CETA: erősödő ellenállás Európa-szerte

Írta fidusz , 2016. szeptember 22. 07:30 , 2 hozzászólás

Címkék: cselekedj aktivizálódj szabadkereskedelem Pozsony TTIP CETA StopTTIP Malmström

Az elmúlt napokban százezrek tüntettek a Kanadával és az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi egyezmények ellen Németországban, Ausztriában, Brüsszelben. Lázár János osztja a CETA-val kapcsolatos aggodalmakat. A multik már a spájzban vannak. Munkanélküliséghez, egyenlőtlenséghez, a jólét csökkenéséhez vezet az CETA. Az Országgyűlés előtt egy határozati javaslat a CETA aláírásáról (vagy alá nem írásáról). Ma és holnap: informális miniszteri tanácsülés valamint CETA-ellenes tüntetések és civil rendezvények Pozsonyban. Hétfőn az EU kereskedelmi biztosa Budapestre látogat – tüntetés a Kossuth téren, fórum az egyetemen.

aoa_s17_2.jpg
Százezrek tüntetnek a CETA és a TTIP ellen

Úgy néz ki, hogy az idei ősz egyik legfontosabb témája az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) lesz. A TTIP-tárgyalások állítólagos zsákutcába jutásával kapcsolatos hírek lehetővé tették, hogy végre érdemi figyelem irányuljon a CETA-ra is, amely egyrészt legalább olyan veszélyes mint a TTIP, másrészt az Európai Bizottság szeretné, hogy a tagállamok az ősz folyamán aláírnák ezt a megállapodást Kanadával. Az európai és kanadai civil szervezetek viszont mindent megtesznek, hogy keresztülhúzzák a multinacionális cégek és az Európai Bizottság terveit. Ezért meghirdették az „Autumn of Action” kampányt – magyarul talán az „Ellenállás ősze” lehetne a legjobb fordítás –, amelynek keretében számos demonstráció volt és lesz szeptember folyamán. Kezdésként a németek és az osztrákok adták meg az alaphangot: szombaton hét német nagyvárosban voltak CETA- és TTIP-ellenes megmozdulások, amelynek keretében a szervezők becslése szerint összesen 320 ezren tiltakoztak a Kanadával illetve az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény ellen.

Ausztriában is több városban tüntettek szombaton a CETA és a TTIP ellen, összesen kb. 30 ezren vonultak az utcákra. Kedden pedig Brüsszelben volt egy 15 ezres tüntetés.


Magyarország mondjon nemet az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre!

Mindeközben hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszterhez írt nyílt levélben hívtuk fel a figyelmet: az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény sérti Magyarország érdekeit, ezért azt szorgalmazzuk, hogy Magyarország ne támogassa az egyezményt. A Greenpeace, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyarországért Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett levelet 107 civil szervezet írta alá.

Lázár János osztja a CETA-val kapcsolatos aggodalmakat

Hétfőn a parlamentben is téma volt a CETA: az LMP a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésben próbálta megtudni, hogy támogatja-e a kormány a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt. A kérdésre válaszolva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szabadkereskedelmi egyezményekről nem a kormány, hanem a parlament dönt majd. Azt is hozzátette, hogy elmondta, hogy osztja az CETA-val kapcsolatos aggodalmakat.


Munkanélküliséghez, egyenlőtlenséghez, a jólét csökkenéséhez vezet az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény

Az amerikai Tufts Egyetem munkatársai elkészítették az első független tanulmányt az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény várható gazdasági hatásairól. Míg a hivatalos előrejelzések szerint 0,08% GDP növekedést okozna a CETA, a Tufts Egyetem munkatársai által használt ENSZ Global Policy Model alapján viszont az jött ki, hogy a CETA hatására
- 200 ezer munkahely szűnne meg az EU-ban
- 316-1331 euróval csökkennének a munkabérek
- csökkenni fognak a kormányzati bevételek
- 0,49%-kal csökkenne a GDP az EU-ban

Összességében tehát a CETA nemcsak a gazdasági recesszióhoz fog vezetni, de növeli a munkanélküliséget, a társadalmi egyenlőtlenségeket, negatív hatással lesz a társadalmi kohézióra egy már egyébként is bonyolult és törékeny politikai helyzetben.

A teljes anyag: CETA Without Blinders: How Cutting ‘Trade Costs and More’ Will Cause  Unemployment, Inequality and Welfare Losses
Összefoglaló itt érhető el.


Benyújtották a parlament elé a CETA-ra vonatkozó határozattervezetet

Úgy néz ki, a kormány tényleg azt szeretné, hogy a parlament döntsön a CETA esetleges aláírásáról, ugyanis kedden be is terjesztették az országgyűlés elé a H/12180 számú határozati javaslatot az Európai Unió és tagállamai valamint Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) aláírásával kapcsolatos álláspontról.

A határozati javaslat lényege: "Az Országgyűlés a Megállapodás tartalmának ismeretében egyetért azzal, hogy a Kormány a Megállapodást alá írja/nem ért egyet azzal, hogy a Kormány a megállapodást aláírja." Reméljük, úgy dönt majd a parlament, hogy nem ért egyet a CETA aláírásával. Egyelőre még nem tudjuk, mikor fog tárgyalni illetve szavazni a határozatról az Országgyűlés, amint megtudunk bármit is, hírt adunk róla.

stop-ceta.jpg

A multik már a spájzban vannak

A CETA-val kapcsolatos üzenetünket megpróbáljuk eljuttatni a hazai közvéleményhez és a döntéshozókhoz is:
"A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetik az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat." -- írta Farkas István Tamás vegyészmérnök, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke; dr. Kelemen András orvos, a Magyarországért Egyesület elnöke és Roszík Péter agrármérnök, a Biokultúra Szövetség alelnöke a Magyar Idők hasábjain tegnap megjelent közös véleménycikkében. Ajánljuk figyelmetekbe!

Informális miniszteri tanács és trójai faló Pozsonyban

Ma és holnap lesz Pozsonyban az EU kereskedelmi minisztereinek informális tanácsülése, amelynek napirendjén szerepel a CETA és a TTIP is. Ezért a CETA-t ellenző európai civil szervezetek számos megmozdulást, rendezvényt szerveznek a tárgyalásokkal párhuzamosan. Ma délután lesz egy sajtótájékoztató, amelyen a civil szervezetek bemutatnak egy friss tanulmányt a CETA várható negatív hatásairól, majd ezt követően egy panelbeszélgetés a CETA-ról. Estefelé pedig, amikor a miniszterek közös vacsorája lesz, egy demonstráció keretében tiltakozunk a CETA ellen.

2_04a_aoa-bratislava.jpg

 

Péntek délelőtt, miközben a miniszterek a CETA-ról és a TTIP-ről tárgyalnak, lesz egy nemzetközi demonstráció, amelyre számos környező országból (Ausztriából, Lengyelországból, Horvátországból, Németországból, Csehországból és hazánkból is) érkeznek kisebb-nagyobb csoportok.  Látványelemként a Föld Barátai Európa 8 méteres trójai falovát is bevetjük, arra utalva, hogy a CETA valójában a multik és a TTIP trójai falova. Péntek délután pedig műhelybeszélgetések lesznek a CETA kapcsán.

ceta_hammer.jpg

Malmström Budapesten – tüntetés a Kossuth téren, fórum a Budapesti Gazdasági Egyetemen

Hétfőn, szeptember 26-án Budapestre látogat Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosa, hogy tárgyaljon a kormány és a parlament tagjaival a TTIP-ről és a CETA-ról illetve részt vegyen egy fórumon a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen hétfő délután egy CETA ellen tiltakozó demonstrációt szervezünk a Kossuth téren, egy kb. 4 méter magas, felfújható “CETA kalapács” felállításával – szimbolizálva az tervek szerint a CETA részét képező befektetési bírósági rendszert. Követeljük, hogy a kormány és az EU ne írja alá a CETA-t, továbbá azonnali hatállyal állítsák le a TTIP-tárgyalásokat! Kezdés 13 órakor a Kossuth téren, a Parlament déli bejárata előtti területen (az Andrássy-szobor környéke). 15 óra körül pedig átvonulunk a Budapesti Gazdasági Egyetem elé (Budapest, V. Markó u. 29-31.). Fontos, hogy minél többen részt vegyünk ezen a megmozduláson! Gyere el, terjeszd a hírt!

Malmström budapesti programjának nyilvános részeként lesz CETA/TTIP fórum Budapesti Gazdasági Egyetemem a Külügyminisztérium szervezésében: Párbeszéd a polgárokkal Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos részvételével.  
Hát, ha párbeszéd a polgárokkal, akkor üzenjünk Brüsszelnek, hogy nem kérünk a "trójai" egyezményekből! Mondjuk el a magyar kormány képviselőinek, hogy azt szeretnénk, hogy Magyarország nemet mondjon az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA), amely éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja mint a TTIP: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégek a "offshore"  bíróságokon az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat!
A fórumra szeptember 23-ig lehet jelentkezni a parbeszed@eu.hu e-mail címen.

#StopCETA! #StopTTIP!

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9711734869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.09.23. 12:40:48

"A multik már a spájzban vannak. Munkanélküliséghez, egyenlőtlenséghez, a jólét csökkenéséhez vezet az CETA."

Igen, basszátok meg, ezt láttuk a rendszerváltás óta, hogy a multik megjelenése munkanélküliséghez vezet, semmint munkahelyek teremtéséhez...

Fekete Pestis 2016.09.23. 13:31:35

.@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya:

(...) mert a munkahelyekett a magyar KKV-k teremtik. Nem is beszélve a GDP-röl, meg az uj technológiák alkalmazásáról.

Mint ez köztudott.

Éppen ezért törik a frissdiplomások kezüket lábukat hogy magyar KKV-nél dolgozhassanak, és ne kelljen a gonosz multikhoz menni.

;)

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása