Szénmentesítsük együtt az egyik legnagyobb fejlesztési bankot! - FRISS decemberi hírrel

Írta MTVSZ_Alexa , 2013. november 18. 13:11 , 2 hozzászólás

Címkék: konferencia éghajlatváltozás petíció klímapolitika EBRD

 

FRISS: December 10-én az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiadta a 2014-2018 közöttre érvényes új Energia Stratégiáját, melyben a nemzetközi civil követeléseinknek megfelelően szigorúbban korlátozza a szenes projektek támogatását, és "árnyék" fosszilis karbonárat is meghatároz, amivel a fosszilis energiák eddig rejtett külső (társadalmi-környezeti) költségeit jobban be lehet építeni a (látható) költségekbe. A megújuló energiákat támogató portfólióját pedig bővíti. Az EBRD igazgatója, Riccardo Puliti szerint mostantól csak "ritka és kivételes" esetekben támogatnának szenes projekteket, amikor nem áll rendelkezésre gazdaságilag életképes alternatív energiaforrás a közelben. Az EBRD tehát lépést tett a "széntelenítése" felé, azonban még jócskán marad tiszítani valója: ugyanis továbbra is támogatná szenes erőművek energiahatékonysági beruházásait, a CCS technológiával ellátott szenes erőműveket és a szenes erőművek gázüzeművé alakítását.

-----------------------------------------------------

2013. november 18. Ma Budapesten a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal közösen tiltakozó akciót tartottunk amiatt, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) továbbra sem hagy fel szennyező szenes projektek hitelezésével, sőt részt vesz a Nemzetközi Szén és Klíma Csúcson, amelyet az ENSZ klímakonferenciájával egy időben tartanak Lengyelországban.

ebrd_1.jpg

A Szén Világszervezet által szervezett széncsúcs csak az egyik fosszilis lobbi háttérrendezvény, amellyel véleményünk szerint aláássák az ENSZ klímatárgyalások folyamatát és szellemiségét. A széncsúcs fő témája ugyanis a "clean coal", azaz hogy hogyan lehetne „zöldíteni", „tisztábbá tenni" a szenet. Ezek azonban csővégi, és nem valódi próbálkozások, a szén soha nem lesz tiszta üzemanyag. Az EBRD a széncsúcson való részvételével hiteltelenné teszi minden klímabarát erőfeszítését.

ebrd_4.jpg

Vajon a bank továbbra is súlyos közpénzeket akar szén-intenzív projektekbe ölni? Még nyáron megvizsgáltuk a bank közzétett új energiastratégia-vázlatát – ebben egyelőre nem tervezték a szenes projektek hitelezésének felhagyását vagy szigorú korlátozását. Úgy tűnik, a bank egyelőre nem kezeli komolyan az éghajlatváltozás fenyegetéseit vagy a tényt, hogy pl. Magyarországnak évi 268 millió eurójába kerülnek a szenes projektek egészségügyi hatásai. (Akciónkban a szénkupac körül fekvő alakok a szén európai áldozatait jelképezik - Európában évente 18 ezer haláleset köthető a szénhez.) Márpedig a szenes projektek sem nem jelentenek újjáépítést, sem nem fejlesztik az adott országokat, csak bebetonozzák a fosszilis függőségi helyzetet, amely a világot közelebb sodorja egy éghajlati katasztrófához.

Az EBRD energiastratégia-vázlata alapján továbbra is befektetne fosszilis energiába, köztük szenes projektekbe. 2006 és 2011 között (a jelenleg érvényes stratégia hatására) az EBRD 6,7 milliárd eurós portfóliójának 48%-a ment fosszilisenergia-befektetésekre. A szenes projektek támogatása még emelkedett is ebben az időszakban, 60 millió euróról 262 millió euróra.

ebrd_2.jpg

A nyár folyamán több mint száz szervezet véleményezte az energiastratégia-vázlatot és kérte az EBRD-t, hogy társszervezetéhez, az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) hasonlóan vezessen be a szénerőművek és szénbányászati projektek hiteleit korlátozó feltételeket. Az akciónkon szimbolikusan átadtuk az EBRD fosszilis hitelei ellen tiltakozó 16 725 fő aláírását. A budapesti akción kívül ma számos más európai fővárosban voltak akciók. Az EBRD még léphet a jó irányba: az új energiastratégiát a bank igazgatótanácsa várhatóan december 10-én fogadja el.

Részletesebben érdekel, hogy mire költenek közpénzeket a legnagyobb fejlesztési bankok?

Hasznos anyagaink itt: http://www.mtvsz.hu/ujsagiro_muhely_energia_es_palagaz

Az USA, Nagy-Britannia és a Skandináv államok közben arról nyilatkoztak, hogy a továbbiakban nem támogatnak külső szenes projekteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr235641619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esimonyi 2013.11.24. 10:08:00

Az egy téves megállapítás, hogy nem lehet a szenes erőműveket szén-dioxid kibocsátás mentessé tenni. Az elmúlt évben egy élő bemutatóval egybekötött előadást tartottam Indiában (COALASIA 2012, Új-Delhi), amelyen a szakember hallgatóság előtt állítottam elő szenet szódavízből, kálium-, kalcium-, nátrium karbonát vizes oldatából (azért ezekből, mert ezek a szenes, gázos, olajos, palagázos erőművek un. füstgáz mosóiban leggyakrabban előfordulók)kémcsőben szobahőmérsékleten, atmoszférikus nyomáson, katalizátor és külső energia igénybevétele nélkül. Ott csak elmondani tudtam, hogy az általam használt anyagot ez után a reakció után regenerálni kell, amihez az energiát, akár a napsugárzás, akár a szél energiája adhatja. (Mindkettőre van hatásfok javító megoldásom is!) És ezt a bemutatót megismételtem Essenben, Bilbaóban két tudományos rendezvényen, és bárhol, bármikor meg tudom ismételni. Így nem azt kellene támadni, hogy az EBRD (és minden más fejlesztéssel foglalkozó bank)a szenes területnek pénzt ad, hanem azt követelni, hogy ennek az eljárásnak az elterjesztésére adjon!
Dr Simonyi Endre

MTVSZ_Alexa 2013.12.04. 11:04:22

Tisztelt Dr. Simonyi Endre!

Örvendetes, hogy rendszeresen felmerülnek új (magyar) k+f, technológiai ötletek, köszönöm hogy megosztotta velünk. Azonban ahogyan számos szakértő már megtette, úgy mindannyiunknak be kell látnunk: pusztán technológiával NEM lehet a - már globálissá vált, és egymással összefüggő - környezeti-társadalmi-gazdasági problémákat megoldani. Sem a múltban, sem most, sem a jövőben.

Mert ahogyan a CCS esetében, az Ön által felvázolt technológia kapcsán is felmerül:
1. ez is csővégi technológia, tehát a bányászat okozta súlyos környezeti-társadalmi károk maradnak, az erőműbe szállított szén szállítása okozta kibocsátás, az égetéskor kibocsátott egyéb, egészségkárosító szennyező anyagok továbbra is problémát jelentenek.
2. Ipari méretekben vajon honnan fog származni az elnyelető technológia kiépítéséhez és működtetéséhez, az anyag regenerációjához szükséges energia és pénz? Én nem osztom az Ön optimizmusát, a tapasztalat azt mutatja (ld. CCS-nél is), hogy nem kis nap- vagy szélerőművekkel bástyáznák ehhez körbe a szénerőművet, hanem fosszilis energiát használnának rá, leginkább a szénerőműből.
3. És ez mennyivel csökkentené a szénerőmű energiatermelési hatékonyságát (ami így is általában felháborítóan alacsony, Mo-n is volt példa 29%-os hatékonyságúra, hát még Indiában...)?

Tehát egy átlagos szénerőmű még ma is zömében csak szennyezést és egyéb környezeti-társadalmi károkat termel. Hasznosabb lenne, ha a fejlődő országok az energiatakarékos, megújuló energia alapú rendszereket építenék ki (pl. az erre szóló globális klíma alapból és más finanszírozásokból, ill. technológiatranszferből), és a fejlett országok pedig az erre való átállásra fókuszálnának pénzt és energiát. Nagyon drukkolok, hogy több K+F legyen erre. Természetesen a megújulós technológiák sem tudják magukban megoldani a problémát: anyag- és energiatakarékos gazdasági keretben, a fosszilisok helyettesítésére és nem kiegészítésére kell kiépíteni és működtetni a megújulós kapacitásokat. A fejlett országoknak fenntartható szintre kell csökkenteniük a primer energiafelhasználásukat, azaz minimalizálni az energiapazarlást.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása