Ragyogó spanyol napkertek és lengyel biogáz-hálózat, avagy mitől működik a közösségi energia? Nr.2.

Írta MTVSZ_Alexa , 2016. augusztus 26. 09:35 , Hozzászólsz?

Címkék: fogyasztás energia közösségépítés energiatudatosság közösségi energia

 

Közösségi Energia programunkban Skóciától Lengyelországig számos közösséget megismertünk, és azon dolgoztunk, hogy itthon is minél több olyan energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezés induljon, amelynek hasznából minél többet részesül a helyi közösség. A skótok után most a lengyel és spanyol jó példákat mutatjuk be és azt is, hogy mit tanulhatunk belőlük itthon.

lengyel_energiaszov.png

 

Biogáz-hálózatba kapcsolt lengyel települések

Lengyelország első energiaszövetkezete 2014. júniusában alakult egy energetikai magáncég (BioPower), egy ESCO és négy helyi önkormányzat részvételével a Lublini régióban. A „Mi Energiánk” (Nasza Energia) szövetkezet 15 db 0,5-1 MW energia és hő előállítására alkalmas, önkormányzati területen telepített biogáz-üzemet köt össze egy ún. energia rácsban. Az üzemek tehát egy autonóm hálózatban kapcsolódnak össze, amely kiegyensúlyozza a rendszert. Az egyik termelő egység csomóponton át a nemzeti villamosenergia-rendszerhez is csatlakozik, így ha az autonóm rendszerben nettó többletenergia-termelés lép fel, azt el tudják adni a nemzeti hálózatba. Alapesetben a megtermelt energia a tagok energiaszükségletét  fedezi. A rendszerbe kapcsolt biogáz-üzemek helyben termelt biomasszát használnak, így járulnak hozzá a helyi fejlesztéshez és munkával látják el a helyi gazdálkodókat, amellett, hogy a szövetkezeti tag önkormányzatokat (középületek, közvilágítás) és helyi lakosokat a rövid ellátási láncnak köszönhetően akár 20%-kal olcsóbban látják el árammal és hővel.


A szövetkezeti tagság nyitott minden egyéni és vállalati lengyel szereplő számára; minden tag egy szavazattal rendelkezik a szövetkezet közgyűlésében, függetlenül attól, hogy hány részvénye van. A projekt beruházási szakasza 7 évre tervezett. A tagok rendszeres információt kapnak az energiatermelésről és -fogyasztásról; egyszerűsített energia-szerződést kötnek. A projekt teljes költsége kb. 36 millió euró, melynek 70%-át a regionális operatív programból tervezik fedezni. További támogatókat és befektetőket keresnek a fennmaradó költségek fedezésére.

 

Mit tanulhatunk a példából?

2016-ban  a főbb kihívások, amely más hasonló kezdeményezések számára is hasznos tapasztalat: 1. A potenciális szövetkezeti tag ill. biomassza-beszállító gazdálkodókat fontos már a projekt elején megkeresni, és velük egyeztetve kialakítani a rendszert, mert utólag sokkal nehezebbnek bizonyult a gazdálkodók toborzása. 2. Hasonlóan, az önkormányzatok aktivitását is erősíteni kell a közös pénzügyi-adminisztratív tervezéssel, és sok egyeztetésre, az önkormányzati helyi energetikus ill. koordinátor rendszeres képzésére és konzultációjára van szükség ahhoz, hogy maguk az önkormányzatok is kellő szerepet vállaljanak a projektben. 3. A magyarhoz hasonlóan húzódó lengyel megújuló energia törvény és a kapcsolódó áramátvételi támogatási rendszer (amely jelenleg a nagy állami cégeknek kedvez) jobban segítse elő a kis- és közepes közösségi energia kezdeményezések alakítását és fenntartását; megbízható jogi keret hiányában ezek nehezen működnek. Jelenleg ugyan van némi állami támogatás a prosumer-ek (energiatermelő és egyben -fogyasztó, ilyenek a közösségi energia kezdeményezések is) számára, és a fel nem használt energiafelesleget a kisebb prosumer-ek el tudják adni a hálózatba, de a nagyobb közösségi energiaprojektek jelenleg (2016) még el vannak tiltva ettől.

