Cancun 9. nap - Cancuni mindennapok 2. rész: Gondolatok Cancunról és az indián karavánok szerepéről

Írta CadenaMarco , 2010. december 07. 18:43 , 2 hozzászólás

Címkék: video konferencia képek éghajlatváltozás föld barátai cancún marco jelenti cop16

A helyszín és a résztvevők általános bemutatása a konferencia központok közötti buszok bioüzemanyagánál akadt meg. Most engedjetek meg egy pár gondolatot Cancunról és az ideérkezett indiánok szerepéről.

Cancuni ellentmondások

A konferenciára menő busz minden nap elég időt adott a gondolkodásra. Az egy órás út alatt minden nap végigmentünk a csapat által ironikusan Disneyland-nek keresztelt szállodaövezeten. Azért Disney, mert Miki Egéren és Plútó Kutyán kívül minden megvan itt, ami a fejlett országok fogyasztói társadalmainak álma:

pálmafák, türkiz tenger, végtelen napfény, és az összes vezető szállodalánc csodásabbnál csodásabb felhőkarcolói. Az utcákon meg a már nyugaton oly jól megszokott gyorséttermek, diszkók és persze az összes vezető márka méregdrága boltjai egy-két óriás plázában légkondícionálva.

3 milliárd amerikai dollár az éves bevétel itt 'diznilendben'

Amióta itt felépültek ezek a szállodák és bevásárlóközpontok, özönlenek Cancunba az amerikai és európai turisták. A szállodaövezet jó elhelyezkedésű: távol a belváros zajos-poros tömegétől itt nyugodtan lehet szürcsölni a koktélokat féllábbal a tengerben, este meg csak a sarokig kell elcsoszogni a papucsban, hogy egy jó vacsora után szórakozva teljen az éjszaka a diszkókban. Vagy éppen az újonnan nyílt Playboy Casino-ban. Az áraknak csak az ég szab határt, és bár sem a Playboy kaszinót, sem a diszkókat nem próbáltam, technikai gondjaink miatt vásároltunk egy számítógép boltban: 120 dollár volt egy laptop töltő kábel. Kétszerese a londoni árnak.

Az 'értékes' védelme

A 30 kilométer hosszú földnyelv mindkét bejárata több pontos rendőri kordonnal védett.  A rendőrök állig felfegyverkezve: gépfegyver, katonai sisak, szemüveg, 2 pisztoly. Úgy látszik, van mit megóvni a szálloda övezeten belül...

Az új autókat és buszokat nem, de a kopottabb külsejű - nyilván errefelé igen gyanús - járgányokat azonnal félreállítják. Jól szemlélteti ezt a Föld Barátai delegációjának megállítása, ugyanis valami oknál fogva tegnap egy kicsit kopottabb busz jött értük. Másfél órás tortúra az út szélén: a busz összes lehető zugának ellenőrzése, a munkatársak nyakában lévő vonalkódos belépőkártyák sokadszori felülvizsgálata, majd mindezek után némi várakoztatás csak úgy, de végtére a busz ismét úton volt a konferencia felé. A mexikói elnök és a miniszterek érkezése munkát ad a rendőröknek és ők végzik is: sikeresen megvédték a konferenciát veszélyes a Föld Barátai csoporttól...

A 'diznilend' kordonon túl

fekszik Cancun belvárosa, ahol a helyiek élnek, egy külön világ. Tekintettel a mexikói családomra, jártam többször is Mexikó különböző részein. Ez a város bárhol lehetne Mexikóban. A harmadik világbeli szegénység általános képei láthatóak mindenütt, melyek a helyieknek nem, viszont az Európában felnőtt embereknek igen megdöbbentőek.

Pont ezért, Cancun óriási éves bevételéből, az ember azt várná, hogy bőven jut a helyiek életének és életkörülményeinek jobbítására.

De sajnos nem így van. Az indián karavánok felvonulásán volt alkalmam beszélni helyi lakosokkal, és az egyik beszélgetésből kiderült, hogy a belvárost gondosan kitakarította a helyi önkormányzat. De csak közvetlenül a konferencia előtt...

"Az összes utcán összeszedték a szemetet, helyreállították a bűzlő csatornákat. Azelőtt a szemetet a legtöbben csak kirakták az utcára, és mindenhol érezni lehetett a szennyvíz szagát. A konferencia ideiglenesen megoldotta nekünk ezeket a problémákat, de ebből látszik, hogy nem miattunk, hanem az ideérkező magasrangú külföldiek miatt csinálták az egészet."

"Itt minden a külföldiek kedvéért van, nekünk helyieknek csak akkor jut valami, ha az a politikusok érdekeit szolgálja." - tette hozzá. Szerettem volna illően kiírni az úr nevét, de nem járult hozzá még annak ellenére sem, hogy ez a cikk valószínűleg nem fog eljutni a cancuni városi vezetőkhöz.

Tudnék még írni a dologről sokkal bővebben, de itt csupán érzékeltetni szerettem volna azt az óriási ellentmondást, ami már eleve a város két része között van. Már csak azért is, mert így jobban érthető, hogy az indián és földműves karavánok üzenete miért ennyire fontos a klímatárgyalások alatt.

Az indián karavánok jelenléte

Ahogy az kiderült, benne van a levegőben az ellentmondás. Ez csak fokozódott a konferencia kezdete és az indián karavánok érkezése óta.

Az általam igen nagyra értékelt újságíró, John Vidal a Guardian környezeti rovatának szerkesztője így írta le ezt az ellentmondást a hétvégi demonstrációkról szóló cikkében:

"A diplomaták és a földművesek csoportjai nem lehetnének ennél különbözőbbek. Az előbbiek 400 dollárt is fizetnek éjszakánként egy szobáért mely a türkizkék tengerre néz, utóbbiak 400 dollár körül keresnek évente és a betonon alszanak itt Cancunban, a kultúrház sporttermében. Mindkettő azt állítja, hogy van megoldása a klíma krízisre, de az egyik homárt, a másik babot eszik." - John Vidal, The Guardian

Az indiánok fórumai

Az indiánok és földművesek jelenléte azért is különleges, mert ennek a háromezer embernek most lehetősége van, hogy elhozza a politikailag legjobban kirekesztett millióknak a szavát a tárgyalásokra.

Üzenetük nem csak a politikai képviselet hiánya miatt fontos, hanem azért, mert ősi tudásuk és kapcsolatuk a természettel a megfelelő technika alkalmazásával megoldást kínálhat a klímaváltozásra. 

Éppen ezért fő üzenetük között van a profit által vezérelt pénzügyi világ kizárása a klíma ügyekből.

Alberto Gomez, a La Via Campesina fórum egyik szervezője így nyilatkozott a sajtónak: "Szégyen, hogy az ENSZ tárgyalás a klímaváltozás legyőzéséről a kereskedelmi stratégiákat törvényesíteni igyekvő multinacionális cégek területévé alakult át. Ezek a cégek az állandóan növekvő szén-dioxid kibocsátást kompenzáló mechanizmusokból profitálnak, melyek csupán újabb lehetőségek arra, hogy növekedjenek és kiterjesszék az ellenőrzésüket a földre, vízre és a vetőmagokra. Mi elvetjük a szén-dioxid kereskedelem hamis megoldásait és azt, hogy számos kormány beadta a derekát a lakosságuk beleegyezése nélkül. A mi dolgunk, hogy felhívjuk ezekre a figyelmet. Ezért vagyunk itt."

Beton padló és ingyen közösségi konyha kontra márvány padló és a londoni árak duplái  

Mi tudja áthidalni ezt az ellentmondást? Hiszen nem új dolog ez, a kolonizáció óta itt és úgy általában a Föld déli oldalán milliók küzdenek ugyanezekkel a kérdésekkel.

Míg a nyugati és északi országokban a fogyasztás eddig még nem látott méreteket ölt, a világ szegényeinek száma nőttön nő.

Mi lesz azokkal, akiknek az élete annyira függ az éghajlattól, hogy egy szárazabb év milliókat taszít közülük éhínségbe?

Hogyan fog a Nyugat megbirkózni azoknak a millióknak az ellátásával, akik majd a felmelegedés miatt kénytelenek elhagyni lakóhelyüket?

Miért nem hallja meg a 'fejlett' világ a természettel harmóniában élő népek szavát, és miért hoz döntéseket a fejük fölött ugyanúgy, ahogy azt a kolonizáció idejében tette?

Sok kérdés van, de a válasz talán nem is annyira bonyolult, mint azt elsőre hinnénk.

Elég lenne félretenni a gazdasági érdekeket egy időre és az emberiség közös jövőjére gondolni. A bolygó túlélt már sok jégkorszakot és globális felmelegedést. A Föld tud gondoskodni magáról. Az emberek viszont sokkal sebezhetőbbek mint hinnék. Gazdasági előnyök és bank bónuszok nem fognak megvédeni senkit sem, ha felborul a bolygó törékeny éghajlata.

Ha most az egyszer nem a gazdasági érdekek lennének a legfontosabbak, kialakítható lenne egy együttműködésre épített globális civilizáció, ahol a meglévő technika és a tradícionális természet-tudat a bolygóval együtt és nem ellen dolgozva biztosítaná a következő generációk jövőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr732497635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2010.12.09. 17:48:30

Valaki hiányolta a múltkor az online akciókat. Íme a legfrisebb levélíró kampány:

Cancun alert: Bolivia and Tuvalu stand strong
www.foe.co.uk/campaigns/climate/press_for_change/bolivia_tuvalu_26393.html

Reméljük Marco hamarosan magyarul is megírja az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A lényeg: írjatok a bolíviai és a tuvalui elnöknek, hogy tartsanak ki, velük vagyunk!

fidusz 2010.12.09. 17:55:00

@fidusz: Ahogy látom, nem fogunk unatkozni, ugyanis Marco most tett fel magyarul egy másik felhívást:

Legújabb internetes akció: küldj levelet a bangladeshi vezetőnek, aki a klíma finanszírozás csoportját fogja itt Cancunban vezetni!
mtvsz.blog.hu/2010/12/09/legujabb_internetes_akcio_kuldj_levelet_a_bangladeshi_vezetonek_aki_a_klima_finanszirozas_csoportjat

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) föld barátai (27) Föld Barátai (14) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása