Génmódosított élelmiszerek betiltása: zavar az erőben?

Írta fidusz , 2015. október 30. 08:27 , Hozzászólsz?

Címkék: génmódosítás génpiszka Európai Parlament GMO élelmiszer-önrendelkezés TTIP StopTTIP

Szerdán az Európai Parlament leszavazta az Európai Bizottság rosszul kitervelt javaslatát, amely elvileg lehetővé tett tagállamok országuk területére vonatkozóan saját hatáskörben tilthatnák meg a génmódosított élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. A civil szervezetek - közte az MTVSZ, a Greenpeace és a Biokultúra Szövetség - üdvözölték az Európai Parlament döntését. A hazai sajtóban megjelent hírek viszont úgy tűnik, zavart keltettek az újságírók és a nagyközönség körében, ezért segítünk értelmezni a történteket.


Röviden: az Európai Parlament által leszavazott bizottsági javaslat egy hamis ígéreteket tartalmazó javaslat volt, amely tele van jogi hibákkal, és a döntéssel az Európai Parlament arra emlékezteti a Bizottságot és az európai közvéleményt, hogy a génmódosított szervezetek jelenlegi engedélyezési rendszere nem működik, és egy sokkal demokratikusabb rendszert szeretnénk, amint arra Juncker tavaly ígéretet is tett.

genpiszka_kosz_nem.png

TTIP: az óriáscégek máris befolyásolják törvényeinket

Írta fidusz , 2015. október 23. 02:56 , Hozzászólsz?

Címkék: génpiszka élelmiszer-önrendelkezés TTIP StopTTIP

A megállapodást, akárcsak a hasonlóakat, arra használják, hogy a növényvédő szerekkel, élelmiszerekkel és az erősen mérgező fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos egészségügyi aggályokat kijátszhassák.
Nick Dearden, a Global Justice Now igazgatójának írása.

01502nottip073_780px.jpg

Az autóipar által elhallgatott TTIP tanulmány

Írta fidusz , 2015. szeptember 25. 09:59 , 2 hozzászólás

Címkék: autóipar szabadkereskedelem TTIP StopTTIP dieselgate VWgate

Az elmúlt napok dízel-botrány fényében különösen aktuális, az autóipar által megrendelt, de aztán végül visszatartott TTIP tanulmányt ismertetett a The Independent. Az elhallgatott tanulmány szerint a TTIP következtében Európába beengedett amerikai járművek jelentősen megnővelhetik a halálos vagy súlyos közlekedési balesetek számát.

vw_darkside.jpg(VW: A sötét oldal - a kép forrása: Greenpeace)

TTIP: Malmström freudi elszólása felfedi Brüsszel valódi szándékait

Írta fidusz , 2015. szeptember 18. 16:52 , Hozzászólsz?

Címkék: szabadkereskedelem TTIP ISDS CETA StopTTIP Malmström

A készülő új transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények legvitatottab pontja az ún. befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS). A kritikák hatására az Európai Bizottság egy "új" befektetésvédelmi rendszert javasol, amelyet Befektetési Bírósági Rendszernek neveztek el. Egy mai varsói fórumon azonban Cecilia Malmström egy freudi elszólalásával igazolta, hogy ez csupán a régi rendszer átnevezése, a multik ugyanúgy beperelhetnék az állampolgáraik egészségét vagy a környezetet védő kormányokat.

malmstrom_varso_2.png

· 1 trackback

Közösségi energia-forradalmak a világ minden tájáról 1.

Írta MTVSZ_Alexa , 2015. szeptember 17. 11:28 , Hozzászólsz?

Címkék: energia petíció klímapolitika föld barátai jó példák aktivizálódj MTVSZ közösségi energia COP21 Párizs

Világszerte egyre több, a klímaváltozás által érintett közösség hallatja szavát és vesz részt a gyakorlati éghajlatvédelemben, azaz mutat példát az energia-forradalomban energiatudatos életmódjában, településén. Az alábbiakban ezekből mutatunk néhányat a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülve.

Ugyanis 2015 decemberében a párizsi klímacsúcson a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek, ami mindannyiunkat érint. A jelenleg asztalon levőnél nagyobb, igazságosabb vállalások és elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához, a fejlődő országok klímavédelmi segítéséhez és az energia-forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.

 csm_peru_agripina-aguilar_maman_9f7db6b6f6.jpg

PERU

"A perui kormány engedélyt adott bányász- és olajcégeknek, hogy szabadon belépjenek a védett amazóniai földekre. A Szövetségünk azért harcol jogi és más eszközökkel, hogy megvédjük földjeinket és erdőinket.„ Carlos Cenepo Pizango (San Martin-i Kecsua bennszülöttek Szövetsége, Peru)

"Egyáltalán nem esett az évszakban. A közösségünk élet-halál harcot folytat: az aszály veszélyezteti egészségünket és a helyi gazdaságainkat.” Agripina Aguilar Mamani (Zepita tartomány, Chucito, Peru)

 

2014-ben az ENSZ klímacsúcsot a perui Lima városában tartották. Peru is azon országok közé tartozik, amely alacsony kibocsátásaival kevéssé járult hozzá az éghajlatváltozáshoz, alig kapott a területén folyó fosszilis alapú fejlesztések hasznából, mégis nagy árat fizet az éghajlatváltozás miatt, elsősorban a pusztító és egyre gyakoribb és nagyobb aszályok miatt.

A területén szennyező fosszilisenergia-projektek a vízhez és földhöz való hozzáférést is befolyásolják. A perui kormány új törvényt hozott, amely olaj- és bányászcégek számára megengedi az amazóniai bennszülött közösségek sokszor védett, sérülékeny földjére való szabad belépést. A törvény szerint a befektetők nemcsak a projekt-területre, hanem a projekt által várhatóan közvetlenül érintett tágabb területre is hozzáférést ad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégek szabadon használhatják a szerintük szükséges területeket a kitermelő projektjeik számára.

Nemzetközi olaj- és bányászcégektől jövő fenyegetések, megfélemlítés ellenére a perui közösségek elszántan ellenállnak. 15 ezer fős tüntetéseket, érdekérvényesítő fórumokat tartanak, jogi vonalon támadják a törvényt. Különösen fontos, hogy a párizsi klímacsúcs előtt nemzetközi és hazai színtéren emelnek szót a valódi éghajlatvédelmi megoldásokért: jelentős kibocsátás-csökkentésért, az amazóniai erdőirtások megállítását, közösségi tulajdonú megújuló rendszerek kiépítéséért és a kisközösségi élelmiszer-ellátásért.

 

Az EU-USA kereskedelmi tárgyalások ránk kényszerítik a génpiszkált élelmiszereket

Írta fidusz , 2015. szeptember 07. 12:23 , Hozzászólsz?

Címkék: szabadkereskedelem génpiszka Európai Bizottság TTIP EFSA StopTTIP

A géntechnológia cégek, valamint az amerikai és a kanadai kormány felől érkező nyomás hatására a kereskedelmi tárgyalások árnyékában az Európai Bizottság ránk szabadítaná az engedéllyel nem rendelkező génmódosított élelmiszereket. Föld Barátai Európa birtokába került levél szerint az Európai Bizottság a „zéró tolerancia” feloldási lehetőségenek vizsgálatára kérte fel Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA).
ttip-postcard-cinema-550.jpg

· 1 trackback

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) adócsalás (1) adóelkerülés (1) adományozás (1) adóparadicsomok (1) Agent Orange (1) agroüzemanyagok (2) akció (1) akciónk (2) aktivizálódj (16) atom (3) atomerőmű (3) autóipar (1) autómentes nap (1) Bankfigyelő (2) bányaprojekt (1) barátai (1) Berlin (1) biodiverzitás (2) biogazdálkodás (1) biokert (2) börzsőny (1) cancún (20) CETA (4) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (1) csarna völgy (1) cselekedj (2) csernobil (1) cunami (1) dieselgate (1) EBRD (3) EFSA (1) egészség (1) éghajlatváltozás (26) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (10) élelmiszer önrendelkezés (1) ellenállás (1) energia (8) energiabiztonság (3) energiatakarékosság (14) energiatudatosság (3) energia kutatás (1) erdő (2) eredményhirdetés (1) értékelés (6) esőerdők (1) EU (3) Európai Bizottság (1) Európai Parlament (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (2) fejlődő országok (1) felvonulás (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (7) föld (2) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (5) föld barátai (26) Föld Barátai (3) föld napja (1) folyószabályozás (1) fotó (1) fukusima (2) fűszernövények (1) gáz (2) gazdasági (1) génmanipuláció (2) génmódosítás (4) génpiszka (13) glifozát (2) globális akciónap (1) globalizáció (4) GMO (2) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) Green-Go (1) gyógynövények (1) gyomirtó (2) háztartás (3) hellókarácsony (1) honlapajánló (2) hulladék (1) hülyeség kora (1) IARC (2) ISDS (1) japán (1) jelentés (2) jó példák (1) katasztrófa (1) képek (4) késés (1) kiadvány (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klímapolitika (18) költségek (4) konferencia (19) könyv (1) környezeti-társadalmi károk (1) közösségépítés (3) közösségi energia (4) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) land grab (5) Lechner Judit (1) levél (1) lobbi (1) magvetés (2) Malmström (1) marco jelenti (19) megújuló energia (1) millenniumi celok (2) Mongólia (1) Monsanto (1) MTVSZ (5) NAFTA (1) nemzeti parkok (1) no2ISDS (2) no gmo (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ökológiai lábnyom (1) olajpálma (1) olajszennyezés (1) olkiluoto 3 (1) önkénteseink (2) palagáz (1) pályázat (5) pénz (1) petíció (11) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) reménysugár (1) riadólánc (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (1) Seralini (1) shell (1) StopTTIP (12) strukturális alapok (2) sugárzás (2) szabadkereskedelem (12) szalmaépítészet (2) szavazás (1) szénerőmű (1) szökőár (1) tájfajták (2) talajpusztulás (1) természetvédelem (4) termőföld (6) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) TTIP (14) TTIPkedd (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (2) válság (1) védett fajok (2) Verespatak (1) vers (1) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) világbank (2) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (1) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) WHO (2) WTO (1)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!