Infók: http://www.power-to-the-people.net/2014/11/local-energy-brings-greater-democracy-in-poland/  ,http://nasza-energia.com/en/

 spanyol_napkert.jpg

 

Spanyol Napkert és "brilliáns" települési komplex energiaprogram

 

Spanyolország első megújuló energiaszövetkezete a 2011-ben Barcelonában alapított Som Energia (Mi vagyunk az energia), amely mára több mint 26 ezer tagot és 36 ezer áram-vásárlót számlál. €100 letét fejében lehet taggá válni, a tag jogosult megújuló energia kedvező vásárlására (normál áram áron, kedvező áramszerződéssel), és részesedhet a megújulós fejlesztések 4-7%-os nyereségéből. Ugyanis a szövetkezet bevételeiből folyamatosan bővítik, fejlesztik a szövetkezet tulajdonában levő megújuló energia termelő berendezéseket (napelem, szélfarm). 

 

A Huerta Solar (Napkert) egy non-profit üzleti vállalkozással (Ecooo) társult energiaszövetkezet, amelyben bármely spanyol lakos társtulajdonosa lehet tetőkre helyezett napelemeknek, egy vagy több pénzügyi holding segítségével. Az első napkert, egy 20 kW-os (33070 kW/év) naperőmű a DK-i Sisante városban már össze is gyűjtötte a szükséges 100 befektető tagot. A Föld Barátai Spanyolország és az Ecooo 2016-ban már a Huerta Solar 2 alakításán dolgozik, amely 10kW-os napelem farm Leganés-ben, Madridhoz közel, és már €100 –tól részesedés váltható a projektbe.

 

A Barcelona melletti Rubí településen 2013-tól futó „Rubí Brilla” projekt jó példa arra, hogy közösségi szinten is érdemes a leghamarabb megtérülő befektetéssel, az energiafelhasználás csökkentésével kezdeni. A szemléletformálással és főleg low-tech megoldásokkal elért megtakarításokat visszaforgatják a közösség további tagjai részére, így egyre több lakost elérve egyre nagyobb mértékben képesek gátat szabni a településről kiáramló energiaköltségeknek. A program kiterjed minden szereplőre:

 

RUBI BRILLA programelemek:

Közszektor:

Ipari szektor:

Kiskereskedelem:

Háztartások:

Energiahatékonyság és megújuló energia (EE-RES) program a közigazgatásban:

 

- szemléletformálási program

- iskolákban: EURONET 50/50 program

 

Pilot projekt a Katalán Térképészeti Közintézettel

(ICC)

 

Vezető cégekkel EE-RES tudásmegosztás, hálózatosodás

 

Tripla Helix Modell: megállapodás a Városi Tanács és a Barcelonai Műszaki Egyetem között

 

SmartCom: intelligens energia menedzsment és telekommunikációs szolgáltatások

Környezettudatos üzleti modellek:

 

- Energia auditok

 

- Jó gyakorlatok (ön)ellenőrző lista

- RES használata: hozzáadott üzleti érték

 

“Fenntartható business” brand

 

A családok reprezentatív részét célzó EE-RES pilot projekt

 

Energia auditok

 

Térinformatikai tanulmány (GIS Study): a város energetikai térképe (napkataszter stb.)

 

Energiaszegény családok támogatása

 

 

Mit tanulhatunk a példából?

Spanyolországban 2015-ben életbe léptettek az egyéni energiatermelőket igazságtalanul és visszamenőleg sújtó különadót – köztük azokra, akik a saját háztetejükre napelemeket raktak, hogy saját részre áramot termeljenek. Még ebben az energia-demokráciával szembemenő szabályozási környezetben is alakítanak spanyol lakosok energiaszövetkezeteket, amely a közösségi energia koncepció sokrétű előnyeit mutatja. 2015-ben az adó hatására csak 50 MW új fotovoltaikus kapacitást építettek be az országban, ennek viszont legalább fele közösségi energiás kezdeményezés volt! Példamutató a lakosság elkötelezettsége is, 2015 szeptembere óta töretlen a példamutató ‘Libera al Sol’ (Szabadítsd fel a Napot!) társadalmi kampány, amely a hátrányos jogszabályi környezet javításán és a lakosság szemléletformálásán, mozgósításán dolgozik.

Infók: https://www.somenergia.coop/es/welcome-to-som-energia/

Az alábbi kisvideó jól összefoglalja a Rubí Brilla program elemeit, angolul:


 

A következő posztban a hazai közösségi energia terveket, ötleteket ismerhetitek meg.

Érdemes a többi példa és finanszírozási modell között is böngészni - töltsd le ingyenesen Közösségben az erő kiadványunkat (2016 nyár, 5 Mb pdf)

 

Fotók forrása: naszaenergia.com, facebook.com/ecooo.revolucionsolar

További infók, anyagok: www.mtvsz.hu/kozossegi_energia

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr111648588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) cop21 Párizs (1) COP21 Párizs (8) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) MTVSZ (26) mtvsz (3) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) shell (1) Shell (4) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) video (10) videó (1) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása