A Kína-USA klímavédelmi bejelentés - mennyire vagyunk megmentve?

Írta MTVSZ_Alexa , 2016. szeptember 06. 15:02 , Hozzászólsz?

Címkék: energia megújuló energia klímapolitika éghajlatvédelem USA Kína COP21 Párizs

 

A kínai parlament jóváhagyta a Párizsi Megállapodást, Obama az USA elnöke pedig aláírta a Megállapodás elfogadásáról szóló nyilatkozatot, így mindkét ország formálisan részese lesz a Megállapodásnak. Ezt értékelve összeszedtünk néhány érdekes tényt és ábrát Kínáról, a megújuló energiákról és a helyzetről - mennyire vagyunk megmentve?

23616595622_00f0c90dc2_z.jpg 

Gondolatok a Kína-USA bejelentés kapcsán…

1. Mindkettő fontos lépés a felektől és a Megállapodás formális jóváhagyási (ratifikációs) folyamatát is előreviszi, hiszen a Megállapodást a globális kibocsátás min. 55%-áért felelős országoknak kell elfogadnia ahhoz, hogy életbe léphessen. Az USA és Kína együttesen a globális kibocsátások közel 40%-áért felelős. (A ratifikációval az adott szerződést vagy megállapodást az ország jogszabályai közé iktatják, nemzeti nyelven a szövegét kihirdetik és hatályba léptetik).

 

2. A bejelentés mutatja, hogy a kínai kormány komoly éghajlatvédelmi lépéseket szándékozik tenni, elismeri a nem-cselekvés súlyos hatását a kínaiakra, a kínai környezetre és gazdaságra. Ennek keretében vállalnák, hogy 2030-ig 60-65%-kal csökkentik az egységnyi GDP-re eső üvegházgáz-kibocsátásukat 2005-höz képest, és hogy az energiamixük legalább 20%-át megújulók teszik ki 2030-ra. Ehhez a gazdaságot alacsony kibocsátásúvá alakítják át, fosszilis energia helyett megújuló energiába fektetnek be. Ez a kínai kibocsátás-csökkentési terv azonban egyelőre csak szándéknyilatkozat.  A Párizsi Megállapodás alapján nem kell nemzetközi jogi kötelezettséget vállalniuk, tehát anélkül hagyhatják jóvá a Megállapodást.

Mindenesetre a gyorsan növekvő ill. fejlődő országok egyelőre többet vállaltak a Megállapodáshoz a kibocsátás-csökkentés terén, azaz lehetőségeikhez képest jobban kivennék a részüket, mint a fejlett országok. Viszont még ennél is több és sürgősebb vállalásra van szükség a klímaváltozás kordában tartásához.

 

3. Obamát otthon sokan próbálták meggyőzni, hogy az USA ne írja alá a Megállapodást, köztük republikánus szenátorok. Az USA formálisan részese lett a Párizsi Megállapodásnak az azt „elfogadó” nyilatkozat elnöki aláírásával és átadásával. Az okmányt szokatlan módon a G20 idején Kínában adta át az USA-elnök (és a kínai elnök is) az ENSZ-főtitkárnak.

Anno éppen az USA miatt nem lett formálisan Párizsi Jegyzőkönyv (a Kiotói Jegyzőkönyv mellett) , hanem Megállapodás. Így az USA-nak nem kellett ratifikálnia, hanem úgy tekintették, hogy az „csak” az eredeti 1992. évi klímás ENSZ Keretegyezmény egy végrehajtási eszköze, aminek jóváhagyásához elegendő az elnöki jogkör – a republikánusok így nem tudták megakadályozni. (Ld. a Kiotói Jegyzőkönyv aláírását később a republikánus többség visszavonatta). Igaz, az USA környezetterhelés-csökkentő vállalásai eddig elég gyengék.

 

4. A klímaváltozás káros hatásai már világszerte tapasztalhatók, rekord-döntögető hőmérséklet-emelkedéseket mérnek, eközben a Párizsi Megállapodás még mindig túl gyenge a szükséges klímavédelmi válaszok terén. Életbe lépése esetén is legalább 3,4 C fok lenne a globális átlaghőmérséklet-emelkedés, pedig a kritikus 1,5 C fokos emelkedésen belül kellene maradni - ehhez még ebben az évtizedben kell komoly vállalásokat tenni.

 

5. Arra van szükség, hogy Obama elnök és más fejlett országok vezetői jelentős kibocsátás-csökkentési vállalásokat tegyenek erre az évtizedre, és a fosszilis- és atomenergiát támogató közpénz-folyamokat irányítsák át az energiatakarékos, megújuló alapú gazdaság fejlesztésére. Sok fejlődő ország már előbbre tart ebben.

 

abra01.png

 

Kína és a megújuló energia: bíztató elemek is vannak

- A megújulók fejlesztése előtt elsőbbséget kell kapjon az energiahatékonyság, energiatakarékosság. Kína korábban 2003 és 2030 közöttre 30 százalékkal vállalta csökkenteni az energiaintenzitását, azaz az egységnyi GDP megtermeléséhez felhasznált energia nagyságát. 2013-ban az Ázsiai Fejlesztési Bank 853 millió dollárt fektetett energiahatékonysági projektekbe.

- Árnyalja azonban a képet, hogy az utóbbi években tapasztalható energiaintenzitás-csökkenéshez hozzájárult a korábbi extra gyors gazdasági növekedési ráta csökkenése is. Továbbra is jelentős a cementiparból származó szén-dioxid kibocsátás és a növekvő metán-kibocsátás is.

- A Kínában termelt szél- és napenergia jobban nőtt, mint Kína teljes áramigénye, azaz az új áramigényt mind ezekből a megújuló forrásokból fedezték.

- A Kínában termelt szél- és napenergia növekménye 2015-ben nagyobb volt, mint Dánia teljes áramigénye.

- A világban 2015-ben újonnan telepített szélerőmű kapacitás fele ill. az új napelem kapacitás negyede Kínában történt.

- Kína 31 GW új szélenergia kapacitást telepített 2015-ben, ami azt jelenti, hogy átlag az év minden órájában egy nagy szélturbinát állított. Ugyanekkor 15 GW napelemet telepített, azaz az év minden órájában több mint egy futballpályányit.

- Az új kínai megújuló energia célok hasonló szintű megújuló kapacitás-bővítést irányoznak elő 2020 végéig. Ez a következő 5 évben az Egyesült Királyság teljes áramtermelési kapacitásának megfelelő kapacitás-bővítést jelent Kínában.

- Kína szénigénye már harmadik éve esik. A szén a legnagyobb, és néhány évvel ezelőttig a leggyorsabban növő szén-dioxid kibocsátási forrás globálisan. Egyúttal a legsúlyosabb légszennyező, közel 400 ezer ember haláláért felelős a világon.

Az előrejelzések szerint a kínai üvegházgáz-kibocsátás 2030 táján érheti el a csúcsát a jelenlegi trendek alapján.

 

Kína és az álmegoldások: nem múló affér

- Ugyanakkor Kína évek óta jelentős összegeket öl saját palagáz kitermelése fejlesztésébe. Ez azonban csak drága, környezetileg és társadalmilag káros, agresszív technológiával lehetséges.

- Exportálni kívánja nukleáris ipari technológiáját, berendezéseket, részegységeket. Sokfelé tárgyalnak: egyrészt újabban a szaúdiak felé, másrészt erőltetik a briteket: a britek vagy felhúzzák kínai pénzből a világ legdrágább atomerőművét, vagy ne is számítsanak jó kereskedelmi egyezményre. Közben pedig egyre-másra jönnek a hírek a kínai atomerőművek problémáiról, titkolózás övezte biztonsági vizsgálatokról.

 

 

A világ és a megújuló energiák - friss ábrákon

Az ábrákról egy hasznos rövid elemzés itt.

abra04.png

 

abra05.png

 

Kína felelősségéről az éghajlatváltozás terén itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr8111682037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása