Újabb csatát nyertünk a multikkal szemben

Írta fidusz , 2018. október 21. 20:05 , 1 hozzászólás

Címkék: akció multik büntetlenül EU Európai Unió ENSZ Föld Barátai nemzetközi egyezmény Chevron UBS BindingTreaty nemzetek feletti vállalatok corporate capture

Sikeresen zárult péntek este Genfben a nemzetek feletti vállalatok és emberi jogok témakörben tervezett kötelező erejű egyezmény 4. tárgyalási fordulója. Ezzel egy újabb lépést tettünk a multik büntetlenségének véget vető kötelező erejű egyezmény megszületése felé. Beszámoló a kísérő rendezvényekről, a UBS bank előtti tüntetésről és arról, hogy a multik megpróbálják foglyul ejteni az EU-t és más nemzetközi intézményeinket, illetve megfélemlíteni az egyezményt támogató államokat (corporate capture).

high5.jpg

A péntek esti záró szavazás után a civil szervezetek ünneplik az újabb sikert, jelezve hogy várakozással tekintünk a jövő évi, 5. ülésszakra.



Rekordszámú részvétellel, hivatalosan 94 ország képviseltette magát a genfi ülésszakon, amelyen megvitattuk a multik megregulázását célzó kötelező erejű egyezmény nulladik szövegtervezetét. Megbeszéléseken a civil szervezetek mintegy 400 fővel vettek rész, köztük a Föld Barátai nemzetközi hálózat 20 országból érkezett delegáltjai. Magyarországról egyetlen civil résztvevőként, a Magyar Természetvédők Szövetségét képviselve jómagam is a Föld Barátai színeiben vehettem részt az ENSZ kormányközi munkacsoportjának 4. ülészakán.

(Az első két napról szóló rövid beszámolót ill. azt, hogy miért van szükség e kötelező erejű egyeményre, itt olvashatjátok.)

 climate_march.jpg

Még az e heti 4. ülésszakot megelőzően, október 13-án szombaton, a genfi akcióhét keretében volt egy tízezer fős tüntetés, amelynek fő témája az éghajlatváltozás elleni fellépés illetve az éghajlati igazságosság (climate justice) volt, de ez utóbbi szoros kapcsolatban van a tervezett egyezmény témájával is, hiszen az éghajlatváltozásért felelős óriáscégek, mint például a Chevron, a mai napig büntetlenül folytathatják tevékenységüket. Ráadásul a Chevron Ecuadorban még helyi őslakosok vizeit is súlyosan elszennyezte, miközben mindent elkövet, hogy kibújjon a felelősségre vonás alól. 

climate_march_0076.jpg

A Chevront 9,5 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezték Amazónia elszennyezése miatt, de a vállalat nem hajlandó fizetni - olvasható az ecuadori indián tüntető kezében levő táblán.

 

Betölteni egy hatalmas űrt

Az emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi jogi intézményrendszer fókuszában általában az államok szerepe és felelőssége áll. A nemzetekfeletti vállalatok tevékenységéből származó emberi jogértésekre jelenleg még nem terjed ki a nemzetközi jog, ezt a hatalmas űrt lenne hivatott betölteni a tervezett kötelező erővel rendelkező egyezmény – olvashatjuk a Föld Barátai Ázsia októberben megjelent kiadványának bevezetőjében.

 

Ennek az egyezménynek az a célja, hogy bezárja a nemzetközi jogban jelenleg található kiskapukat, amelyeket kihasználva a nemzetek feletti vállalatok felépítésük, struktúrájuk következtében büntetlenséget élveznek, s nem lehet őket felelősségre vonni a leányvállalataik vagy beszállítóik által elkövetett emberi jogsértések miatt – mondta Erika Mendes, a Föld Barátai Mozambik munkatársa a Real World Radionak adott interjúban.


Az, hogy véget vessünk a nemzetekfeletti vállalatok büntetlenségének, már egy évtizedek óta tartó folyamat. 2014-ben jutottunk el odáig, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a 26/9. számú határozatával létrehozta azt a kormányközi munkacsoportot, amelynek a feladata, hogy kidolgozzon egy kötelező erejű nemzetközi eszközt a nemzetek feletti vállalatok és az emberi jogok tekintetében. A 2015 és 2017 közötti három ülésszak során eljutottunk odáig, hogy tavaly végre a tagállamok és az ülésen részt vevő egyéb szereplők megvitatták az egyezmény tervezett elemeit, hogy milyen témákra terjedjen ki az egyezmény, stb. Idén pedig már az egyezmény nulladik szövegtervezete került terítékre. Az alábbi ábrán az is látható, hogy a neoliberális globalizáció évtizedeiben a multik felelőssége csupán önkéntes megállapodásokra korlátozódott.

foe_asia_untreaty_timeline.png 

(Forrás:  Föld Barátai Ázsia, 2018.)

 A nemzetekfeletti vállalatok és emberi jogok témakörében létrehozandó egyezmény idei tárgyalási fordulója az Egyesült Államok részvétele nélkül kezdődött. Donald Trump döntését követően júniusban az Egyesült Államok kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából. A tervezett egyezmény idei 4. ülésszaka előtt pedig ki adtak egy nyilatkozatot, hogy az Egyesült Államok határozottan ellenzi a kötelező erejű egyezmény létrehozását. Tekintettel arra, hogy a multik túlnyomó részének az anyaországa az USA, nem csoda, hogy Trump nem támogatja a készülő egyezményt. Bár az ülésszakon nem vettek részt, értesüléseink szerint az amerikai lobbisták megpróbáltak nyomást gyakorolni több ország delegációjára, hogy ne támogassák az egyezményt.


Az Európai Unió részvétele is meglehetősen ellentmondásos. Miközben október elején az Európai Parlament már a sokadik határozatában támogatta az egyezmény létrehozását, és szorgalmazta, hogy az Unió aktívan és támogatólag vegyen részt a mostani ülésszakon, az EU genfi képviselete inkább ezzel ellentétes álláspontot képviselt.

 

Plenáris vita és kísérő rendezvények

Az egész hét folyamán nagyon sűrű volt a program. A plenáris teremben délelőttönként és délutánonként az államok delegáltjai, a felkért szakértők és hozzászólók, a multik lobbiszervezetei valamint a civil szervezetek vitatták meg a tervezett egyezmény szövegét szoros időkeretek között (a felkért hozzászólók, szakértők talán 5-10 percet is beszélhettek, az államok 4-4 percet kaptak míg az ECOSOC státusszal rendelkező civil szervezeteknek 2-2 perces hozzászólási keret jutott). Az ebédszünetekben a civil szervezetek 1,5-2 órás kísérő rendezvényeket (side events) szerveztek az ENSZ  Palota alagsorában található termekben, ahol a multik tevékenységei által sújtott közösségek részletesebben is elmondhatták, milyen problémákat okoz a nemzetek feletti vállalatok tevékenysége, s ezek megoldására milyen elemeket szeretnének látni a készülő egyezményben. Más alkalmakon a Global Campaign tagszervezetei bemutatták a saját szövegjavaslatukat illetve hogy miként ejtik foglyul a multik az intézményeinket: az Európai Uniót illetve az ENSZ-et (corporate capture). Ezzel párhuzamosan a kerítésen kívül, a Nations téren, a törött lábú szék szobor mellett felállított sátorban egész nap zajlottak a Global Campaign által a nagyközönség számára is nyitott műhelybeszélgetések számtalan témában, és néha egy-egy szolidarítási akció erejéig csoportképeket is készítettünk.   tent_0527.jpg

A Global Campaign sátra a törött lábú szék közelében, háttérben az ENSZ Palota.

Mindezek mellett voltak találkozók a civil szervezetek és az EU delegáció között, az ecuadori levezető elnökkel is volt két megbeszélés és egyes európai tagállamok delegációival is leültünk beszélni a tervezett egyezményről. Érdekes volt a Magyarország Állandó ENSZ Képviseletét vezető nagykövet asszonnyal való találkozás, amelynek az elején megtudtuk, hogy ő korábban bíró volt, és kifejezetten érdekelte, hogy milyen hozzáadott értékeket biztosítana a tervezett kötelező erejű ENSZ egyezmény a már meglévő eszközökhöz, például az Üzleti vállalkozásokra és emberi jogokra vonatkozó irányadó elvekhez (UN Guiding Principles on Business and Human Rights) képest. Ike, a Föld Barátai Európa munkatársa, aki velünk volt ezen a megbeszélésen, megjegyezte, hogy ez volt az első alkalom, amikor az EU tagállamok közül valaki a készülő egyezmény tartalmi részei iránt is érdeklődött – legalábbis azok közül, akikkel ő találkozott a héten. Főleg esténként a Global Campaign és a Treaty Alliance tagjai és a regionális csoportosulások stratégiai egyeztetései zajlottak, emiatt már nem nagyon jutott időnk a városban (pl. a genfi egyetemen) szervezett rendezvényeken való részvételre, pedig az ecuadori barátaink beszámolója a Chevron-ügyről kifejezetten érdekelt volna. Remélem, lesz róla videó felvétel vagy blogbejegyzés valahol.

Csütörtök délelőtt: civil szervezek állásfoglalása az utolsó nap előtt

Bár az első nap az EU nem blokkolta  a nulladik szövegtervezet megvitatásának elkezdését, a vitában nem vett rész az Unió, és értesüléseink szerint a tagállamoknak is "határozottan ajánlották", hogy ne szólaljanak fel.

A tavalyi év tapasztalatai alapján nem volt kizárható, hogy az utolsó napon az EU, az Egyesült Államok vagy valamelyik másik ország megtorpedózza a folytatást. Ezért csütörtök délelőtt a Treaty Alliance, a Global Campaign to Dismantle Corporate Power és a szakszervezetek közös állásfoglalásban fogalmazták meg javaslataikat, amelyben kiemeltük, hogy várjuk hogy a zárónapon a részvevő államok elfogadják az egyezmény folytatására vonatkozó zárónyilatkozatot. Az állásfoglalásban szorgalmaztuk, hogy a zárónyilatkozatban az alábbi fő elemeket szeretnénk látni:
- egyértelmű elköteleződés arra, hogy folytatják egy 5. kormányközi munkacsoport ülésszakkal, és még annyi további kormányközi ülésszakkal, amelyek szükségesek egy ambiciózus kötelező erejű egyezmény létrehozásához;
- a kormányközi munkacsoport ülésszakok közötti időszakban pedig informális konzultációk megtartása, a civil társadalom érdemi bevonásának biztosításával;
- nemzeti szintű konzultációk a civil társadalom bevonásával;
- egy sokkal erősebb első szövegtervezet közzététele a nulladik szövegtervezethez érkezett hozzászólások alapján, beleértve a civil szervezetek és az érintett közösségek kritikai észrevételeit is;
- egy észszerű menetrend és megfelelő idő biztosítása az államok és a civil társadalom számára a nulladik szövegtervezet alapján történő további észrevételek benyújtására.

Az állásfoglaláshoz délelőtt negyed 11 és déli 12 óra között 97 civil szervezet csatlakozott, köztük három magyar szervezet, az MTVSZ, a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a HAND Szövetség. Kicsit nehezítette a csatlakozások gyűjtését, hogy közben bent a plenáris teremben folytatódott a nulladik szövegtervezet vitája a civil szervezetek hozzászólásaival, és kint a sátorban a sátorban is volt egy műhelybeszélgetés, ezért a panelben résztvevőknek nem volt internet hozzáférése. A délig csatlakozó szervezetek listáját is tartalmazó állásfoglalást ezt követően elhelyeztük a teremben jelenlevő összes tagállam asztalán, továbbá más csatornákon keresztül is terjeszteni kezdtük. Időközben folyamatosan csatlakoztak az állásfoglaláshoz a civil szervezetek a világ minden részéről, összesen 184 civil szervezet írta alá, köztük 11 hazánkból. 

 

Közjáték csütörtök délután: nem hagyjuk szó nélkül a megfélemlítést

 Csütörtökön az ebédszünetben az egyezményt támogató civil szervezetek egyik tagja egy kiadványt talált a terem végében levő asztalon, amelyben a multik lobbiszervezete, a Munkaadók Nemzetközi Szervezete (IOE), azzal fenyegette meg az államokat, hogy amelyik ország támogatja a kötelező hatályú egyezményt, az negatív gazdasági következményekkel kell, hogy számoljon. 
ioe_appendix_ih.png

Ez az államok megfélemlítésére tett kísérlet felháborította a jelenlévő civil szervezeteket, és a Global Campaign egyik tagja (Dom) csütörtök délutáni hozzászólásában szóvá is tette, hogy elfogadhatatlan hogy a multik lobbiszervezete meg akarja félemlíteni az államokat. Amikor a beszédében Dom odaért, hogy "Határozottan kiállunk a kormányközi egyeztetési folyamat befolyásolásolására tett átlátszó próbálkozás ellen!" ("We stand against this naked attempt to influence the intergovernmental process!"), a Global Campaign és a Treaty Alliance jelenlévő tagjai mind egyöntetűen csendben felálltak, majd felemelték a kezüket, így tiltakoztunk a megfélemlítés kísérlet ellen.

 

   Videófelvétel a tiltakozó akcióról:

 

 Az államok megfélemlítésére tett kísérlet a délutáni panelben résztvevő emberi  jogi szakértőket is megdöbbentette, és Carlos Lopez és L. Hughes is aggodalmát fejezte ki hozzászólásában amiatt, hogy az államok foglyul ejtésére tett kísérlet (corporate capture) történik az ülésteremben. A történteknek még másnap is volt visszhangja, mert péntek délelőtt Dél-Afrika képviselője is elítélte az országok megfélemlítésére a multik által tett kísérletet.

 

 

Péntek délután: akció a UBS bankban ill. a bank előtt

Pénteken már mindenkit a délutáni zárónyilatkozat sorsa tartott izgalomban, de azért volt még más programunk is. Délben még részt vettünk a Treaty Allience megbeszélésén, majd elindultunk a városba egy titkos "partira". A törött lábú széknél megkaptuk a szervezőktől az instrukciókat, majd 13.47-kor felszálltunk az 5-ös buszra. 2 óra után pár perccel megérkeztünk a UBS bank épületéhez. Ez a bank a korábban már említett Chevron egyik fő befektetője. Mire megérkeztünk, az aktivisták másik csoportja már bent volt a bankban, ahol egy szimbolikus akciót követően átadták a bank képviselőnek a követeléseiket. Ez idő alatt pedig mi kívülről támogattuk őket. 

 

A zárónyilatkozat vitája – az EU nélkül

Az akciót követően még időben, 3 óra körül, a zárónyilatkozat vitájának megkezdése előtt visszaértünk az ENSZ épületébe. Ami megdöbbentő volt, hogy az Európai Unió nem vett részt a zárónyilatkozat vitáján. Megtudtuk, hogy az EU arra hivatkozott, hogy nem tetszett nekik az ecuadori elnökség által beterjesztett zárónyilatkozat tervezet, de ahelyett hogy megpróbáltak volna részt venni és hozzászólni, egyezkedni a zárónyilatkozat tartalmától, inkább távol maradtak.

 

A többi ország hozzászólását követően szünetet tartottak, hogy az ecuadori levezető elnök munkatársaival kidolgozzon egy újabb javaslatot. A szünetben megjelent az EU képviselője is. Amikor megkérdeztük, hogy most mi van, azt felelte, hogy nem tetszik nekik az ecuadori elnökség délben kiosztott zárószöveg tervezete, és annak fényében fognak dönteni arról, hogy a végén támogatják-e vagy sem, hogy elvárásaiknak megfelelően változik-e a szöveg vagy sem. 

Záró ülés

A záró ülésen már felszólalt az EU is. Eléggé bicskanyitogató módon elhatárolódtak a zárónyilatkozat szövegétől, bár végül az EU mégsem blokkolta a folytatást – ebben szerepet játszhatott a civil szervezetek határozott kiállása is –, így most egy újabb csatát nyertünk, és végül a résztvevő államok elfogadták a 4. ülésszak zárónyilatkozatát. Várakozással tekintünk a jövő évi, 5. ülésszakra.

De ez még nem lefutott ügy, az EU vagy más államok még megpróbálhatják megakadályozni, felhígítani a készülő egyezményt. Tavaly év végén például megpróbálták megfúrni a kormányközi munkacsoport költségvetését, de szerencsére időben értesültünk erről, és sikerült visszaverni a szabotázs kísérletet. Mindenesetre, az EU minden egyes megszólalásából látszik, hogy az Uniót képviselő diplomaták a multik oldalán állnak, nem pedig azokén az emberekén, akiknek a jogait megsértik az európai gyökerű multik.

 
(Az EU multik által történő foglyul ejtéséről valamint az EU által a nemzetekfeletti vállalatok és emberi jogok illetve a szabadkereskedelmi és befektetési egyezmények témakörében alkalmazott kettős mércéről majd legközelebb írok bővebben.)

További informácó:

- A Föld Barátai sajtóközleménye

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr4314313215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2018.10.22. 11:22:47

Frissítés:

Egy jobb videó Dom hozzászólásáról:
twitter.com/ESCRNet/status/1053016551329288200

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása