Monsanto Tribunal: emberiség elleni bűntett miatt citálták nemzetközi (népi) bíróság elé Monsantot

Írta fidusz , 2016. október 16. 09:08 , 1 hozzászólás

Címkék: emberiség elleni bűntett génpiszka Monsanto ökocídium vegyianyagok Monsanto Tibunal

Ezen a hétvégén Hágában nemzetközi (népi) bíróság elé állították a vegyipari-géntechnológiai óriáscég Monsantot. Pénteken kezdődött a Monsanto Tribunal, amelynek során egy neves bírókból és jogászokból álló testület fog ítéletet mondani számos tanú vallomása alapján arról, hogy a tevékenysége során a Monsanto követett-e el emberiség elleni bűntettet ill. elkövette-e a nemzetközi egyezményekben még nem szereplő "ökocídium" bűntettét?

monsanto-730x350.jpg

Vallónia-Brüsszel menti meg Európát a CETA-tól?

Írta fidusz , 2016. október 13. 07:10 , Hozzászólsz?

Úgy néz ki, az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elleni közdelemben a Vallónia-Brüsszel Szövetségi Parlament lesz a jó fiú, és az ő ellenállásunkon hiúsulhat meg az egyezmény október végére tervezett aláírása.

stopceta_foee_2974.jpg

Az ombudsmani hivatalban megrendezett múlt heti CETA konferenciánkon azt mondtam, hogy bár az Európai Bizottság már arra készül, hogy október végén a tagállamok nevében a kanadai kormányfővel együtt aláírják az egyezményt, továbbra is hiányzik több EU tagállam beleegyezése. A tagállamok brüsszeli állandó képviseleteinek tegnapi találkozója (Coreper) után a Views.EU azt írta, hogy hat tagállam még mindig nem áll készen arra, hogy támogassa a CETA aláírását.

Belgiumban az összes tartomány hozzájárulása kellene az egyezmény aláírásához, de a tegnapi hírek szerint a Vallónia-Brüsszel Szövetségi Parlament tegnap úgy szavazott, hogy továbbra sem járul hozzá a CETA aláírásához. Őket ugyanis nem győzte meg az Európai Bizottság és Kanada által javasolt magyarázó nyilatkozat, amely állítólag orvosolná a CETA kapcsán a tagállamok és civil szervezetek által felvetett aggályokat. E nyilatkozat-tervezetről egyébként már mi is többször kifejtettük, hogy lényegében semmi sem ér, porhintés csupán, és csak a tagállamok és a közvélemény megnyugtatását szolgálná. Hétfőn a Transnational Institute, a Föld Barátai Európa, a PowerShift, a BothEnds és az Aitec közös elemzése ízekre is szedte a magyarázó nyilatkozatot. Úgy tűnik, a Vallónia-Brüsszel Szövetségi Parlament képviselőinek aggályait sem sikerült eloszlatnia a Bizottságnak ezzel a nyilatkozattal. A hírek szerint pénteken a vallóniai regionális parlament egy hasonló tartalmú, a CETA aláírásának elutasítását javasló határozatot fog megszavazni.

Tehát, van rá esélyünk, hogy nem fog hozzájárulni az összes EU tagállam illetve régió a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény aláírásához. Jelen esetben viszont úgy néz ki, hogy a vallóniai-brüsszeli régiók parlamentjei vívják meg helyettünk a szabadságharcot: ezúttal "Brüsszel [és Vallónia] üzent Brüsszelnek."

Október 13., csapataink továbbra is harcban állnak.
#StopTTIP, #StopCETA

CETA: erősödő ellenállás Európa-szerte

Írta fidusz , 2016. szeptember 22. 07:30 , 2 hozzászólás

Címkék: cselekedj aktivizálódj szabadkereskedelem Pozsony TTIP CETA StopTTIP Malmström

Az elmúlt napokban százezrek tüntettek a Kanadával és az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi egyezmények ellen Németországban, Ausztriában, Brüsszelben. Lázár János osztja a CETA-val kapcsolatos aggodalmakat. A multik már a spájzban vannak. Munkanélküliséghez, egyenlőtlenséghez, a jólét csökkenéséhez vezet az CETA. Az Országgyűlés előtt egy határozati javaslat a CETA aláírásáról (vagy alá nem írásáról). Ma és holnap: informális miniszteri tanácsülés valamint CETA-ellenes tüntetések és civil rendezvények Pozsonyban. Hétfőn az EU kereskedelmi biztosa Budapestre látogat – tüntetés a Kossuth téren, fórum az egyetemen.

aoa_s17_2.jpg
Százezrek tüntetnek a CETA és a TTIP ellen

Úgy néz ki, hogy az idei ősz egyik legfontosabb témája az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) lesz. A TTIP-tárgyalások állítólagos zsákutcába jutásával kapcsolatos hírek lehetővé tették, hogy végre érdemi figyelem irányuljon a CETA-ra is, amely egyrészt legalább olyan veszélyes mint a TTIP, másrészt az Európai Bizottság szeretné, hogy a tagállamok az ősz folyamán aláírnák ezt a megállapodást Kanadával. Az európai és kanadai civil szervezetek viszont mindent megtesznek, hogy keresztülhúzzák a multinacionális cégek és az Európai Bizottság terveit. Ezért meghirdették az „Autumn of Action” kampányt – magyarul talán az „Ellenállás ősze” lehetne a legjobb fordítás –, amelynek keretében számos demonstráció volt és lesz szeptember folyamán. Kezdésként a németek és az osztrákok adták meg az alaphangot: szombaton hét német nagyvárosban voltak CETA- és TTIP-ellenes megmozdulások, amelynek keretében a szervezők becslése szerint összesen 320 ezren tiltakoztak a Kanadával illetve az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény ellen.

Ausztriában is több városban tüntettek szombaton a CETA és a TTIP ellen, összesen kb. 30 ezren vonultak az utcákra. Kedden pedig Brüsszelben volt egy 15 ezres tüntetés.


Magyarország mondjon nemet az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre!

Mindeközben hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszterhez írt nyílt levélben hívtuk fel a figyelmet: az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény sérti Magyarország érdekeit, ezért azt szorgalmazzuk, hogy Magyarország ne támogassa az egyezményt. A Greenpeace, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyarországért Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett levelet 107 civil szervezet írta alá.

Lázár János osztja a CETA-val kapcsolatos aggodalmakat

Hétfőn a parlamentben is téma volt a CETA: az LMP a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésben próbálta megtudni, hogy támogatja-e a kormány a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt. A kérdésre válaszolva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szabadkereskedelmi egyezményekről nem a kormány, hanem a parlament dönt majd. Azt is hozzátette, hogy elmondta, hogy osztja az CETA-val kapcsolatos aggodalmakat.


Munkanélküliséghez, egyenlőtlenséghez, a jólét csökkenéséhez vezet az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény

Az amerikai Tufts Egyetem munkatársai elkészítették az első független tanulmányt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény várható gazdasági hatásairól. Míg a hivatalos előrejelzések szerint 0,08% GDP növekedést okozna a CETA, a Tufts Egyetem munkatársai által használt ENSZ Global Policy Model alapján viszont az jött ki, hogy a CETA hatására
- 200 ezer munkahely szűnne meg az EU-ban
- 316-1331 euróval csökkennének a munkabérek
- csökkenni fognak a kormányzati bevételek
- 0,49%-kal csökkenne a GDP az EU-ban

Összességében tehát a CETA nemcsak a gazdasági recesszióhoz fog vezetni, de növeli a munkanélküliséget, a társadalmi egyenlőtlenségeket, negatív hatással lesz a társadalmi kohézióra egy már egyébként is bonyolult és törékeny politikai helyzetben.

A teljes anyag: CETA Without Blinders: How Cutting ‘Trade Costs and More’ Will Cause  Unemployment, Inequality and Welfare Losses
Összefoglaló itt érhető el.


Benyújtották a parlament elé a CETA-ra vonatkozó határozattervezetet

Úgy néz ki, a kormány tényleg azt szeretné, hogy a parlament döntsön a CETA esetleges aláírásáról, ugyanis kedden be is terjesztették az országgyűlés elé a H/12180 számú határozati javaslatot az Európai Unió és tagállamai valamint Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) aláírásával kapcsolatos álláspontról.

A határozati javaslat lényege: "Az Országgyűlés a Megállapodás tartalmának ismeretében egyetért azzal, hogy a Kormány a Megállapodást alá írja/nem ért egyet azzal, hogy a Kormány a megállapodást aláírja." Reméljük, úgy dönt majd a parlament, hogy nem ért egyet a CETA aláírásával. Egyelőre még nem tudjuk, mikor fog tárgyalni illetve szavazni a határozatról az Országgyűlés, amint megtudunk bármit is, hírt adunk róla.

stop-ceta.jpg

A multik már a spájzban vannak

A CETA-val kapcsolatos üzenetünket megpróbáljuk eljuttatni a hazai közvéleményhez és a döntéshozókhoz is:
"A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat." -- írta Farkas István Tamás vegyészmérnök, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke; dr. Kelemen András orvos, a Magyarországért Egyesület elnöke és Roszík Péter agrármérnök, a Biokultúra Szövetség alelnöke a Magyar Idők hasábjain tegnap megjelent közös véleménycikkében. Ajánljuk figyelmetekbe!

Informális miniszteri tanács és trójai faló Pozsonyban

Ma és holnap lesz Pozsonyban az EU kereskedelmi minisztereinek informális tanácsülése, amelynek napirendjén szerepel a CETA és a TTIP is. Ezért a CETA-t ellenző európai civil szervezetek számos megmozdulást, rendezvényt szerveznek a tárgyalásokkal párhuzamosan. Ma délután lesz egy sajtótájékoztató, amelyen a civil szervezetek bemutatnak egy friss tanulmányt a CETA várható negatív hatásairól, majd ezt követően egy panelbeszélgetés a CETA-ról. Estefelé pedig, amikor a miniszterek közös vacsorája lesz, egy demonstráció keretében tiltakozunk a CETA ellen.

2_04a_aoa-bratislava.jpg

 

Péntek délelőtt, miközben a miniszterek a CETA-ról és a TTIP-ről tárgyalnak, lesz egy nemzetközi demonstráció, amelyre számos környező országból (Ausztriából, Lengyelországból, Horvátországból, Németországból, Csehországból és hazánkból is) érkeznek kisebb-nagyobb csoportok.  Látványelemként a Föld Barátai Európa 8 méteres trójai falovát is bevetjük, arra utalva, hogy a CETA valójában a multik és a TTIP trójai falova. Péntek délután pedig műhelybeszélgetések lesznek a CETA kapcsán.

ceta_hammer.jpg

Malmström Budapesten – tüntetés a Kossuth téren, fórum a Budapesti Gazdasági Egyetemen

Hétfőn, szeptember 26-án Budapestre látogat Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosa, hogy tárgyaljon a kormány és a parlament tagjaival a TTIP-ről és a CETA-ról illetve részt vegyen egy fórumon a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen hétfő délután egy CETA ellen tiltakozó demonstrációt szervezünk a Kossuth téren, egy kb. 4 méter magas, felfújható “CETA kalapács” felállításával – szimbolizálva az tervek szerint a CETA részét képező befektetési bírósági rendszert. Követeljük, hogy a kormány és az EU ne írja alá a CETA-t, továbbá azonnali hatállyal állítsák le a TTIP-tárgyalásokat! Kezdés 13 órakor a Kossuth téren, a Parlament déli bejárata előtti területen (az Andrássy-szobor környéke). 15 óra körül pedig átvonulunk a Budapesti Gazdasági Egyetem elé (Budapest, V. Markó u. 29-31.). Fontos, hogy minél többen részt vegyünk ezen a megmozduláson! Gyere el, terjeszd a hírt!

Malmström budapesti programjának nyilvános részeként lesz CETA/TTIP fórum Budapesti Gazdasági Egyetemem a Külügyminisztérium szervezésében: Párbeszéd a polgárokkal Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos részvételével.  
Hát, ha párbeszéd a polgárokkal, akkor üzenjünk Brüsszelnek, hogy nem kérünk a "trójai" egyezményekből! Mondjuk el a magyar kormány képviselőinek, hogy azt szeretnénk, hogy Magyarország nemet mondjon az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA), amely éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja mint a TTIP: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a "offshore"  bíróságokon az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat!
A fórumra szeptember 23-ig lehet jelentkezni a parbeszed@eu.hu e-mail címen.

#StopCETA! #StopTTIP!

A Kína-USA klímavédelmi bejelentés - mennyire vagyunk megmentve?

Írta MTVSZ_Alexa , 2016. szeptember 06. 15:02 , Hozzászólsz?

Címkék: energia megújuló energia klímapolitika éghajlatvédelem USA Kína COP21 Párizs

 

A kínai parlament jóváhagyta a Párizsi Megállapodást, Obama az USA elnöke pedig aláírta a Megállapodás elfogadásáról szóló nyilatkozatot, így mindkét ország formálisan részese lesz a Megállapodásnak. Ezt értékelve összeszedtünk néhány érdekes tényt és ábrát Kínáról, a megújuló energiákról és a helyzetről - mennyire vagyunk megmentve?

23616595622_00f0c90dc2_z.jpg 

Gondolatok a Kína-USA bejelentés kapcsán…

1. Mindkettő fontos lépés a felektől és a Megállapodás formális jóváhagyási (ratifikációs) folyamatát is előreviszi, hiszen a Megállapodást a globális kibocsátás min. 55%-áért felelős országoknak kell elfogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen. Az USA és Kína együttesen a globális kibocsátások közel 40%-áért felelős. (A ratifikációval az adott szerződést vagy megállapodást az ország jogszabályai közé iktatják, nemzeti nyelven a szövegét kihirdetik és hatályba léptetik).

 

2. A bejelentés mutatja, hogy a kínai kormány komoly éghajlatvédelmi lépéseket szándékozik tenni, elismeri a nem-cselekvés súlyos hatását a kínaiakra, a kínai környezetre és gazdaságra. Ennek keretében vállalnák, hogy 2030-ig 60-65%-kal csökkentik az egységnyi GDP-re eső üvegházgáz-kibocsátásukat 2005-höz képest, és hogy az energiamixük legalább 20%-át megújulók teszik ki 2030-ra. Ehhez a gazdaságot alacsony kibocsátásúvá alakítják át, fosszilis energia helyett megújuló energiába fektetnek be. Ez a kínai kibocsátás-csökkentési terv azonban egyelőre csak szándéknyilatkozat.  A Párizsi Megállapodás alapján nem kell nemzetközi jogi kötelezettséget vállalniuk, tehát anélkül hagyhatják jóvá a Megállapodást.

Mindenesetre a gyorsan növekvő ill. fejlődő országok egyelőre többet vállaltak a Megállapodáshoz a kibocsátás-csökkentés terén, azaz lehetőségeikhez képest jobban kivennék a részüket, mint a fejlett országok. Viszont még ennél is több és sürgősebb vállalásra van szükség a klímaváltozás kordában tartásához.

 

3. Obamát otthon sokan próbálták meggyőzni, hogy az USA ne írja alá a Megállapodást, köztük republikánus szenátorok. Az USA formálisan részese lett a Párizsi Megállapodásnak az azt „elfogadó” nyilatkozat elnöki aláírásával és átadásával. Az okmányt szokatlan módon a G20 idején Kínában adta át az USA-elnök (és a kínai elnök is) az ENSZ-főtitkárnak.

Anno éppen az USA miatt nem lett formálisan Párizsi Jegyzőkönyv (a Kiotói Jegyzőkönyv mellett) , hanem Megállapodás. Így az USA-nak nem kellett ratifikálnia, hanem úgy tekintették, hogy az „csak” az eredeti 1992. évi klímás ENSZ Keretegyezmény egy végrehajtási eszköze, aminek jóváhagyásához elegendő az elnöki jogkör – a republikánusok így nem tudták megakadályozni. (Ld. a Kiotói Jegyzőkönyv aláírását később a republikánus többség visszavonatta). Igaz, az USA környezetterhelés-csökkentő vállalásai eddig elég gyengék.

 

4. A klímaváltozás káros hatásai már világszerte tapasztalhatók, rekord-döntögető hőmérséklet-emelkedéseket mérnek, eközben a Párizsi Megállapodás még mindig túl gyenge a szükséges klímavédelmi válaszok terén. Életbe lépése esetén is legalább 3,4 C fok lenne a globális átlaghőmérséklet-emelkedés, pedig a kritikus 1,5 C fokos emelkedésen belül kellene maradni - ehhez még ebben az évtizedben kell komoly vállalásokat tenni.

 

5. Arra van szükség, hogy Obama elnök és más fejlett országok vezetői jelentős kibocsátás-csökkentési vállalásokat tegyenek erre az évtizedre, és a fosszilis- és atomenergiát támogató közpénz-folyamokat irányítsák át az energiatakarékos, megújuló alapú gazdaság fejlesztésére. Sok fejlődő ország már előbbre tart ebben.

 

"Trójai" egyezmények: újabb homokszemek a gépezetben

Írta fidusz , 2016. szeptember 02. 16:41 , Hozzászólsz?

Címkék: szabadkereskedelem Ausztria TTIP CETA StopTTIP Sigmar Gabriel

Tovább gyűrűznek az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) végét jelző hullámok. Már az osztrák kormányfő is ellenzi a TTIP-et, sőt azt is kijelentette, hogy az EU-Kanada egyezmény hatályba (CETA) lépését sem fogja támogatni Ausztria. A német gazdasági miniszter viszont továbbra is támogatja. Mi áll a háttérben?

27645192383_345e495ce1_1k.jpg

Kedden készítettem egy rövid összefoglalót a német gazdasági miniszter által a TTIP-tárgyalások kudarcáról tett kijelentését követően kialakult helyzetről. A hét elején még úgy tűnt, hogy Sigmar Gabriel bejelentése csupán a német választási kampány nyitánya ill. egy kicsit a figyelem elterelése, azáltal, hogy ha mindenki a TTIP állítólagos kudarcára figyelve hátradől, akkor a háttérben szépen csendben keresztül lehet nyomni az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), amely egyébként legalább olyan veszélyes, mint a TTIP.

Hogy ez a vélemény nem teljesen megalapozatlan, arra Glyn Moody, az Ars Technika hasábjain közzétett elemzése is aláhúzza. A szerző a cikkben arról ír, hogy Németország szociáldemokrata gazdasági minisztere  Sigmar Gabriel azzal szeretné megkoronázni politikai pályafutását, hogy a jövő évi választásokat követően szeretne az ország kancellárja lenni. Ehhez egyik lépésként azt használja fel, hogy beáll az egyre népszerűtlenebb EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt kritizálók táborába. Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet a szerző, hogy miközben Gabriel erősen kritizálja a TTIP-et, az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a CETA viszont továbbra is teljes mellszélességgel támogatja. Gabriel ugyanis nem szeretné, hogy ő maga, vagy pártja, az SPD úgy tűnjön fel az emberek - de talál leginkább az üzleti szféra - szemében, mint aki "kereskedelem-ellenes" lenne. Ennek bizonyítására tehát Gabriel továbbra is támogatja a CETA-t, miközben megpróbál szavazatokat szerezni a nagyobb, és jóval ismertebb TTIP elutasításával.

Számos, TTIP és CETA ellen küzdő civil szervezet aktivistái egyetértenek ezzel az elemzéssel. Sokan azt mondják, hogy a CETA valójában a TTIP becsempészése a hátsó ajtón (vagy más szóval a TTIP trójai falova). Annak illusztrálására, hogy a CETA legalább olyan veszélyes egyezmény mint a TTIP, még a nyár folyamán készítettünk egy háttéranyagot az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) veszélyeiről. Az anyag rövid összefoglalója itt elérhető. A hét elején pedig kanadai és európai civil szervezet hozta nyilvánosságra egy tanulmányt, amely azt mutatja be, hogy a CETA veszélybe sodorja az európai élelmiszerbiztonságot.

stop-ceta.jpg


Az első hírekben még mindenki a TTIP-ről beszélt csak (ill. Gabriel egy picit fényezte a CETA). Gabriel bejelentését először cáfolta az Európai Bizottság, majd Angela Merkel valamint az amerikai kormány szóvivője is. Tovább borzolta viszont a hullámokat a francia miniszter, aki kedden már belebegtette, hogy Franciaország szorgalmazni fogja a TTIP-tárgyalások leállítását fogja szorgalmazni. Szerdán már arról szóltak a hírek, hogy most már Ausztria sem támogatja a TTIP-t, de a CETA-ról ekkor még mindig nem esett szó. Csütörtökre viszont a helyzet még tovább gyűrűződött, ugyanis ekkor már arról számoltak be a hírügynökségek, hogy Ausztria a TTIP mellett a CETA-t is ellenzi. Egy szerda esti rádióinterjúban ugyanis azt mondta az Christian Kern osztrák kancellár, hogy Ausztria a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi megállapodás ügyében is hajlandó konfrontálódni az Európai Unió más tagállamaival. Végre a CETA ellen is kezdenek fellázadni egyes EU-tagállamok? Talán még nem késő... Most, hogy Ausztria végre beharangozta, hogy nemet mondanának a CETA-ra, reméljük más tagállamok is beállnak a sorba. Jó lenne, ha a magyar kormány is nemet mondana a CETA-ra, ami az Országgyűlés június 13-i határozata alapján teljesen megalapozott döntés lenne.

ceta_global_justice.jpg


Mindenesetre talán nem véletlen, hogy a német gazdasági miniszter TTIP tárgyalások kudarcát sugalló kijelentését követően néhány napon belül eljutottunk oda, hogy már reális esély mutatkozik az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény megakadályozására. A Brexit, és átalában az EU egyre erősödő válságának egyik fő tényezője, hogy az Európai Bizottság a tagállamok állampolgárainak akaratát figyelmen kívül hagyva próbál olyan politikákat ráerőltetni a tagállamokra, amelyek elsősorban a multinacionális cégek érdekeit szolgálják, sokszor az EU polgárai egészségének ill. környezetünk védelmével szemben. A görög válság során a "trojka" tevékenysége is ezt mutatta. Egyre több civil szervezet mondja - és mi is így gondoljuk -, hogyha az Európai Bizottság ill. egyes tagállamok vezető politikusai mindenáron keresztül akarják nyomni a CETA-t, amely legalább olyan rossz mint a TTIP, azzal csak tovább mélyítik az EU válságát.
Bölcsebb lenne tényleg leállítani a TTIP-tárgyalásokat és nemet mondani a CETA-ra!

#StopTTIP #StopCETA!

Jé, ez nálunk is működhet... Közösségi energia pénzügyek

Írta MTVSZ_Alexa , 2016. szeptember 02. 13:04 , 2 hozzászólás

Címkék: pénz energia megújuló energia energiatudatosság közösségi energia

 

Megújuló energiát termelni vagy energiatakarékos fejlesztéseket végigvinni közösség bevonásával is lehet. Ha kevés a pénzünk, nincs alkalmas felületünk napelemre vagy más miatt nem tudunk önállóan belevágni, a közösség anyagi forrásai, közös tudása, ideje segítségével könnyebb lehet a beruházás és működtetés. Ráadásul így több közünk lehet a saját energiaellátásunkhoz, a közösség magát fejlesztheti; de minimum részesedik a termelt megújuló energia profitjából, az átvételi ár alapján.

A korábbi posztokban bemutatott európai példákat itthon is alkalmazhatjuk lehetőségeinkre szabva. (Következő bejegyzésünk a hazai példákról szól majd.) Mivel a finanszírozás kulcskérdés, lássuk, hogy az Európa-szerte elterjedt, közösségi energia beruházások finanszírozására alkalmas pénzügyi modellek vagy kombinációik hogyan működnek:

 napelem-kozosseg.jpg

 

  1. Teljes vagy részleges közösségi finanszírozás (crowdfunding)

Helyi lakosok, magánszemélyek részjegyeket vásárolnak, ezzel biztosítva a (céges vagy  önkormányzati fotovoltaikus (PV) erőműhöz a kezdőtőkét vagy annak egy részét. A cég – pl. a Spar Ausztriában - számára ez tiszta villamos energia beszerzést, marketinget és hosszú távú vásárlói kapcsolatot jelent. A naperőmű-részesedést vásárló magánszemélyek éves bérleti díjat vagy céges kedvezményt/kupont kapnak, a beruházás élettartamával arányosan. A cégnek ez garantált forgalom, hiszen a kedvezményt/kuponokat csak náluk lehet beváltani. A részjegy-tulajdonosok számára a banki hozamoknál magasabb éves hozamot és felelős befektetést jelent. A szerződés felmondása legkorábban néhány pl. öt év után lehetséges, eljárási díj levonása mellett.

A modell itthon hasonló lehet, országos kereskedelmi hálózatú céggel, az alacsonyabb garantált átvételi ár miatt az osztrák 5%-osnál kisebb, de még így is kedvező hozammal megvalósítható. Az energiakereskedésre jogosult napelem telepítő cégnek is előnyös, hiszen a cég átvállalja az ügyfelekkel a kapcsolattartást. A modell egyszerűbb, készpénzes változatában az üzemeltető vagy telepítő cég (pl. Bécsben a „Wien Energie”) fizeti meg az éves bérleti díjakat. Ez azonban itthon vélhetően pénzügyi tevékenységnek számítana.

 

wienenergie.jpg

 

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) adócsalás (1) adóelkerülés (1) adományozás (1) adóparadicsomok (1) Agent Orange (1) agroüzemanyagok (3) akció (2) akciónk (2) aktivizálódj (17) atom (4) atomerőmű (5) Ausztria (1) autóipar (1) autómentes nap (1) Bankfigyelő (3) bányaprojekt (1) barátai (1) Berlin (1) biodiverzitás (2) biogazdálkodás (1) biokert (2) börzsőny (1) cancún (20) CETA (8) chillout (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) csarna völgy (1) cselekedj (3) csernobil (2) cunami (1) demokrácia (1) dieselgate (1) dohányipar (1) EBRD (4) EFSA (1) egészség (1) éghajlatváltozás (37) éghajlatvédelem (1) EIB EBRD (1) élelmiszer-önrendelkezés (10) élelmiszer önrendelkezés (1) életmód (1) ellenállás (1) emberiség elleni bűntett (1) endokrin (1) energia (15) energiabiztonság (4) energiatakarékosság (16) energiatudatosság (5) energia kutatás (1) erdő (2) eredményhirdetés (1) értékelés (6) esőerdők (1) EU (3) Európai Bizottság (1) Európai Parlament (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (2) fejlődő országok (1) felvonulás (1) fenntarthatóság (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) fogyasztás (9) föld (2) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (5) Föld Barátai (4) föld barátai (26) föld napja (1) folyószabályozás (1) fotó (1) fukusima (2) fűszernövények (1) Game over (1) gáz (2) gazdasági (1) gázvezeték (1) génmanipuláció (2) génmódosítás (4) génpiszka (14) glifozát (3) globális akciónap (1) globalizáció (4) GMO (2) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) Green-Go (1) gyógynövények (1) gyomirtó (3) háztartás (3) hellókarácsony (1) honlapajánló (2) hulladék (1) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (1) igazságosság (1) ISDS (3) japán (1) jelentés (2) jó példák (1) katasztrófa (1) képek (4) késés (1) kiadvány (1) Kína (1) Kishantos (3) kitermelőipar (1) klíma (1) klímapolitika (26) klíma igazságoság (5) költségek (4) konferencia (20) könyv (1) környezeti-társadalmi károk (1) közösségépítés (5) közösségi energia (7) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) land grab (5) Lechner Judit (1) levél (1) lobbi (1) magvetés (2) Malmström (2) marco jelenti (19) megújuló energia (4) Merkel (1) millenniumi celok (2) Mongólia (1) Monsanto (2) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (5) NAFTA (2) nemzeti parkok (1) no2ISDS (2) no gmo (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ökocídium (1) ökológiai lábnyom (1) olajpálma (1) olajszennyezés (1) olkiluoto 3 (1) önkénteseink (2) palagáz (1) pályázat (5) Párizsi Megállapodás (1) pénz (2) petíció (11) Philip Morris (1) Pozsony (1) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) reménysugár (1) riadólánc (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) Seralini (1) shell (1) Sigmar Gabriel (2) StopTTIP (18) strukturális alapok (2) sugárzás (2) szabadkereskedelem (19) szalmaépítészet (3) szavazás (1) szénerőmű (1) szökőár (1) tájfajták (2) talajpusztulás (1) technológia (1) természetvédelem (4) termőföld (6) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) TTIP (21) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (2) USA (1) válság (1) védett fajok (2) vegyianyagok (2) Verespatak (1) vers (1) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) világbank (2) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (1) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) WHO (2) WTO (1)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!