Lechner Judit: Tudatos környezetvédelem, az egyetlen esélyünk az olajkorszak túlélésére?

Írta mtvszbogi , 2012. május 22. 15:23 , 6 hozzászólás

Címkék: természetvédelem termőföld nemzeti parkok védett fajok pro natura svájc

„vannak vidékek ahová nehezen
vagy el sem ér a környezetvédelem
kimossák sóid kasza is fenyeget
csupán a harmat táplálja gyökered
tisztások széle északos vízmosás
ha annak vennéd hát legyen vallomás…”

(Kányádi Sándor)

 

Szövetségünk és a svájci Pro Natura környezetvédelmi szervezet közös gondolkodásra, tapasztalatcserére épülő együttműködése elsősorban a biológiai sokféleség megőrzését célozza meg, hiszen lassan felismerjük, hogy a jó minőségű, gazdag növénytakaróval borított termőföld pótolhatatlan kincs. Svájcban a Pro Natura  évtizedek óta szervez aláírásgyűjtéseket, kampányokat, népszavazásokat, hogy a törvényhozást így kényszerítse termőföldvédelmi döntések meghozatalára.

 

Európa első nemzeti parkja éppen száz éve létesült Svájcban, itt semmiféle emberi beavatkozás nem engedélyezett, de turisták számára látogatható, a kijelölt ösvényeken. Ezen túl ma már hatszáz természetvédelmi terület felügyeletét látja el a Pro Natura szervezet. Ezekben általában van egy védett magja a területnek, ahol próbálják az eredeti ökoszisztémát megőrizni, és ehhez kapcsolódnak a természetkímélő módszerekkel művelt területek. A szervezet feladata, hogy a helyben lakókkal megismertesse saját természeti kincseiket, és érdekeltté tegye őket a megőrzésben.

Svájc a népszavazások országa, aláírásgyűjtésekkel, népi kezdeményezésekkel elérték mára, hogy a városok, úthálózatok terjeszkedését  már rendeletek   korlátozzák, és a mezőgazdasági művelés módjáról, a legeltetés, a vadászat fenntartható mértékéről folyamatos párbeszéd zajlik a hatóságok és a helyben lakók között, a civil szervezetek közvetítésével.

 

Mit hasznosíthatunk mi ezekből a tapasztalatokból?

Nálunk a természetvédelem, a nemzeti parkok léte, fenntartása a közgondolkodásban még valami fényűzésnek tűnik sokak szemében, nem tudatosult bennünk, hogy mindannyiunk elemi érdeke élővilágunk sokféleségének megőrzése.  A termőföld, a talaj ugyanis nem kimeríthetetlen erőforrás, a rajta, benne élő növények, állatok, mikroszervezetek teremtik folyamatosan újjá, őrzik meg humusztartalmát. A kőolajra alapozott, gépesített, nagyüzemi szántóföldi gazdálkodás  a végletekig elszegényíti a termőtalajt, az élővilágot. A műtrágya erejével túltermelésre készteti, kimeríti a földet, többet visz el belőle, mint amennyit visszapótol, nem hagy időt, lehetőséget a regenerálódásra. „Külszíni fejtésű búza-bányászat,” ahogy radikális környezetvédők jellemzik találóan a mai magyar agrárium sikerágazatát. 

A lét a tét…

A termőtalaj csak egyetlen módon tud megújulni, humuszban gazdagodni, termékenységben megmaradni, ha a hely adott klimatikus viszonyainak megfelelő összetételű növénytársulás borítja. Még a legkopárabb, a váztalajig rombolt területen is megindul a növényzet visszatelepülése, ha még van honnan...  Ezért létfontosságú az emberiségnek, hogy megőrizze az élőhelyeket, ahol a növények, állatok, gombák, talajlakó lények együtt védelmezik éltetőjüket, a „szent humuszt”.  Vajon nálunk hány év kellene egy népszavazás kiírásához, ahol dönthetnénk a zöldmezős beruházások, építkezések szigorú korlátozásáról, az erdők tarvágásának betiltásáról, vagy akár az ökológiai gazdálkodásba vont mezőgazdasági területek számottevő növeléséről?

Az MTVSZ és a Pro Natura közös programjának részletei itt olvashatóak.

 

Az írást szerzője és a fotók készítője Lechner Judit, a Képmás magazin újságírója

Fotók: Magyarország, Öskü környéke – Eső utáni virágos rét

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr374531924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2012.05.24. 11:26:19

„Külszíni fejtésű búza-bányászat,” :)))

Ez nagyon találó!

fidusz 2012.05.24. 11:31:31

A címhez és a témához szorosan kapcsolódik A jövő farmja c. videó: lmv.hu/node/6680

Ajánlom mindenkinek!

2012.10.21. 22:16:28

Az olajkorszaknak nem azért lesz vége mert elfogy az olaj,,emlékezz vissza a kőkorszaknak sem azért lett vége mert elfogyott a kő hanem jön egy ujj technológia.Esetünkben a szénhidrogénnel hajtott járművek helyett VAN olyan villanyautó-akkumulátor technológia amivel tisztán villannyal megtehetsz 500 km-t és kevesebb mint tíz perc alatt újra tudod tölteni,ennyi idő alatt tankolsz most is.Emlékszel száz éve lovaskocsikkal közlekedtek és nagy baj volt a világvárosok-belvárosaiban felhalmozódó sok lószar miatt.Meghirdették,hogy komoly összeggel támogatják azt a feltalálót aki feltalálja a legjobb loszarmegsemisitő találmányt.Született több mint száz jobbnál jobb loszarmegsemisitő találmány de senki nem kapott érte egy fillért sem mert jött Ottó a robbanómotorjával persze Ö se kapott egy fillért se de megoldotta a problémát.De 1908-ban villanyautóval tartották a járművek sebességrekordját és azóta csak fejlődött de nem beszélnek róla.Lásd NOVACCU technológia.Van már öt éve olyan kémiai áramforrás gyártástechnológia itt Magyarországon amit ha beraksz egy villanyautóba 5oo km-t tudsz megtenni egy töltéssel és kevesebb mit tíz perc alatt újratölthető (ennyi idő alatt tankosz most).
Novaccu Kft
Kémiai áramforrásokat tervező, fejlesztő, gyártó és értékesítő Kft.
Company for Production, Development and Trading of Chemical Power
A Novaccu Kft. rendelkezik egy új típusú villamosenergia tároló akkumulátor
gyártástechnológiájával, ami a „NOVACCU AKKUMULÁTOR” amely alkalmas az
elektromos autók villamosenergia ellátására
A rendszer rövid jellemzői:
• Gyors újratöltési lehetőség: 100%-ra való feltöltés néhány percet vesz igénybe
• Nagy energiasűrűség
• Környezetbarát villamosenergia-ellátás
• Novaccu akkumulátorban tárolt energia korlátlan ideig (akár több tíz évig) veszteség
nélkül tárolható (nincs önkisülés)
• A technológia további előnye, hogy szállítása teljesen veszélytelen
Felhasználási lehetőségek:
• A NOVACCU tároló kiválthatja a szénhidrogén hajtású járművek energiaellátását
• Alkalmas a nap- szél- víz- és atomenergia által termelt villamosenergia tárolására,
ipari mennyiségben
• Elektromos járművek hajtására használható villamosenergia tárolására .
Építettünk olyan egykerekes járművet ,,( a japánok kétkerekűjét továbbfejlesztettük ),,egy kerékkel kevesebb most megnézzük az amerikaiakat hová fogják tovább fejleszteni habár erre is azt mondták,hogy nem lehet tovább fejleszteni.Még jó,hogy ezt mi nem tudtuk így akár 900 km -t tudsz megtenni egy keréken egy töltéssel.Nézz utána a keresőkben.,,györgy vincze 900,, vagy ,,györgy vincze novaccu,,

alexandertomas 2013.08.17. 17:02:58

@: Kedves Vincze György az Ön "hozzászólásai" kontroll C kontroll V típusúak, de ez nem lenne baj, ez egy sajátos reklámnak felfogható tevékenység. Rákeresve a hivatkozásaira viszont semmi érdembelit nem lehet találni, csak ezeket a "reklám" kommenteket.
Illetve egy helyen láttam egy képet Önről és a termékről.
Hol van az az autó, amibe beépítve 500 km-t tett meg egy feltöltéssel? Csak az Ön meséiben létezik ez, vagy látható, fogható, szagolható a dolog?

alexandertomas 2013.08.17. 17:04:02

@: Kedves Vincze György az Ön "hozzászólásai" kontroll C kontroll V típusúak, de ez nem lenne baj, ez egy sajátos reklámnak felfogható tevékenység. Rákeresve a hivatkozásaira viszont semmi érdembelit nem lehet találni, csak ezeket a "reklám" kommenteket.
Illetve egy helyen láttam egy képet Önről és a termékről.
Hol van az az autó, amibe beépítve 500 km-t tett meg egy feltöltéssel? Csak az Ön meséiben létezik ez, vagy látható, fogható, szagolható a dolog?

alexandertomas 2013.08.17. 17:16:39

Bocsánat az "egykerekűről" is találtam képet igaz pont 13 kerék kell hozzá a kép szerint, de itt az akkumulátor lenne érdekes, nem a 13 kerekű egykerekű. Remélem nem a Hősök terén ment vele 900 km-t!
Arról hol láthatunk hitelt érdemlő képeket, videókat?
Én hajlok arra, legalább is szeretném, hogy működjön a dolog, de eddig nem győzött meg erről.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása