési megoldásokat.

A Borsod fejlesztéséért programunk bemutatása (ide kattintva az előadások diái is letölthetők):

 

Kovács Bence, Botár Alexa, MTVSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr714869770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása