Génpiszka: egyszer fenn, egyszer lenn

Írta fidusz , 2011. február 23. 16:39 , Hozzászólsz?

Egyre jobban visszaszorul a génmódosított növények termesztése Európában: két év alatt 23%-os csökkenés. Bulgária is betiltotta a génmódosított kukoricát. Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények? Brüsszel feloldja a zéró toleranciát. Jó és rossz hírek a génmódosítás frontról.


Ha tegnap délelőtt lett volna időm megírni ezt a blogbejegyzést, valószínűleg az akkor kiadott sajtóközleményünk címét használtam volna fel: Zuhanórepülésben a génmódosított növények termesztése Európa-szerte -- Szélesednek a repedések a biotechnológiai ipar mítoszain. Délután viszont jött a hír, hogy az EU tagállamok megszavazták az engedéllyel nem rendelkező génmódosított takarmányokra vonatkozó "zéró tolerancia" feloldását, ezzel megnyitva a kaput a további génszennyezés előtt. Ez kicsit keresztülhúzta délelőtti terveimet :(

Tegnapi sajtóközleményünk aktualitását az adta, hogy egy a géntechnológiai ipar által támogatott szervezet, az ISAAA minden év februárjában közzétesz egy "diadaljelentést" a génmódosított növények globális terjedéséről. Erre az alkalomra időzítve a Föld Barátai nemzetközi hálózat - amelynek magyarországi tagszervezete az MTVSZ -,  ismét elkészítette a "Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények?" című tanulmányát (az idei változat alcíme: "Egy iparág, amely mítoszokra épült"), hogy tényekre alapozva árnyalja a képet.

A „Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények?” című tanulmány idei kiadása rávilágít, hogy Európa mezőgazdasági területeinek kevesebb mint 0,06%-án termesztenek génmódosított növényeket. 2008 szeptemberéhez képest ez 23%-os csökkenést jelent. A negatív környezeti hatások egyre bővülő bizonyítékai alapján már hét tagállam hirdetett termesztési tilalmat a Monsanto génmódosított kukoricáira. Legutóbb Bulgária jelentette be, hogy ők is betiltják a MON810-es génmódosított kukorica termesztését. Három országban – köztük Magyarországon – közvetlenül a 2010-es tavaszi engedélyezését követően egészségügyi kockázatok miatt betiltották a BASF génmódosított burgonyáját, illetve először az unió történetében öt tagállam beperelte az Európai Bizottságot egy génmódosított növény engedélyezése miatt[2]. 

A génmódosított élelmiszerekkel és takarmányokkal szembeni lakossági tiltakozás is egyre erősödik Európa-szerte[3], ugyanis a fogyasztók és a gazdák azt látják, hogy a génmódosított fajták nem nyújtanak semmiféle hozzáadott értéket, csupán a környezeti- és egészségügyi kockázatokat növelik. Tavaly már Spanyolországban is több tízezren vonultak az utcára, követelve a génmódosított növények termesztésének betiltását. (Ezzel egy időben mi is szerveztünk egy szolidaritási akciót a spanyol követség előtt.) Sőt, miután új miniszter került a mezőgazdasági tárca élére, még az is felmerült, hogy esetleg el lehetne érni, hogy Spanyolország is moratóriumot hirdessen a génmódosított kukoricára, de közben akcióba lendült a géntechnológiai ipar és az amerikai követség is, így most ez a remény egy időre szertefoszlani látszik :(

A génpiszkált növényeket legnagyobb területen termesztő Egyesült Államokban is nő az ellenállás. Két közelmúltbeli bírósági döntés megtiltotta génmódosított lucerna termesztését ill. elrendelte a már elvetett  génpiszkált cukorrépa megsemmisítését. Ezen felül a Bayer, amely felelős a rizs ültetvények elszennyezéséért, és óriási károkat okozott a nem-génmódosított rizst termesztő gazdáknak 2006-ban, sorra veszíti el a bírósági pereket, és kényszerül kártérítés fizetésére.

Tiltakozás Haitin a Monsanto és a génpiszkált növények ellen.

 

A szintén génmódosítás párti Dél-Afrika is arra kényszerült, hogy lépéseket tegyen a génmódosított növények által okozott negatív hatások mérséklésére, melyek a gazdákat, az állampolgárokat és a környezetet is érintik.

Indiában a széleskörű tiltakozás hatására a kormány tavaly februárban kénytelen volt visszavonni a génmódosított padlizsán termesztési engedélyét.

A génmódosított padlizsán elleni tiltakozás Indiában.

 

A brazil kormány génmódosítás-mentes szója programot indított, hogy biztosítsa a gazdák hozzáférését a nem génmódosított szója vetőmagokhoz. Argentínában egy új tanulmány mutatott rá arra, hogy a glüfozát gyomirtó, amelyet a világban termesztett génmódosított növények többségénél használnak, súlyos egészségügyi problémákat okozott [4]. Ez oda vezetett, hogy betiltották a gyomirtó permetezését az emberek lakóhelyének közelében. Uruguayban számos település génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítja területét.

Dél-Amerikában a gazdák és a lakosság viseli a génmódosított növények egy évtizedes termesztésének következményeit az egészségügyi katasztrófák széleskörű elterjedésével és a költségek emelkedésével. A mítosz, amelyre a biotechnológiai ipar épült, szertefoszlik. A Dél-Amerika-szerte szabadjára engedett pusztítás mutatja, hogy ez a technológia nem felel meg a célnak. Ez ébresztő lehet a világ többi része számára, hogy környezetbarát gazdálkodási módszerek irányába kellene továbblépni.

A „Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények? Egy iparág, amely mítoszokra épült” tanulmány további megállapításai:
- A génmódosított növények új generációja, amely megnövelné a veszélyes Dicamba, ill. 2,4,D gyomirtók használatát, kibocsátásra készen áll az Egyesült Államokban. A biotechnológiai cégek előszeretettel propagálják ezeket a fajtákat, mint amelyek megoldást nyújtanak arra a kudarcra, amit az eddigi génmódosított növények a gyomokkal szembeni küzdelemben és a növényvédő szerek felhasználásának várt csökkenésében szenvedtek el.
- A biotechnológiai cégek az Egyesült Államok kormányának segítségével most új piacok után néznek Afrikában, azért hogy megmeneküljenek a csődtől. A Gates Alapítvány, amely több milliárd dollár értékben támogat mezőgazdasági projekteket Afrikában, Monsanto részvényeket vásárolt, ezáltal közvetlenül érdekeltté vált a génmódosítással foglalkozó cégek profitjának maximalizálásában, ahelyett, hogy védené a kistermelők érdekeit Afrikában.

Nők a génmódosított élelmiszerek ellen - Indiában


 

A történet másik fele előtt röviden az előzményekről:

Az EU-ban az elmúlt években egyre több tagállam tiltotta be az addig egyetlen, termesztésre engedélyezett génmódosított növényt, a MON810-es kukoricát. Az erősen génmódosítás-párti Európai Bizottság már többször megpróbálta feloldatni a tagállamok moratóriumait, de eddig sikertelenül. Legutóbb 2009. március 2-án volt erről szavazást, ekkor a 27-ből 22 tagállam szavazott az osztrák és a magyar termesztési tilalom feloldása mellett. A kudarc óta a Bizottság ill. a géntechnológiai ipar megpróbál revansot venni, és mindent megtesznek az európai engedélyezés felgyorsítására, fellazítására.
 

Cinikus módon napra pontosan egy évvel később, 2010. március 2-án az Európai Bizottság engedélyezte az Amflora génmódosított burgonya termesztését. Szerencsére a tagállamok gyorsan reagáltak, és még tavaly tavasszal Ausztria, Luxemburg és Magyarország betiltotta a génpiszkált krumpli termesztését, sőt hazánk még az Európai Bíróságnál is indított egy keresetet a Bizottság ellen, mert az nem vette figyelembe a tagállamok véleményét. Időközben bírósági beadványhoz csatlakozott Ausztria, Luxemburg, Lengyelország és Franciaország is csatlakozott. A génpiszkált burgonyát egyébként csupán Svédországban (mindössze 103 hektáron), Csehországban (150 hektáron) és Németországban termesztették.  Ráadásul Svédországban a hatóságok 16 hektáron megsemmisítették a termést, mert kiderült, hogy egy másik, engedéllyel nem rendelkező génmódosított fajtával (Amedea) volt szennyezett.

Vége a zéró toleranciának

Az engedéllyel nem rendelkező génmódosított takarmányokra vonatkozó zéró tolerancia feloldása fent említett ellencsapás része. Sajnos, a géntechnológia iparnak sikerült elhitetnie a tagállamokkal, hogy ha nem oldják fel a zéró toleranciát, akkor "éhen fognak halni a haszonállatok Európában". Ezt az érvet már számtalanszor cáfoltuk, de úgy tűnik, a géntechnológiai lobbinak elég jó kapcsolatai vannak Brüsszelben. Érdekes módon, a legújabb hírek arról szólnak, hogy a takarmányárak emelkedése még az Egyesült Államokban is problémát okoz, pedig ott szinte minden szója és kukorica génmódosított... :O

A legszomorúbb az egészben, hogy a zéró tolerancia feloldására a magyar soros EU-elnökség alatt kerül sor, ráadásul a hírek szerint Magyarország is megszavazta a javaslatot :(
A tegnapi döntéssel az EU lényegében legalizálja az engedéllyel nem rendelkező génmódosított növényekből származó szennyezést.  

Mindezeken túl a Bizottság újabb génmódosított fajták termesztését akarja engedélyezni: a hírek szerint több tucat génpiszkált fajtacsoport vár engedélyezésre. Ráadásul a Lisszaboni Szerződés módosítása következtében márciustól már sokkal egyszerűbben, a tagállamok minisztereinek kihagyásával lehetne kiadni a termesztési engedélyeket. Ezen felül rebesgetik, hogy a génpiszkált vetőmagokra is be akar vezetni egy határértéket a Bizottság.

Szóval, mozgalmas hónapok, évek állnak előttünk. Ha meg akarjuk állítani a génmódosított növények terjedését, szükségünk lesz a széles körű összefogásra.

Jegyzetek:
[1] http://www.foeeurope.org/GMOs/download/who-benefits-from-gm-crops-2011.pdf
[2] http://www.foeeurope.org/GMOs/download/FoEE_Who_benefits_fact_sheet.pdf
[3] Az Eurobarometer szerint az európai közvélemény 61%-a ellenzi a génmódosított növényeket. European Commission (2010), Eurobarometer: Biotechnology Report, 2010. október.
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf
[4] Paganelli, A et al. Glyphosate-Based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling, /Chem. Res. Toxicol./, 2010, 23 (10), pp 1586–1595,
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx1001749

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr12685032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) elosztó (1) Elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása