Duna-part, természet és otthonok veszélyben: kavicsbányát nyitnának Madocsán

Írta MTVSZ_Alexa , 2018. április 04. 17:57 , 3 hozzászólás

Címkék: energia természetvédelem sóder bánya közmeghallgatás hatásvizsgálat Paks Natura2000

 

Madocsa Tolna megyei, Pakshoz közeli település. A helyiek először a békés, háborítatlan vidéki környezetről beszélnek: sétákról a Duna-parton, a lakosok többségének megélhetést nyújtó szántóföldekről és legelőkről. Büszkeségük a helyi védettséget élvező szlavón tölgyes is, ahol rendszeresen költ a fokozottan védett rétisas. Ezek az értékek most komoly veszélybe kerültek, mert egy cég felfedezte: a termőterületek alatt nagy mennyiségű kavics és homok található, sóderbányát tervez. A paksi bővítés áldozata lesz Madocsa?

FRISS HÍR a helyi lakosoktól: A május 24-i közmeghallgatás előtt másfél nappal a bányászcég 58 oldalas hiánypótlást adott be, a Duna töltés védett oldalán 1600-1700 méter futószalaggal szállítaná a kavicsot az újonnan építendő kikötőjébe, amiért szétveri a Natura 2000-es Duna-partot.

madocsa_foto_1.jpg

 

A történet még 2015-ben kezdődött, amikor a szekszárdi cég (BET-BAU Kft.) kutatási jogosultságot szerzett a területre, és ennek keretében megállapította, hogy 30 m mélységig annyi kavics található Madocsa külterületén, hogy akár 42 éven keresztül is folytathatnának ott bányászati tevékenységet. A cég ekkor tájékoztatta bányanyitási terveiről az érintett földtulajdonosokat, azt is hozzátéve, hogy csak abban az esetben kezdhetik meg az intézkedéseket, ha az önkormányzat módosítja a település rendezési tervét, és a cég által javasolt módon anyaggödörnek (vagy bányaterületnek) minősíti át a termőföldeket. Az önkormányzat még aznap meg is tette ezt, ami óriási felháborodást szült a helyiek között. Olyannyira, hogy végül vissza is vonták a módosítást: a bányateleknek kiszemelt 139 hektár (ami egyébként 160 földtulajdonost érint) továbbra is mezőgazdasági területként szerepel a nyilvántartásban. Az anyaggödörnek minősíttetés trükkje, hogy akkor nem is kell kifüggeszteni a törvényileg meghatározott helyekre a föld eladását, hanem a beruházó szinte "fű alatt" meg tudja szerezni a földeket. 

 

Ekkor a lakosok azt gondolták, megnyugodhatnak, hiszen egyértelművé tették, hogy nem akarnak bányát látni a házaiktól alig 1 km-re. Két hónappal később azonban váratlanul megjelent a bányanyitáshoz szükséges hatástanulmány a község honlapján. Ebből többek között kiderül, hogy a falu és a Duna-part közé tervezett bánya elvileg a paksi atomerőmű bővítés sóderigényét elégítené ki, és úgy számolnak, hogy akár 42 évig, az év 365 napján átlag napi 16 órában tudnának termelni.

 

madocsa_foto_9.jpg

 

A helyiek nyomban több kifogással éltek a felületes hatástanulmánnyal kapcsolatban. Ugyanis Natura 2000-es természetvédelmi terület fekszik a kijelölt bányaterülettől 200 méterre a Duna árterében és a bánya és a falu közötti legelőn is. Ezeket közvetlen fenyegeti a zaj-és levegőszennyezés és a talajvízszint csökkenés. A szállítószalagot és a szervizutat a szintén Natura 2000-es területen keresztül, 10 m szélességben vezetnék át, ennek hatását a tanulmány úgy bagatellizálja el, hogy "számolni kell az ott élő állatok elvándorlásával".

 

A védett szlavón tölgyesben fészkelő fokozottan védett rétisas rendkívül érzékeny bármilyen zavarásra. Ha növekszik a forgalom és a zaj, biztosra vehető, hogy a madarak elhagyják a fészkeket. Veszélybe kerülne az itt élők életminőségét alapvetően meghatározó Duna-part is, mert a kitermelt kavics és homok elszállításához kikötőt kellene építeni. A hatástanulmány a szárazföldi és a vízi szállítás lehetőségét is számba veszi, a cég azonban többször is jelezte, hogy ő maga a vízi utat preferálná. Még ha meg is szereznék hozzá a szükséges engedélyeket, az ártéri Natura 2000-es területen jóvátehetetlen tájsebet ejtenének.

 

Nem mintha a szárazföldi szállítás jobb megoldás lenne. A rengeteg oda-vissza járó teherautó az eleve gyenge minőségű utakon óriásira növelné a forgalmat, a zajterhelést és a felvert por kiülepedne a terményekre, otthonokra is.

madocsa_foto_4.jpg

 

A hatástanulmány nem tér ki a talajvízszint csökkenésére sem, pedig egy kavicsbánya esetében erre is számítani kell. Ha túlságosan lecsökken, annak a környező erdők és a szántóföldek is kárát látják, ráadásul nem is csak Madocsán, hanem a környező településeken is. Terméscsökkenésre lehetne számítani, ami a gazdákat ért nyilvánvaló anyagi hátrány mellett a földek értékének romlását is jelentené.

 

A lakók amiatt is aggódnak, hogy a 30 méteres bányagödör az árvízvédelmi gáttól 200 méterre létesülne és kifogásolják, hogy ennek lehetséges hatásairól sincs semmilyen vizsgálat, de féltik a falu alatt található fokozottan érzékeny felszín alatti vízbázis minőségét is.

 

madocsa_foto_12.jpg

 

A beruházó fontos tényezőkkel nem számol: ezek a termőhelyek a megélhetést jelentik a madocsaiaknak. A most élőknek és – ha megfelelően használják - a következő generációknak is. A termőföldet, ha egyszer eltűnik, többet nem lehet visszahozni. Mindegy, hogy 4 vagy 40 évig működik ott bánya, minőségi mezőgazdasági tevékenységet nem lehet többé újra végezni rajta. A beruházással várható 5-10 új munkahely (a cég szerint) - ami nevetségesen kevés a 160 érintett földtulajdonossal összevetve - lehet, hogy lehetőséget jelentene néhány helyi lakosnak, a hosszabb távú gazdasági veszteségek azonban több kárt, nehezebb megélhetést okoznának a helyieknek.

 madocsa_foto_8.jpg

 

A termőföld itt egyáltalán nem rossz minőségű és nem is belvizes, furcsa módon a cég által kiadott tájékoztató anyagokon mégis ez szerepel. A földeket nem jelölik belvizesnek a belvíz-veszélyeztetettségi térképek, és a helyi rendezési tervben is kiváló termőhelyi adottságú területként tartják nyilván. A cég kárpótlást ajánl fel a gazdáknak, akik hagyják átminősíteni a földjüket bányatelekké, a település hosszabb távú érdeke mégis az, hogy a Madocsán élő újabb generációk is boldogulni tudjanak a településen és meg tudjanak élni a mezőgazdaságból. Egy kiváló termőhelyi adottságú területet elvesztegetni meggondolatlanság.

 

Nem elhanyagolható szempont a helyiek ragaszkodása a környék háborítatlanságához. Vannak pénzzel meg nem fizethető értékek, ilyen például egy kikötővel és szállítóhajókkal meg nem zavart Duna-part, ahova az emberek kijárhatnak pihenni és feltöltődni. Ha az itt élők ezt nem akarják elveszíteni, ha szeretnének továbbra is csendes és nyugodt környezetben élni, az legalább annyira jogos szempont, mint a termőföldek értékromlásának kockázata.

 

A lakosok attól is tartanak, hogy a döntést kivehetik a kezükből. A cég már az első egyeztetések során figyelmeztetett, hogy ha ő el is áll a tervétől, jönnek majd mások, akik megkísérlik megszerezni a bányanyitáshoz szükséges engedélyeket – esetleg maga az állam, ami nemzetgazdasági érdekre hivatkozva ki is sajátíthatja a földeket. Egyelőre nem tudni, hogy a madocsai kavicsra valóban szükség lenne-e az új paksi blokkokhoz (ha egyáltalán megépülnek), vagy már működő bányákból is elő lehetne-e teremteni.

 madocsa_foto_7.jpg

 

Akkor mit lehet tenni? Mit tehetek én, akár a környéken lakom, akár messze?

A helyiek népszavazást kezdeményeztek az ügyben, a helyi választási bizottság február 16-án jóvá is hagyta a kérdéseket. A helyiek 5 nap alatt el is érték a célt, 1140 aláírást gyűjtöttek a sóderbánya ellen, ami egy 1940 fős faluban egyértelmű véleményt jelez. A hatástanulmánnyal szembeni kifogások miatt a Környezetvédelmi Hatóság közmeghallgatást rendelt el (április 12-ről elhalasztva) 2018. MÁJUS 24-ére 18:00-kor a madocsai faluházban, ahová bárki elmehet és feltehet kérdést. Lehet mozgósítani a környező települések lakosait is, hiszen a bánya megnyitása az ő életükre is hatással lehet. Érdemes követni Madocsa település honlapját és a helyi aktivista Facebook-csoportot, hogy kapcsolatba léphessünk a helyiekkel és lehetőség szerint online megosztással és/vagy élőben segíthessünk megakadályozni egy súlyos pusztítást.

madocsa.jpg

Térkép, adatok forrása: „Madocsa-homok, kavics” elnevezésű területen tervezett bányászati tevékenység megkezdése, bányatelek létesítése – Környezeti hatásvizsgálat és mellékletei [ENCONS Kft. 2017. november, Pécs]

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr5713809974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2018.04.05. 12:27:15

Meséljek?
Van egy kis falu Zala megyében, Hahót. A Zalaszentmihály-Pötréte "völgy" mentén fekszik, ez egy észak-déli irányú mocsaras völgy jelentős tőzegkinccsel. A helyi földtulajdonosok szerették volna kitermelni a tőzeget de nem kaptak rá bányajogot. Aztán az első fidesz kormány idején megjelent orbán győző(igen, AZ az orbán) a bányajogi engedélyt lobogtatva és a föld tulajdonosai végignézhették, hogy kitermelik a tözeget a területükről. Ja, lófaszt nem kaptak cserébe. Az már csak utólag derült ki, hogy a mocsaras élőhely olyan nemzetközi védelmet élvez amin eleve tilos lett volna mindennemű bányászati tevékenység.
A szomszédban vannak a pötrétei tavak, ott is egy szélhámos kapott bányajogot a földterület tulajdonosai helyett, kitermelte a tőzeget, a rekultivációt persze nem végezte el, most a terület tulajdonosait cseszegetik a hivatalok, hogy pl. miért nem telepítenek erdőt a kivágott helyett(a területet víz borítja, nincs hová erdőt telepíteni).
Mivel minden, ami a föld felszíne alatt van, az államé, jelenleg hiába tiéd a föld, a bányajogot simán megkapja más. Ha a bányagödörből tó lesz és Te szeretnél halászati jogot szerezni rá, megintcsak belefutsz, hogy bárki lenyúlhatja előled.

Erzsébet Törjékné 2018.05.22. 17:22:54

Ezt kaptuk ma ajándékba: a május 24-i közmeghallgatás előtt másfél nappal a bányász cég 58 oldalas hiánypótlást adott be, a Duna töltés védett oldalán 1600-1700 méter futószalaggal szállitaná a kavicsot az ujonnan épitendő kikötőjébe, amiért szétveri a Natura 2000-es Duna-partot. Normális világ van?

www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirdetmenyek/kornyezetvedelmi-es/tmkh-szekszardi-jarasi-hivatala-agrarugyi-es-kornyezetvedelmi-foosztalya-kornyezetvedelmi-es-termeszetvedelmi-osztalya-to-04g-80-000561-2018-szamu-hirdetmemnye

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása