A klímacsúcs, amelyről a fejlődő országok és a civilek is kivonultak

Írta MTVSZ_Alexa , 2013. december 03. 09:40 , 2 hozzászólás

Címkék: értékelés klímapolitika föld barátai cop19 varsó

Dióhéjban: az idei varsói ENSZ klímacsúcstól nem sokat vártak, csak azt, hogy a klímatárgyalások kicsit haladjanak előre. Számos fejlődő országokbeli delegáció (pl. USA, Japán, Ausztrália) viszont annyira cinikusan blokkolta az előrelépést, és a szervező lengyel kormány annyira a fosszilis, főleg szenes cégek bazárjává tette az egész klímacsúcsot, hogy a végefelé a fejlődő országoknak  és a civilszervezeteknek is elegük lett, és kivonultak a csúcsról. A csúcs végül a teljes bukást épphogy elkerülve, minimális eredménnyel zárult: legalább tovább lehet folytatni a tárgyalásokat.

Greenpeace-vel közös sajtóközleményünk itt a civilek kivonulásáról és annak okairól

A greenfo.hu cikke a kivonuló civilszervezetek nyilatkozatával 

varso_farago1.jpg

 

A nemzetközi klímapolitikai tárgyalások rövid értékelése:

Az esemény hivatalosan az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményben Részesek Konferenciájának 19. ülésszaka (COP-19) és egyúttal a Kiotói Jegyzőkönyvben Részesek Találkozójának 9. ülésszaka (MOP-9). A 2013. nov. 11-én kezdődött esemény első hetében e két eseménnyel együtt be is fejezték a tudományos-technológiai (SBSTA) ill. a végrehajtási ügyekkel (SBI) foglalkozó állandó testületek ülésszakait.

 

Tárgyalási tématerületek és kimeneteik:

Új globális megállapodás

A legnagyobb figyelem egy új globális megállapodás előkészítésére létrehozott munkacsoport tevékenységét övezi (ADP). Ez utóbbi keretében kellene kidolgozni 2015-re - a Kiotói Jegyzőkönyv már elfogadott 2020-ig tartó folytatása mellett – egy olyan új, legkésőbb 2020-ban hatályba lépő megállapodást, amely alapján már minden ország tenne valamilyen kibocsátás-szabályozási vállalást. Ezen túlmenően az újabb megállapodás rendelkezne az alkalmazkodás, a finanszírozás, a technológiai együttműködés teendőiről is. Az e munkacsoportban folytatott egyeztetések nagyon lassan haladtak, az e vitát összegző határozat csak nagyon általános megállapításokat tartalmaz.     

A kibocsátás-csökkentési vállalások

Mértéke továbbra is kulcskérdés: a varsói ülésszakon a fejlődő országok elsősorban az IPCC legújabb jelentésében bemutatott becslésekkel szembesítik a fejletteket, különösen azokat, amelyek nem voltak hajlandóak új kibocsátás-csökkentési vállalásra a 2013-2020 közötti időszakra a Kiotói Jegyzőkönyv keretében. A Jegyzőkönyv ezen „meghosszabbításának” (Dohai Módosításának) értelmében a fejlett országok többsége új vállalást tett 2020-ra (pl. az EU-tagállamok együttesen 20%-os csökkentést az 1990-es szinthez képest). Ebből azonban öt nagy kibocsátó - a "piszkos ötök" - kimaradt (Japán, Kanada, Oroszország, Új-Zéland, USA).

varso_farago3.jpg

Veszteségek és károk

A sérülékenység és az alkalmazkodás ügye különös hangsúlyt kapott a közelmúltban a Fülöp-szigeteken bekövetkezett rendkívüli erősségű tájfun nyomán. Ez ráerősített arra az igényre, hogy egy külön együttműködési mechanizmus jöjjön létre az éghajlatváltozás miatt a különösen sérülékeny fejlődő országokat érő „veszteségek és károk” kompenzálására. A tervezett nemzetközi 'Juan' mechanizmus azonban nem tudja majd e veszteségeket megfelelően kompenzálni.

Történelmi kibocsátások

Újra előkerült a régi „brazil javaslat”, amelynek értelmében meg kellene határozni az egyes országok történelmi felelősségét, azaz azt, hogy a 19. század közepétől kezdődően melyik ország mennyi üvegházhatású gázt bocsátott a légkörbe, s ennek alapján kellene elvárni azt, hogy milyen mértékű csökkentést tegyen a továbbiakban. Mindehhez pedig azt kell számításba venni, hogy az IPCC újabb becsléseiből levezethető: globális összesítésben mennyivel kellene csökkenteni a kibocsátásokat ahhoz, hogy a melegedés ne lépje át a kritikus 2C fokos értéket. (Más értékelések szerint már a 1,5C fok átlépése is veszélyes.) Brazília azt javasolta, hogy a történelmi kibocsátás-becslés témájában forduljanak az IPCC-hez: de ebben sincs egyetértés.

varso_farago_2.jpg

Finanszírozás

Szinte minden más témakör kapcsán felemlítik és külön is tárgyalják a finanszírozást, azaz a fejlődő országok intézkedéseinek támogatását. Ennek legneuralgikusabb eleme az a 2020-ra éves szinten százmilliárd USD-t elérő támogatási keret, amelyre a fejlettek tettek politikai ígéretet a korábbi években (először 2009-ben a nevezetes koppenhágai klímacsúcson). Az egyik vitatott kulcskérdés, hogy ezt a fejlettek állami forrásokból („közpénzekből”) vagy jelentős részben magánforrásokból, tehát a különböző magáncégek közreműködésével biztosítanák; ez utóbbi ellen hevesen tiltakoztak a fejlődők képviselői. Az USA pedig megtorpedózta, hogy döntsenek arról, mennyi pénzügyi támogatást kapjanak a fejlődő országok az alacsony kibocsátású gazdaságra való váltáshoz.

Karbon-piacok

Az új karbon piacok létrehozása és a globális karbonpiac felé való nyitás ügye továbbra is ellenállásba ütközött, amely üdvözlendő, tekintve, hogy a karbon piacok tévutak a kibocsátás-csökkentésben. Az EU és Svájc újra akarta nyitni a vitát, de végül az ügyet a következő bonni tárgyalásokra halasztották.

Faragó Tibor, FoE/MTVSZ helyszíni tudósító szakértőnk alapján szerkesztette: Botár Alexa

A képeket a civil kivonulásról Faragó Tibor készítette a helyszínen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr585667281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2013.12.18. 14:17:50

Azt a kretént, aki kitalálta a "fenntartható fejlődés" vagy "fenntartható növekedés" kifejezéseket, szurokba és tollba forgatva állítanám szégyenpadra mindazokkal a közgazdászokkal, környezetvédőkkel, politikusokkal és zsurnalisztákkal együtt, akik a szájukra merik venni ezt az eget rengető blődséget.

provo.blog.hu/2013/06/06/fenntarthato_stagnalas

MTVSZ_Alexa 2013.12.20. 12:02:53

A fenntartható (gazdasági) növekedés szerintem is blődség, de ne keverjük össze a szezont a fazonnal! A fejlődés minőségi változás, tehát nem azonos a növekedéssel, ami mennyiségi változás.

Egy erőforrás és minden egyéb szempontból véges, körfolyamatokkal teli világban - az emberiség szerencséjére - valóban nem lehetséges korlátlan (gazdasági vagy akármilyen) növekedés, mert mindig vannak és visszahatnak a rendszer környezeti-társadalmi-gazdasági peremfeltételei. Nem véletlen, hogy minden gyors növekedést (rajzás, pénzügyi boom, piramisjáték, intenzív kitermelés stb.) gyors letörés és a rendszer gyors összeomlása követ. Az élőlények - beleértve az embert - viszont állandóan alkalmazkodnak mert alkalmazkodniuk kell a változó környezethez (vagy kihalnak), és ezt ha úgy tetszik tekinthetjük fejlődésnek. Persze a fejlődés sem korlátlan, de szolgálhatja a fenntarthatóságot.

A 30 éves, ENSZ által életre hívott 'fenntartható fejlődés' kifejezést (ami a sustainable development tükörfordítása ) a mai gazdasági növekedés-mánia és technológiai fejlődés-mánia miatt itthon is sokan félreértik. Pedig van értelme: csak a Föld eltartóképességének megfelelő, hosszú távon is fenntartható szintig (az erőforrás megújulását biztosítva) használjuk a Föld erőforrásait. Az ff/fenntarthatóság üzenete ma az, hogy növekedés helyett csökkenteni kellene - a felhasznált energiát, anyagokat stb. a szükségleteinknek (és nem túlzott igényeinknek) megfelelően. Talán ezért is jelent meg az utóbbi időben a 'degrowth' azaz magyarul 'nem-növekedés' kifejezése.

A fenntarthatóság/ff kifejezésnél egyelőre még nem találtak ki jobbat, és valahogy akkor is el kell nevezni, amiről beszélünk. Az ff hivatalos, kitalálás-kori definíciója szerintem ma is felvállalható és az Ön írása is valami hasonlót céloz: „olyan folyamat, amely kielégíti a jelen SZÜKSÉGLETEIT anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, (ENSZ, 1987-es Brundtland-jelentés).

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása