Cancun 2. nap - Jelentés és szeminárium a szén-dioxid kereskedelem alternatíváiról

Írta CadenaMarco , 2010. december 01. 05:41 , Hozzászólsz?

Címkék: konferencia éghajlatváltozás kiadvány klímapolitika cancún marco jelenti cop16

 

A plenáris ülések mellett kedden megkezdődtek az úgynevezett 'side event'-ek, háttérrendezvények, ami a kormányközi és civil szervezetek lehetősége arra, hogy kifejezzék és megvitassák álláspontjaikat a nagyközönséggel. A Föld Barátai erre a napra időzítette a várva várt mélyreható jelentését a klímaváltozás problémáinak finanszírozási alternatíváiról.

Föld Barátai jelentés a klíma finanszírozás alternatíváiról

A brit Föld Barátai a mai napon kiadott jelentésében Sarah-Jayne Clifton, a nemzetközi klíma kampány csoport tagja, a szén-dioxid piac ellenében azon finanszírozási alternatívákat mutatja be, melyekről nem hallani a magas szintű tárgyalásokon egyelőre. Azok, akik el kívánnak mélyedni a témában, technikai részleteket itt találhatnak: a jelentés összegzésében (ez az, amit mi itt terjesztünk Cancunban) és a teljes jelentésben (mindkettő egyelőre csak angolul és spanyolul).

A minden részletet nem ismerő olvasó ezen a ponton most azt gondolhatja, hogy részletes pénzügyi és technikai elemzés következik. De pont azért, hogy ne untassalak benneteket, a cancuni forgatag közepén megpróbáltam a jelentést csak nagy vonalakban bemutatni. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy az esték egyre csak hosszabbodnak, a reggelek meg rövidülnek, úgyhogy nézzétek el nekem, ha valami nem teljesen érthető.

Az események gyors pörgése miatt nagyon jól kell tudni improvizálni a teendőkkel: a lejjebb olvasható szemináriumról való beszámolót a COP plenáris ülése alatt öntöttem érthető szavakba, míg Domingo Lechón (Föld Barátai Mexikó) felszólalására vártunk. Az ő felszólalásáról remélhetően a következő napi beszámolómban tudtok majd olvasni, most irány vissza a jelentésre...

A jelentés célja

Alternatív megoldások felkínálása a pénzügyi háttér megteremtéséhez, hogy a klímaváltozás által súlytott fejlődő országok valódi segítségben részesülhessenek a jövőbeli káraik enyhítésére, és emellett mind a fejlett és fejlődő országokban kibontakozhasson egy alacsony szén-dioxid kibocsátású fejlődés.

A jelentés sorra veszi a szektorokat és a kínált alternatívákat, melyekből a legfontosabbakat emelem itt ki.

Valódi megoldások a klímaváltozás okozta károk enyhítésére

Energia - Egy világszintű támogatási rendszer le tudná vinni a megújuló energia technológiáinak árát mindenki számára megfizethető szintre.

Agrár szektor - Ipari méretek helyett a kisléptékű, fenntartható farmgazdálkodás elterjedése drasztikusan csökkentené a szén-dioxid kibocsátást. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a fejlett országok túlzott élelmiszer igényét csökkenteni kell, mely elsősorban a hús- és tejtermékek nagyarányú fogyasztását érintené.

Ipar - Első lépésként nemzetközi megegyezés kell közös és általános szabványokról az elérhető legjobb technológia alkalmazása érdekében világszerte.

Erdők - Mérhetőnek és átláthatónak kell lennie minden, az erdőkkel kapcsolatos kibocsátás-csökkentő programnak, annak érdekében, hogy igazságos megoldás szülessen az erdőírtás fő okaira. A helyi közösségek jogainak védelme és a közösségi erdőgazdálkodás kiterjesztése szintén fontos pontok. Támogatás szükséges annak érdekében, hogy megálljon a gazdasági okokból történő erdőírtás, és helyette természetbarát, fenntartható fejlődés induljon el az érintett területeken. 

Valódi megoldások a klíma-pénzügyekre

Adó a pénzügyi tranzakciókon - A határokon keresztüli pénzügyi műveletek adóztatásán keresztül hatalmas többletbevételre lehetne szert tenni, mely segítene fedezni a klímaváltozás problémáinak költségeit.

Szén és energia adó - Az EU-ban és az Egyesült Államokban bevezetendő adó 200 milliárd amerikai dollár bevételt jelentene, amiből bőven juthatna klíma finanszírozásra.

A kőolaj alapú üzemanyagok támogatásának átirányítása - A kőolaj alapú üzemanyagokon az anyagi támogatás világszerte 700 milliárd amerikai dollár körül van. Ezen támogatásokat javarészt a kőolajjal dolgozó cégek kapják a fejlett országok kormányaitól. A támogatások átirányítása szükséges környezetbarát célokra; ráadásul ez csak minimálisan érintené a mindennapi emberek életét a fejlett országokban.

Föld Barátai szeminárium

A mai este egészen különleges volt itt Cancunban. A nemzetközi Föld Barátai nagy sikerű szemináriumot tartott a fent említett jelentés megjelenése alkalmából itt a konferenciaközpontban.

A jelentést bemutatták a Föld Barátai munkatársai:

  • Ricardo Navarro Salvadorból,
  • Siziwe Khanyile Dél-Afrikából,
  • Samuel Nnah Ndobe Kamerunból,
  • Karen Orenstein az Egyesült Államokból,
  • Lidy Nacpil a Jubilee South koalícióból,
  • és a riport szerzője Sarah-Jayne Clifton Londonból. 

A beszélgetés alatt a fejlődő országokból érkezett delegáltak kiemelték a veszélyét annak a javaslatnak,  melynek értelmében a Világbankot bíznák meg a klímaváltozás enyhítéséért való pénzek folyósításával. Lidy Nacpil kiemelte, hogy az utóbbi jópár évtized megmutatta, hogy a Világbank megbízhatatlan intézmény, amely folytatja a kőolajba való befektetéseket, melyek kifejezetten ártalmasak mind a természetnek, mind az ottélőknek.

Siziwe Khanyile elmondta, hogy a Világbank majdnem 4 milliárd amerikai dollár kölcsönt adott Dél-Afrikának szénerőmű finanszírozásra, ugyanakkor ennek a pénznek csupán 1%-át folyósította megújuló energiaforrásokra. Ez Siziwe szerint nyilvánvalóan mutatja a Világbank hiteltelenségét, amikor az az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság megteremtéséről érvel.

Samuel Nnah Ndobe Kamerun kapcsán megemlítette a REDD programmal kapcsolatos problémákat. Elmondása alapján ezen a programon keresztül (amely egyelőre a legnagyobb erdővédelmi program) az erdőket egyfajta 'olcsó áruként' kezelnék. Samuel azzal érvelt, hogy amióta a REDD vita elkezdődött, a párbeszéd eltolódott a klímaváltozásról a pénzügyi és kereskedelmi mechanizmusokra, melyek a szén-dioxid piacon keresztül lehetőséget adnak a szén-dioxid kibocsátás kivásárlására.

A szén-dioxid kereskedelemről behatóbban Sarah-Jayne Clifton, a fenti jelentés szerzője beszélt. Véleménye szerint a szén-dioxid kibocsátási jogokkal való kereskedelem semmilyen módon nem segít klímaváltozás kezelésében, mivel az nem más, mint az iparosodott országok felelősség-elkerülő eszköze.

Ráadásul a szén-dioxid kereskedelem nyertesei nem a fejlődő, hanem a fejlett országok. Az ilyen spekulatív piac továbbá növeli a szén és kőolaj függőséget, és nem ösztönzi a hazai szintű kibocsátáscsökkentést a fejlett országokban.

Sarah a jelentésre utalva elmondta, hogy a Föld Barátai szervezete valódi lehetőségeket hirdet a szükséges háttér megteremtésére ahhoz, hogy mind a fejlett mind a fejlődő világ számára átlátható és igazságos megoldás szülessen a klímaváltozás pénzügyi következményeinek fedezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://mtvsz.blog.hu/api/trackback/id/tr172485057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

MTVSZ blog

A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) blogbejegyzései.

Hozzászólások

Címkék

#10YearPhone (1) 1% (1) 7tévhit klímaváltozásról (1) Áder János (1) adócsalás (2) adóelkerülés (1) adóigazságosság (3) adományozás (1) adóparadicsomok (2) Ág (1) Agent Orange (1) agroökológia (12) agroüzemanyagok (3) Agua Zarca (1) airport (1) ajánló (1) akció (5) akciónk (2) aktivizálódj (38) aláírásgyűjtés (5) Álló szikla (1) alma (1) arany (1) aranybánya (2) atom (4) atomerőmű (5) Aurul (3) Ausztria (1) autóipar (2) autómentes nap (1) A fák titkos élete (1) A természet jelbeszéde (1) A természet rejtett hálózata (1) Bankfigyelő (5) bankok (3) bánya (9) bányaprojekt (3) bányászat (3) Baranya (1) barátai (1) Bayer (1) BAZ (1) Belgium (2) beporzók (18) Berlin (1) Berta Cáceres (2) BindingTreaty (8) biodiverzitás (5) biogazdálkodás (1) biokert (2) biológiaisokféleség (1) biomassza (3) bólintsrá (1) borsod fejlesztéséért (6) börzsőny (1) Budapest (1) büntetlenül (5) cambo (1) Cambridge (1) cancún (20) CAN LIFE (1) CDE EUKI (1) CETA (12) Chevron (1) chillout (1) cián (4) ciánszennyezés (4) Ciolos (1) ClimAct (1) cobenefits (1) cop16 (20) cop17 durban (5) cop18 doha (3) cop19 varsó (1) COP21 Párizs (8) cop21 Párizs (1) cop23 (1) COP24 (1) COP26 (3) corporate capture (1) croissant (1) csarna völgy (1) cseh (1) cselekedj (4) cseresznye (1) csernobil (2) cunami (1) DavidAttenborough (1) Davos (1) demokrácia (1) Derekegyház (1) dieselgate (1) dió (1) divestment (1) dohányipar (1) e-Figyelő (1) EBRD (4) eFigyelő (1) EFSA (1) egészség (2) égetés (1) éghajlat (4) éghajlatváltozás (50) éghajlatvédelem (12) éghajlatvédelmi törvémy (1) egyeztetés (1) EgyüttAMásfélfokért (1) EIB EBRD (2) élelmiszer-önrendelkezés (24) élelmiszerbiztonság (1) élelmiszer önrendelkezés (1) életigenlő (10) életigenlők (1) életigenlőkaláka (7) életmód (4) ellenállás (1) élménybeszámoló (1) Elosztó (1) elosztó (1) előválasztás (1) emberiség elleni bűntett (1) emberi jogok (3) endokrin (1) energia (49) energiaár (4) energiaátmenet (19) energiabiztonság (10) energiahatékony (1) energiahatékonyság (8) energiapolitika (6) energiaszegénység (7) energiatakarékosság (25) energiatudatosság (11) Energia CHarta (1) energia demokrácia (2) energia kutatás (1) ENSSER (1) ENSZ (5) épület (1) erdő (2) erdőkertek (1) eredményhirdetés (1) erkölcs (1) értékelés (6) értékrendszer (1) esőerdők (1) EU (11) európa (1) Európai Bíróság (3) Európai Bizottság (4) Európai Parlament (5) európai polgári kezdeményezés (3) Európai Unió (4) eu elnökség (1) eu költségvetés (3) fa (1) falusi önkormányzatok (1) fejlesztés-finanszírozás (1) fejlődő országok (1) fekete kígyó (4) felmérés (1) felújítás (6) felvonulás (1) fenntarthatóság (7) fenntartható vidékfejlesztés (1) fesztivál (1) fiatal föld barátai (4) film (2) foe (2) foehu (1) fogyasztás (10) föld (2) földbarátai (1) földgáz (1) földhő (1) földrengés (2) földspekuláció (1) földszerzés (1) földtörvény (1) földzsákmánylás (7) Föld Barátai (14) föld barátai (27) föld napja (1) folyószabályozás (1) fórum (1) fotó (1) friendsoftheearth (1) Fukuoka (1) fukusima (2) fűszernövények (2) fűtés (6) Gaia könnycseppjei (1) GameOn (1) Game over (1) gáz (6) gazdasági (1) gázkivezetés (4) gázvezeték (4) Genf (3) génmanipuláció (3) génmódosítás (6) génpiszka (19) glasgow (3) glifozát (6) globális akciónap (1) globalizáció (13) GMO (4) GMO-Kerekasztal (1) gólya (1) gömörszőlős (1) Green-Go (1) greenrecovery (1) gyógyászat (1) gyógynövények (2) gyomirtó (5) gyulaiiván (2) gyümölcsészet (2) gyümölcsfa (1) hajtóerők (1) hatásvizsgálat (1) háztartás (6) hellókarácsony (1) helyi hős (1) helyreállítás (2) Heves (1) hitel (2) Hófehérke (1) Hollandia (1) Honduras (1) honlapajánló (2) hosszú élettartam (1) hulladék (2) hülyeség kora (1) IARC (2) ICS (3) ifjúsági program (1) igazságosátmenet (1) igazságosság (2) Impossible Burger (1) ingyenhitel (1) írd alá (13) ISDS (14) itt az idő (1) japán (1) járulékoshaszon (1) javíthatóság (1) jelentés (3) jó példák (1) just transition (10) kaláka (1) Kalifornia (1) kályha (2) Karácsony Gergely (1) karbonsemleges (3) Karl Bär (1) kártevő (1) katasztrófa (2) katonaság (1) Katowice (1) kazán (1) Ken Saro-Wiwa (1) képek (4) kert (3) kertészet (2) késés (1) kiadvány (1) kibocsátás (2) Kína (1) Kishantos (3) kiskert (3) kitermelőipar (1) klíma (9) Klímacsúcs (1) klímahét (5) klímaper (1) klímapolitika (36) klímasemlegesség (6) klímatörvény (5) klímavédelem (7) klíma igazságoság (6) klórozott csirke (1) költségek (4) konferencia (23) konyha (1) könyv (2) könyvajánló (1) konzultáció (1) kőolaj (3) környezeti-társadalmi károk (1) korrupció (1) közmeghallgatás (1) közösségépítés (10) közösségi energia (18) közösségi kert (1) kukorica (1) kutatás (2) lakosság (4) land grab (7) Lechner Judit (1) légszennyezés (3) lengyel (1) levegő (1) levegőminőség (1) levél (2) lignit (5) lobbi (1) luxleaks (1) magvetés (2) MakeICTfair (2) Malmström (2) marco jelenti (19) Mátrai Erőmű (1) Megnette (1) megújuló energia (14) méhek (18) méhlegelő (1) méltányosátállás (2) mérés (1) Merkel (1) mese (1) mező (1) mezőgazdaság (3) MFB (1) MIC (1) millenniumi celok (2) mintaprojekt (1) Miskolc (2) Mongólia (1) Monsanto (4) Monsanto Tibunal (1) mtvsz (3) MTVSZ (26) műhús (1) multik (3) NAFTA (2) napelem (4) naperőmű (2) Natura2000 (1) nemzetek feletti vállalatok (3) nemzeti parkok (1) nemzetközi egyezmény (4) Nemzetközi Energiaügynökség (1) Netflix (1) Nigéria (3) Nnimmo Bassey (1) no2ISDS (2) növények (1) növénytermesztés (3) növényvédőszerek (10) no gmo (1) nyári tábor (1) nyeleni europe forum (1) nyersanyagok (1) nyílt (1) offsetting (1) ogoni törzs (1) ökocídium (1) ökofilmklub (1) ökológiai lábnyom (1) ökológiai válság (1) ökolokalizmus (1) okostelefon (1) olajpálma (1) olajszennyezés (4) olajvezeték (3) Olaszország (1) olkiluoto 3 (1) OLP (1) olvasókör (1) önkénteseink (2) önrendelkezés (3) orgona (1) Otthon Melege (2) Paks (1) palagáz (2) pálmaolaj (1) pályázat (7) panasz (1) Párizsi Megállapodás (2) pénz (3) pénzmosás (1) PeoplesBudget (1) permakultúra (5) Peter Wohlleben (1) petíció (36) Philip Morris (1) PM (2) polgármester (1) pottyondyákos (1) Pozsony (1) program (1) programajánló (2) pro natura svájc (1) radioaktív (2) rákkeltő (2) reaktor (3) regionális fejleztés (2) rekultiváció (1) reménysugár (1) rendszerszintű változás (3) reptér (1) rezsicsökkentés (1) riadólánc (1) RightToRepair (1) Rio+20 (1) romániai ősz (1) Roundup (2) rovarok (1) Rovar Atlasz (1) Sandisk (1) SDG (1) Seattle (1) Seralini (1) Shell (4) shell (1) Sigmar Gabriel (2) SLAPP (1) Slow Food (1) sóder (1) Spark (1) SparkAChange (1) SSD (1) Standing Rock (4) StopISDS (2) StopTTIP (20) Stop Corporate Impunity (4) strukturális alapok (2) sugárzás (2) system change (2) szabadkereskedelem (26) szállópor (1) szalmaépítészet (4) szavazás (2) szelence (1) szén (1) szénerőmű (6) szénkivezetés (11) szénmentesítés (2) szennyezés (2) szénrégió (7) szilárdtüzelés (2) szmog (1) szociális (1) szója (1) szökőár (1) szólásszabadság (1) szolidáris (1) szörp (1) tájfajták (2) talaj (1) talajpusztulás (2) tanulmány (1) tanulmányút (1) távhő (1) technológia (1) termelő-fogyasztó (1) természetes (1) természetesgyümölcsészet (2) természetvédelem (6) termőföld (7) terv (2) tervezett elavulás (3) tévutak (4) tilos rádió (1) tippek (5) tisza (1) TogetherFor1point5 (1) toma jelenti (2) törpék (1) TrumDeal (1) Trump (4) TTIP (23) TTIPkedd (1) TTIPleaks (1) TTIPtrump (1) TTIPtuesday (1) tüntetés (4) tűzifa (3) UBS (1) Umweltinstitu München (1) UNESCO (2) uniósforrás (1) UNtreaty (2) USA (2) vadvirágok (1) vadvirágos rét (2) Vallónia (1) válság (2) Vandana Shiva (1) védett fajok (2) vegyianyagok (9) vélemény (1) vendégcikk (3) vér (1) Verespatak (6) vers (2) verseny (2) vetélkedő (1) vetőmagok (1) vetőmagszennyezés (1) videó (1) video (10) Viktor Frankl (1) világbank (2) világörökség (2) virág (2) virágbomba (1) virágok (1) víz (2) vízgazdálkodás (1) vízierőmű (2) víztúlfogyasztás (1) VWgate (1) Western Digital (1) WHO (2) WTO (1) zaj (1) zöldhelyreállítás (1) Zöld Kapcsolat Egyesület (2)

Közösség

Kövess minket a Facebookon!

Olvass minket a Twitteren!

süti beállítások módosítása